"تجهیزات نظامی زیبا" خاورمیانه را نجات نخواهد داد

برخلاف سعودی ها، ایران به دنبال یک راه حل سیاسی در سوریه و عراق است. آیا نباید به صلح یک شانس دیگر بدهیم؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، به نقل از نیویورک تایمز، ترجمه یادداشت وزیر امور خارجه کشورمان بدین شرح است:

 

تهران- در حالی که آقای ترامپ پس از امضای یک قرارداد تاریخی تسلیحاتی، میهمان قصرهای خانواده سلطنتی سعودی بود، مردم ایران نتیجه یک انتخابات واقعی و چالشی را جشن می گرفتند. انتخابات عزم رای دهندگان ایرانی برای ادامه مسیر میانه روی و تعامل سازنده بر اساس احترام متقابل را نشان داد- مسیری که توافق هسته ای 2015 را میسر نمود.


اگر کارایی روش های قبلی ملاکی برای موفقیت در آینده باشد، 110 میلیارد دلار دیگر برای سلاح، ، نه "بار هزینه های اضافی را از دوش واشنگتن برخواهد داشت" و نه "به امنیت دراز مدت عربستان" -- آنگونه که وزارت امور خارجه آمریکا ادعا می کند -- کمکی خواهد کرد. آخرین باری که سعودی ها چنین مبلغ هنگفتی را هزینه کردند،میلیاردها  دلار به صدام حسین برای تسلیح وی در تجاوز به ایران در دهه هشتاد میلادی پرداخت کردند: ولی ببنید نتیجه این کار برای دنیا و خود آنها چه بود.


بنابراین در خوشبینانه ترین حالت، آقای ترامپ مشغول اخاذی و دوشیدن همسایگان سعودی ماست، آن هم از پولی که در واقع قادر به پرداخت آن نیستند. در بدبینانه ترین حالت هم، وی آمریکا را به مزدور سعودی ها در خاورمیانه تبدیل خواهد کرد- زشتی این حالت زمانی مشخص تر می شود که بدانیم 15 نفر از هواپیماربایان یازده سپتامبر از اتباع سعودی بوده اند. آنگونه که از سرکوب مردم در عربستان درست قبل از سفر اقای ترامپ و همینطور حمله مرگبار رژیم بحرین به اعتراض مردمی در این کشور بلافاصله بعد از این سفر مشخص می شود، حکام مستبد منطقه این حس را پیدا کرده اند که یک چک سفید امضا گرفته اند تا تمامی اعتراضات مسالمت آمیز باقیمانده را سرکوب نمایند.

به عبارت دیگر، اتفاقات بسیاری بدی در این بخش از جهان در حال رخ دادن است.
برای جلوگیری از گسترش بیشتر مصیبت تروریسم و افراطی گری خشونت بار، رهبران مسئول در پایتخت های منطقه و سایر کشورهای جهان باید به فوریت اقدام کنند و گام های جدی برای مقابله با این خطرهای فوری بردارند. صرف نظر از رقص های شمشیر و مهمانی های تشریفاتی، تضادهای بنیادینی در منطقه وجود دارد که باید به آنها رسیدگی کرد.

در یمن، عربستان سعودی به گروه انصارالله حمله می کند که خود را بعنوان تواناترین نیروی مقابله با القاعده شبه جزیره عربستان(AQAP)، مرگبارترین گروه شبکه جهانی تروریسم در حال حاضر، به اثبات رسانده است. پشتیبانان غربی ائتلاف تحت رهبری سعودی، انگیزه خود را حمایت از "دموکراسی" می خوانند، در حالی که همین مفهوم هم در ریاض و هم در نزد سایر متحدان عرب آمریکا طرفداران اندکی دارد.

تراژدی یمن متاسفانه در سوریه نیز تکرار می شود. در آنجا هم نیروهایی که در خطوط مقدم مبارزه با افراط گرایان وهابی هستند، همزمان با سیاست ضد تروریسم کشورها غربی هم تهدید می شوند؛ سیاستی که اغلب بصورت سلیقه ای دوستان و دشمنانش را انتخاب می کند.

بگذارید واضح تر بگویم: آنچه آقای ترامپ"انبوه تجهیزات نظامی زیبا" خواند، مردابی را که گنداب تروریسم و افراطی گری ستیزه جویانه ایجاد کرده اند، تخلیه نخواهد کرد. نه "زنجیرهای طلا" و نه "گوی های درخشان" یک راه حل جادویی برای چالش های اجتماعی- اقتصادی و سیاسی که منشا افراط گرایی هستند، ارائه نمی کنند. چیزی که موثر خواهد بود تلاشی واقعی برای ایجاد تعاملی فراگیر میان قدرت های منطقه ای مبتنی بر یک سیاست همزیستی و پذیرش بی ثمر بودن راه حل های نظامی است.

