با اصلاح ماده‌ای از قانون آئین‌نامه داخلی مجلس، سازوکار ارائه گزارش شعب ۱۵گانه درباره اعتبارنامه نمایندگان تغییر پیدا کرد.

به گزارش خبرآنلاین، نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی صبح امروز و در ادامه بررسی طرح اصلاح موادی از قانون آئین‌نامه داخلی مجلس شورای اسلامی، ماده ۷ این طرح را که با هدف اصلاح ماده ۳۱ قانون آئین‌نامه داخلی مجلس ارائه شده، تصویب کردند.

این ماده به سازوکار و زمانبندی ارائه گزارش شعب ۱۵گانه درباره وضعیت اعتبارنامه نمایندگان در ابتدای هر دوره مجلس است.
بر اساس این ماده و در صورت تائید نهایی آن، «شعبه موظف است حداکثر ظرف مدت سه روز کاری، گزارش تائید آن دسته از اعتبارنامه‌های واصله را که معترض ندارند، به صورت یکجا به هیأت رئیسه مجلس ارسال کنند تا در جلسه علنی، گزارش آن قرائت شود و رئیس جلسه، تصویب آن را اعلام کند.

اعتبارنامه‌هایی که مورد اعتراض قرار گرفته است، حداکثر ظرف مدت پنج روز کاری توسط شعبه رسیدگی می‌شود. در صورتی که نظر شعبه، تائید اعتبارنامه باشد، گزارش تائید آن به مجلس ارائه می‌شود و چنانچه نظر شعبه رد اعتبارنامه باشد، گزارش آن از طریق هیأت رئیسه مجلس به کمیسیون تحقیق ارجاع می‌شود.

همچنین در بر اساس تبصره این ماده «شعبه موظف است حداقل ۲۴ ساعت قبل از بررسی اعتبارنامه، از معترض یا معترضان جهت توضیح اعتراض و از نماینده‌ای که اعتبارنامه‌اش مورد اعتراض قرار گرفته، جهت دفاع دعوت به عمل آورد. عدم حضور هر یک از آنان، مانع رسیدگی نیست.

معترض یا معترضان در صورت عدم حضور غیرموجه در شعبه، در جلسه علنی حق اعتراض ندارند. موجه بودن عدم حضور باید به تائید هیأت رئیسه مجلس برسد، اگر عدم حضور موجه بود، شعبه فقط یک جلسه دیگر ظرف پنج روز تشکیل می‌دهد و نظر خود را اعلام می‌کند».

این ماده با ۱۸۰ رأی موافق، ۷ رأی مخالف و ۱۱ رأی ممتنع از مجموع ۲۲۱ نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.

نمایندگان همچنین با تصویب ماده ۸ این طرح که به اصلاح ماده ۳۲ قانون آئین‌نامه داخلی مجلس می‌پردازد، مهلت شعب ۱۵گانه برای تقدیم گزارش بررسی پرونده‌ها را از ۱۲ روز به ۵‌ روز کاری کاهش دادند؛ نمایندگان در این ماده همچنین مهلت مجدد شعب برای بررسی دوباره پرونده‌های نمایندگان را از ۱۰ روز به ۵ روز کاری کاهش دادند.

این ماده نیز با ۱۷۴ رأی موافق، ۷ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۴ نماینده حاضر در صحن به تصویب رسید.

نمایندگان مجلس همچنین در جلسه علنی صبح امروز با ۱۷۶ رأی موافق، ۵ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۷ نماینده حاضر ماده ۹ طرح اصلاح موادی از قانون آئین نامه داخلی مجلس را به تصویب رساندند که براساس آن کمیسیون تحقیق حداکثر ظرف مدت ۱۵ روز به دلایل و توضیحات کتبی شعب و معترضان رسیدگی می کند و پس از استماع و بررسی توضیحات معترض یا معترضان و دفاعیات کتبی یا حضوری نماینده مورد اعتراض نظر خود را برای مجلس ارسال می کنند.

طبق تبصره این ماده در صورتی که تعداد معترضان بیش از ۳ نفر باشد می توانند سه نفر را به صورت مکتوب معرفی کنند تا در شعبه و کمیسیون تحقیق جهت ارائه توضیحات لازم حضور یابند.

