۱۴۳ نفر
۲ فروردین ۱۴۰۰ - ۱۲:۲۸
ضررهایی که خوردن هر روزه برنج به بدن می‌زند

ایرنا نوشت: غذای عمده بخشی از جمعیت جهان بر پایه نان و برنج است، اکنون باید دید این مواد غذایی چه تاثیری بر سلامتی دارند.

در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و جوامع فقیر در کشورهای توسعه یافته، برنج علاوه بر تامین انرژی، منبع اصلی تامین ویتامین و پروتئین است.

در کشورهای بنگلادش، کامبوج، اندونزی، میانمار، ویتنام، لائوس و ماداگاسکار مجموعا ۶۰۰ میلیون نفر نیمی از انرژی و پروتئین مورد نیاز روزانه خود را از برنج تامین می‌کنند.

در این گزارش پیامدهای مصرف برنج در رژیم غذایی را به اختصار بیان می‌کنیم.

۱- احساس التهاب در بدن
انواع بسیار متنوعی از برنج در سراسر جهان کشت می‌شود و برخی از انواع آن می‌تواند موجب بروز التهاب در بدن شود.

به گفته متخصصان برنج سفید یک گونه فرآوری شده از برنج قهوه‌ای است و این فرآوری برنج سفید را به یک کربوهیدرات ساده تبدیل کرده است که به سرعت در بدن تجزیه شده و تبدیل به انرژی می‌شود.

این نوع کربوهیدرات‌های فرآوری شده حالتی شبیه به التهاب در بدن ایجاد می‌کنند و موجب جذب بیشتر آب در بافت‌ها می‌شوند.

به توصیه متخصصان به منظور جلوگیری از بروز این حالت بهتر است از برنج قهوه‌ای در پخت و پز استفاده شود.

۲- احساس سیری
ترکیبات مغذی منحصر به فرد موجود در برنج موجب احساس سیری طولانی می‌شود و این احساس بلافاصله پس از ورود آن به معده ایجاد می‌شود.

برنج به ویژه برنج قهوه‌ای حاوی مقادیر زیادی فیبر است. این فیبر موجب تسهیل عملکرد سیستم گوارش می‌شود.

۳- افزایش قند خون
از آنجا که برنج غنی از کربوهیدرات‌ است و تمام کربوهیدرات‌ها به قند تبدیل می‌شوند، مدت کوتاهی پس از مصرف برنج در یک وعده غذایی، قند خون افزایش می‌یابد. البته میزان و سرعت این افزایش قند خون به نوع برنج بستگی دارد.

به طور کلی برنج سفید دانه کوتاه، بیشترین میزان افزایش قند خون را ایجاد می‌کند. برنج سفید دانه‌بلند، تاثیر کمتری بر قند خون دارد و برای افرادی که مایل به کنترل قند خون خود هستند، بهتر است.
 
۴- تاثیر مثبت بر باکتری‌های روده
اگر برنج پس از پختن سرد شده و سپس مصرف شود، نشاسته موجود در آن تبدیل به نشاسته مقاوم می‌شود و بخشی از آن به صورت تجزیه نشده به روده بزرگ می‌رسد.

این نشاسته باکتری‌های مفید روده را تغذیه می‌کند. نشاسته مقاوم هم می‌تواند موجب افزایش قند خون شود؛ اما این فرایند آهسته‌تر و به تدریج رخ می‌دهد. افزودن سرکه به برنج، فرایند جذب قند در خون را کندتر هم می‌کند.

۵- یبوست
برنج سفید فاقد پوسته، سبوس و جوانه است و به همین علت دارای فیبر کمتری است.

فیبر موجب تقویت عملکرد روده می‌شود، اما مصرف زیاد غلات حاوی فیبر کم مانند برنج سفید ممکن است منجر به یبوست شود.

حدود ۳۰ درصد از جمعیت جهان در طول عمر خود به یبوست مبتلا می‌شوند و این عارضه در برخی شرایط پزشکی مانند شیمی‌درمانی، استفاده از داروهای خاص و بارداری شدیدتر می‌شود.

یبوست در افراد مسن و زنان بیشتر دیده می‌شود.

استفاده از غذاهای حاوی فیبر، نوشیدن آب کافی، مصرف حداقل پنج واحد میوه و سبزی در روز و استفاده از مواد غذایی حاوی باکتری‌های پروبیوتیک، مهمترین روش‌های مبارزه با یبوست است.

۶- افزایش وزن
برنج سفید در جریان فرآوری، سبوس و پوسته خود را که حاوی ویتامین‌ها و مواد مغذی مهم از جمله ویتامین‌های E و B هستند، از دست می‌دهد.

