تا من زنده ام نمی گذارم فلان استاد به دانشگاه برگردد؛ این یعنی حسادت استادان بی سواد

اعتماد نوشت:طی روزهای گذشته سه تن از استادان دانشگاه اخراج شده‌اند. دکتر فاضلی، دکتر امیدی و دکتر آرش اباذری از دانشگاه‌های شهید بهشتی، تهران و شریف.

 می‌گویند اینها اخراج نشده‌اند، بلکه از اساس پذیرفته نشده‌اند!! این توجیه ناروایی است. هنگامی که یک نفر به‌ طور موقت به عنوان عضو هیات علمی پذیرفته می‌شود تا مدتی آزمایشی کار می‌کند. دانشگاه حق عدم تمدید قرارداد را دارد ولی این عدم تمدید باید مبتنی بر فقدان صلاحیت‌های حرفه‌ای و آموزشی باشد و نه ویژگی‌های سیاسی.

هر سه استاد از نظر حرفه‌ای در کار خود بنابه شهادت دانشجویان و همکاران واجد صلاحیت لازم و حتی بالا هستند، بنابراین رد آنها به لحاظ سیاسی و گرایشی هیچ فرقی با اخراج ندارد.

اگر کسی منکر صلاحیت حرفه‌ای آنان است، آن را بیان کند. همین که یک استاد بازنشسته و اصولگرای دانشگاه در مورد آقای اباذری می‌گوید تا من هستم اجازه نمی‌دهم اباذری به دانشگاه برگردد، نشان‌دهنده وجود پشت پرده سیاسی است.

  باید پرسید که چرا اقدام به حذف استادان از منظر غیرعلمی می‌شود؟ نه فقط در دانشگاه بلکه در حوزه‌های دیگر نیز فرآیند حذف وجود دارد. بخشی از این ماجرا ناشی از خواست استادان کم‌بضاعت است. استادانی که می‌بینند با وجود استاد باسواد، دست بی‌سوادی آنان رو می‌شود لذا درصدد حذف استادان باسواد برمی‌آیند. می‌بینند که دانشجویان با استادان باسواد درس می‌گیرند، یا داوطلبانه سر کلاس آنها می‌روند، در انتخاب استادان راهنما و مشاور به آنان رجوع می‌کنند. 

همه اینها نوعی حسادت را در استادان کم یا بی‌سواد دامن می‌زند و منافع آنان را نیز به خطر می‌اندازد لذا به تخریب استادان باسوادتر مشغول می‌شوند. متاسفانه حسادت در میان بخشی از اعضای هیات‌های علمی رواج دارد. بنابر این دولت و وزارت علوم باید متوجه این انگیزه باشند و اجازه ندهند که بدنامی اخراج این استادان به نام دولت ولی به کام استادان بی‌بضاعت شود.

  این اخراج‌ها وجه مهم‌تری هم دارند و ‌آن هنگامی است که به یک رویه حکومتی تبدیل می‌شوند. تا هنگامی که این اخراج‌ها رویه فردی است، چنانچه در فوق اشاره شد، سود آن را افراد کم‌سواد می‌برند و زیانش نصیب جامعه و حکومت می‌شود، ولی هنگامی که حکومت‌ها این رویه را انتخاب می‌کنند، عوارض آن بدتر می‌شود.

حکومت‌ها حساسیتی منفی به سطح سواد ندارند، بلکه به محتوای علمی و رویکرد عملی استاد حساس هستند و گمان می‌کنند که با اخراج آنان، دچار تبعات نظرات این استادان نمی‌شوند. ولی نتیجه جز این است. اول به این علت که صاحبان اندیشه، بیش از دانشگاه در عرصه عمومی  نفوذ دارند، بنابراین اخراج آنان از دانشگاه موجب حذف آنان از عرصه عمومی نمی‌شود. اتفاقا نتیجه عکس دارد، زیرا اخراج به نوعی موجب حقانیت دادن به تفکرات آنان نیز هست.

کدام یک از صاحب‌نظران بوده‌اند که فقط از طریق دانشگاه بر عرصه عمومی نفوذ داشته‌اند؟ استادان باسوادی هستند که علاقه‌ای به حضور در عرصه عمومی ندارند و اثرگذاری آنان اندک و محدود به دانشگاه است، ولی استادانی که دنبال حضور عمومی باشند، با اخراج از دانشگاه بیش از پیش فعال می‌شوند، نمونه مهم آن دکتر شریعتی است.

اخراج نوعی حقانیت و پشتوانه اخلاقی نیز برای آنان ایجاد می‌کند که آن را به اعتبار اندیشه‌های خود اضافه می‌کنند. 

