روایت ابتکار از طرحی که حس تبعیض در زنان را کم می‌کند

معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده می‌گوید: «مصوبه تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی به از بین بردن تبعیض برای زنان و انسجام بیشتر خانواده‌ها و هویت کودکان کمک و حس عدالت اجتماعی را تقویت می‌کند.»

فاطیما فردوس: طبق مصوبه تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی، فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی می‌توانند تقاضای تابعیت ایرانی کنند و شناسنامه ایرانی بگیرند. به موجب این لایحه، فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان خارجی، تا قبل از ۱۸ سالگی به درخواست مادر و پس از ۱۸ سالگی به درخواست خودشان می‌توانند تقاضای تابعیت ایرانی کرده و شناسنامه ایرانی دریافت کنند. در همین میان معصومه ابتکار، معاون رئیس‌جمهور در امور زنان و خانواده در گفت‌وگو با «خبرآنلاین» می‌گوید: «این لایحه در صورت تبدیل شدن به قانون می‌تواند حس تبعیض در زنان را کم کند و حس عدالت اجتماعی را تقویت کند. به‌همین دلیل مصوبه‌ای عادلانه است و بر این اساس زنان ایرانی مانند مردان می‌توانند برای کودکانشان تقاضای شناسنامه کنند.»

در ادامه گفت‌وگوی «خبرآنلاین» را با او می‌خوانید:

به نظر شما مهم‌ترین گروه‌هایی که می‌تواند از این مصوبه بهره‌مند شوند چه گروه‌هایی است؟
این مصوبه بحث تابعیت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ایرانی با مردان غیرایرانی است و به‌طور خاص به بحث تابعیت این کودکان ارتباط پیدا می‌کند؛ مخصوصا کودکان زیر ۱۸ سال. تا پیش از این قانون به افراد بالای ۱۸ سال هم اجازه می‌داد تا تابعیت خود را بگیرند ولی الان بحث کودکان زیر ۱۸ سال مطرح شده که با درخواست مادر می‌توانند تقاضای تابعیت و شناسنامه ایرانی داشته باشند. این طرح به انسجام بیشتر خانواده‌ها و تایید هویت کودکان کمک می‌کند؛ زیرا بی‌شناسنامه بودن با بی‌هویتی گره خورده است و آسیب‌پذیری بسیار بالایی دارد. از طرفی هم این موضوع از زاویه عدالت اجتماعی مهم است؛ ما به هر حال یک‌سری مقرراتی داریم که این مقررات، حفظ عدالت و توجه به انسان‌ها را تقویت می‌کند. این لایحه یکی از مصوباتی است که امیدواریم در مجلس هم مورد توجه قرار بگیرد و تبدیل به قانون شود.

موافقان این تبصره سال‌ها عنوان می‌کردند این طرح در صورت عدم تصویب، شأن زن ایرانی را نادیده می‌گیرد، این طرح تا چه اندازه می‌تواند به جایگاه حقوقی زنان ایرانی کمک کند؟
این لایحه در صورت تبدیل شدن به قانون می‌تواند حس تبعیض در زنان را کم کند و حس عدالت اجتماعی را تقویت کند. به‌همین دلیل مصوبه‌ای عادلانه است و بر این اساس زنان ایرانی مانند مردان می‌توانند برای کودکانشان تقاضای شناسنامه کنند.

بخش زیادی از زنان بلوچ چشم انتظار این طرح بودند، به نظر شما این طرح چقدر می‌تواند به مسائل آنها کمک کند؟
قطعا بخش زیادی از مشکلات زنانی که با مردان خارجی ازدواج کرده‌اند با این مصوبه برطرف می‌شود. البته در بعضی از این مناطق من از نزدیک دیده‌ام که یکی از دلایل بازماندگی از تحصیل کودکان، نداشتن شناسنامه است و این مسئله باعث شده تا آنها از مشارکت اجتماعی بازبمانند.

