معصومه ستوده :مجید انصاری عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام غیبت دولت در جلسات مجمع تشخیص را موجب خسران کشور میداند. عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به رئیسجمهور که بیش از 6 ماه است در جلسات مجمع به عنوان شورای بالادستی نظام شرکت نمیکند توصیه کرد که در جلسات شرکت کند تا حداقل در جریان سیاستهای مصوب مجمع قرار گیرد زیرا نهاد مجری سیاستهای مصوب مجمع دولت است همچنانکه اصل 44 که به تصویب مجمع و تأیید رهبری رسیدتوسط دولت باید اجرایی شود. البته مجید انصاری حرمت حکم رهبری را بالاتر از آن میداند که مجمع بخواهد با تدوین آییننامه انضباطی افراد را موظف به شرکت در جلسات مجمع کند.
غیبت آقای احمدینژاد در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام به 6 ماه رسیده است و ایشان خود را ملزم به حضور در چنین جلساتی نمیدانند آیا مجمع تشخیص مصلحت قانون یا آییننامهای برای ملزم کردن اعضا به منظور شرکت در جلسات دارد؟
در آییننامه داخلی مجمع تشخیص مصلحت نظام چنین نکتهای پیشبینی نشده است زیرا فرض بر این بوده کسانی که عضو مجمع هستند نیازمند تدوین آییننامه انضباطی نیستند زیرا مجموعه مجمع تشخیص مصلحت نظام توسط عالیترین مقام سیاسی کشور یعنی مقام رهبری تعیین میشود و این افراد از آییننامه انضباطی بینیاز هستند زیرا در این مجمع تمام اشخاص چه حقوقی و چه حقیقی از سوی مقام رهبری منصوب میشوند.
اما در حال حاضر شاهد هستیم که رئیسجمهور تمایل چندانی برای شرکت در جلسات ندارد؟
وظیفه شرکت در جلسات مجمع تشخیص مصلحت نظام از جنس وظایفی است که افراد باید به آن افتخار کنند و با تعهد کامل در جلسات آن شرکت کنند و از طریق این نهاد مؤثر و بسیار مهم به کشور خدمت نمایند.
فارغ از این مسئله احترام و حرمت حکم رهبری اقتضا میکند که افراد حتی یک جلسه غیبت نکنند، همانگونه که آقای دکتر حسن حبیبی با وجود کسالت زیاد در اولین فرصتی که برای ایشان فراهم شد در جلسات مجمع شرکت کردند. صرفنظر از این مسائل، آقای رئیسجمهور باید در جلسات مجمع حضور یابند حتی اگر ایشان عضو مجمع هم نبودند باید به مسائل طرح شده علاقه نشان میدادند زیرا سیاستهای مصوب مجمع تشخیص مصلحت باید توسط دولت به مرحله اجرا درآید البته ایشان باید به این مسئله نیز توجه کنند که شورای بالادستی و مهمتری از مجمع تشخیص وجود ندارد.
از مجمع تشخیص مصلحت نظام به عنوان شورای بالادستی یاد کردید جایگاه مجمع تشخیص مصلحت نظام در ساختار سیاسی کشور چیست؟
جایگاه مجمع در قانون اساسی بسیار برجسته و مهم است طبق قانون اساسی وظایف مهمی برعهده مجمع تشخیص گذاشته شده که مهمترین آن داوری بین مجلس و شورای نگهبان است. به گونهای که مجمع در موارد اختلاف به عنوان داور مشکل بین مجلس و شورای نگهبان را رفع میکند در بند یک از اصل 110 قانون اساسی به صراحت آمده است که سیاست کلی نظام بعد از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی مقام رهبری تعیین میشود. به عبارت بهتر سیاستهای کلی نظام بعد از مشورت با مجمع تشخیص مصلحت نظام ابلاغ میشود البته سیاستهای بررسی شده توسط مجمع تشخیص گاهی بدون تغییر و گاه نیز بعد از لحاظ کردن تغییراتی مورد تصویب مقام رهبری قرار میگیرد، البته بیشتر سیاستهای بررسی شده مجمع تشخیص مورد تأیید رهبری قرار گرفته است که مصداق آن اصل 44 میباشد که به عنوان یک اصل بنیادین و کارگشا توسط مجمع تشخیص مورد بررسی قرار گرفت و بعد از طی مراحلی به تأیید مقام رهبری نیز رسید.
شما به طرف مشورت بودن مجمع تشخیص اشاره کردید و اینکه بسیاری از مسائل از سوی رهبری به مجمع تشخیص ارجاع میشود. مجمع تشخیص بیشتر در چه مواردی طرف مشورت مقام رهبری قرار میگیرد؟
در اصل 110 به رفع معضلات نظام اشاره شده است، به عبارت مهمتر اگر موضوعی از طریق روشهای مرسوم و رایج مانند دولت و مجلس قابل حل نبود و آن مشکل به یک معضل پیچیده تبدیل شود در صورت ارجاع رهبری به مجمع تشخیص، از سوی این نهاد مهم و سرنوشتساز حل میشود البته حل مشکل بعد از ارجاع رهبری صورت میگیرد.
مجمع تشخیص مصلحت نظام تا چه حد میتواند بر حسن اجرای دقیق قوانین نظارت کند؟
نظارت بر حسن اجرای سیاستهای کلی نظام در اصل 110 قانون اساسی از وظایف رهبری است اما در بند یازده اصل 110 آمده است که رهبری میتواند برخی از وظایف مندرج در اصل 110 را به شخص و نهاد دیگری واگذار کند و براساس همین بند بود که رهبری نظارت بر حسن اجرای سیاست کلی نظام را به مجمع تشخیص واگذار کردند همچنان که در حال حاضر مجمع در حال تصویب سیاستهای کلی «آمایش سرزمین» است که سیاست جامع و بسیار مهمی به شمار میرود.
به نظر میرسد دولت باید در جریان این سیاستگذاری قرار گیرد همچنان که اشاره داشتید اصل 44 که به تصویب مجمع رسید، باید از طریق دولت اجرایی شود اما به نظر میرسد دولت چندان توجهی به سیاستهای مصوب مجمع ندارد؟
رئیس دولت حتی اگر عضو مجمع نیز نبود، باید در جلسات مجمع شرکت میکرد تا بتواند در جریان سیاستگذاریها قرار گیرد. تا اگر دولت نیز نظری دارد، بتواند نظر خود را بیان کند اما متأسفانه دولت با غیبت مکرر مانع این تعامل شد به عبارت بهتر غیبت دولت در جلسات مجمع هم به دولت آسیب میرساند و هم در نهایت ممکن است کشور را دچار مشکل کند بنابراین بهتر است دولت در جلسات مجمع فعالتر شرکت کند تا در جریان سیاستهای مجمع قرار گیرد.
نظر شما