وقتی سریال‌های ترکیه‌ای در ۱۹۰ کشور پخش می‌شوند

ترکیه پس از آمریکا بزرگترین توزیع‌کننده سریال‌های تلویزیونی در جهان است و از این طریق ترکیه و فرهنگش را در جهان تبلیغ می‌کند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، صنعت سرگرمی با اختراع تلویزیون راهی پیدا کرد تا محصولاتش را در خانه به مشتریان تحویل دهد. این محصولات متنوع بودند و از اخبار تا مسابقات تلویزیونی را شامل می‌شدند. البته در این میان پررنگ‌ترین نقش به سریال‌های تلویزیونی می‌رسید. 

مثل اغلب محصولات تصویر متحرک بازار سریال‌های تلویزیونی نیز عمدتا در اختیار آمریکا است. هالیوود، خاستگاه بزرگترین غول‌های دنیای سرگرمی؛ هنوز که هنوز است در این عرصه یکه تازی می‌کند. البته گاهی رقبایی قد علم می‌کنند. 

ترکیه یکی از این رقبای تازه از راه رسیده است که با سریال‌هایش از آمریکای جنوبی تا شرق آسیا هواداران بسیاری پیدا کرده است. اکنون بزرگترین توزیع‌کننده سریال‌های تلویزیونی در جهان پس از آمریکا است و قصد دارد تا سال ۲۰۲۳ بیش از ۱ میلیارد دلار از این بازار درآمد کسب کند. 

کمک بزرگ به صنعت گردشگری

ترکیه از جمله‌ کشورهای موفق در امر گردشگری است و سالانه میلیاردها دلار از این بخش درآمد کسب می‌کند. در سال‌های اخیر سریال‌های ترکیه‌ای نقش مهمی در جلب گردشگران به این کشور ایفا کرده‌اند. 

بر اساس اطلاعات وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه، اکنون بیش از ۱۵۰ سریال ترکیه‌ای به بیش از ۱۰۰ کشور جهان صادر و پخش شده است. هر کدام از این سریال‌ها نقش نماینده‌ای را دارند که می‌تواند عده‌ای را برای سفر به ترکیه، حتی مکان‌های کمتر شناخته‌شده ترغیب کند. 

برای مثال معمولا با آمدن نام ترکیه یاد استانبول، سواحل آنتالیا یا دیگر مقاصد گردشگری معروف آن می‌افتیم اما سوگوت را کمتر کسی به عنوان مقصد گردشگری انتخاب می‌کرد تا اینکه سریال «قیام ارطغرل» به میدان آمد.

بر اساس اطلاعات تریپ‌ادوایزر حالا دیگر می‌توان مردمی را پیدا کرد که تورهای موضوعی این سریال را به شهر سوگوت که آرامگاه ارطغرل در آن است، تدارک می‌بینند. 

هنگامی که سریال «سده باشکوه» یا همان «حریم سلطان» در دنیای عرب پخش شد و هوادار بسیار پیدا کرد، همزمان سیل گردشگران عرب به ترکیه سرازیر شد. این ماجرا به حدی برای ترکیه سودآور بود که پخش سریال در برخی کشورهای عربی را رایگان کرد. 

سریال‌هایی که سر از آمریکای جنوبی درآوردند

پرطرفدار شدن سریال‌های ترکیه در خاورمیانه چندان موضوع دور از انتظار و عجیبی نبود. اشتراکات فرهنگی و تاریخی باعث می‌شد که درونمایه سریال‌ها برای مردمان این بخش از جهان آشنا می‌کرد. اما آن سوی اقیانوس اطلس در آمریکای جنوبی هم بازار سریال‌های ترکیه‌ای داغ شد. 

بیشتر بخوانید:‌

 نفوذ عجیب سریال‌های ترکیه‌ای در آمریکای جنوبی

بر اساس گزارشی که در گاردین منتشر شد، بیشتر تعداد سریال‌ ترکیه‌ای را در جهان کشور شیلی خریداری کرده است. در همین آمریکای جنوبی آرژانتین و مکزیک هم از بزرگترین مشتریان سریال‌های ترکیه‌ای هستند. 

از دیگر مشتریان پر و پا قرص سریال‌های ترکیه‌ای می‌توان به چین، روسیه، کره و ژاپن اشاره کرد. 

این محبوبیت به حدی رسیده است که ورایتی درباره‌اش نوشت: «به نظر تنها راهی که برای متوقف کردن سریال‌های ترکیه‌ای باقی مانده است، قطع پخش آن‌ها در شبکه‌ها است هر چند که این کار هم احتمالا دیگر جواب نمی‌دهد.»

وقتی عربستان هم احساس خطر می‌کند

تا پیش از اینکه سریال‌های ترکیه‌ای این طور بازار خاورمیانه را در دست بگیرند، مصر و به ویژه سوریه یکه‌تاز سریال‌های تلویزیونی در این بخش جهان بودند. محبوبیت سریال‌های سوریه‌ای به حدی بود که حتی پس از ورود سریال‌های ترکیه‌ای به جهان عرب، دوبله با لهجه‌ سوریه‌ای یکی از ترفندهای شبکه‌ها برای محبوب کردن این سریال‌ها بود. 

