اتحادیه‌ مد نظر عربستان چیزی شبیه امارات متحده عربی است که 7 شیخ نشین اماراتی در ابتدای دهه هفتاد به تشکیل آن تن دادند.

سید علی موسوی خلخالی
سران شورای همکاری خلیج فارس روز دوشنبه 14 می در ریاض گرد هم می‌آیند تا درباره چگونگی اتحاد میان بحرین با عربستان سعودی به عنوان حرکت ابتدایی برای تشکیل اتحادیه‌ای بزرگ‌تر که شامل همه کشورهای عضو شورای همکاری شود، با یکدیگر بحث و تبادل نظر کنند. پیشنهادی که چندی پیش ملک عبدالله، پادشاه عربستان سعودی در نشست گذشته این شورا داد و از دیگر کشورهای شورای همکاری نیز خواست که به جمع این اتحادیه بپیوندند. در گام نخست پادشاه عربستان اصرار دارد که این اتحادیه با الحاق بحرین و عربستان شکل بگیرد. اتحادیه‌ای که مد نظر او است چیزی شبیه امارات متحده عربی است که 7 شیخ نشین اماراتی در ابتدای دهه هفتاد میلادی به تشکیل آن تن دادند. این چیزی است که انور عشقی، رئیس مرکز مطالعات استراتژیک در جده به فرانس پرس گفته است. وی در این باره گفت: «پادشاه عربستان بر این اعتقاد است که منطقه تجربه موفقی در تشکیل اتحادیه داشته است. نگاه او به امرای شیخ نشین امارات متحده عربی است که در سال 1971 توانستند چنین اتحادیه‌ای را تشکیل دهند.»
هدف از این اتحادیه مهار شیعیان منطقه از یک سو و ایستادن در برابر ایران از سوی دیگر است که به اعتقاد کشورهای عربی منطقه به ویژه عربستان سعودی نفوذ آن روز به روز در حال افزایش است. به ویژه که نیروهای نظامی امریکایی نیز از عراق عقب‌نشینی کرده‌اند و این کشورها گمان می‌کنند که با این حرکت جایگاه ایران بیش از پیش در منطقه تقویت شده و خلاء امنیتی در منطقه ایجاد شده است.
از سوی دیگر ناآرامی‌های بحرین همچنان به قوت خود باقی است و به رغم سرکوب شدید آل خلیفه که به پشتیبانی مستقیم آل سعود صورت می‌گیرد همچنان ادامه دارد. نگرانی عربستان و دیگر کشورهای عرب عموما سنی منطقه این است که ناآرامی‌های بحرین به خاک کشورهایشان سرایت کند. خصوصا که عربستان در ماه‌های اخیر شاهد ناآرامی‌هایی در استان‌ الشرقیه و مناطق احصا و قطیف نیز بوده است. اکثریت جمعیت بحرین را شیعیان تشکیل می‌دهند ولی حاکمیت در اختیار اقلیت سنی که مورد حمایت قاطع عربستان سعودی است، قرار دارد. این موضوع بر نگرانی‌های آل سعود و دیگر متحدانشان در شورای همکاری خلیج فارس افزوده است. از این رو تصور می‌کنند که با تشکیل اتحادیه شیعیان منطقه که اکنون در بحرین در حدود 75 درصد هستند، تبدیل به اقلیت می‌شوند و با احتساب جمعیت عربستان 10 درصد کل جمعیت این منطقه را تشکیل خواهند داد.
در این میان انگیزه سیاسی نیز محرک عربستان برای تلاش در ایجاد اتحادیه شورای همکاری خلیج فارس نیز بوده است. پیشنهاد ایران به عراق برای تشکیل اتحادیه که در سفر اخیر نوری مالکی، نخست‌وزیر عراق به تهران مطرح شد، یکی دیگر از دلایل مهم عربستان برای ایجاد چنین اتحادیه‌ای است. خصوصا که عراق در هفته‌های اخیر مکررا گفته است که به هیچ وجه تمایلی برای عضویت در شورای همکاری خلیج فارس ندارد. نوری مالکی نخست‌وزیر عراق در سفر اخیر خود به کویت به جمعی از خبرنگاران و روزنامه‌نگاران کویتی که از او خواسته بودند که عراق برای عضویت در شورای همکاری تلاش‌های تازه‌ای را آغاز کند، گفت: «در حال حاضر تمایلی برای عضویت در شورای همکاری خلیج فارس نداریم.» هوشیار زیباری، وزیر امور خارجه عراق نیز در بغداد به خبرنگاران گفت: «بغداد در وضعیت فعلی لزومی نمی‌بیند که بخواهد برای عضویت در شورای همکاری خلیج فارس تلاش کند از این رو این موضوع در اولویت سیاسی خارجی عراق نیست.» کشورهای عربی از این که عراق از منظومه کشورهای سنی عربی خارج شده و شیعیان بر آن حکومت می‌کنند به هیچ وجه خرسند نیستند. آنها عراق را میراث امپراطوری عباسی می‌دانند که با حمله امریکا به آن و روی کار آوردن شیعیان در هرم قدرت صدمه‌ای به کیان عربی وارد شده است. حالا هم که صحبت از بی‌میلی‌اش برای عضویت در شورای همکاری خلیج فارس می‌زند، احساس توهین می‌کنند و می‌گویند که عراق می‌خواهد به جای نزدیکی به کشورهای شورای همکاری خود را به ایران شیعی نزدیک کند.