به موجب تبصره دیگر این ماده کمیسیون تحقیق موظف است حداقل ۲۴ ساعت قبل از رسیدگی به اعتبارنامه از معترضان و نماینده ای که اعتبارنامه اش مورد اعتراض واقع شده است تحقیق به عمل آورد.

نمایندگان همچنین با ۱۷۰ رأی موافق، ۱۱ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع از مجموع ۲۱۳ نماینده حاضر ماده ۱۰ این طرح را به تصویب رساندند که براساس آن چنانچه کمیسیون تحقیق اعتبارنامه رد شده از سوی شعبه را رسیدگی کند و نظر به تائید اعتبارنامه داشته باشد گزارش آن در مجلس قرائت می شود و رئیس مجلس تصویب آن را اعلام می کند و اعتراضی پذیرفته نمی شود و در صورتی که نظر کمیسیون مبنی بر رد اعتبارنامه باشد گزارش آن حداکثر به مدت ۱۵ دقیقه در مجلس مطرح و ادله رد اعتبارنامه ارائه می شود. نماینده ای که اعتبارنامه اش رد شده است حداکثر به مدت ۳۰ دقیقه فرصت دارد تا از خود دفاع کند ضمن اینکه می تواند بخشی از وقت خود را حداکثر به دو نفر از نمایندگان واگذار کند سپس گزارش کمیسیون تحقیق به رأی گذاشته می شود چنانچه رد اعتبارنامه به تصویب نرسد رئیس جلسه تصویب آن را اعلام می کند.

طبق تبصره این ماده در صورتی که کمیسیون تحقیق ظرف مدت ۱۵روز نظر خود را اعلام نکند نماینده ای که اعتبارنامه اش مورد اعتراض واقع شده است یا ۱۵ نفر از نمایندگان می توانند طرح اعتبارنامه را در صحن مجلس از هیات رئیسه درخواست کنند و هیات رئیسه موظف است در اولین فرصت گزارش شعبه را در دستور کار مجلس قرار دهد تا مطابق این ماده مورد رسیدگی قرار گیرد و به جای نظر کمیسیون نظر شعبه به مدت ۱۵ دقیقه در صحن مطرح می شود.

به موجب تبصره ۲ این طرح، اگر اعتبارنامه مورد اعتراض در شعبه و کمیسیون تحقیق تائید شود اعتراض نسبت به آن در صحن مجلس امکان پذیر نیست و اعتبارنامه مصوب محسوب می شود و رئیس جلسه تصویب آن را اعلام می کند.

به موجب مصوبه مجلس در مواد ۱۱ و ۱۲ این طرح، ماده ۳۷ آیین نامه داخلی از متن قانون حذف و ماده ۳۸ به این شرح اصلاح شد: اخذ رای در مجلس برای اعتبارنامه هایی که در شعبه یا کمیسیون تحقیق رد شده است، به صورت مخفی و با ورقه انجام می شود.

نمایندگان همچنین با تصویب ماده ۱۳ این طرح مقرر کردند نماینده ای که به اعتبارنامه اش اعتراض شده همانند سایر نمایندگان، از کلیه حقوق اعم از دادن رای و نامزد شدن برای عضویت در هیات رییسه و سایر انتخابات برخوردار است، لیکن در زمان بررسی اعتبارنامه خود در شعبه، کمیسیون تحقیق و مجلس حق رای ندارد.

نام دو کمیسیون شوراها و کشاورزی تغییر کرد

همچنین  نمایندگان در جلسه علنی امروز مواد ۱۶ ،۱۷ و ۱۸ طرح اصلاح موادی از قانون آیین نامه داخلی مجلس شورای اسلامی را به تصویب رساندند.

براین اساس، نام کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور به امور داخلی کشور و شوراها تغییر پیدا کرد. همچنین نام کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی به نام کمیسیون کشاورزی آب، منابع طبیعی و محیط زیست تغییر یافت.

همچنین ماده ۶۶ آیین نامه نیز اینگونه اصلاح شد که هر نماینده هر شش ماه یکبار می تواند تقاضای تغییر کمیسیون خود را به هیئت رئیسه مجلس ارائه کند. انتقال به کمیسیون دیگر با رعایت نصاب مقرر در این آیین نامه و با موافقت اکثریت اعضای کمیسیون های ذیربط امکانپذیر است.

29215

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 738800

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =