رسول جعفریان
-
علوم انسانی خیالی
جعفریان، رسولاین دیگر برای ما به صورت یک رویه در آمده است که وقتی برابر مفاهیم تازه قرار می گیریم، ابتدا مقاومت می کنیم، مقاومتی که بسته به موضوع و اهمیت آن نسبت به میراث قبلی، شاید تا دهها سال طول بکشد.
-
استدلال القاعده برای تخریب مساجد
جعفریان، رسولمسجد ضرار، داستان تاریخی ویژه خود را در تاریخ صدر اسلام دارد.
-
تفسیر و تحلیل علامه مجلسی از روایات مربوط به پدیدههای جوّی
جعفریان، رسولعلامه مجلسی باب بیست و هشتم کتاب السماء و العالم را به بحث از «ابر، باران، شهاب، برق، صاعقه، قوس و دیگر حوادث جوی» اختصاص داده است.
-
دیدگاههای مرحوم بازرگان در کتاب باد و باران در قرآن
جعفریان، رسولاین مدت که در باره دیدگاههای رایج در باره کائنات الجو، یا همان مباحث پدیده های جوی و آب هوایی، در دوره اسلامی کار می کردم، دریافتم که باید نگاهی هم به کتاب باد و باران در قرآن از مرحوم مهندس مهدی بازرگان بیندازم.
-
چاپ کتاب در ۱۰ نسخه: دفاع از چاپ دیجیتالی برابر چاپ کاغذی
جعفریان، رسولگفتگو با روزنامه جام جم
-
چرا ماهی غیر پولکدار نباید خورد!
جعفریان، رسولرسول جعفریان: توجه به حکمت احکام، از دیر باز مورد توجه مسلمانان بوده است.
-
چارهای برای مشکلات بودجه علم و فرهنگ در سال ۹۸
جعفریان، رسولرسول جعفریان: از طلیعه آنچه در بودجه جاری برای سال ۹۸ بهدست میآید، روشن است که جایگاه «فرهنگ» و توجه به «علم» و «پژوهش» کمتر و کمتر خواهد شد.
-
تبلیغات انحرافی درباره طب سنتی/ از نگاه رسول جعفریان
خبر وبلاگاستاد تاریخ دانشگاه تهران در یادداشت تازه خود به تبلیغات طب سنتی در شهرها انتقاد کرده است.
-
هویت ما بین گذشته و آینده
جعفریان، رسولرسول جعفریان: ما درباره خودمان زیاد می اندیشیم و تلاش فوق العاده ای در پیدا کردن راه حل برای ماندگاریمان به عنوان یک ملت سرافراز داریم.
-
یک دانشجوی خوب و یک معلم خوب از دید دانشمند برجسته ایرانی قرن چهارم
جعفریان، رسولرسول جعفریان: راغب اصفهانی، دانشمند قرن چهارم هجری، در باره شرایط یک دانشجوی خوب موارد زیر را بر می شمرد:
-
طب کهن خود را باور کنیم، یعنی چی؟
جعفریان، رسولرسول جعفریان: این تصویر را کنار بزرگراه قم ـ تهران گرفتم. یک تابلوی تبلیغاتی است، اما چه تأثیری در میان ما دارد؟
-
چرا ما عقبگرد داریم؟
جعفریان، رسولرسول جعفریان: ما عقبگرد داریم. از جنبشهای فکری اخیر یکی مکتب تفکیک است که میخواهد برای دنیای جدید ایده تازه بدهد.
-
فتوای شیخ بهایی در باره املاکی در خراسان
جعفریان، رسولرسول جعفریان: متن زیر، پاسخ استفتایی است از شیخ بهایی در باره املاکی که در خراسان محل اختلاف بوده است.
-
رفع نزاع علمی و دفع خلاف عقلی، به جنگ راست نیاید
جعفریان، رسولرسول جعفریان: عنوان این مقال، برگرفته از متنی است که گزارش آن در اینجا آمده است.
-
نظام معرفتی علوم غریبه: مروری بر کتاب حرز الامان
جعفریان، رسولرسول جعفریان: «علوم غریبه» به عنوان مجموعهای همساز، جایگاه استواری برای خود در فرهنگ و تمدن بشری دارد.
-
تجربهای از گفتمان علمی-دینی در حوزه علوم طبیعی در دوره صفوی
جعفریان، رسولرسول جعفریان: رسائل و نگارشات دوره اخیر صفوی، ویژگی خاصی در بحث تاریخ علم دارد، بیشتر از آن روی که یک فضای مشخصی را ترسیم می کند.
-
تفاوت مشی ۲ عالم در معاشرت با اهل سنت
جعفریان، رسولرسول جعفریان: تفاوت مشی شیخ علی کرکی و شیخ بهایی در معاشرت با اهل سنت از نظر سید نعمت الله جزائری
-
ارزش «سوال» در علم
جعفریان، رسولرسول جعفریان: در دانش و همین طور در درس خواندن و درس دادن، مهم است که در هر زمینه و هر بحثی، بدانیم «مسأله» ما چیست.
-
مقدسی، نویسنده البدء و التاریخ و مسئله معرفت و علم
جعفریان، رسولرسول جعفریان: مطهر بن طاهر مقدسی، نویسنده کتاب البدء و التاریخ [تألیف ۳۵۵ هجری]، نویسنده ای است فضای نگارش این اثر مهم او متفاوت با فضایی که ما از نویسندگان برجسته و شناخته شده قرن چهارم می شناسیم؛ گرچه وجودش، موید نگاهی در آن دوره است.