این سریال‌ها در کنار سود مالی بالا همانطور که در ماجرای گردشگری مشخص شد، قدرت نرم زیادی هم برای ترکیه به ارمغان آوردند. همین موضوع باعث هراس دولت‌هایی شد که خود را مقابل ترکیه می‌دیدند. 

برای نمونه از سال ۲۰۱۵ محمد بن سلمان ولیعهد سعودی تمام تلاشش خود را به کار بست تا جلوی پخش سریال‌های ترکیه‌ای را در شبکه‌های عربستانی بگیرد. بن سلمان ترکیه را متهم می‌کند که دنبال احیای خلافت عثمانی در منطقه است. 

بیشتر بخوانید: 

سودایِ اشغال شهرهای ایران در سریالِ ترکیه‌ای

البته نمی‌توان سیاست را از این بازی به طور کامل کنار گذاشت. برای نمونه رجب طیب اردوغان نگاه مثبتی به سریال «سده باشکوه» نداشت و بر این عقیده بود که این سریال در نمایش دوران حکومت عثمانی درست عمل نکرده است. این سیاستمدار در نقطه مقابل از حامیان اصلی سریال «قیام ارطغرل» است که داستان شروع امپراتوری عثمانی را روایت می‌کند.

فناوری‌های جدید هم به کمک می‌آیند

داستان مخالفت عربستان با پخش سریال‌های ترکیه‌ای در این روزگار مثل سابق اثرگذار نخواهد بود. اکنون پلتفرم‌های اینترنتی بسیاری برای پخش محصولاتی از این دست وجود دارد. شرکت‌های بزرگی مثل نتفلیکس، آمازون، یوتیوب و ... صدها مدعی ریز و درشت دیگر که دنبال محتوای جذاب برای مشتریانشان می‌گردند. 

نتفلیکس به عنوان بزرگترین شرکت پخش آنلاین هنگام درخواست، سریال‌های ترکیه‌ای زیادی را در دسترس قرار داده است. این شرکت ثروتمند علاوه بر این پروژه‌های متعددی برای تولید محتوای مخصوص به خود در ترکیه تعریف کرده است. حالا با وجود نتفلیکس سریال‌های ترکیه‌ای در ۱۹۰ کشور پخش خواهند شد!

