اعدام موادفروش‌ها، با ۱۰۰ کیلو مواد سنتی و ۲ کیلو مواد صنعتی

بر اساس اصلاحات انجام گرفته « چنانچه مرتکب موفق به ساخت، تولید، توزیع، فروش یا وارد کردن مواد مخدر و روانگردان موضوع ماده 4 قانون مبارزه با موادمخدر (مانند تریاک، شیره، سوخته و غیره) مشروط به اینکه بیش از یکصد کیلوگرم باشد مجازات مرتکب اعدام خواهد شد.»

محمد حسین نجاتی: زمستان سال گذشته، بالاخره نمایندگان مجلس شورای اسلامی به توافقی برای رسیدگی به موضوعی پرداختند که چندین سال، دستگاه‌های حقوقی و قانون‌گذار را در ایران به خود مشغول کرده است: اعدام مجرمان مواد مخدر.

 
اين توافق‌ها در زمستان ۹۵ به نتيجه رسيد و نماينده‌ها با يک فوريت، طرح الحاق يک ماده به قانون مبارزه با موادمخدر را تصويب کردند؛ يعني ماده‌اي به‌عنوان ماده «۴۶» به قانون مبارزه با موادمخدر الحاق مي‌شود که براساس آن، مرتکبان جرايم مرتبط با موادمخدر جز در شرايطي که مفسد في‌الارض تشخيص داده شوند، به‌جاي حکم اعدام به بيش از ۲۵ تا ۳۰ سال حبس درجه يک محکوم مي‌شوند. اما این طرح با ایراد شورای نگهبان مواجه شد و دوباره به مجلس رفت تا اصلاحاتی بر روی آن صورت گیرد.
 
با این حال جدید‌ترین خبرها نشان از اصلاح بخشی از این طرح از سوی مجلسی‌ها دارد. در این زمینه، حسن نوروزی سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با اشاره به جلسه دیروز ( یکشنبه 18) تیرماه کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس با حضور دادستان کل کشور، معاون حقوقی قوه قضاییه و دبیرکل ستاد مبارزه با مواد مخدر، گفت: طرح الحاق یک ماده به قانون مبارزه با مواد مخدر به دلیل انجام اصلاحاتی بنا به درخواست های مکرر مسئولان اجرایی و دستگاه قضایی مجددا به کمیسیون ارجاع شد که در جریان این اصلاحات، بندهایی به این طرح اضافه شد.

نماینده مردم بهارستان و رباط‌کریم در مجلس شورای اسلامی، گفت: بر اساس اصلاحات انجام گرفته « چنانچه مرتکب موفق به ساخت، تولید، توزیع، فروش یا وارد کردن مواد مخدر و روانگردان موضوع ماده 4 قانون مبارزه با موادمخدر (مانند تریاک، شیره، سوخته و غیره) مشروط به اینکه بیش از یکصد کیلوگرم باشد مجازات مرتکب اعدام خواهد شد.»
وی افزود: در بند دیگر نیز آمده است «ساخت، تولید، توزیع، فروش و واردات بیش از 2 کیلوگرم موادمخدر و روانگردان موضوع ماده 8 این قانون (هروئین، مرفین، کوکائین، و دیگر مشتقات شیمیائی مرفین و کوکائین) مرتکب اعدام می‌شود»، همچنین «مجازات اعدام در مورد سایر جرایم ماده 8 این قانون در صورتی که موادمخدر مذکور صدور، ارسال، خرید، مخفی کردن، نگهداری، حمل یا در معرض فروش قرار گرفته بیش از 5 کیلوگرم باشد صادر می‌شود.»

این اصلاحات در شرایطی است که ، بر اساس تبصره مصوب این طرح؛ « در صورتی که مرتکب محکومیت موثر به علت ارتکاب جرایم موضوع قانون مواد مخدر را نداشته باشد، به حبس درجه یک محکوم می گردد»، در واقع مجازات اعدام زمانی است که یک محکومیت موثر داشته باشد.