در حالی که عربستان سعودی میلیون ها بصورت بی حساب هزینه ترویج ایران هراسی می کند تا اذهان را از صادرات جهانی خود یعنی وهابیت - که ایدئولوژی افراطی القاعده، داعش و هر گروه تروریستی ویرانگر دیگری از کراچی تا منچستر است - منحرف سازد، ایران به قربانیان افراط گرایی در عراق و سوریه کمک می کند. ایران ضمن کمک به حفظ بغداد و دمشق از تصرف داعش، فعالانه از راه حل سیاسی برای بحران های هر دو کشور حمایت کرده است.

در سال 2013، ایران پیشنهاد یک آتش بس فوری و یک طرح برای پایان دادن به جنگ در سوریه ارائه داد. برای بیش از دو سال، عربستان سعودی این واقعیت را که درگیری در سوریه راه حل نظامی ندارد رد می کرد، آن هم با این توهم که با کشاندن آمریکا به جنگ، دست نشاندگان افراطی اش به پیروزی در میدان جنگ دست خواهند یافت. پس از قربانی شدن جان های بی شمار، بالاخره در سال 2015 طرح ما درباره سوریه مبنای قطعنامه 2254 شورای امنیت سازمان ملل متحد شد.

به تازگی، ابتکار گفت و گویی که توسط ایران، ترکیه و روسیه برقرار شد، هرچند هنوز ایده آل نیست، توانست یک سازوکار موثر کاهش تنش ها شود. دیپلماسی دومسیره در قبال سوریه، که در آن منازعه کاهش یافته و تلاش های ضد گسترش می یابند، یک فرمول معتبر برای حل تعارضات دیگر منطقه نیز، فراهم می کند.

در یمن، از همان روزهای اول از شروع خصومت ها در بیش از دو سال پیش، ایران یک طرح چهار ماده ای برای پایان دادن به جنگی ارائه داد که عربستان سعودی با احساس غرور کاذب از یک پیروزی دوهفته ای در آن دم می زد. پیشنهاد ایران شامل تضمین آتش بس فوری، ارسال فوری کمک های انسان دوستانه، حمایت از گفتگو بین گروه های یمن و کمک به یمنی ها برای ایجاد یک دولت فراگیر وحدت ملی با حمایت از همسایگان بود.

با هفت میلیون یمنی در آستانه قحطی ناشی از اقدامات بشری قرار دارند، و تقریبا نیمی از جمعیت سوریه که آواره شده اند، بحران بیش از آن فوری است که بخواهیم با انگشت سرزنش به سایرین وقت را تلف کنیم. در عوض و برای یافتن یک راه حل پایای بلندمدت برای خاتمه دادن به این بلایا، قدرت های منطقه ای باید عوامل موثری را که مشوق افراطی گری ستیزه جویانه است تشخیص دهند و به آن بپردازند.

در این راستا، ایالات متحده و متحدان آن امروز دو انتخاب دارند. آنها می توانند به حمایت مادی و معنوی خود و تشویق عاملان جنگ به تشدید تلاشهای جنگی شان ادامه دهند که بی نتیجه بودن آن ثابت شده و مرگ و نابودی بیشتری را به ارمغان می آورد و دستیابی به یک راه حل پایدار را پیچیده تر می کند. یا، همانند آنچه ایران از روز اول گفته است، این دولت ها بر ایجاد یک راه حل سیاسی فراگیر با مشارکت همه گروه های سیاسی درگیر تمرکزکنند.

در سال 1990، زمانی که من یک دیپلمات جوان بودم، شاهد بودم که چگونه در دوران پس از تصمیم صدام حسین برای تجاوز به کویت و قربانی کردن حامیان مالی عرب خود، وزرای خارجه عربستان و متحدان عرب آن در پاسخ به پیشنهاد همتای ایرانی شان برای پایه ریزی یک سازوکار فراگیر برای امنیت منطقه مخالفت کردند. بعد از هدر دادن صدها میلیاردها دلار برای خرید سلاح و پس از سالها خونریزی بی حد و حساب، ما به خانه اول بازگشته ایم.

اگر ما این چرخه را نشکنیم، این وظیفه خطیر را تنها برای فرزندان و نوادگان خود به جا خواهیم گذاشت. ما باید نسلی باشیم که از تاریخ یاد می گیرد و نه نسلی که محکوم به تکرار آن است.

