تیتر سه وبلاگ‌ها

  • خاورمیانه؛ نظم جدید از درون آشفتگی؟

    خاورمیانه؛ نظم جدید از درون آشفتگی؟

    حمله هفتم اکتبر 2023 میلادی  حماس به  اسرائیل، بی‌گمان سبب تغییرات بزرگ در خاورمیانه خواهد شد. نتیجه این تغییرات نه الزاماً آن‌گونه خواهد بود که حماس در انجام آن پیش‌گام شد و نه احتمالاً در تفاوت نگرش‌های واشنگتن _ تل‌آویو به آینده منطقه در شکل کامل خود محقق می‌شود. با این حال واقعی‌ترین تفسیر از تحولات پرشتاب کنونی، آشفتگی پیش از نظمی است که واشنگتن، متحدان منطقه‌ای و به تبع آن غرب در پی استقرار آن در منطقه هستند. 

  •  بازگشت به گذشته ممکن نیست

     بازگشت به گذشته ممکن نیست

    برخلاف سودای تمامیت‌خواهان در حفظ موقعیت خود و استمرار آن، واقعیت‌های جاری جامعه ایرانی نشان داده که بازگشت به گذشته و تلاش برای تثبیت آن، ممکن نیست.

  • آینده غزه ؛ فاصله آمریکا _ اسرائیل

    آینده غزه ؛ فاصله آمریکا _ اسرائیل

    چهارمین تور دوره‌ای «آنتونی بلینکتن» به منطقه بار مفهومی متفاوتی با سه سفر گذشته او دارد. وزیرامور خارجه ایالات متحده این بار می‌خواهد در فضایی با سران کشورهای میزبان گفت‌وگو کند که بستر ساز اهداف استراتژیک این کشور را درباره تعیین تکلیف روابط آتی فلسطینیان و اسرائیل در برمی‌گیرد.

  • لبخند امید به 2024 میلادی

    لبخند امید به 2024 میلادی

    شروع سال میلادی جدید، جهان را به ربع نخستین قرن 21 نزدیک می‌کند. امید این بود که با پایان جنگ سرد در نخستین سال‌های شروع قرن جدید، جهان لحظه‌ای آرامش و صلح را تجربه کند،اما تقدیر به گونه دیگر رقم خورد. گویی هرچه به جلو می‌رویم، جهان «هابزی» حریص‌تر از گذشته شاهد «گرگ انسان علیه گرگ انسان» دیگر شده است.

  • گوشه‌گیری دولت‌های عربی در جنگ غزه

    گوشه‌گیری دولت‌های عربی در جنگ غزه

    «حافظ اسد» رئیس جمهور سابق سوریه در میانه تلاش میانجیگرانه «هنری کیسنجر» وزیر امور خارجه وقت ایالات متحده در جنگ1973م اعراب و اسرائیل، به طنز و هشدار به او (کسینجر) گفته بود؛ «شما در خلیج خوک‌ها در کوبا (1962م) وارد جنگ شدید، اما سرانجام آنجا را ترک کردید.

  • زنگ هشدار برای تنش تهران _ واشنگتن

    زنگ هشدار برای تنش تهران _ واشنگتن

    شدت گرفتن جنگ در غزه و ترکش‌های آن تا دریای سرخ و تنگه باب‌المندب؛ سوریه و عراق، مدیریت تنش میان تهران و واشنگتن را در نگه داشت اوضاع «زیر خط جنگ» با تهدید روبرو کرده است.

  • «شجاعت» کارویژه رسانه‌ است

    «شجاعت» کارویژه رسانه‌ است

    مهمترین کارویژه یک رسانه داشتن «شجاعت» در نور تاباندن بر تاریکی‌هاست؛ تاریکی‌هایی که گاه هر جنبه از  تعاملات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را در خود فرو می‌برد. اگر این کارویژه برای رسانه _از هردست مکتوب و مجازی_ ممنوع شود، آنگاه نه می‌توان برای رسانه اصالتی قائل بود و نه به سالم سازی سپهر عمومی امید بست.

