مترجم و پژوهشگر حوزه علوم اجتماعی با اشاره به میزان گرایش‌های مردم جوامع گوناگون در جریان رشد صنعتی نسبت به دین به این پرسش پاسخ داد که آیا دین، در آینده به مراسم مذهبی نظیر تولد، ازدواج، مرگ تقلیل می‌یابد؟

این استاد دانشگاه با استناد به یافته‌های تجربی «رونالد اینگلهارت» و «پیپا نوریس»، اظهار داشت: "تقاضا برای دین همواره در جوامع وجود دارد. در این راستا، جامعه‌ای موفق‌تر است که امکان رقابت‌های دینی بر اساس آزادی سازمان‌های رقیب حوزه‌های  در آنجا وجود دارد و دولت در امور دینی مردم دخالتی ندارد. نکته مهم در این راه، نحوه عرضه دین برای مردم جوامع است که باید تسهیل شود و پژوهش های جدید نشان می دهد مردمان جوامعی که باورهای علمی بیشتری دارند، مذهب عمیق تری دارند." 

دکتر سید کاووس سید امامی با اشاره به این که «امیل دورکیم»(جامعه‌شناس بزرگ قرن نوزدهم و ابتدای قرت بیستم) معتقد بود که دین و سازمان‌های اجتماعی به تدریج نقش‌های سابق اجتماعی خود را از دست می‌دهند و کارکردشان به برخی از مراسم مذهبی نظیر تولد، ازدواج، مرگ و ... تقلیل می‌یابد، گفت: "این در حالی است که منتقدان نگاه دورکیمی نسبت به عرفی‌شدن، معتقدند که رشد پدیده‌های دینی نوظهور نظیر معنویت جدید در اروپا و آمریکای شمالی نشان می‌دهد، دین در جهان معاصر الزاماً کم اهمیت نشده، بلکه در مواردی تغییر شکل داده و بسیاری از کردارهای دینی جای خود را به کردارهای دیگر دینی داده‌اند. "

وی با اشاره به دیدگاه‌های «ماکس وبر» عنوان داشت: "به اعتقاد «وبر» با رشد عقلانیت و عقلانی شدن در جوامع معاصر، پایه‌های ایمان به ماوراءالطبیعه روز به روز کم‌رنگ‌تر شده است. بر اساس این دیدگاه، رویکردهای عقلانی به جهان و استانداردهای تجربی پدیده‌های طبیعی، دعاوی اصلی دین را در جامعه مدرن و عقلانیت‌یافته، سست کرد. در این دیدگاه، علم و دین بر اساس یک بازی بی‌نتیجه بررسی می‌شوند."

دکترامامی با بیان این که کشورهای ثروتمند عرفی‌تر می‌شوند، اما جهان به طور کلی به سوی مذهبی‌تر شدن پیش می‌رود، توضیح داد: "این اختلاف ناشی از دموگرافی جمعیت‌شناسی کشورهای ثروتمند و سرزمین‌های در حال توسعه است، چرا که کشورهای ثروتمند اگرچه در مسیر عرفی‌تر شدن پیش می‌روند، اما به دلیل نرخ رشد حداقلی که دارند، نسبت به کشورهای در حال توسعه که از نظر جمعیت همواره در حال افزایش‌اند، باز می‌مانند و از آنجایی که آنها اکثر جمعیت جهان را تشکیل می‌دهند، می‌توان گفت که جهان به سوی مذهبی‌تر شدن گام بر می‌دارد."

کد مطلب 42055

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 5 =

آخرین اخبار

پربیننده‌ترین