به همین علت در بدن سریع‌تر هضم شده و به همین علت احساس سیری کمتری را ایجاد می‌کند.

در نتیجه میزان مصرف آن در هر وعده غذایی افزایش می‌یابد که این امر موجب افزایش وزن می‌شود.

ساده‌ترین راه برای جلوگیری از این وضعیت، توجه و کنترل میزان و دفعات مصرف برنج در وعده‌های غذایی است.

در حال حاضر حدود ۶۱ درصد از بزرگسالان به اضافه وزن یا چاقی مبتلا هستند و شاخص توده بدنی بالایی دارند.

محققان ساختار کربوهیدرات انواع برنج و محصولات جانبی آن از جمله برنج قهوه‌ای، برنج نیم‌دانه، سبوس برنج پرچرب، سبوس برنج بدون چربی و برنج آماده شالی کوبی را مورد تجزیه و تحلیل قرار دادند.

همچنین میزان هضم‌پذیری هر یک از این محصولات را از طریق شبیه‌سازی محیط دستگاه گوارش خوک، از جمله معده کوچک، معده بزرگ و میکروب‌های روده‌ای آن ها مشخص کردند.

میزان نشاسته، لیگنین و فیبر موجود در این محصولات تفاوت‌های قابل توجهی دارد، اما کربوهیدرات اصلی موجود در تمام آن‌ها آرابینوزایلن است که نوعی فیبر پیچیده متشکل از دو نوع قند آرابینوز و گزیلوز است.

البته میزان این دو نوع قند در دانه برنج و هریک از محصولات جانبی آن متفاوت است و این تفاوت تا حدی بر عملکرد فیبرها در بدن تاثیر می‌گذارد.

در شبیه سازی‌های انجام گرفته مشخص شد برنج قهوه‌ای و برنج نیم‌دانه بهتر از سایر انواع برنج هضم می‌شوند.

همچنین مشخص شد سبوس پرچرب، سبوس بدون چربی و برنج آماده شالی کوبی بیشترین میزان فیبرهای غیرقابل هضم را دارند.

انسان‌ها در سراسر جهان برنج را به عنوان بخشی از رژیم غذایی خود مصرف می‌کنند.

اطلاع از ساختار شیمیایی فیبرهای موجود در این ماده غذایی امکان شناسایی آن دسته از میکروب‌های روده را که درگیر هضم این ماده می‌شوند، فراهم می‌کند.