۲۴۱۲۴۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1435186

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • AE ۱۷:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۱
    88 74
    بعنوان یک ایرانی از خطه آذربایجان عزیز باید خدمتان هموطنان گرامی، دلسوزان میهن عرض کنم، پخش و نشر سریال های ترکیه ای در ایران با هدف نفوذ سیاست های ایرانستیزانه و مخرب جریان تروریستی و تجزیه طلب پانترکیسم میباشد امیدوارم هر چه زودتر مسولین محترم فکری برای این معضل خطرناک بکنند
    • ستوده IR ۲۱:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۱
      38 47
      متن را بخوان . در بیش از 160 کشور سریال های ترک را می بینند. فقط برای ایران ساخته نشده است. از نظر من این سریال های ترک خیلی خیلی ضعیف هستند و نگاه نمی کنم. اما همین سریال های ترک باعث علاقه بسیاری از مردم جهان به زبان ترکی شده است. به جای بهانه گیری از دیگران یاد بگیریم چه کنیم.
    • کامیاب IR ۲۲:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۱
      9 2
      خیلی این سریال ها چرت هستن اما خب تماشاگر هم دارند
    • هژیر AE ۰۰:۳۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۲
      13 31
      کشورهای عربی منطقه هم ناراحت و نگران هستند از این بابت شما متن رو بخوانید متوجه خواهید شد این سریال های متوهمانه سراسر دروغ مانند حریم سلطان و یا طغرل ! در صدد تبلیغ و احیای امپراتوری خونریز عثمانی است ! جریان پانترکیسم جریانی است که استاد تحریف و تعقیر تاریخ هستند و به شدت مخرب و ایرانستیز .. کاربر بالا از آذربایجان به خوبی این خطر رو احساس کرده و دلسوزانه هشدار می‌دهد ... درود بر هم میهنان میهن دوست آذری ، فرزندان پاپک خرمدین و باقرخان و ستارخان ها ....
  • شهروند IR ۱۸:۲۸ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۱
    70 48
    اینقدر که سریالهای ترکیه ای اکثرا سطحی ، بی محتوی هستن هیچوقت رغبت دیدنشون رو نداشتم. واقعا کاش در انتخاب هامون بیشتر سریالهای با کیفیت و آگاهی دهنده را ملاک قرار میدادیم.
    • یاشار IR ۲۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۱
      28 12
      شما بیشتر دقت کن. ما دوست داریم.
    • به یاشار IR ۱۵:۳۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۳
      3 27
      افندی این سایت برای مردم ایرانه.این دوستمون هم گفت مردم ایران این مزخرفات رو دوست ندارند.شماها که معلومه دستپخت خودتونو دوست دارین
  • حجت IR ۲۳:۰۳ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۱
    14 2
    ترک ها از خودشون سریال می سازن ما می ریم تاریخ دیگران را سریال و فیلم می کنیم
  • IR ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۲
    7 6
    مشخصه وقتی در سریال های ایرانی می بینی شخصیت مرد داستان مادرش را صدا می زند و پدرش را بغل می کند ! نمیشود توقع جذب مخاطب داشت ! اشتباه برداشت نشود منظور به تصویر کشیدن بی بند و باری و فساد اخلاقی نیست ! منظور باور پذیر نبودن سریال های ایرانی است ! بالاخره در یک خانواده اعضا نسبت به هم ابراز احساسات می کنند . در فیلم های ایرانی طرف با روسری به تخت خواب می رود ! بجای مادرش پدر را می بوسد و ... ! این نقص را میشود با زوج های هنری یا گریم کردن یک مرد در نقش زن حل کرد چون ما نمی توانیم بخاطر یک فیلم کار غیر شرعی کنیم ولی خب طی این سالها هیچ قدم موثری در جهت جذابیت و جذب مخاطب و جبران عقب افتادگی های سینما و فیلم سازی در ایران برداشته نشده و فقط سخت گیری ها بیشتر شده همین است که مردم جذب سریال های ترکیه ای شده اند !
  • محمد IR ۰۰:۵۲ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۲
    32 36
    بلدی توهم درست کن واگه بلد نیستی برو یادبگیر واینقدر غرنزن...حسود
    • کارن IR ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۲
      21 8
      دوست عزیز حداقل در فیلمسازی ما از ترکیه خیلی جلوتریم ، ما دو بار جایزه اسکار برده ایم ، وچندین بار نامزد اسکار شده ایم ، بسیاری از جوایز دیگر مثل برلین ، ونیز و کن را هم که درو کرده ایم ..فیلمساز ایرانی فیلمی مثل بچه های آسمان میسازد که نامزد اسکار هم شد ولی خوب به دلایل سیاسی به او جایزه ندادند ... الان بسیاری در دنیا عاشق فیلمهی ایرانی هستند .. سبک ما با ترکیه ای ها فرق میکنه ... ترکیه ای ها بخاطر اینکه خودشان را بچسبانند به اروپا فیلمهای سانتامانتال میسازند و البته با محتواهای غیر اخلاقی با تِم خیانت (آنهم خیانت های جنسی در بین دوستان و فامیا سببی) برای بسیاری از بیماران روانی که هیجان و سادیسم دارند جذابیت ایجاد میکنند ..دیگه همه میدونند که خیلی از مخاطبان این فیلمهای ترکیه ای حتی در آمریکا فقط تو ذهنشون رفتارهای غیر اخلاقی موج میزنه .. در بسیاری از پرونده های تجاوز و قتل در کشرمان متهم انگیزه خود را از این اقدامات دیدن این سریالهای غیر اخلاق ترکیه ای عنوان کرده اند... خیلی خودمان را دست کم نگیریم .. یاشاسین ایران
  • کارن IR ۰۹:۴۷ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۲
    12 35
    سریالهای ترکیه ای شاید در 190 کشور پخش بشوند اما بینندگان کمی دارند ، علت استقبال سریال ترکیه ای محتوای خائنانه آنهاست . متاسفانه و بدبختانه تاثیر خودش را هم گذاشته ... متاسفانه بسیار بی محتوا که چه بگویم بدمحتوا هستند . این دیگه تقصیر خود ما مردم هست که در ماهواره این فیلمها را تماشا میکنیم . ما در همین ایران فیلمهای خوب و پرمحتوا کم نداریم . ما ملتی هستیم که 2 بار اسکار گرفته ایم و چند بار نامزد اسکار شده ایم ، پس حداقل از این یک مورد چیزی حداقل از ترکیه یا که هیچ وقت حتی نامزد اسکار هم نشده کم نداریم . بسیار یدر دنیا عاشق فیلم های ایرانی هستند..
  • IR ۰۹:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۲
    20 23
    متاسفانه همین سریالهای بی محتوی ترکی و فیلم ها و سریالهای مزخرف تر هندی سطح اگاهی، دانش و توقع مردم رو در کشورهای کمتر توسعه یافته آسیا و آفریقا و آمریکای جنوبی و مخصوصا همین ایران خودمون به شدت پایین آورده اند.
  • IR ۱۲:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۲
    32 11
    اولن سریال های ترکیه کیه غیر احلاقی نیستن دومن ترکیه خودش فرهنگ غنی رو دارد. من طرف دار فیلم های با فرهنگ ترکیه هستم اونای که میگوین فیلم های ترکیه غیر احلاقی هستن من میگویم در اشتباه هستن در ترکیه به هر سنی فیلم رو ساختن فیلم های عشق و عاشقی فیلم های خیانت فیلم های تاریخی
    • IR ۱۵:۳۴ - ۱۳۹۹/۰۷/۰۳
      6 29
      من اسیر اون فرهنگ غنیتونم.خودت خنده نگرفت از این حرفت.اینکه برای حمله به شهر وین از کودکان مردم اروپایی زنجیره انسانی جلوی خودت درست کنی یا اشغال عفرین