ادبیات فارسی
-
غفران بدخشانی در گفتوگو با خبرآنلاین مطرح کرد
طالبان، با شمشیر آخته به جنگ زبان فارسی آمدهاند
ادبیاتغفران بدخشانی، شاعر شناختهشده افغانستان در مورد خطری که زبان فارسی را در افغانستان تهدید میکند، میگوید: «طالبان آمده و آن بالا نشسته است و به زبانِ پشتو فرمان میدهد و میتواند سر کسی را که به زبان فارسی سخن میگوید بزند و کسی هم نیست که او را پرسان کند که تو چرا به هویت من احترام نمیگذاری، تو چرا هویت مرا انکار میکنی؟!»
-
ببینید | رونمایی از معادلسازی عجیب برای واژه «برند» روی آنتن زنده!
فیلمدر برنامه سلام صبح بخیر، از معادل فارسی کلمه «برند» رونمایی شد؛ کلمهای که در فضای مجازی با واکنش کاربران ایرانی مواجه شد.
-
داود قیومی: نگاه طالبان قومی و فارسیستیزانه است
ادبیاتداود قیومی در کلابهاوس خبرآنلاین با عنوان «طالبان؛ خطر بزرگ برای میراث فرهنگی مشترک ایران و افغانستان» میگوید رفتار طالبان در ماههای اخیر نشان میدهد که نگاهشان قومی و فارسیستیزانه است و در حالی که خود را بیشتر ایدئولوژیک میدانند برخوردشان قومی است و در برابر زبان فارسی و حوزه فرهنگ، از خود گذشت ندارند و تعامل نشان نمیدهند.
-
وزیر ارشاد: انجمن قلم در جبهه ادبی انقلاب اسلامی میانداری کند
ادبیاتوزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دیدار با اعضای هیات موسس انجمن قلم ایران بر اهمیت ادبیات متعهد و ضرورت حمایت هدفمند مادی و معنوی از آن تاکید کرد.
-
فخر فروشی اردوغان، زیر سایه شعر فارسی
ادبیاتروزنامه خراسان نوشت: در مراسم رونمایی از تابلوی تاریخی فتح استانبول توسط اردوغان، چیزی که بیش از همه به چشم کاربران توئیتر آمده بود، اشعار پارسی مندرج در حاشیه تابلو بود.
-
در گفتوگو با رضا ضیاء مطرح شد
کاری که شاملو با حافظ کرد به شوخی شبیه است!
ادبیاترضا ضیاء با تاکید بر این که از دشمنان شاملو نیست و بسیاری از اشعارش را دوست دارد و از موضع دشمن او حرف نمیزند میگوید کاری که شاملو درباره حافظ کرد بیشتر به شوخی و مایه عبرت شبیه است تا تصحیح.
-
در گفتوگو با منوچهر فروزندهفرد مطرح شد
به «حافظ به روایت شاملو» نمیتوان اعتماد کرد/ کسی از کیارستمی توقع تصحیحِ حافظ ندارد
ادبیاتمنوچهر فروزندهفرد در پاسخ به سوال «کدام تصحیح دیوان حافظ را بخوانیم؟» با ذکر توضیحاتی در مورد نوبت چاپ و انتشارات از هفت تصحیح نام برد: تصحیح علامه محمد قزوینی و دکتر قاسم غنی، تصحیح دکتر پرویز ناتل خانلری، تصحیح هوشنگ ابتهاج، تصحیح زندهیاد سلیم نیساری، تصحیح زندهیاد رشید عیوضی، دیوان حافظ با قرائتگزینی انتقادی هاشم جاوید و بهاءالدین خرمشاهی و دیوان حافظ به کوشش محمد راستگو.
-
ببینید: مردی که زندگی را میسرود!
طرحهادی حیدری به مناسبت زادروز سهراب سپهری طرحی را از این شاعر شهیر ایرانی در صفحه اینستاگرام خود منتشر کرد.