مشکل دیگر این است که با حذف استادان باسواد و باانگیزه، رقابت «درون دانشگاهی» از میان می‌رود و چشمه‌های جوشان علم که باید به کمک دولت‌ها بیایند، خشک می‌شوند. این بزرگ‌ترین زیانی است که متوجه نهاد دانشگاه می‌شود. سرنوشت سیاست‌گذاری در حکومتی که براساس چنین ساختاری تصمیم بگیرد، پیشاپیش معلوم است. استادان همسو با حکومت در چنین وضعیتی میدان‌دار می‌شوند. ولی مصداق؛ خود گویی و خود خندی/ عجب مرد هنرمندی، می‌شوند.

  دخالت قدرت سیاسی و اداری در روابط و ضوابط علمی، در ابتدا نهاد علم را تخریب می‌کند، سپس نهاد سیاست و قدرت به دلیل بی‌بهره شدن از نهاد علم، تضعیف و ناکارآمد می‌شود. اینکه فلان استاد با اتکا به قدرت سیاسی بگوید اجازه نمی‌دهد که فلان شخص به دانشگاه برگردد، چیزی جز حقارت علمی خود را نشان نداده است. تا زمانی که نهاد دانشگاه استقلال خود را به دست نیاورد نمی‌تواند در خدمت توسعه کشور باشد. همان‌گونه که نهاد قضایی باید مستقل باشد نهاد علم نیز باید استقلال نسبی از قدرت داشته باشد. با رویکردهای سیاسی و مبتنی بر قدرت نمی‌توان مشکلات نهاد علم را حل کرد، بلکه آنها را بیشتر  می‌کند.

