اویی، شهری دستکند در دل زمین واقع در شهر نوش‌آباد، با جاذبه های خود گردشگران را فرا می خواند؛ سیستم آبرسانی ازتازه‌ترین کشفیات باستان شناشان در دل این شهر بوده است.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین در اصفهان، شهر زیرزمینی اویی واقع در شهرستان آران و بیدگل از جمله شهرهای زیرزمینی دستکند قدیمی است که به‌ صورت مجموعه‌ای از اتاق‌ها، راهروها، چاه‌ها و کانال‌های متعددی در ۳ طبقه ایجاد شده است.

یکی از کارکردهای این شهر، استفاده در هنگام خطرات بوده است؛ در هنگام پناه بردن به زیر شهر هنگام خطرات، سربازی جلوتر از همه چراغ‌ها را روشن می‌کرد و سربازی هم در انتهای صف مردم آنها را خاموش می‌کرد تا دشمن راه را پیدا نکند، راهروها بسیار تنگ بوده و فقط یک نفر می‌تواند از آنها عبور کند در بعضی از جاها باید به صورت خم شده و در جاهایی هم باید به صورت سینه خیز باید عبور کرد.

این مجموعه دارای ویژگی‌های متعدد و منحصر به فردی است است و بر این اساس هر چند وقت یکبار پس از کاوش در این منطقه یافته های‌جدید اعلام می شود.

به تازگی این مجموعه چهارمین فصل کاوش را نیز پشت سر گذاشت و کشف سیستم آبرسانی از مهم ترین موارد کشف شده در این منطقه بود.

یافت شبکه‌های آبرسانی در چهارمین فصل کاوش نوش‌آباد

زهرا ساروخانی سرپرست هیئت چهارمین فصل کاوش در شهر زیرزمینی نوش آباد مهمترین اهداف فصل چهارم کاوش در نوش آباد را، نجات بخشی، مرمت و احیای اثر، به دست آوردن اطلاعات علمی باستان شناختی، شناسایی محدوده عرصه و حریم، ارائه راهکارهای حفاظتی شهر نوش آباد و غیره اعلام کرد.

ساروخانی با اشاره به معماری منحصر به فرد شهر زیر زمینی نوش آباد تصریح کرد: یکی از شاهکارهای دستکند شهرتاریخی نوش آباد، علاوه بر شهر زیرزمینی نحوه آبرسانی به خانه های مسکونی در دوران قبل از صفویه است.

کشف مجموعه بی نظیری ازساختار آبرسانی شهری

سرپرست هیئت چهارمین فصل کاوش در شهر زیرزمینی نوش آباد گفت: دراین فصل ازکاوش مجموعه بی نظیری ازساختار آبرسانی شهری مربوط به قرون میانه اسلامی کشف شد شواهد بدست آمده در کاوش های باستان شناسی این فصل، نشان می دهد تعداد طبقات این شهر چهار طبقه بوده که به وسیله چاه های عمودی به یکدیگر متصل می شدند ولی کاربری آن معلوم نیست.

وی در توصیف عناصر و جزییات معماری دست کند نوش آباد گفت: این مجموعه از اتاق های کوچک با کاربری آبریزگاه، ورودی اصلی، چاه های موقت ایجاد شده در سقف فضاها، چاه های ارتباطی، چاه های قنات، چاه های تهویه تشکیل شده است که هر کدام کارآیی خاصی داشته اند.

ساروخانی کارگاه‌های مورد کاوش در این فصل را شامل کارگاه مسجد جامع، آب انبار مرکزی، شیخ آباد و پایاب درازه اعلام کرد که در هر کدام از کارگاه ها مواد فرهنگی یافت شده است.

سرپرست پایگاه میراث فرهنگی شهر تاریخی نوش آباد یافته های باستان شناسی در این فصل از کاوش در بخش سفال را شامل سفالینه های بدون لعاب، سفالینه با پوشش گلی و سفالینه های لعاب دار دانست.

کشف پله های دستکند در بخش آب انبار مرکزی 

ساروخانی از دیگر کشفیات این کاوش را پله های دستکند در بخش آب انبار مرکزی اعلام کرد که بعد از ساخت آجر چینی شده اند.
گفتنی است نوروز امسال شاهد رشد 12 درصدی گردشگران به شهر تاریخی نوش آباد بودیم که شهر زیرزمینی اویی، آب انبارها، خانه‌های تاریخی و قلعه‌های تاریخی را از جمله آثار تاریخی شهر نوش آباد معرفی کرد که زمینه ساز جذب گردشگر در شهر شده است.

شهر تاریخی نوش آباد از جمله پنج شهر کوچک گردشگری است که به علت قرار گرفتن در مسیر ترانزیت شمال به جنوب هر سال مورد استقبال گردشگران قرار می‌گیرد.

4646

کد خبر 425950

خدمات گردشگری

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 10 =