هنوز چند ساعتی از ورود لولا داسیلوا رییسجمهور برزیل به ایران نگذشته بود که چهارمین نشست مشترک اقتصادی ایران و برزیل با حضور مسئولان اقتصادی دو کشور بر گزار شد. در این نشست که بیشتر به ایده پردازی های اقتصادی شباهت داشت معاون وزیر اقتصاد به صراحت عنوان کرد حجم مبادلات تجاری ایران و برزیل راضیکننده نیست تا در مقابل رییس آژانس نفت و گاز برزیل نیز به گونه ای دیگر گفته های او را تایید کند: « مبادلات تجاری دو کشور در زمینه انرژی ناچیز است. »
بهروز علیشیری معاون وزیر اقتصاد و امور دارایی به این شکل در رابطه با مبادلات تجاری ایران و برزیل توضیح داد: « با وجودی همه زمینههای همکاری، هماکنون سقف مبادلات تجاری ایران و برزیل حداکثر به یک میلیارد دلار میرسد. » به گفته او حجم مبادلات تجاری ایران و برزیل هماکنون به ترتیب به 150 و 300 میلیارد دلار میرسد، اما این مبادلات میان دو کشور حداکثر یک میلیارد دلار است که این رقم راضیکننده نیست.
توجیه معاون وزیر اقتصاد برای سرمایه گذاری برزیل در ایران نیز به ارتباط های ایران با دیگر کشور ها گره خورد: « ایران با 17 کشور به صورت مستقیم و غیرمستقیم همسایه بوده و این شرایط راه را برای ورود برزیل به بازارهای منطقه از طریق ایران هموار میکند. »
در مقابل رییس آژانس نفت، گاز و سوختهای زیستی برزیل دلیل کمبود روابط اقتصادی ایران و برزیل را به این شکل توضیح داد: « متاسفانه هماکنون فعالان اقتصادی ایران و برزیل شناختی مناسبی از یکدیگر نداشته و این باعث شده تا بعضا طرفین رویکردهای درستی در مورد یکدیگر نداشته باشند. »
او حجم مبادلات ایران و برزیل را با رقمی بیشتر از آنچه معاون وزیر اقتصاد عنوان کرده بود اعلام کرد: « حجم مبادلات ایران و برزیل هماکنون حداکثر 1.3 میلیارد دلار است. در این مبادلات تجاری سهم نفت، گاز و سوختهای زیستی بسیار ناچیز بوده؛ این در حالی است که ایران و برزیل میتوانند در این عرصه همکاریهای زیادی با یکدیگر داشته باشند. »
رییس آژانس نفت، گاز و سوختهای زیستی برزیل در اظهاراتی جالب با عنوان کردن خاطرات شفاهی رییس جمهوری برزیل کوشید تا به اهمیت اقتصاد در فضای کنونی جهان اشاره کند: « لولا یک کارگر مهاجر بوده که زندگی خود را در فقر مطلق بهسر برده و بعد از تلاش بسیار زیاد توانست رییسجمهور برزیل شود.: لولا توانسته در مدت ریاست جمهوری خود سر و سامان زیادی به وضعیت اقتصادی برزیل داده و این کشور هماکنون در بسیاری از عرصهها جزو کشورهای اول جهان بهشمار میرود.