در کشورهای دنیا اوضاع در این باره چگونه است؟
در دیگر کشورهای دنیا شرایط متفاوت است و بسیاری از این قوانین در حال بازنگری است. ما هم امیدواریم مجلس با تمرکز بر نگاه عادلانه و توجه به حقوق زنان و کودکان، به این مسئله توجه بیشتری نشان دهند.

در حوزه زنان چه قوانینی نیاز به تصویب دارد که تاکنون تصویب نشده و شما پیگیر آن هستید؟
ما موارد زیادی داریم از اتلاف قوانین در حوزه زنان و خانواده که بسیار کمک کرده است و شرایط زنان را بهتر کرده است. مثلا قانون مربوط به اجرت‌المثل یا قانون مربوط به مرخصی زایمان برای زنان؛ ولی هنوز نیاز به مواردی داریم تا قانون اصلاح شود. ما یک شورای فقهی و حقوقی در معاونت داریم که این شورا به موضوعات ضروری‌ای که باید در قوانین به آنها پرداخته شود، می‌پردازد و به موضوعات مختلفی مانند طلاق و حق طلاق، شروط ضمن عقد، مهریه، دیه و .. پرداخته‌اند و مورد توجه صاحب‌نظران حوزوی و دانشگاهی است.

۴۲۲۳۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 822677

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 8
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • IR ۱۶:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
    3 3
    زنان مسائل بسیاری دارند که باقی مانده است و بعد از ۶ سال برای پرداختن به این مساله که دربرگیری کمتری نسبت به مسائل شایع زنان دارد، شق القمر نکرده اند. البته ما همه می دانیم در جامعه ای زندگی می کنیم که محدودیتهایی به ویژه برای مسائل مربوط به زنان وجود دارد و حکومت کاملا دموکراتیک نیست که به خواست مردم ، مسائل رفع و رجوع شود.اما لااقل انتظار برای بیان و پیگیری وجود دارد و نه تکذیب و سرپوش. خانم مولاوردی هم تا دو کلمه از مشکلات زنان گفت عذرش را خواستند. ما مردم حمایت نکردیم که حتی برای بیان مشکلات اینچنین ترس از محدودیتها وجود داشته باشد.خانم ابتکار و مولاوردی در قامت وزارت نقش بهتری می توانستند داشته باشند تا مسائل زنان.
  • AT ۱۸:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
    4 1
    تبعیض رو کم کنید نه فقط حسش رو
  • DE ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
    9 1
    پسرشان در امريكا چرا هست؟ مگر امريكا لانه جاسوسي نبود!
  • سعیدی IR ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۴
    13 5
    یک گام به سوی عدالت پیش رفتیم درود بر خانم ابتکار هر شخصی با هر تفکری برای عدالت خواهی تلاش کند پیروز هست این مصوبه کمکی بزرگی برای فرزندان بی هویت خواهد بود
    • IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۵
      1 9
      چرا بی هویت ؟ هویت دارن اما هویت و اصالت ایرانی رو ندارن.باید برن جایی که پدرانشون از اونجا آمدن ،به همین سادگی و شفافی
  • من IR ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۵
    8 4
    سلام و احترام به همگی میدونید این یعنی چی؟ از نظر من یعنی خلاف دستور خدا عمل کردن. انشاا... که افرادی که دنبال اینگونه تغییرات هستند گمراه باشند نه در جنگ با خدا خدایا همه ما را به راه راست هدایت بفرما
  • IR ۰۹:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۵
    1 12
    به جای اینکه از بی قانونی جلوگیری کنید با دادن امتیازات بی مورد و مخالف جامعه موجب مشکلات عدیده ای میشین . خوشبحالتون که فقط دنبال کارهای بیهوده و بی ارزشی هستید که در نهایت مشکلات مردم رو صد چندان میکنه
  • IR ۱۱:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۸/۱۵
    3 11
    شماها فک کردین مردای آلمانی و سوئدی میان با زنهای ایرانی ازدواج میکنن که ارزش تابعیت داشته باشن؟؟؟؟ نه عزیز من با این قانون میبینید که کم کم کشور پر میشه از مردهای افغانی و عراقی ! فقط یاد دارید قوانین مسخره اجرا کنید...