 
اعدام به دلیل بازندارنگی بالای آن؟
 
برخي از مخالفان طرحي که مجلس آن را در دست بررسی دارد، اعتقاد دارند با اين کار از ميزان بازدارندگي احکام مربوط به جرايم موادمخدري کم مي‌شود و شاهد بيشترشدن اين‌گونه جرايم خواهيم بود اما موافقان حرف‌هاي ديگري مي‌زنند. آنها مي‌گويند مجازات‌ها در چند سال گذشته نتيجه خاصي نداشته و سير صعودي اين جرايم، همواره شتاب زيادي داشته است اصلا گفته مي‌شود افزايش انتقادها از بازدارنده‌نبودن مجازات قاچاق موادمخدر منتج به ارائه طرحي در مجلس نهم شد که براساس آن، مجازات اعدام قاچاقچيان موادمخدر دستخوش تغييراتي بنيادين شود.
 
درواقع، بعد از اينکه قانون مصوب سال 67، مبارزه با موادمخدر دوبار در سال‌هاي 76 و 89 مورد بازنگري و اصلاح قرار گرفت، انتظار مي‌رفت سيستم مبارزه با موادمخدر و قاچاقچيان، به بازدارندگي لازم برسد و تاحدودي از آسيب‌هاي مستقيم و غيرمستقيم اين معضل اجتماعي بکاهد اما بعد از گذشت حدود پنج سال از انجام آخرين اصلاحات، باز هم کارشناسان و مسئولان مختلف به اين نتيجه رسيدند که اين قانون همچنان داراي ايراداتي است که نه‌تنها در بازدارندگي مبارزه با موادمخدر تأثير لازم را نداشته بلکه باعث تشديد آسيب‌هاي اجتماعي در برخي حوزه‌ها هم شده است. علاوه بر اينکه تعداد اعدام‌ها، فشارهاي بين‌المللي بر ايران را افزايش داده است.

استدلال مخالفان
با این حال نظر مخالف شورای نگهبان باعث شد که دوباره بازار موافقت و مخالفت با طرح مجلس به داغي دو ماه پيش بشود و به‌ويژه مخالفان حذف اعدام براي جرايم مربوط به موادمخدر فرصت بيشتري براي ابراز مخالفت پيدا کنند؛ مثلا کاظم غريب‌آبادي، معاون بين‌الملل ستاد حقوق بشر قوه‌قضائيه با وجود اينکه اعلام مي‌کند 93 درصد اعدام‌ها در ايران را اعدام‌هاي موادمخدري تشکيل مي‌دهند، مي‌گويد: «قبل از هرگونه اقدام حقوقي و قضايي براي بازنگري در قانون مبارزه با موادمخدر بايد نسبت به اينکه موادمخدر يک جرم جدي است و همه جامعه را تهديد مي‌کند، به اجماع رسيد. اين اجماع بايد بين همه مسئولان و بخش‌هاي ذي‌ربط حاصل شود زيرا برخي از اظهارنظرها مبني‌بر اينکه قانون مبارزه با موادمخدر و مجازات اعدام بازدارنده نيست و بايد اين مجازات لغو شود، نادرست بوده و کارشناسي نيستند.»
 
او برخي مخالفت‌ها را سياسي مي‌داند و مي‌گويد: «حتي مي‌توان گفت که برخي اظهارنظرها بعضا خاستگاه، منشأ و رويکرد سياسي دارد. ما همسايه افغانستان هستيم و بعد از تهاجم ناتو به اين کشور، کشت موادمخدر ۴۰ برابر شده ‌است و ايران در مسير ترانزيت موادمخدر قرار دارد؛ علاوه‌براين، حجم وسيعي از موادمخدر در داخل کشور توزيع مي‌شود. بسياري از قاچاق‌هاي موادمخدر با جنايات سازمان‌يافته و حمل سلاح صورت مي‌گيرد که اين موضوع نشان مي‌دهد اين اقدام صرفا ترانزيت معمولي نيست. تاکنون بيش از چهار هزار نفر از عوامل نيروي انتظامي در اين راه شهيد شده‌اند و سالانه بيش از چهار هزار نفر در کشور جان خود را به‌خاطر استعمال موادمخدر از دست مي‌دهند. اين حاکي از اهميت مبارزه با موادمخدر است. نکته‌اي که بايد به آن توجه کرد، اين است که حجم کشفيات موادمخدر در ايران در هر سال با کشفيات کل دنيا برابري مي‌کند؛ بنابراین بايد قانون در اين‌باره سختگيرانه باشد.»
 