محمدجواد ظریف، وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران

52311

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 669763

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۹:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    22 12
    سعودی ها به سرنوشت صدام دچار خواهند شد.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    10 3
    آمریکا در حال حاضر به عنوان یک اهرم از عربستان استفاده می کنه و گرنه ترامپ در غیر از مواردی چون پول و جنگ های نیابتی رو عربستان حساب باز نمی کنه
  • بی نام A1 ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    61 5
    به خیانت های روسیه هم اگر اشاره کنیم بد نیست
    • غیر روشنفکر نما IR ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
      16 61
      چه ربطی داره؟الان بحث بر سر یک موضوع دیگست.متاسفانه تا حرف از امریکا و دشمنیش میشه دشمنی که لحظه به لحظست و داریم به وضوح میبینیم وهمچنان ادامه داره و همچنان ترامپ از ایران بدمیگه باز دوباره بعضیا به طرز عجیبی یهو از روسیه بد میگن.روسیه الان بر ضد ما بد حرف میزنه وسعی میکنه جهان رو بر علیه ما کنه؟روسیه سعی میکنه مارو تحریم کنه؟روسیه سعی میکنه ازنظر امنیتی مارودچاردردسر کنه؟و متاسفانه هم بعضیا اون دوسه قرن پیشو چسبیدن ول نمیکنن.پس ما هم الان با هند رابطه نداشته باشیم؟با عراق و ترکیه هم رابطه نداشته باشیم؟با ازبکستان رابطه نداشته باشیم؟ما در عین حال که باید بسیار حواسمون جمع باشه بر اساس امنیت ملی خودمون و نگاه دینی و مذهبی ،در عین حال نمیتونیم با چسبیدن به گذشته آینده رو هم با همه خراب کنیم.
    • بی نام A1 ۲۰:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
      0 0
      از خیانت های روسیه حرف زده نشود بهتر است چون حدود و ثغور ندارد.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    95 7
    ضرباتی که روسیه به ما زده کمتر از آمریکا نبوده. بهتره حواسمون باشه در قضیه سوریه بیشتر از این کلاه سرمون نزارن
    • بی نام IR ۱۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
      0 0
      همینقدر هم که رفت سوریه کم نیست.اگر هم فقط برای منافع خودش انجام داده پس چقدر خوبه که اینقدر بین منافع ما و روسیه در حال حاضر اشتراک وجود داره.
  • بی نام A1 ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    22 3
    اگر رفتار ترامپ نمایشی بوده پس چرا انقدر نگرانیم. متاسفانه ما در تصمیم گیری های خودمون هم دچار تناقض و دو گانگی هستیم
  • بی نام A1 ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    16 8
    ترامپ هر جا ک پا میزاره آشوب و هر ج و مرج و حتی جنگ به همراه داره باید حواسمون باشه
  • بی نام A1 ۰۹:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    54 3
    تا زمانی که سیاست ما انزوا طلبی رو نزاریم کنار نمی تونیم توقع داشته باشیم که آمریکا با ما بدرفتاری نکنه
  • بی نام A1 ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    21 2
    به هرحال ما هم باید یه تغییراتی در سیاستمون بدیم و نباید به همین برجام اکتفا کنیم
  • بی نام A1 ۰۹:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    24 2
    ایران ظرفیت ها و پتانسیل زیادی می تونه در تعامل با غرب داشته باشه. اگر اونارو به کار بگیریم قطعا موفقتر و پیروزتر از عربستان عمل خواهیم کرد
  • بی نام A1 ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    16 6
    هر چه قدرم که ما اقدامات آمریکا رو مورد انتقاد قرار بدیم فایده نداره. کما اینکه تا الانم ثمری نداشته. ما خودمون رو باید اصلا ح کنیم
    • تعجب IR ۰۹:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
      34 6
      یعنی چی؟خودمونو اصلاح کنیم دقیقا یعنی چی؟درسته باید در رابطه با دنیا با تدبیر باشیم ولی این به این معنی نیست که جنایات آمریکارو نبینیم و فکر کنیم اون کارش عالیه.نمیگم بهش هر لحظه فحش بدیم میگم اونو خوب و عالی فرض نکنیم و جنایاتش رو هم ببینیم.
  • بی نام A1 ۰۹:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    13 3
    ظریف یه دونه ای.....خدارو شاکرم که با این همه مصیبتی که تو این کشور داریم یه همچین وزیر خارجه ای داریم
  • بی نام A1 ۰۹:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    1 1
    ماندگار ترین کا رئیس جمهور برای ایرانیان دستیابی به فن آوری آیتی سخت افزار و نرم افزاره ملت بزرگ شایسته بزرگی است فقط برد انتحار نمی خوره
  • بی نام A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    1 0