-
پیام تسلیتی برای درگذشت دکتر آذرتاش آذرنوش
کتابرییس مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی، در پیامِ تسلیتِ درگذشت آذرتاش آذرنوش، او را یکی از مشایخ و اصحاب دائرةالمعارف بزرگ اسلامی نامید که پس از ۳۵ سال همکاری مستمر و تألیف و ویرایش صدها مقاله، روی بر خاک نهاد.
-
آذرتاش آذرنوش، درگذشت
کتابمرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی، از درگذشت دکتر آذرتاش آذرنوش، استاد سرشناس ادبیات عرب در دانشگاه تهران و پژوهشگر پهنه ایرانشناسی، خبر داد.
-
رازِ به فارسی شعر گفتنِ مولانا
ادبیاترئیس مرکز صوفیان ربانیه در برلین، تاکید کرد چون فارسی، زبانی بسیار آهنگین است و نوعی همنوایی با شعر مولانا دارد، او شعرهایش را به این زبان سروده است.
-
بشنوید | تمیمداری: آنکه بهنام «رومی» در جهان مُد شده، ربطی به مولوی ندارد
فیلماحمد تمیمداری، استادِ زبان و ادبیات فارسی، میگوید «رومی» شناختهشده در سطح جهان از طریق ترجمه شخصی مانند کلمن بارکس، ربطی به مولوی که ما میشناسیم، ندارد. او تاکید میکند در آنچه هم مدونا به عنوان یک خواننده کمسواد خوانده، هیچ اثری از «مثنوی» و «غزلیات شمس»، دیده نمیشود. منبع: خبرآنلاین
-
مدونا، از مولانا چیزی نمیفهمد
ادبیاتاحمد تمیمداری به مناسبت هشتم مهر، روز بزرگداشت مولوی در گاهشمار ایرانی از مشکلات و معایب ترجمه کلمن بارکس که در جهان به نام «رومی» میشناسندش گفت و برداشت کسانی چون مدونا را از اشعار این شاعر، دور از واقعیت دانست.
-
رازِ بزرگی شهریار در نگاه شفیعی کدکنی
ادبیاتدکتر شفیعی کدکنی، رازِ بزرگی و توفیقِ شهریار در شعر و ادب پارسی را، نزدیک شدن این شاعر معاصر ایران به جمالشناسیِ شعرِ حافظ با حفظ استقلالِ روحیِ خود او میداند.
-
پاسداشت روز ملی شعر و ادب فارسی در رادیو صبا
تلویزیونرادیو صبا، ۲۷ شهریور که به نام روز ملی شعر و ادب فارسی نامگذاری شده است، برنامههای ویژهای را روی آنتن خواهد برد.
-
«پتهاش روی آب افتاد» یعنی چه؟
ادبیات«پتهاش روی آب افتاد»، ضربالمثلی است که ریشه آن به دورهای برمیگردد که لولهکشی در شهرها وجود نداشت و مردم، آب مورد نیاز خود را از راه جویها به آب انبارها و حوضهای خانههای شان میرساندند.
-
از زمان سقوط کابل بر هنر و هنرمندان کشورِ همسایه چه گذشته است؟
خندهای که با تیرباران خشکید و آوازی که با گلوله خاموش شد
موسیقینظرمحمد مشهور به خاشهزوان، عبدالله عاطفی، عبدالله فوآد اندرابی و... کشته شدند، صحرا کریمی، آریانا سعید، وجیهه و فرید رستگار و... وطن را ترک کردند و پخش موسیقی و حضور مجریان زن در شبکههای تلویزیونی و رادیویی ولایت قندهار ممنوع شد. این تنها بخشی از آوار مصیبتی است که از زمان سقوط کابل بر سر مردم افغانستان ریخته است.
-
سامانه مینا، برای آموزش زبان فارسی، رونمایی خواهد شد
ادبیاتسامانه آموزش وبمحور زبان فارسی با نام مینا، از هفته آینده (۱۵ شهریور) راهاندازی خواهد شد. آزمون تعیین سطح استاندارد زبان فارسی، ارائه محتوای آموزشی در چهار مهارت خواندن، شنیدن، صحبت کردن و نوشتن، نخستین سامانه مجهز به تشخیص صدا و گفتار برای اصلاح تلفظ فارسیآموزان و ... بخشی از کاربردهای این سامانه است.