او در جواب منتقداني که مي‌گويند اگر اعدام بازدارنده بود، شاهد گسترش جرايم و آسيب‌هاي مربوط به موادمخدر نبوديم، مي‌گويد: «بله، افرادي معتقدند اين قانون بازدارندگي نداشته اما برخي افراد و سازمان‌ها هم معتقدند اگر همين مجازات وجود نداشت، ميزان ترانزيت و توزيع موادمخدر به مراتب بيشتر بود. طرحي که اکنون در مجلس در دست بررسي است، فقط به محدودکردن اعدام اختصاص دارد. به‌عنوان يک کارشناس و مسئول اعتقاد دارم قانون مبارزه با موادمخدر بايد مورد بازنگري جدي قرار گيرد و از نمايندگان مجلس و کميسيون قضايي درخواست دارم در بررسي‌هاي خود، بازنگري در کل قانون را لحاظ کنند تا علاوه بر محدودشدن اعدام‌ها، بخش‌هاي ديگر قانون نيز تقويت شود.»


استدلال موافقان

بيشترين مخالفان حذف حکم اعدام براي برخي مجرمان مرتبط با موادمخدر از قوه‌قضائيه يا سازمان مبارزه با موادمخدر هستند، مانند رئيس دستگاه قضا که بارها اعلام کرده که اگر سختگيري‌هاي کنوني درباره مجرمان موادمخدر نبود، فروش مواد به عطاري‌ها هم مي‌رسيد اما در مقابل، بسياري از نماينده‌هاي مجلس از طرحي که مجددا مشغول بررسي آن هستند، دفاع مي‌کنند.
 
عزت‌الله يوسفيان‌ملا، نماينده دوره‌هاي مختلف مجلس و يکي از کساني است که براي تصويب اين طرح تلاش زيادي کرد. او در اين‌باره مي‌گويد: «متأسفانه حکم خيلي از اعدامي‌هاي اين حوزه بعد از اينکه ازسوي دادستان تأييد مي‌شود به مرحله اجرا گذاشته مي‌شود، درحالي‌که پرونده آنها هم مانند ساير کساني که به اعدام محکوم شده‌اند، بايد در ديوان‌عالي کشور بررسي شود. ما به‌دنبال اصلاح اين دست قوانين هستيم، در کنار اينکه بايد به اين باور برسيم که اعدام قاچاقچيان خرده‌پا دردي را دوا نمي‌کند و فقط صورت مسئله را پاک مي‌کند.»
 
او ادامه مي‌دهد: «کساني که ما اعدام مي‌کنيم، بعضا آخرين مهره چرخه موادمخدر هستند درحالي‌که رؤساي آنها در هتل‌هاي آنکارا و استانبول، روند قاچاق موادمخدر را مديريت مي‌کنند. ما نبايد فکر کنيم با حذف مهره آخر، خيلي قدم مهم مؤثري برداشته‌ايم. درواقع، با اين کار، کشور را از هر نظر در فشار قرار داده‌ و خيال خودمان را هم راحت کرده‌ايم که داريم با توزيع و فروش موادمخدر مبارزه مي‌کنيم. از نظر خيلي از کارشناسان، مشکل اصلي در اين حوزه، عدم کنترل درست مبادي ورود موادمخدر به کشور است.»

 

 

 

 

 