  • ناکارآمدی ابتکارهای آمریکا در جنگ غزه

    ناکارآمدی ابتکارهای آمریکا در جنگ غزه

    جنگ خونبار در غزه بی‌وقفه ادامه دارد و احتمال گسترش آن در سطح منطقه هر لحظه قوت می‌گیرد. این درحالی است که هنوز ابتکار موثری که بتواند به این جنگ نابرابر پایان داده و یا آن را در نقطه‌ای _هرچند موقت _ باز ایستاند، فرصت عمل نیافته است. دلیل آن روشن است؛ همه نگاه‌ها به ابتکاراتی دوخته شده که به گونه‌ای به واشنگتن سپرده شده است. 

  • آموزه‌های جنگ غزه

    آموزه‌های جنگ غزه

    تجربه جنگ غزه؛ حتی در همین نیمه راه، برای بسیاری ایده‌آل‌گرایان انتزاعی که با ساختار حاکم بر نظام بین‌المللی سر ستیز دارند، آموزنده می‌تواند باشد.

  • خطر اقلیت اقتدارگرا

    خطر اقلیت اقتدارگرا

    ضرب المثلی است که می‌گوید: «کسی که چکش در دست دارد، همه چیز و همه کس را میخ می‌بیند.» حالا حکایت جریان و برخی طیف‌های سیاسی است که با تصور کنار گذاشته شدن همه رقیبان سیاسی می‌خواهد «خالص سازی» را از نگرش «خودی _ غیرخودی» تا مالکیت مطلق بر کیان کشور و ملت  گسترش دهد.

  • تهران _ واشنگتن؛ تنش زیر خط جنگ

    تهران _ واشنگتن؛ تنش زیر خط جنگ

    همه تلاش تهران و واشنگتن، حفظ تنش زیر «خط جنگ» است. این تلاش به رغم همه پرخاشگری‌هایی است که اتفاقا در پی جنگ حماس _ اسرائیل این روزها میان دو طرف بالا گرفته و پیش بینی می‌شود که ممکن است بیش از این شود. البته همیشه جنگ در نقطه‌ای آغاز می‌شود که هیچ‌یک از طرف‌ها محاسبه دقیقی برای آن نداشته‌اند، با این حال تهران و واشنگتن حتی در افزایش پرخاش‌هایشان نیز گام‌های حساب شده برمی‌دارند.

  • تهران ـ واشنگتن؛ تلاقی گفت‌وگو ـ تنش

    تهران ـ واشنگتن؛ تلاقی گفت‌وگو ـ تنش

    در حالیکه جنگ میان اسرائیل _ حماس ادامه دارد و احتمال گسترش آن در سطح منطقه از هرزمان بیشتر شده، آهنگ کلام مقام‌های آمریکایی علیه تهران و سیاست‌های منطقه‌ای آن رنگ و بوی هشدار و تهدید به خود گرفته است. این وضع همانی است که اسرائیل در همه ماه‌های گذشته خواستار آن بود. مقام‌های اسرائیلی همواره با هرگونه تنش‌زدایی در روابط تهران _ واشنگتن مخالفت کرده و آن را تهدیدی علیه منافع استراتژیک خود در خاورمیانه دانسته‌اند.

  • «غروب برجام» با سکوت گذشت

    «غروب برجام» با سکوت گذشت

    «غروب برجام »و «روز انتقال» از کنار هیاهوی جنگ «حماس ـ اسرائیل» با سکوت گذشت. ۲۶ مهر(۱۸ اکتبر) موعد انجام وعده‌های برجامی و اجرای تعهدات همه طرف‌ها به توافقی است که هشت سال پیش میان گروه «پنج به علاوه یک» امضاء شد.اکنون به نظر می‌رسد که این توافق پیش از آن‌که به سن بلوغ برسد، ناکام از دست رفته است. با این‌حال هنوز هیچ یک از طرف‌ها حاضر به از دست رفتن  این طفل اذعان نمی‌کنند.