این اظهارات او در حالی با کف زدن حضار در سالن همراه شد که سخنان رییس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) نیز در این نشست از اهمیت خاصی برخوردار بود. مجید هدایت با قاطعیت اعلام کرد که ایران از برزیل هواپیما نخواهد خرید: « فعلا برنامهای برای خرید هواپیما از برزیل نداریم. »
مجید هدایت در حاشیه چهارمین نشست اقتصادی ایران و برزیل درباره قصد ایران برای خرید هواپیما از برزیل به این شکل توضیح داد:« برزیل صنعت هوایی قوی داشته و این کشور جتهای منطقهیی 120 نفره نیز تولید میکند، اما بسیاری از قطعات هواپیما در این کشور مربوط به سازندگان برزیلی نبوده و تنظیم روابط میان سازندگان این قطعات کمی مشکل بوده که این موضوع باعث شده تا فعلا برنامهای برای خرید هواپیما از برزیل نداشته باشیم. »
وی عدم تمایل ایران برای خرید هواپیما از برزیل را به این ترتیب توجیه کرد: « البته ایران آمادگی مذاکره با برزیل را در زمینه انتقال دانش فنی ساخت در صنعت هوایی داشته، ولی فعلا آثار روشنی در زمینه خرید هواپیما از برزیل مشاهده نمیشود. »
هدایت در ادامه در پاسخ به سوال ایسنا که آیا استفاده از سوخت اتانول در خودروهای ایرانی صرفه اقتصادی دارد یا خیر؟ عنوان کرد: « بر اساس قانون باید 8 درصد اتانول به سوخت کشور اضافه شود تا ضمن حفاظت از محیط زیست آلایندگی ناشی از خودروها نیز کاهش یابد. »
وی افزود: « ایران و برزیل میتوانند در زمینه تولید اتانول و سوختهای زیستی همکاریهای زیادی با یکدیگر داشته؛ ضمن اینکه استفاده از سوخت اتانول در کشور میتواند صرفه اقتصادی هم داشته باشد؛ چراکه این سوخت از پسماندهای مواد غذایی تولید میشود که کشورمان در زمینه مواد اولیه کافی برای تولید اتانول را دارد. »
هدایت درباره همکاریهای صنعت خودروسازی برزیل و ایران نیز گفت: « برزیل هماکنون بخشی از قطعات مورد نیاز صنعت خودروسازی کشور را تامین میکند و در تلاش هستیم تا صنعت خودروسازی ایران از دانش فنی برزیل در زمینه تولید موتورهای چهار سوخته نیز بهرهمند شود. »
رییس ایدرو اظهار داشت: « ایران و برزیل همچنین میتوانند در زمینه ساخت تجهیزات نیروگاه هستهای تولید برق با یکدیگر همکاری کنند. »
گفتنی است معاون سازمان توسعه تجارت ایران نیز در این شنست موانع همکاری اقتصادی ایران و برزیل را تشریح کرد. معاون سازمان توسعه تجارت ایران مهمترین مانع همکاری اقتصادی میان ایران و برزیل را نبود اطلاعات شفاف درباره وضعیت تجاری بین طرفین دانست. کرمانشاهی در چهارمین نشست اقتصادی ایران و برزیل توضیح داد: متاسفانه هم اکنون امکان گشایش اعتبار به صورت مستقیم بین تجار ایرانی و برزیلی وجود ندارد که البته برای حل این مشکلات مذاکراتی میان بانکهای دو کشور در حال انجام است.
وی با بیان اینکه دو کشور در زمینه برگزاری نمایشگاه و متصل کردن سایتهای تجاری بین طرفین در حال انجام هماهنگیهای لازم هستند، خاطرنشان کرد: هماکنون بین ایران و برزیل خط کشتیرانی مستقیم وجود ندارد که در این زمینه نیز تفاهم کردیم تا خطی به صورت مستقیم بین دو کشور ایجاد شده و قیمت حمل و نقل میان ایران و برزیل نیز رقابتی باشد.
کرمانشاهی با اشاره به اینکه ایران و برزیل زمینههای همکاری زیادی با یکدیگر دارند، خاطرنشان کرد: ایران در زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی سال گذشته سه میلیارد و 100 میلیون دلار در قالب 80 پروژه در کشورهای دیگر اجرا کرد.
معاون سازمان توسعه تجارت ایران همچنین ابراز امیدواری کرد که طی چند سال آینده حجم روابط تجاری میان ایران و برزیل به بیش از 10 میلیارد دلار برسد.
نظر شما