شب سیاه ترامپ/ کریسمس شاد و استیضاح خوبی را برایت آرزو می‌کنیم

ایران نوشت: دیشب شب سیاه «دونالد ترامپ» بود. شبی که نمایندگان مردم امریکا برای سومین بار در تاریخ 240 ساله این کشور در صحن مجلس نمایندگان حاضر شدند تا به استیضاح مردی رأی دهند که متهم به «خیانت بزرگ» است.

مردی که درست یک شب پیش از برپایی جلسه‎ای که قرار بود در آن درباره سرنوشت وی تصمیم‎گیری شود، بی‌توجه به تظاهرات‎هایی که در سراسر امریکا در حمایت از استیضاح او و برکناری‎اش برگزار شد، نامه‎ای سرگشاده به رئیس این مجلس نوشت و دموکرات‎ها را متهم به کودتا علیه خود کرد.

به گزارش سایت شبکه خبری سی‌ان‌ان، حدود سه ماه قبل هنگامی که نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان امریکا رسماً اعلام کرد، ترامپ مرتکب تخلفاتی شده است که مستحقق استیضاح است، رئیس جمهوری امریکا با بی‌اعتنایی دموکرات‌ها را متهم کرد که درصدد تخریب او هستند و هیچ سند و مدرکی برای اظهاراتشان ندارند. اما سه‌شنبه شب کمتر از 24 ساعت قبل از نشست مجلس نمایندگان امریکا برای استیضاح ترامپ، آقای رئیس جمهور ناگهان برآشفت و با یک نامه بلندبالا و سراسر خشم نانسی پلوسی و دموکرات‌ها را متهم کرد که «دارند از قانون اساسی امریکا سرپیچی می‌کنند» و «دموکراسی امریکا را به خطر می‌اندازند.» ترامپ که حالا پس از اندرو جانسون و بیل کلینتون، سومین رئیس جمهوری امریکا است که استیضاح می‌شود، در جریان دو ماه تحقیقات دموکرات‌ها درباره تماس تلفنی جنجالی رئیس جمهور امریکا با همتای اوکراینی‌اش حتی یک بار هم حاضر به دفاع از خود، چه به‌طور مستقیم و چه توسط وکلای خود نشد و مدام از غیرمنصفانه بودن روند استیضاح سخن گفت، در حالی که حتی از مقامات سابق و فعلی کاخ سفید هم افراد و مقامات عالی رتبه‌ای بودند که در جلسات دو کمیته قضایی و اطلاعاتی مجلس نمایندگان حاضر شده و علیه ترامپ شهادت دادند. ترامپ همچنین چهارمین رئیس جمهوری امریکا است که روند استیضاح او در کنگره امریکا به جریان افتاده است، به جز اندرو جانسون و بیل کلینتون که ذکر آنها رفت، کنگره امریکا خواهان رسیدگی به استیضاح احتمالی ریچارد نیکسون در جریان رسوایی واترگیت شد که وی قبل از آنکه تحقیقات در مورد استیضاح او تکمیل شود، استعفا کرد.

حمله ترامپ به پلوسی و دموکرات
ترامپ اما سه‌شنبه شب در پی تصویب دستورالعمل استیضاح‌اش که راه را برای نشست دیشب مجلس نمایندگان هموار می‎کرد، به جای دفاع از خود و ارائه دلیل و مدرک، در یک نامه سرگشاده به دموکرات‌ها و پلوسی حمله کرد و نوشت: «این [استیضاح] چیزی جز یک تلاش غیرقانونی و تک‌حزبی برای کودتا نیست و بر اساس شواهد موجود، به‌شدت شکست خواهد خورد. شما تنها به دنبال [براندازی] من به عنوان رئیس‌جمهور نیستید، بلکه علیه کل حزب جمهوری‌خواه تلاش می‌کنید. همچنان که شما به این بازی استیضاح ادامه می‌دهید، تاریخ درباره شما سخت قضاوت خواهد کرد. من هیچ شکی ندارم که مردم امریکا، پاسخ تو [نانسی پلوسی] و دموکرات‌ها را در انتخابات آینده خواهند داد. آنها به همین زودی انحراف شما از مسیر عدالت و سوء‌استفاده شما از قدرت را فراموش نخواهند کرد.»
ترامپ همچنین در این نامه از پلوسی خواسته بود، روند استیضاح را متوقف کند اما پلوسی ضمن «مضحک» و «انزجارآور» خواندن نامه رئیس جمهور از همکاران دموکراتش خواست، در روز چهارشنبه به وظیفه خود عمل کنند و به استیضاح ترامپ رأی دهند. او گفت، اگر دموکرات‌ها به استیضاح رئیس‌جمهوری امریکا رأی ندهند، در انجام وظایفشان طبق دستورالعمل کنگره «مرتکب قصور» شده‌اند.

