حرف و حدیثها در خصوص شایستگی اوباما، رئیسجمهور آمریکا برای دریافت جایزه صلح نوبل همچنان ادامه دارد. بسیاری بر این اعتقادند که او از زمان رویکار آمدنش هیچ تغییر مثبتی در کارنامه خود ندارد و خاورمیانه همچنان در ناآرامی و اغتشاش دست و پا میزند.
رابرت فیسک روزنامهنگار برجسته انگلیسی و از نویسندگان و تحلیلگران شناختهشده در عالم مطبوعات در آخرین یادداشت خود در روزنامه ایندیپندنت چاپ لندن به تفصیل، تصمیم هیأت داوران را امری خطا میداند.
«اوباما، مرد صلح؟ نه، حتماً اشتباهی صورت گرفته» عنوان تیتر جنجالی یادداشت رابرت فیسک است و اینگونه آغاز میشود:
سیاست خاورمیانهای اوباما با شکست روبهرو شده و نشانههای اضمحلال و گسست در آن دیده میشود. علیرغم درخواستهای متعدد جامعه جهانی برای توقف شهرکسازی، اسرائیل همچنان به ساخت و ساز در سرزمین اعراب ادامه میدهد و فرستاده ویژه او، خونسردانه اعلام میکند که روند صلح سالها به طول خواهد انجامید و حال او از فلسطینیها میخواهد که بدون هیچ پیششرطی با اسرائیل گفتوگو کنند. او در تلاش است تا با نادیده گرفتن گزارش شورای امنیت سازمان ملل مبنی بر ارتکاب جنایت از سوی اسرائیل در جنگ غزه همه فشارها را تنها بر طرف فلسطینی وارد آورد.
در جبههای دیگر، علیرغم جنایاتی که از سوی ترکیه، علیه ارامنه در سال 1915 صورت گرفت، آمریکا از آنها میخواهد که باز هم «بدون پیششرط» با ترکیه قراردادهای دوستی امضا کنند.
کمی دورتر در کشور عراق، ارتش آمریکا همچنان با چالشهای عدیدهای روبهروست و رئیسجمهور آمریکا برای پایان دادن به بحران افغانستان همچنان سردرگم نمیداند چه راهکاری را برای آرامکردن اوضاع در پیش گیرد. و حال با گذشت هشت ماه از ریاستجمهوریاش بدون آنکه اقدام مثبتی را در کارنامهاش به ثبت رسانده باشد، برنده جایزه صلح نوبل اعلام میشود.
این روزنامهنگار انگلیسی در محکومیت این اقدام هیأت داوران مینویسد: اعطای جایزه نوبل و ضعف در انتخاب افراد خود به یکی از معضلات مهم و اساسی تبدیل شده است. از یاد نبریم که شیمون پرز نیز سالهای قبل یکی از برندگان این جایزه بود. نام یاسر عرفات را نیز به این لیست اضاف کنید و ببینید که چه بلایی بر سر او آمد. هیأتداوران جایزه صلح نوبل برای اولین بار در طول عمر چندین ساله خود، جایزهاش را به فردی اعطا کرد که در طول ریاست کوتاهش هیچ اقدامی صورت نداده است، آن هم تنها با این امید که در آینده شاید بتواند پیشرفتی در معضلات جهان ایجاد کند. این است عمق اتفاق ناگواری که از آن بحث میکنیم.
فیسک در بخش دیگری از مقاله خود، ایران را یکی دیگر از چالشهای ریاستجمهوری اوباما خوانده و مینویسد: در حالحاضر زمزمههای حمله نظامی به تأسیسات ایران به گوش میرسد اما من به مقامات ایرانی میگویم که آمریکا دیگر توان درگیر شدن در جنگ سومی را ندارد.
بدونشک نه اسرائیل و نه آمریکا هیچگاه دست به چنین اشتباهی نخواهند زد. جدای از پاسخ قاطعانه ایران، اسرائیل در صورت حمله باید به تنهایی خود را درگیر جنگ با ایران کند، چون قطعاً کسی به جبهه آنان نخواهد پیوست. هدف سفر اخیر نماینده اوباما در امور خاورمیانه نیز دقیقاً همین بود تا سران اسرائیلی را نسبت به پیامدهای فاجعهبار این اقدام برحذر دارد؛ چرا که ایران با توجه به پتانسیلهایش به آسانی میتواند منافع غرب را در افغانستان و عراق تحتالشعاع قرار دهد و از سوی دیگر با بستن تنگه هرمز بازار تجارت جهانی را با معضلات و مشکلات بیشتری روبهرو کند.
فیسک در پایان میافزاید: دهم دسامبر روزی است که اوباما برای دریافت جایزهاش به اسلو خواهد رفت. او این جایزه را برای اقداماتی دریافت میکند که هیچگاه عملی نکرد و رؤیاهایی که امروز همه آنها به کابوس تبدیل شده است.
سیاست خاورمیانهای اوباما با شکست روبهرو شده و نشانههای اضمحلال و گسست در آن دیده میشود
کد خبر 20065
نظر شما