مهر نوشت:

در حالی آمارها از افزایش وقوع نزاع و جرایم خشن در جامعه حکایت دارد که کارشناسان معتقدند افزایش فقر و بیکاری و تورم از جمله عوامل مهم در رشد جرایم و نزاع طی سال های اخیر در کشور بوده است.در سالی که هموطنان با تورم و مشکلات اقتصادی روبرو بودند بر تعداد مجرمان کشور افزوده شد.

بر اساس آمار های سازمان پزشکی قانونی، تا پایان بهمن ماه سال گذشته، 567 هزار و 315 پرونده نزاع شامل 401 هزار و 637 پرونده مربوط به نزاع مردان و 165 هزار و 678 مورد مربوط به نزاع زنان به پزشکی قانونی ارجاع شده است که در استان های بوشهر، خوزستان، ‌سیستان و بلوچستان، قم، کرمان، کهگیلویه و بویراحمد و مرکزی با افزایش روبرو بوده است.

سرهنگ رضا غنی لو، عضو هیات علمی دانشگاه علوم انتظامی اظهار داشت: مطالعات جهانی نشان داده تورم و فاصله طبقاتی نقش موثری در افزایش وقوع جرایم به خصوص جرایم خشن دارد. برای نمونه آدم ربائی نقش مستقیمی با فقر و فاصله طبقاتی دارد. انگیزه های این جرم معمولا یک شبه پولدار شدن، آن هم با خشن ترین و ساده ترین روش است. معمولادر جوامعی که تفاوت فقیر و غنی زیاد شود و الگوهای مادی جای الگوهای معنوی را بگیرند، این جرم خودش را نشان می دهد و شروع به رشد می کند.

برخی کارشناسان نیز معتقدند، فقر همیشه منجر به جرم نمی‌شود، اما بررسی‌ها نشان داده‌اند که در طبقه متوسط آسیب‌های اجتماعی و بزهکاری کمتر از طبقه پایین و اقشار فقیر جامعه است.

دکتر احمدی، آسیب شناس در این باره می گوید: در خانواده‌های فقیر نبود تغذیه مناسب و نامناسب بودن شرایط تحصیلی بستر‌ساز مشکلات بعدی فرزندان این خانواده‌ها است. بیشتر فرزندان طبقه پائین با رها کردن تحصیل به سمت کار رفته و گاهی به دلیل مشکلات مالی و نبود کار مناسب به سمت جرم می روند.

وی افزود: برای کاهش آسیب‌های اجتماعی ناشی از فقر و تورم باید درآمدها به صورت عادلانه توزیع شود. اغلب این مجرمان پس از دستگیری مدعی می شوند برای انتقام از طبقه مرفه جامعه تصمیم به سرقت گرفته و حق از دست رفته خود را از آنها می گرفتند.یکی دیگر از راه های کاهش جرم از سوی طبقه پائین جلوگیری از مهاجرت روستائیان به شهر است. عدم تأمین نیازهای اساسی خانواده، دوستان ناباب، محیط آلوده و...نیز از عوامل روی آوری فرد به بزهکاری است.

افزایش فقر و درکنار آن افزایش وقوع جرایم باعث شد مسوولان نیروی انتظامی و دستگاه قضا نیز به آن واکنش نشان دهند.

سردار اسماعیل احمدی مقدم، فرمانده نیروی انتظامی با اعلام اینکه نزاع در چند سال اخیر افزایش داشته است تاکید کرد: افزایش نزاع تابع تورم، شرایط جوی و خشکسالی و در برخی از مناطق به علت مشکلات فرهنگی و کاهش آستانه تحمل افزایش یافته است که پیامد این امر بالا رفتن نرخ قتل در کشور است.

وی افزود: یکی از ظرفیت هایی که منجر به وقوع نزاع می شود انتخابات محلی و مجلس در شهرستانها است که منجر به بروز تنش هایی می شود اما به طور کلی آستانه تحمل مردم کاهش یافته است.

فرمانده نیروی انتظامی ضمن توصیه به صدا و سیما برای فرهنگ سازی در این زمینه گفت: صدا و سیما باید فیلمها و برنامه های شاد را افزایش داده و از پخش برنامه های کسالت زا در صورت امکان خودداری کند ضمن اینکه قتل و نزاع در زمان خشکسالی افزایش چشمگیری می یابد.

رئیس کل دادگستری استان البرز هم در اولین کارگاه تخصصی پیشگیری از وقوع جرم و آسیب های اجتماعی گفت: بیکاری، گرانی و تورم از موجبات بسیار مهم وقوع جرم در جامعه است و رفع آنها طبیعتاً بر عهده قوه قضاییه نیست.

مهدوی راد تاکید کرد: پیشگیری از وقوع جرم یک ایده و هدف بسیار بزرگ با ابعاد بسیار گسترده است و با مطالعه ابعاد آن و برشمردن عوامل ایجاد جرم در جامعه مشخص می شود که پیشگیری از وقوع جرم به صورت محض، در حیطه وظایف قوه قضاییه نیست بعنوان مثال اشتغال زایی یکی از وظایف خاص قوه مجریه است و عدم ایجاد اشتغال خود موجب مشکلات عدیده ای در جامعه می شود زیرا بیکاری یکی از علل مهم وقوع انواع جرم در جامعه است و هر چقدر یک انسان با ایمان و با دیانت باشد، شرایط بد زندگانی و فقر او را وادار می کند که به سمت سرقت یا جرایم دیگر برود و از حضرت رسول اکرم (ص) نقل است که "شکم گرسنه ایمان ندارد".