  • جنگ محدود یا گسترده؟

    جنگ محدود یا گسترده؟

    یک ضرب‌المثل متداول میان سیاست‌پیشگان هست که می‌گوید: «هیچ کس از آینده خبر ندارد، اگر چنین بود هرگز تلاشی برای تغییر صورت نمی‌گرفت».

  • بازگشت به مذاکرات مستقیم ؟

    بازگشت به مذاکرات مستقیم ؟

    اگر ادعای  سایت خبری‌ـ تحلیلی «امواج مدمدیا» به واقعیت نزدیک باشد، باید انتظار داشته باشیم که سرانجام نمایندگان تهران و واشنگتن رودر روی هم گفت‌وگو خواهند کرد.

  • ریاکاری یا اراده دولت بایدن؟

    ریاکاری یا اراده دولت بایدن؟

    تهران و واشنگتن تصویر مغشوش از توافق میان خود به نمایش گذاشته‌اند. از یک‌سو، سرانجام آزادسازی پول‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی به بانک‌های قطر واریز شد و زندانیان دو طرف مبادله شدند. از سوی دیگر، طرف‌ها در میادین مختلف از جمله آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای و آب‌های خلیج فارس همچنان به یکدیگر چنگ و دندان نشان می‌دهند. طرفه این‌که مقام‌های آمریکایی حتی برای چگونگی هزینه‌کرد پول‌های آزاد شده ایران در بانک‌های قطر، تعیین تکلیف می‌کنند. 

  • تهران _ واشنگتن؛ آتش بس موقت

    تهران _ واشنگتن؛ آتش بس موقت

    ترجیح غرب اکنون کنترل یا کاهش تنش با تهران است. نشست کنونی شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، بازتابی از این رویکرد است.

  • بازی روانی نیوزویک و بلومبرگ!

    بازی روانی نیوزویک و بلومبرگ!

    «نیوزویک» و «بلومبرگ» می دانند که چه می‌کنند. مهم این است که تهران نیز با مراقبت از عملیات روانی در حال انجام، بی جهت در این ورطه، خود باخته نشده و ناخواسته خود به مطالبات فزاینده دامن نزند. هنوز تا ایجاد  «توافق» راه بسیار باقی است. 

  • تهران -ریاض ؛ دوستی در مرز احتیاط 

    تهران -ریاض ؛ دوستی در مرز احتیاط 

    تردید نباید کرد که آشتی تهران  و ریاض، دستاوردی برای هردو سوی بازیگران قدرتمند منطقه خلیج فارس است. با این حال هنوز این گمان به قوت خود باقی است که آیا این آشتی را باید به مثابه چیدن میوه کال از درخت، برحسب اضطرار تفسیر کرد؟ یا ناشی از اراده‌ای مشترک برای انتخاب رویکرد تازه میان دو رقیب نزدیک به دشمنی در خدمت به دوستی و عادی شدن روابط خواند؟  هرچه هست، در حال حاضر می‌توان آن را به فال نیک گرفت و برای استمرار و دوری آن از گزند ماجراجویان داخلی و خارجی دعا کرد. 

  • تهران – واشنگتن؛ توافق بر سر چه؟ 

    تهران – واشنگتن؛ توافق بر سر چه؟ 

    این روزها کانون توجه تفسیری و تحلیلی محافل سیاسی  و رسانه‌ای ایران و جهان، توافقی است که میان تهران و واشنگتن صورت گرفته است.

  • پیکر خمیده رسانه‌ها 

    پیکر خمیده رسانه‌ها 

    لازم است رسانه‌های کشور با درک تجربه‌های تلخی که اکنون پیکر آن را خمیده کرده، موقعیت خود را بازخوانی کنند.

  • خطر ارتدوکس‌های صهیونیست در اسرائیل 

    خطر ارتدوکس‌های صهیونیست در اسرائیل 

    اسرائیل امروز، تصویری چروکیده - و شاید - تاریخ مصرف گذشته از ایده‌ به اصطلاح «یک ملت بدون سرزمین در یک سرزمین بدون ملت» را نزد جهانیان به نمایش گذاشته است.

  • مهم تشخیص منافع ملی است 

    مهم تشخیص منافع ملی است 

    تاختن به سیاست‌های دو پهلوی روسیه ‌و چین در قبال ایران، این روزها بخش زیادی از حواس افکار عمومی و رسانه‌های کشور را به خود جلب کرده است.

  • بازی بایدن روی مدار عصبی پوتین 

    بازی بایدن روی مدار عصبی پوتین 

    سیاست دولت کنونی ایالات متحده امریکا در قبال جنگ اوکراین و آنچه غرب و به ویژه پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) از خود بروز داده، همواره نمایشی از تعارض‌ و ریاکاری  بوده است.

  • سایه تندروها بر سر اختلافات تهران و غرب 

    سایه تندروها بر سر اختلافات تهران و غرب 

     اختلافات ایران و غرب، فراز و فرود دارد اما به نظر تا آینده نامعلوم به پایان نزدیک نیست. از این‌رو نه می‌توان اخبار توافق‌های پشت پرده را نزدیک به افق روشن تفسیر کرد و نه بروز اختلاف‌های تو در تو را برای وقوع بدترین حالت پیش‌بینی کرد. هر دو سوی ماجرا همچنان گام‌های محتاطانه برمی‌دارند.

  • «پشه مالاریا» علیه پوتین 

    «پشه مالاریا» علیه پوتین 

     «رونالدریگان» درنیمه‌نخست دهه هشتاد میلادی قرن گذشته به عنوان رئیس جمهوری ایالات متحده پا به کاخ سفید گذاشت.

  • تفاوت شی‌جی‌پینگ و ولادیمیر پوتین 

    تفاوت شی‌جی‌پینگ و ولادیمیر پوتین 

    «کنت دمارانش» رئیس سابق سازمان جاسوسی فرانسه در دهه‌های ۸۰-۱۹۷۰ در کتاب خود با عنوان «جنگ جهانی چهارم» جمله نغزی دارد:« اگر شما با یک جفت دستکش بوکس به درون رینگ مسابقه وارد شوید و در مقابل فردی قرار گیرید که اسلحه سری دارد، کارتان زار است. ممکن است در ۱۰ ثانیه قهرمان و برجسته به نظر برسید، ولی فقط گذشته شماست که عنوان قهرمان را با خود دارد.»  

  • حدس و گمان‌ها در باره گفت‌وگوی تهران‌- واشنگتن 

    حدس و گمان‌ها در باره گفت‌وگوی تهران‌- واشنگتن 

    همه چیز درباره آنچه پیرامون اختلافات هسته‌ای تهران و غرب جریان دارد،همچنان در پرده ابهام است.انتشار اخبار متعارض سکه روز است.

  • گروسی در برابر اتهام سیاسی‌کاری 

    گروسی در برابر اتهام سیاسی‌کاری 

    مدیر کل آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای(IAEA) و همکارانش در این سازمان باز هم به سیاسی کاری متهم شده‌اند. این بار اما از سوی اسرائیلی‌ها که به شدت نگران هرگونه توافق تهران و آژانس درباره اختلاف‌هایی هستند که ممکن است در آینده نزدیک ایجاد شود.  

  • نشانه‌گیری‌های اروپا علیه تهران 

    نشانه‌گیری‌های اروپا علیه تهران 

    اتحادیه اروپا در تازه‌ترین اقدام  علیه تهران، هشتمین بسته تحریمی خود را اعلام کرد. تحریم پنج فرد و دو نهاد ایرانی از سوی اروپاییان اگرچه به بهانه موارد نقض حقوق بشر انجام شده، اما باید آن را اقدامی در فرایند تغییر رویکردی دانست که رفته رفته بر شدت آن افزوده می‌شود.