-
سیطرهٔ تفکر صدرایی و تأثیر آن در مفهوم علم
جعفریان، رسولرسول جعفریان: سیطرهٔ فلسفهٔ صدرایی در میان ما، تأثیر مستقیم در نوع فهم ما از مفهوم علم داشته و ما طی چند قرن گذشته، زیر سایه مفهومی از علم که ریشه در فلسفههای مشائی و اشراقی و سپس حکمت متعالیه داشته، نتوانستهایم درک درستی از دانش طبیعی داشته باشیم.
-
تأسیس تمدن مهم است، اما تداوم آن مهمتر
جعفریان، رسولرسول جعفریان: برخی از دوستان ما که خود را تئوریسین تمدن نوین اسلامی میدانند، از تحقق طلیعههای آن تمدن سخن میگویند.
-
چرا ما در مسیر علوم خودی، رو به بالا حرکت نمیکنیم
جعفریان، رسولرسول جعفریان: چرا ما در مسیر علوم خودی، رو به بالا حرکت نمیکنیم؟ مقصود علومی است که عجالتا از آن خودمان است و در باره آنها، میراث مکتوب عظیمی هم داریم و بسیاری از آنها در طول هزاران سال به گونه پیش رفته که از نقطه نظر دانشی پیشرفت که نداشته، پسرفت هم داشته است.
-
اثری تازهیاب از شیخ صفیالدین اردبیلی در عرفان اسلامی
جعفریان، رسولرسول جعفریان: متن زیر مقدمه ای است که برای رساله «لیلیه» یا نماز شب، نگاشته ام. به تازگی این اثر را یافتم، و به رغم این که چندین نسخه ای از آن، حس کردم، کمتر به آن توجه شده است. در مقدمه شرح این مطلب آمده، این که یکی از علمای عصر اخیر صفوی، با اشاره شاه صفوی، آن را گرفته و برخی از مطالب عربی را فارسی کرده و به نظر می رسد، متن را روان تر کرده است. این که این انتساب تا چه حد درست است، امیدوارم بحث های بیشتری صورت گیرد، هرچه هست، این متن، همزمان ارزش فقهی ـ عرفانی دارد.
-
یادداشت های جالب یک عالم نطنزی
جعفریان، رسولیادداشت های روی نسخه ای زیبا و و احیانا خوش خط مشتمل بر سه متن، موضوع این نوشته کوتاه است. نسخه تاریخ ندارد، اما فهرست نویس حدس زده است که این نسخه متعلق به قرن دهم باشد. ظاهر آن، همین را یا اوائل قرن یازدهم هجری را نشان می دهد.
-
مروری بر ۸۹ روایت بلاذری درباره عاشورا
جعفریان، رسولبلاذری متوفای ۲۷۹ فصلی از کتابش «انساب الاشراف» را به اخبار امام حسین علیهالسلام و عاشورا اختصاص داده است. در این مقاله، مروری بر این ۸۹ روایت از نظر سندی و متن البته به صورت گزارشی خواهیم داشت. این متن، یکی از کهنترین متنهای مربوط به اخبار عاشورا و شهادت امام حسین علیه السلام است.
-
رسول جعفریان: روایتهای دقیقی از وقایع عاشورا وجود دارد
دین و اندیشهاستاد تاریخ دانشگاه تهران با بیان اینکه انگیزه قوی تاریخنویسی در صدر اسلام وجود داشته است، گفت: روایتهای دقیقی از نهضت عاشورا وجود دارد که حقایق زیادی را میتوان از آنها برداشت کرد.
-
گزارشی از تمایل به دوستی با صوفیه تا دشمنی با آنان
خبر وبلاگدکتر رسول جعفریان متنی که را در وبلاگ نخبگان خبرآنلاین منتشر کرده که گزارش برخی از رویدادهای منازعات فکری و فرقه ای صوفیه و محدثان اخباری است.
-
برگی از منازعات صوفیه و محدثان اخباری
جعفریان، رسولبیش از هزار سال تاریخ ایران، شاهد منازعات فکری و فرقه ای است که البته امری ویژه ایران نبوده است. بخشی از این جدال، میان صوفیه و فرقه های مختلف بوده و هزینه زیادی روی دست همه گذاشته است، منازعاتی که حالا هم کم و بیش در جامعه خودمان شاهد آن هستیم متن زیر، اشاره به بخشی از این مجادلهها در اواخر دوره صفوی دارد.
-
خاطرهای از ۲ کشیش فرنگی در اصفهان صفوی
جعفریان، رسولرافائل دومان و آنتونیو دوژزو، دو کشیش فرانسوی و پرتغالی بودند که دومی مسلمان شد و مترجم شاه سلطان حسین. یک نویسنده صفوی، از هر کدام اینها خاطرهای در کتابش نقل کرده است.
-
ظهور مردی از اردبیل، یعنی شاه اسماعیل
جعفریان، رسولاین که در یک دولت مذهبی، کسانی مشغول ساختن و پرداختن ایدئولوژی سیاسی-مذهبی باشند، امر غریبی نیست و بخشی از حرکت سیاسی جامعه است... و حالا گاهی که فرصتی پیش میآید و نسخههای دوره صفوی را مرور میکنم، موارد جالبی را بهویژه در استفاده از باور ظهور میبینم که در همین دوره خودمان هم منادیانی داشت و در میان بخشی از تودهها اثرگذار بود و هست، پس چرا نباید در ساختن این قبیل ایدئولوژیها از آن استفاده کرد؟ آنچه در ادامه میآید، خواندنی است.