با این وجود به نظر می رسد مشکلات اقتصادی طی سال های اخیر تاثیر زیادی بر روی کاهش آستانه تحمل افراد جامعه به خصوص جوانان داشته است که این موضوع باعث شده در برابر هر کنشی از خود واکنش نشان دهند. پس در گام بعدی نیاز است آستانه تحمل را در جامعه بالا برد که این موضوع ارتباط مستقیمی با رفاه اجتماعی دارد.

4747

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 212495

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 16
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۸:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    71 1
    بیش از این در وسعمون نیست. کم و کسری اش را به بزرگواری خودتون ببخشید!!!
  • بی نام PL ۲۰:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    24 0
    از اینکه هرروز شاهد کیک بوکسینگ رایگان در خیابانها هستیم باید از وضع اقتصادی جامعه تشکر هم کنیم ولی فقط چون رایگان هست و کسی بلیط نمی خره ازدحام جمعیت زیاد می شود!
  • حميدرضا IR ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    20 7
    شايد هم يكي از دلايلش فرهنگ بسيار بالاي ما ايرانيها باشه !!!!!
  • بدون نام GB ۲۲:۲۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    22 1
    محدودیت-عدم رشد فرهنگی-فقر-بیکاری...
  • خلیج فارس IR ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    19 2
    چون رفا و اقصاد توپ زی دلشون زده غم غصه ای ندارن جز دعوا.... آخه این سوالی است خدایی تو تیترتون میزنین......
  • بدون نام IR ۲۲:۴۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    37 2
    برای اینکه ایرانیان بسیار خشن شده اند و فرهنگ خشونت رواج یافته است
    • بدون نام IR ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
      15 12
      کلا ملت ایران ملت متمدنی نیست مثال مزنم در قتل قاتل مرحوم داداشی یه بچه 17 ساله رو اورده بودند بچه که بدون قصد قبلی و انگیزه مجرمانه مرتکب قتل شده بود رو اعدام کنن ملت ایران کلی اونجا وحشی گری بازی کرد و کل فحش و سنگ و برای جرمی که همه جای دنیا فقط 5 سال زندان داره کاش ایرانی نبودم
  • نوید IR ۲۲:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    9 6
    اقا نزاع زنان چه جوریه خیلی دلم میخاد ببینم
  • بدون نام IR ۲۳:۴۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۰
    15 2
    یعنی وزرا ونمایندگان مجلس و.........که مرتب باهم دعوا دارند ،هم به خاطر فقره ؟البته فقر فقط فقر مادی نیست ،ازطرف دیگه از قدیم گفتند از نخورده بگیر بده به خورده
  • daeejan DE ۰۴:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    15 2
    حالا هی ازاین سریال های کره ای بگذارید خوب معلوم مردم جنگجو میشن...........
  • رضا IR ۰۷:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    19 0
    درود باید عرض کنم همش از فقر وبیکاری نیست ، از نبود وسایل تفریح و تخلیه انرژی حاصل از سوخت و ساز بدن نیز هست - یکم پیچ تفریحاتو شلش کنید آمار دعوا ونزاع 20% کم میشه . نه غلام ؟؟
  • بدون نام IR ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    24 0
    شاد بودن درسطح جامعه کم شده حالا ديگه خانواده ها هم مثل قديم شاد نيستن ديگه مردم حوصله مهموني رفتن رو هم ندارن اگر هم برن بازم شاد نيستن پس فرزندان هم که در جمع خانواده هيچ شادي رو احساس نمي کنن ميرن دنبال شادي ها کاذب و مصرف مواد و .... توي کشورهاي ديگه بااينکه شايد خود خانواده ها نتونن در کنار هم شاد باشند ولي حکومت هايشان متولي اين امر شده اند و سعي ميکنن تفريح و شادي رو در بين مردم زياد کنن بطوريکه همه با هم در جامعه تفريح کنن و لذت ببرن شايد اونا از خداشون هم باشه که کلي از مردم همزمان با هم تو پارک جمع شوند و با تفنگ آب پاش روي هم آب بريزن و تفريح کنن و بعد کلي تصوير ميگيرن و پخش مي کنن واسه جذب توريست ولي تو ايران عکس همه مواردفوق اتفاق مي افته
  • daei amir DE ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    22 0
    خودتون جواب را تمام و کمال دادید .فقر، تورم ،بیکاری ،که در نهایت آستانه صبر و تحمل رو پایین میاره.آقایان مدعی مدیریت جهان قدری کلاه خود را بالاتر bogzarid .
  • بدون نام IR ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    7 0
    اینکه عده ای خاص چارچوب فرهنگی جامعه را بدون کارشناسی وفقط ازروی تعصب و تنگ نظری تعیین کنند واز طرفی مشکلات اقتصادی را ارزشهای پوچ مانند خانه بهتر مبلمان بهتر ماشین بهتر پرکند چه انتظار دیگری میتوان داشت در بسیاری ازکشورها زندگی شاد فقط وفقط تنها هدف زندگی است ولی درکشورما تنها پول است که قضاوت خوبی و بدی را میکند.
  • بدون نام IR ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۱
    2 0
    متاسفم این جه سوالی هست کذاشتین؟دیروز تو کوجه ما دعوا شد 4نفر راهی بیمارستان شدند وقتی دلیل دعوا رو برسیدیم گفتند به خاطر قیمت گوجه بوده.حالا هی ببرس جرا ایرانی ها دعوا میکنند.
  • بدون نام IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۸
    0 0
    اگه مردم یاد بگیرن از قانون کمک بگیرن دعواها خیلی کمتر میشه