۴۲۴۲

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 685220

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 18
  • نظرات در صف انتشار: 1
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۰:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    20 7
    بله حذف اعدام بسیار کار خوبی است. چون بسیاری از قاچاقچیان تازه کار با این امید وارد این کار میشن که میگن ما چند کیلو مواد رو جابجا می کنیم. یا میلیونر میشیم یا میمیریم . اما با تبدیل اعدام به مجازات زندان دیگه این اتفاق نمیفته البته به شرط اینکه زندان هایی که قراره مجرمین مواد مخدر رو در اون نگه دارن مثله هتل نباشه. در واقع میشه زندانهایی در شرایط بسیار سخت مثل کار کردن در معدن رو براشون در نظر گرفت.
    • بی نام A1 ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
      0 1
      خوبه این مجازات اعدام حذف شد. ولی به به نظرم نبایست مقدار مورد نظر را یعنی 100 کیلو را اعلام میکرد. میگفت از یه حدی که خودمون میدونیم.
  • رضا A1 ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    25 1
    یعنی 99 کیلو مواد سنتی و 0.5 کیلو مواد صنعتی از کسی بگیرن اعدان نمیشه؟؟
  • بی نام A1 ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    11 6
    درست میگن ما همیشه مهره اخر رو میگیریم وحکم صادر کرده و اعدام می کنیم برا باندهای قاچاق مواد مخدر حذف مهر اخر زیاد مهم نیست اگه حتی ماهم موفق نشیم که اونارو دستگیر واعدام کنیم خودشون دوسالی یکبار اخرین مهره از بین می برن پس حذف اعدام وجهه کشور رو تو جهان مثبت نشون می ده و با این اماری که میگن ۹۳٪ اعدامی ها قاچاق چیان مواد مخدر هستن از لحاظ حقوق بشر هم دیگه نمی تونن هر روز برامون بازی در بیارن
    • بی نام IR ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
      3 5
      همون مهره ی اخر بابت فروش و جابجایی مواد کلی پول گیرش میاد البته به بهای نابودی زندگی یک نفر که معتاد میشه و خانواده اش بعدش نکنه می خوای به خاطر مثلا حقوق بشر این قاچاقچی ها اعدام نشوند و تو زندان مفت بخورند و بخوابند و کلی هزینه رو دست مردم و کشور بگذارند حالا قاچاقچی تو زندان باشه چه سودی برای مملکت داره؟میشه اعدامشان کرد و هزینه نگهداری از ان هارا خرج پیشگیری از اعتیاد کرد ولی اگر زندان باشه طرف میگه خبری از اعدام نیست و حبس سنگین هم بدهند بعد از مدتی عفو میخورم در اخر بد نیست به فیلیپین اشاره کنم که با امدن رییس جمهور جدید همه قاچاقچی ها را اعدام کرد الان میزان جرایم ناشی از مواد مخدر به شدت کاهش یافته و معتاد ها هم مجبور شدند ترک اعتیاد کنند
    • بی نام A1 ۱۳:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
      3 3
      وجهه جهانی مهمه یا اینکه توی خیابون پر معتاده که همه جور خلافی رو انجام میدهند . از دزدی و قتل گرفته تا خلافهای دیگر .
  • بی نام IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    6 6
    حالا طرف تو زندان باشه یا اعدام بشه فرقی نمی کنه اون وقت از کجا میگید اعدام اسیب اجتماعی به وجود میاره تازه زندانی کردن قاچاقچی ها موجب هدر رفتن منابع کشور جهت نگهداری از این افراد میشه در حالیکه میشه با اعدام این افراد هزینه نگهداری از این افراد را صرف پیشگیری از اسیب های اجتماعی کرد که شما ادعا می کنید
  • جبار A1 ۱۱:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    11 3
    خوب شد گفتید دیگه بیشتر از ۹۹ کیلو بار نمیزنم .
  • بی نام A1 ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    9 6
    قابل توجه اونهایی که بدون تفکر فقط به فکر حذف اعدام هستند : تا حالا فکر کردید 100 کیو چقدره ؟ تا حالا فکر کردید وقتی 100 کیلو وارد می شه تا به دست مواد فروش خرده پا برسه چقدر آت و آشغال قاطیش می کنند و وزنش حتی به 3 برابر می رسه ؟ تا حالا فکر کردید با 100 کیلو چند نفر معتاد می شن و چند تا خونواده بدبخت می شن ؟ تا حالا فکر کردید همین نترسیدن از اعدام هست که قاچاقچی ها رو جری تر کرده تا بعد از هر بار گیر افتادن دوباره به این مسیر برمیگردن ؟