روند استیضاح طبق قانون اساسی امریکا
طبق قانون اساسی امریکا، استیضاح رئیس جمهور از مجلس نمایندگان آغاز می‌شود و اگر در مجلس نمایندگان رأی آورد در مجلس سنا جلسه‌ای که در واقع شبیه به دادگاه است، برگزار می‌شود که در آن هر کدام از نمایندگان مانند دادستان سؤال و جواب می‌کنند و رئیس جمهور و وکلایش هم حق دفاع از خود و حتی رویت اسناد و مدارک و پرسش از شاهدان را دارند. در نهایت اعضای سنا رأی خواهند داد. اگر دو سوم سناتورها علیه رئیس جمهور رأی دهند، رئیس جمهور برکنار می‌شود. اتفاقی که بعید است درباره ترامپ رخ دهد زیرا در حال حاضر اکثریت سنا با جمهوریخواهان است و باید 20 جمهوریخواه و تمام دموکرات‌ها علیه ترامپ رأی دهند تا او برکنار شود، در حالی که اکثر جمهوریخواهان به خاطر منافع حزبی علیه ترامپ رأی نمی‌دهند. برخی ناظران این سؤال را مطرح می‌کنند که آیا به موجب قانون اساسی امریکا سنا حق دارد جلسه رأی‌گیری علیه رئیس جمهور را برگزار نکند. در قانون اساسی امریکا این امکان وجود ندارد اما اگر جمهوریخواهان بخواهند می‌توانند خواستار اصلاح قانون اساسی و اضافه کردن این تبصره به قانون شوند البته این اقدام از نظر سیاسی بسیار پر ریسک است. از همین رو، میچ مک کونل، رهبر اکثریت سنا رسماً اعلام کرد، این کار را نخواهد کرد و اجازه می‌دهد روند استیضاح پیش برود. اگر فرض را بر این بگیریم که سنا هم به محکومیت ترامپ رأی دهد، مایک پنس معاون ترامپ، رئیس جمهور امریکا می‌شود و تا 20 ژانویه 2021 که پایان دوره ریاست جمهوری ترامپ است به جای او ریاست کاخ سفید را برعهده می‌گیرد.
دیروز چهارشنبه تا لحظه تنظیم این گزارش وضعیت آرا در مجلس نمایندگان به این شرح اعلام شده بود: 218 دموکرات موافق استیضاح، 2 دموکرات مخالف، 12 دموکرات رأی خود را اعلام نکردند و یک دموکرات بلاتکلیف. 170 جمهوریخواه مخالف استیضاح، 26 جمهوریخواه رأی خود را اعلام نکردند و یک جمهوریخواه بلاتکلیف. یک نماینده مستقل هم موافق استیضاح بود. در مجموع 219نماینده موافق استیضاح، 172نماینده مخالف استیضاح، 38نماینده رأی خود را اعلام نکردند و 2نماینده بلاتکلیف.

فریاد استیضاح در خیابان‌ها
علاوه بر مجلس نمایندگان امریکا که به خاطر استیضاح ترامپ، کاملاً دوقطبی شده، جامعه امریکا هم حال و روز خوبی ندارد و این دوقطبی در آن کاملاً محسوس است. از یک سو، در سراسر ایالات متحده دیروز چهارشنبه هزاران نفر در حمایت از استیضاح رئیس جمهور تظاهرات کرده و خواستار برکناری او شدند و از سوی دیگر تازه‌ترین نظرسنجی مشترک روزنامه یو اس ای تودی و دانشگاه سافولک امریکا حاکی از آن است که ترامپ با این‌که دارد استیضاح می‌شود از رقبای دموکرات خود برای انتخابات ریاست جمهوری 2020 پیش‌تر است. بر اساس این نظرسنجی، ترامپ، جو بایدن را با 3 درصد اختلاف، برنی سندرز را با 5 درصد اختلاف و الیزابت وارن، را با 8 درصد اختلاف شکست می‌دهد. در روزهای اخیر هم نظرسنجی سایت «رییل کلیر پُلتیکس» نشان داد، 46.9 درصد امریکایی‌ها خواهان استیضاح ترامپ و 47.6 درصد مخالف استیضاح هستند؛ این یعنی یک جامعه بشدت دوپاره. دیروز چهارشنبه بخشی از این 46.9 درصد حامی استیضاح ترامپ از واشنگتن دی سی تا نیویورک، از بوستون تا نیو اورلئان، از فیلادلفیا تا مینه سوتا و آریزونا تقریباً در تمام ایالت‌های امریکا به خیابان‌ها آمده و در حمایت از استیضاح ترامپ شعار دادند. معترضان پلاکاردها و دستنوشته‌های «استیضاح، برکناری» حمل می‌کردند. در واشنگتن «فریزر»، مرد 59 ساله به همراه همسر 49 ساله‌اش به خیابان آمده بود و گفت: اینجا هستم چون دموکراسی ما در خطر است. حاکمیت قانون به گوشه‌ای پرت شده است. ما رؤسای جمهور جمهوریخواه زیاد داشتیم اما آنها مانند یک رئیس جمهور عمل کردند اما ترامپ این کار را نمی‌کند.
در «سالت لیک سیتی» هم روی پلاکاردهایی که معترضان در دست داشتند، نوشته شده بود: «هیچ‌کس فراتر از قانون نیست.» در شیکاگو هم این عبارت دیده می‌شد که «امریکا یک شاه نمی‌خواهد». در کارولینای شمالی هم گروهی از معترضان می‌خواندند: «کریسمس شاد و استیضاح خوبی را برایت آرزو می‌کنیم. همین الآن برو.»

2323

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1332442

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 0 =