وی در آنجا در سفارت برزیل مستقر شد تا بتواند بار دیگر قدرت را در دست گیرد.
زلایا از محل سفارت برزیل به صورت تلفنی با رسانهها صحبت کرد و از حمایت لولا، رئیسجمهوری برزیل و وزیر امور خارجهاش و همچنین خوزه مانوئل اینسولزا، رئیس سازمان کشورهای قاره آمریکا خبر داد. به دنبال این تحولات خبر در گفتوگو با دکتر میر قاسم مؤمنی رئیس انجمن دوستی ایران و برزیل بحران هندوراس و ماجرای حمایت برزیل از زلایا را مورد بررسی قرار داده است.
*زلایا در بازگشت به هندوراس در سفارت برزیل پناه گرفته است. چه رابطهای میان وی و دولت برزیل وجود دارد؟
برزیل وسیعترین و پر جمعیتترین کشور آمریکای لاتین است که به لحاظ سیاسی از نفوذ بالایی برخوردار است و از نظر رشد اقتصادی هم پیشرفت چشمگیری داشته است به همین دلیل در تحولات آمریکای لاتین نقش ریش سفیدی را ایفا میکند. پس از اینکه ارتش در هندوراس کودتا کرد و رئیسجمهوری این کشور تبعید شد، اتحادیه کشورهای آمریکای لاتین بلافاصله تشکیل جلسه داد و ضمن اینکه دولت کودتا را به رسمیت نشناختند از آقای زلایا به عنوان رئیسجمهور رسمی و قانونی هندوراس در این اجلاس استقبال کردند. از آن زمان تاکنون برزیل نقش فعالتری در تحولات مربوط به هندوراس ایفا میکند در واقع برزیل به نمایندگی از اتحادیه کشورهای آمریکای لاتین در صدد است بحران هندوراس را با نقشآفرینی سیاسی حل و فصل نماید. البته برزیل و دیگر کشورهای آمریکای لاتین به دنبال بازگشت زلایا به قدرت هستند به همین دلیل نیز برزیل این امکان را برای زلایا فراهم کرده است که با پناه گرفتن در سفارت این کشور در هندوراس رهبری مخالفان کودتا را از خاک هندوراس عهده دار شود.
*کشورهای آمریکای لاتین چرا از بازگشت زلایا به قدرت حمایت میکنند؟
در این بحث دو محور اساسی مورد توجه کشورهای آمریکای لاتین به خصوص کشورهای وسیع و مهمی چون برزیل و ونزوئلا قرار دارد؛ نخست اینکه این کشورها میدانند اگر دولت کودتا را به رسمیت بشناسند، فردا ممکن است مشابه این اتفاق در کشور خود ایشان رخ دهد در حقیقت با عدم پذیرش دولت کودتا امکان بروز کودتای موفق در کشور خود را کاهش میدهند. نکته دوم این است که بروز هر نا آرامی مانند کودتا به بیثباتی در کشورها منجر شده و به طور مستقیم بر ثبات منطقه تأثیر خواهد داشت. با بروز بیثباتی ابتدا کشورها بهلحاظ اقتصادی متضرر میشوند و در مرحله بعدی زمینه برای حضور نظامی قدرتهای بزرگ چون آمریکا فراهم میشود که این شرایط برای کشورهای آمریکای لاتین نامطلوب است.
*در حال حاضر آیا برزیل طرح ویژهای برای مهار بحران هندوراس دارد؟
برزیل به دنبال برگزاری گفتوگوهای مستقیم بین رهبر کودتاگران و زلایا است. کشورهای آمریکای لاتین اقدام زلایا در دوران ریاست جمهوری که منجر به کودتا شد را تأیید نمیکنند. زلایا قصد داشت با افزایش دوران ریاست جمهور به صورت مادام العمر رئیسجمهور باقی بماند این اقدام وی با اعتراض مجلس مواجه شد و نهایتاً هم با دخالت ارتش و بروز کودتا مسئله پایان یافت. این تمایل زلایا مورد حمایت کشورهای آمریکای لاتین نیست ولی در عین حال کودتا را هم راه حل مناسب در مقابل آن درخواست نمیدانند لذا برزیل امیدوار است با برگزاری مذاکرات مستقیم بین زلایا و رهبر کودتا بتواند به راه حلی مورد قبول دو طرف برسد.
چرا رهبر کودتا از برگزاری مذاکره مستقیم با زلایا یا طرفهای دیگر خودداری میکنند؟
ربرتو میچلی، رئیسجمهوری موقت هندوراس و حامیانش میگویندکه مانوئل زلایا به دلیل تخلف وی برای برگزاری رفراندم و تغییر قانون اساسی، توسط دیوان عالی کشور از مقام خود برکنار شده و براساس قانون، رئیس پارلمان جانشین رئیسجمهوری مخلوع خواهد بود. میچلی گفته است این ماه انتخابات برای تعیین رئیسجمهوری دایمی برگزار خواهد شد، اما آمریکا، سازمان ملل و اتحادیه کشورهای آمریکای لاتین گفتهاند هرگونه انتخابات ریاست جمهوری در هندوراس را بدون بازگشت زلایا به قدرت، به رسمیت نخواهند شناخت.
*وضعیت دولت کودتا در عرصه بینالمللی چگونه است؟ آیا کشوری آنها را به رسمیت شناخته است؟
با وجود اینکه دولت کودتا تلاشهای بسیاری کرده و با کشورهای متعدد تماس گرفته است ولی هنوز هیچ کشوری آن را به رسمیت نشناخته و از آنان حمایت نکرده است. سازمان ملل متحد نیز هنوز زلایا را رئیسجمهور رسمی هندوراس میداند و از وی جهت سخنرانی در مجمع عمومی دعوت بهعمل آورده است.
نظر شما