21302

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 1595689

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۰۷:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    131 0
    دکتر شریعتی و شهیدان مطهری،باهنر و بهشتی زندان رفتند ولی اخراج نشدند!
    • IR ۱۲:۴۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      22 0
      hاگر اشتباه نکنم مدتی اخراج شد ولیهمزمان حقوق هم بهش دادند
  • سعید IR ۰۷:۵۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    به نظر این جانب، اینگونه خبرها را نبایذ کار کرد. این خبرها کدورت ایجاد میکند. این بزرگواران که نام بردید حتما میتوانند شغلی برای خود دست و پا کنند. چه اشکالی دارد؟
    • IR ۱۴:۵۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      34 0
      چه اشکالی دارد؟ جنابعالی اصلا میدونید دانشگاه یعنی چی ؟ استاد باسواد و بی سواد یه فرقی باهم دارند ؟ مگر مسئله اشتغال یک نفر هست ؟ مسئوله محروم کردن جامعه از یک اندیشه هست . تورو خدا وقتی چیزی رو نمیدونید یا فهمش براتون مشکل داره نظر ندید
  • IR ۰۷:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    114 3
    این پروژه در دانشگاه شهید بهشتی با حذف دانشجویان دکترا و به صورت خاص در دانشکده مدیریت شروع شد. دکتر رضائیان رئیس وقت دانشکده که یکی از طرفداران آقای جلیلی هست با همکاری یکی از اعضاء انتقالی از دانشگاه چمران به نام دکتر حاجی پور شروع به سختگیری جهت انصراف و یا حذف و اخراج دانشجویان مدیریت و جذب دانشجویان امام صادقی در دانشکده مدیریت کردند. این مساله قبلا در دانشکده مدیریت آموزشی شروع شده بود که خانم علم‌الهدی اونجا بود و الان این مساله در حال پاگرفتن در بقیه دانشکده ها هست. دانشگاه‌ها هم از دست رفت.
  • IR ۰۸:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    95 1
    واقعا جای تاسف داره حیف
  • IR ۰۸:۳۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    27 48
    به نظر من اینها همه بازی دانشگاه ها است. از وقتی حقوق اساتید (که در طی کرونا اکثریت آنها اصلا رنگ دانشگاه را ندیده اند) به دلیل تمام وقتی ویژه چند برابر شد و دانشگاه ها اعلام کردند از فروش اموال دانشگاه این بودجه را تامین می کنند مشکل پیش آمد. زیرا وزارت علوم اجازه فروش اموال را نداد و دانشگاه بر آن شد تا تامین دوجه این هزینه سنگین را گردن دولت بیاندازد مسئله این است.
    • ستوده IR ۱۹:۱۴ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      7 1
      عجب چقدر باهوشی
  • NL ۰۸:۴۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    75 2
    عجب مملکتی شده.!!!!!
  • IR ۰۹:۲۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    66 5
    هیچ کس نیست نظارت کنه
  • گرفتار IR ۱۰:۰۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    118 4
    مگه مقامهای بالای این مملکت از روی لیاقت به این پستها رسیدن که در مورد اساتید دانشگاه چنین توقعی وجود داره
  • قحط الرجال عمومی IR ۱۰:۱۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    111 2
    الحق که دولت سیزدهم در هیچ زمینه ای کم نگذاشته است این دولت انقلابی همانطور که از نامش پیداست در تمام روابط و مسائل و ریشه های مربوط به مملکت داری انقلابی به پا کرده که بیا و ببین ، موارد بسیار هست و همگان مشرف به تخلفاتی که با نام انقلابی گری گسترده شده ، ولی اینکه افراد با نفوذ سیاسی به دلیل بی سوادی ذاتی ، استادان فرهیخته و کارشناس را از عرصه دانشگاه حذف کنند و وزارت علوم و دولت هم خم به ابروی مبارکشان نیاورند واقعاً که نوبر است . به هر طرف که بنگرید از مجلس و دولت گرفته تا صدا و سیما و غیره همه لبریز شده از افراد تهی از سواد و علم و دانش که پستهای حساس مدیریتی را علی رغم بی کفایتی شان اشغال کرده و با تفکرات و تصمیمات فاقد جنبه کارشناسی ضربات مهلکی را با حذف نخبگان و استادان فرهیخته مستقیم به جامعه و غیر مستقیم به حکومت وارد کرده اند ، که هیچکس هم جلودارشان نیست. پس اگر در امورات جاری مملکت این همه نابسامانی بوضوح به چشم می خورد جای هیچ تعجبی نیست !!! چرا که در قحط الرجال همه جانبه قرار داده شده ایم و تا این معضل حل نشود وضع نه همین که از این این هم بدتر و فاجعه بار تر خواهد شد .
  • GB ۱۱:۵۱ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    90 1
    یک راه خداپسندانه در مورد آن مسئولی که گفته من تا زنده ام اجازه نخواهم داد فلانی به دانشگاه برگرده اینه که ایشون زنده نباشن
  • کوروش کبیر IR ۱۲:۰۹ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    7 113
    همون بهتر اخراجش کردید با اون رشته بیخودش.. کارآیی نداره و فقط مصرف گراست.. اکثر اساتید علم ندارن و فقط حرف میزنن و پول یا مفت میگیرن.. والسلام..
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    4 123
    قشر بی خاصیت و مصرف گرا همین استادان هستند.. خروجی ندارن و سوادم ندارن و فن بیانم زیر صفر و فقط مدعی .. رشته های آبدوخیاری و بی خاصیت.. رشته های پزشکی و بعضی رشته های مالی و فنی و مهندسی بدرد بخورن و بقیه رو بریز دور..
    • IR ۱۲:۵۰ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      76 14
      احتمالا خودت مهندسی و فکر میکنی فقط خودت به درد بخوری؟؟ عملا بیسوادی خودتو و جهلت رو به علوم دیگر نشون دادی
    • IR ۱۴:۵۸ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      4 29
      اتفاقا مهندس نیستم و کاسبم.. با دیپلم رفتم کاسبی یاد گرفتم و ی مغازه تو جمهوری و ی مغازه تو امین حضور دارم ک باهاش شما و کل اساتیدتون رو یجا میخرم..
  • IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    8 77
    قشر بی خاصیت و مصرف گرا همین استادان هستند.. خروجی ندارن و سوادم ندارن و فن بیانم زیر صفر و فقط مدعی .. رشته های آبدوخیاری و بی خاصیت.. رشته های پزشکی و بعضی رشته های مالی و فنی و مهندسی بدرد بخورن و بقیه رو بریز دور..
    • GB ۱۴:۲۲ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      18 4
      وضع فجیع زندگی و معیشت مردم دقیقا بواسطه همین طرز فکر ابلهانه س که توجیه کننده بر مسند نشستن بیسوادایی مثل خودت برمناصب تصمیم گیری کشوره
    • IR ۲۱:۳۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
      4 11
      پروفسور و دانا شما برو همون انگلیس...خخخخخ
  • IR ۱۵:۰۳ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    5 29
    دو قشر بی خاصیت جامعه .. اول فوتبالیست ها و دوم اساتید رشته های آبدوخیاری.. فلسفه و جانعه شناسی و ادبیات و تاریخ و اینام شدن رشته آخه؟؟ چ سودی برای تولید و جامعه دارن؟؟ همشونو تجمیعی تو همون راهنمایی و دبیرستان بگن کافیه و دانشگاه لازم ندارن این خزعبلات..
  • ناشناس IR ۲۰:۳۵ - ۱۴۰۰/۱۱/۰۴
    13 16
    بدون دلیل کسی از دانشگاه اخراج نمی شود