    این سفر حاوی پیام‌های مهم برای منطقه، ایران و روابط واشنگتن و ریاض است و می‌تواند روند همکاری‌های دو کشور را از سوءتفاهمات دوران اوباما وارد یک فرآیند جدی همکاری سازد، به‌خصوص که مقامات سعودی با ابراز رضایت و خوشحالی، این سفر را با هدف مقابله با ایران و داعش ارزیابی کرده‌اند.
  • بی نام A1 ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    1 1
    هدف مهمی که در روند سد کردن نفوذ ایران در خاورمیانه خودنمایی می‌کند، مقابله با انصارالله به‌عنوان متحد تهران است
  • بی نام A1 ۰۹:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    0 0
    پس از روی کارآمدن رئیس‌جمهوری جدید آمریکا و تاکیدی که او بر بازنگری در راهبرد ایالات‌متحده در خاورمیانه داشته و تلاشی که سعودی‌ها برای جلب نظر ترامپ در ابعاد اقتصادی به عمل آوردند، شاهد آن هستیم که یمن در این استراتژی، جایگاه ویژه‌ای پیدا کرده و صحنه میدانی آن تحولات جدیدی را به خود دیده است.
  • بی نام A1 ۰۹:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    4 0
    بی میلی باراک اوباما، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در همراهی با عربستان، خشم و نارضایتی مقامات سعودی را از این انفعال به حد اعلی رسانده بود ولی روی کار آمدن ترامپ فرصتی را برای افزایش سطح روابط بین دو کشور فراهم کرد
  • حسین A1 ۱۰:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    2 0
    جبیر قبل تر گفته بود :ترامپ تمایل دارد نقش و جایگاه آمریکا در جهان را به این کشور بازگردانده و داعش و دیگر گروه‌های تروریستی را نابود کند و مانع از فعالیت‌های غیرقانونی ایران در منطقه شود و این همان چیزی است که هم‌پیمانان آمریکا در منطقه خواستار آن هستند. ما باید روی این مساله کار کنیم و به سمت بهبود روابط با کشورهای همسایه گام برداریم
  • رامین A1 ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    5 0
    «بروس ریدل»، تحلیلگر سابق سیا و کارشناس موسسه بروکینگزقبلا در تحلیلی گفته بود که: «اعراب خوشحالند که اوباما رفته است، آنها از بی‌عملی اوباما در خاورمیانه که موجب گسترش موج بهار عربی شد سرخورده‌اند. آنها معتقدند اوباما به جای حمایت از آنها به اعمال فشار می‌پرداخت و اساسا، اوباما خود یکی از دلایل فروپاشی کشورهای عرب و سقوط آنها به دست امواج بهار عربی بود.»
  • بی نام RO ۱۱:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    5 2
    خیلی زیبا بود و در جای خوبی هم منتشر شد تا الان همجین وزیر خارجه دانایی نداشتیم
  • بی نام US ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۵
    7 2
    درود بر ظریف عزیز با این تحلیل و راهکار هوشمندانه.
  • بی نام A1 ۰۳:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    5 2
    زنده باد ايران وايراني ؛ زنده باد فرزند خلف ايران دكتر محمد جواد ظريف
  • بی نام A1 ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    5 2
    شکافی که تو آمریکا ایجاد شده می تونه فرصت خوبی رو برای ما ایجاد کنه
  • بی نام A1 ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    7 4
    انتخابات ایران شوکه کرد غرب رو
  • بی نام A1 ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    5 3
    ترامپ موندنی نیست. مشکلات زیادی براش پیش اومده
  • بی نام A1 ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    3 1
    با تضعیف تروریست ها آمریکا سعی داره اونارو احیا کنه تا به مقاصد شومش در منطقه برسه
  • بی نام A1 ۰۶:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    3 0
    قطعا در دولت دوازدهم باید برنامهریزی دقیق و جامعی در مواجه با غرب داشته باشیم
  • بی نام A1 ۰۶:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    2 2
    متاسفانه فرصت طلایی اوباما از بین رفت و ما نتونستیم از حداکثر اون ظرفیت ها بهره ببریم
  • بی نام A1 ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    3 2
    همونقدر که زیبا هستند کارامد هم هستند
    • بی نام IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
      1 1
      اگر دست انسانهای کارامد باشن اگه شما ادم کار امد تو اینا دیدی معرفی کن کارامدترینشان صدام بود که دیدیم با پول اعراب چه کرد و چه اتشی برای خودش و منطقه روشن کرد و با چه فلاکتی رفت
  • سمندون A1 ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۶
    7 3
    به خودم می بالم که چنین وزیر خارجه داریم وزیر نفت داریم وزیز بهداشت وغیره
  • کاوه A1 ۰۶:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۷
    0 0
    البته روسیه هم کم ما رو ندوشیده
  • شیخ طریقت A1 ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۳/۰۷
    1 0
    پیگیری قلم ، کلام ،عقاید و کلا تمام افکار و واکنش های این مرد نسبت به مسائل مختلف لذت بخشه.درود بر شرافت این بزرگمرد