-
پیشفروشِ کتاب «مژگانشماریِ» بیدل
کتابکتاب «مژگانشماری» که شامل ۵۰۰ یادداشت به قلم سیدضیاءالدین شفیعی، بر ۵۰۰ غزل از بیدل است، پیشفروش خواهد شد.
-
برای امیال سیاسیتان، طالبان را تطهیر نکنید
ادبیاتمحمدکاظم کاظمی، شاعر و پژوهشگر ادبی که سالهاست از افغانستان مهاجرت کرده و در مشهد ساکن است، در نوشتاری اینستاگرامی، با پیچیده خواندن اوضاع امروز کشورش، از رسانهها و سیاستورزان، خواست که بنا به میل و نظر خود، طالبان را تطهیر نکنند و مردم افغانستان را همدست طالبان نشان ندهند.
-
سیدعلی کرامتیمقدم بر اثر کرونا درگذشت
ادبیاتایسنا نوشت: سیدعلی کرامتیمقدم، نویسنده، شاعر و مدرس دانشگاه بر اثر ابتلا به کرونا در ۴۸ سالگی از دنیا رفت.
-
مهدی اخوت درگذشت
ادبیاتماهور احمدی از درگذشت مهدی اخوت، همکار و دوستِ نزدیکِ محمدعلی سپانلو خبر داد.
-
روایت عجیب محمود دولتآبادی از روزهایی که با پول قرضالحسنه زندگی میکرده است
ادبیاتمحمود دولتآبادی، نویسنده پیشکسوت و سرشناس کشورمان در یک نشست ادبی به مناسبت روز قلم، از روزهایی گفت که با پول قرضالحسنه زندگیاش را میچرخانده است. او در همین ارتباط، به نویسندگان جوان سفارش کرد به امید اداره یا نهادی که دست آنها را بگیرد نباشند و پیه مشکلات مالی را به تنشان بمالند.
-
نظامی گنجوی؛ بزرگترین سرقت فرهنگی از ایران
ادبیاتایسنا نوشت: محمدجعفر محمدزاده میگوید: «نظامی یکی از بزرگترین به تاراجرفتههای تاریخ و فرهنگ ایران است و باید برای بازگرداندن او به جایگاه و پایگاهش تلاش کرد.»
-
بانویی ادیب که نامش بر تابلوی خیابانی در تهران نشست/ عکس
ادبیاتایسنا نوشت: با حضور رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای اسلامی شهر تهران، شهردار منطقه۹، ائمه جماعات و مدیران شهری، آیین رونمایی از سردیس و پلاککوبی خیابان دکتر بدرالزمان قریب در مرکز آموزشهای شهید حیدری (خانه مشق) انجام شد.
-
فراخوان جایزه «ترانه تهران» منتشر شد
موسیقیفراخوان جایزه «ترانه تهران» منتشر شد. این مسابقه ادبی در دو شاخه ویژه تهران و شاخه آزاد برگزار خواهد شد.
-
بهترین داستانهای جایزه ارغوان معرفی شدند
ادبیاتچهارمین دوره جایزه داستاننویسی ارغوان با موضوع «آخرین سال قرن»، ۱۰ برنده خود را معرفی کرد.
-
اسماعیل خویی درگذشت
ادبیاتایسنا نوشت: اسماعیل خویی، شاعر معاصر کشورمان، در سن ۸۳سالگی، درگذشت.
-
رمان «انسان و کتابش» به نویسندگی مهدی فیاضیکیا منتشر شد
کتابانتشارات کتاب کوچه، رمان «انسان و کتابش» را که ماجرای مردی نویسنده است که در مرز میان واقعیت و خیال زندگی میکند، منتشر کرد.
-
داستانهای «هزار و یک شب» از رادیو پخش خواهد شد
تلویزیونمیکائیل شهرستانی، تعدادی از داستانهای «هزار افسان» ایرانی را که بعدها به عربی ترجمه شد و «هزار و یک شب» نام گرفت، در قالب نمایش، روی آنتن رادیو خواهد برد.