۲۳۵۲۳۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1497755

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • مهران IR ۱۴:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    64 35
    قابل توجه ......چهل هزار دزد بغداد
    • IR ۲۱:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
      26 11
      کم خزعبلات سر هم کنید، چهل ساله که هر روز دارم برنج میخورم، هیچ اتفاقی هم برام نیافتاده،
  • علی IR ۱۵:۲۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    خبرآنلاین هم به کمک دولت اومده میخواد گرونی برنج رواینجوری رفع ورجوع کنه
  • فاطیما IR ۱۵:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    37 9
    اهوم
  • IR ۱۵:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    65 83
    ما اصلا متوجه نشدیم ای دانشمند ها چی میگن یک روز میگن بخور یکروز میگن نخور۶
  • حسن حسن پور US ۱۵:۴۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    78 9
    سلام والله یک کارشناس میاد میگه برنج خالی بخورید خورشت بیخال شدید الان شما دارید میگید برنج را هرروز نخوریم نمیریم
  • ۱۵:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    64 65
    خیلی دوست دارم مصرف برنج را کم کنم ، اما با کدام جایگزین گوشت قرمز کیلوی ۱۵۰ هزارتومان ، ماهی هم همین قیمت ، مرغ هم که نمیشه هرروز خورد
  • کارشناس تلویزیون IR ۱۶:۱۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    58 9
    ضرر هایی که میزنه، با خورشت هست یا بی خورشت؟ یعنی اگه بی خورشت هم برنج بخوریم باز ضرر می زنه؟
  • IR ۱۶:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    70 11
    آره در ادامه گزارش همون کارشناس صدا سیما بایدم از این ها بنویسید
  • IR ۱۶:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    48 9
    به قول کارشناس شبکه دو سیما میوه نخورید بجاش برنج بخورید خودمون می‌دونیم که چه ضررهایی به بدنمون میرسه
  • IR ۱۷:۰۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    50 10
    میوه که فرمودند نخوریم حالا برنج ضرر داره .گوشت ومرغ هم که خودمون نمیتونیم بخریم.
  • hossein IR ۱۷:۳۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    78 11
    چرا وقتی هرچیزی گرون میشه یا کم پیدا میشه،مضر هم میشه؟
    • ناامید NL ۱۹:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
      18 5
      سیاست ریاضت غذایی برا مقابله با تحریم شعب ایران
  • A IR ۱۷:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    خاک تو سرتون
  • علی US ۱۷:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    86 57
    آفرین ،حالا بدو مزد مقاله سفارشیتو بگیر برو چند کیسه برنج بخر
    • IR ۲۲:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
      38 5
      چقدر پول گرفتی این مقاله سفارشی رو بنویسی خدا لعنتت کنه حتما خودت با پول دستمزد همین مقاله میری چند کیسه برنج میخری... مشکل از مردم خودمونه قابل توجه مردم از ماست که برماست به جای اعتراض به گرونی خودمون و با شرایط وفق میدیم و به فکر بغل دستیمون نیستیم. ایرانی جماعت همینه. هر بلایی سرمون بیاد حقمونه چون به همدیگه رحم نمیکنیم.
  • محمدی IR ۱۷:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    82 12
    برنج هم نمیخوریم دیگه.لطفاضرروزیان همه موادغذایی روبگین که دیگه نخوریم آخرش ضرروزیان آب روهم بگین ممنون میشیم که زودترنخوریم وبمیریم.جالبه یک عده میگن یک وعده هم غذابخوریم چیزی نمیشه. گوشت نخوریم.برنج نخوریم.میوه کودداره نخوریم و... فقط صادرکنید.والسلام
  • IR ۱۸:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    52 13
    پیش مقدمه گرونی دوباره برنج یکم هم از مضرات بادمجون بنویس
  • IR ۱۸:۱۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    به لطف دولت تدبیر امید برنج کوشت اشکنه از سفرها حذف شد همه منتظر مرگیم
  • علی IR ۱۸:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    این چرندیات به خورد مردم ندین شما هم معلومه از دولت چیزی بهتون رسیده وگرنه مردم بدبخت ماهی ی دفعه هم برنج نمیخورن
  • IR ۱۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    43 10
    برنج رو گرون نکنید ‌‌مردم بلدند هم برنج بخورن و هم یجوری بخورن که به سلامتی شون ضرر نرسونن..
  • IR ۱۹:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    33 10
    ما میخوریم ب بقیه چ ربطی داره .
  • IR ۱۹:۲۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    31 13
    چی نوشتی مگه میشه برنج مصرف نکرد
  • IR ۱۹:۲۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    39 15
    من فقط می‌خوام بدونم این کارشناسه مدرکشو از کدوم دانشگاه گرفته جک قرن جدیدم شنیدم خخخخخخخخخخ
    • ناشناس IR ۲۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
      29 15
      آقای Xنمیگه برنج نخورید میگه کمتر مصرف کنید نفهم
  • IR ۱۹:۴۲ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    9 11
    کم کم خوردن ابم سم بحساب میاد
  • IR ۱۹:۵۵ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    11 10
    خیلی از رسالتتون عقب افتادین برنج خیلی وقت از سفره عده زیادی از ما مردم حذف شده
  • شهلا IR ۲۰:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    9 9
    خوب حالا برنج قهوه ای کیلو چنده ایا ارزانتر است؟
  • علی محمدزاده از ابیک IR ۲۱:۵۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    12 10
    لطفا ضرر و زیان املت و سیب زمینی هم لحاظ کنین ما که پول نداریم برنج بخریم مارو از این نظرات اندیشمانه خودتون دریغ نکنید حیف اکسیژنی ک شما مصرف میکنید
  • IR ۲۲:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    8 11
    دانشگاه آزاد اسلامی که کیلویی نمره میده
  • IR ۲۲:۳۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    10 21
    هرعقل سالمی میفهمه،زیاده روی درهرخوردنی موجب ضرر به بدن هست،اما خوبه شما متوجه باشید آنچه که بیشترجون این مردم مستضعف روتهدید میکنه هرس خوردن وغصه خوردن برای این گرونیها وبی تدبیری هاست
  • IR ۲۲:۵۱ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۲
    15 61
    مادر بزرگم صبحانه هم برنج میخورد 90سال هم عمر کرد اینا همش چرند
  • GB ۰۰:۵۳ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۳
    16 24
    ژاپنی ها صبحانه هم برنج میخورند.
  • rohi IR ۰۱:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۰۳
    12 5
    نمیدونم چراازنخودمغزبودن خارج نمیشید