    • بی نام A1 ۱۹:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
      2 0
      کار با اعدام درست نمیشه اگر اعدام چاره کار بود با این همه اعدام تتا حالا مشکل حل شده بودو قاچاقچی نمانده بود. هر قدر قوانین سخت تر بشه و قاچاق مواد سخت تر بشه قیمتش میره بالاتر و افراد هم به همون اندازه بیشتر تشویق میشن که برن بیارن چون سودش بیشتر میشه صمن اینکه اگر یک نفر رو اعدام کنن یکی دیگه جاشو میگیره از دید من اعدام در هیچ کاری چاره ساز نیست در جحرایم دیگه باید اردوگاه کار اجباری و اعمال شاقه بزنن که طرف با بدبختی و..همونجا بمیره اعدام چیز راحتی است طرف سریع خلاص میشه در امر مواد مخدر هم به نظر من تنها راهش اینه که اموزش بدن به مردم که مصرف نکنن و مبارزه باهاش بی فایدس کسی که بخاد گیر بیاره گیر میاره تقاضا که وجود داشته باشه عرضه هم اتوماتیک ایجاد میشه
    • خودمونی IR ۰۲:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
      0 0
      من با اعدام مخالف نیستم ولی همین الان هم فروش مواد به عطاری رسیده است.
  • reza RU ۱۵:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    0 0
    فکر نکنم جهان با اعدام حاملین مواد مخدر مخالف باشه ؟؟؟؟؟؟ به زندان اوین بیشتر حساسند تا زندان قصر
  • تاريخ A1 ۱۶:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    0 1
    آقا 100 كيلو خالص يا ناخالص ؟ يك نفر يا چند نفر؟ چون بديهيات امر اين است كه 10 نفر جمع مي شوند 100 كيلو جابجا مي كنند تا .... گير بيافتند تازه مي شود نفري 10 كيلو، در اينصورت جايزه هم مي گيرند.... قوه قضاييه دست مريزاد دارد، مجازات زناي محصنه كه شد 99ضربه شلاق، مجازات حمل مواد مخدر هم كه به تاريخ سپرده شد، قاتل ها هم كه با توجهات خفيه قض
  • تاريخ A1 ۱۶:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    0 1
    آقا 100 كيلو خالص يا ناخالص ؟ يك نفر يا چند نفر؟ چون بديهيات امر اين است كه 10 نفر جمع مي شوند 100 كيلو جابجا مي كنند تا .... گير بيافتند تازه مي شود نفري 10 كيلو، در اينصورت جايزه هم مي گيرند.... قوه قضاييه دست مريزاد دارد، مجازات زناي محصنه كه شد 99ضربه شلاق، مجازات حمل مواد مخدر هم كه به تاريخ سپرده شد، قاتل ها هم كه با توجهات خفيه قضات محترم، و تحت فشار قرار دادن اولياي دم در آستانه حذف شدن است، پس همه با هم در قوه قضاييه بروند پيك نيك...
  • بی نام A1 ۱۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    1 0
    عزیزان معتاد شدن افراد به قاچاقچیان ربطی نداره اگه طرف مریض نباشه نمیره مواد صنعتی و حتی سنتی بخره و بکشه که معتاد بشه حتما همه می دونین مافیای مواد مخدر چقدر سازمان یافته و طویله که ایستادن یک کشور مقابل این سوداگران مرگ تاثیر چندانی در اون نداره اگه خوب به امارهای ستاد مبارزه با مواد مخدر کشور و جهانی نگاهی بیندازین می بینین ما داریم تو کشورمون هم بابت مبارزه با قاچاق چیان شهید می دیم هم ازمردم خودمون اعدام می کنیم هر دو طرفش به ضرر کشور نمی دونم نمایندگان چه جوری قانون تصویب می کنن
  • بی نام IR ۱۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    0 2
    چشم دوستان روشن عجب نماینده های داریم عجب قانونهایی وضع میکنندالبته غیرازاین ازاین نماینده هاکه معلوم نیست ازکجاهزینه تبلیغات انچنانی رادرمی اورندبایدهم این چنین قانون هایی راتصویب کنند .ایول نماینده قاچاقچیهاکه انهاراازاعدام شدن خلاص کردید.بااین روش باید کارمون راول کرده ودنبال فروش یا تولید بریم
  • .... ۲۱:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۴/۱۹
    3 2
    اشتباه كردن فقط اعدامه كه ميتونه كنترل كنه اگرنه از اين به بعد تو خيابونها معتاد موج خواهد زد
  • عطا A1 ۰۳:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۴/۲۰
    1 0
    چرا قوانین ما بازدارنده نیست؟ این مورد را باید بررسی کرد.مگر نه اینکه در قرآن برای همه موارد اجتماعی راه کاردارد. پس معلوم میشود با قرآن را بلد نیستیم