مشکلات پیش رو برای تشکیل اتحادیه
در این میان بر خلاف عربستان که برای تشکیل این اتحادیه به شدت اصرار دارد، دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس چندان تمایلی به عضویت در آن ندارند. کویت رسما گفته است که نمی‌خواهد عضو چنین اتحادیه‌ای باشد و فقط منتظر است ببیند نتیجه تحقیقات کمیسیون ویژه بررسی پیشنهاد ملک عبدالله چیست تا نظر نهایی خود را به طور رسمی اعلام کند. کویتی‌ها احساس می‌کنند با تشکیل چنین اتحادیه‌ای ممکن است استقلالشان زیر سوال رود و زیر چتر کشورهای بزرگ شورا، به خصوص عربستان، جایگاه خود را از دست بدهند. منابع آگاه کویتی به روزنامه لبنانی السفیر گفته‌اند که کویتی‌ها گمان می‌کنند که با چنین اتحادیه‌ای عملا استقلال خود را از دست می‌دهند و مجبور خواهند شد منویات عربستان سعودی را اجرا کنند.
در عین حال کویتی‌ها به هیچ وجه تمایل ندارند که با تشکیل چنین اتحادیه‌ای روابط عمیق خود با ایران را مخدوش کنند. کویت جمعیت قابل توجهی شیعه دارد و افراد بسیاری از اتباع ایران را در خود جای داده که باعث شده جایگاه شیعیان در این کشور بیش از پیش تقویت شود. تا کنون وضعیت شیعیان در کویت مناسب بوده و آنها در کنار سنی‌ها و حتی افراطیون وهابی زندگی مسالمت‌آمیزی داشته‌اند. به گونه‌ای که همانند دیگر جریان‌های سیاسی و طیف‌های مذهبی در مجلس این کشور نماینده دارند. از این رو کویت نمی‌خواهد تحت القای عربستان وضعیتی مغایر وضعیت فعلی‌اش ایجاد شود.
علاوه بر آن، در میان کشورهای شورای همکاری خلیج فارس کویت آزادترین کشور این مجموعه محسوب می‌شود. از این رو بسیاری از کویتی‌ها از این بیم دارند که خشونت‌ها و سرکوب‌های مدنی حاکم بر عربستان به کشورشان سرایت کرده و جنبه رسمی پیدا کند.
قطر نیز چندان تمایلی به عضویت در این اتحادیه ندارد. قطر که در تحولات اخیر خاورمیانه توانسته نقشی در خور توجه برای خود دست و پا کند و با حمایت بی‌شائبه امریکا طلیعه‌دار تحولات بسیاری در جهان عرب باشد، نمی‌خواهد تحت سلطه عربستان سعودی قرار بگیرد. به همین دلیل است که سلمان شیخ، یکی از اعضای بروکینگز در قطر خطاب به عربستانی‌ها می‌گوید: «آیا گمان می‌کنید با تشکیل اتحادیه مشکل بحرین حل می‌شود؟ کشتار و خشونتی که هر روز در آن جریان دارد، پایان می‌‌یابد؟»
وی همچنین می‌گوید: «قطر مخالف ورود به چنین اتحادیه‌ای است چرا که می‌ترسد با ورود به چنین اتحادیه‌ای در برابر ایران قرار بگیرد.»
در عین حال قطر با عربستان مشکلات مرزی دارد و گمان می‌کند با ورود به چنین اتحادیه‌ای ادعاهای مرزی‌اش به کلی فراموش شود.
عمانی‌ها نیز از قدیم تمایلی به شورای همکاری خلیج فارس نداشته‌اند. آنها بارها گفته‌اند که عضویت خود در این شورا را تحمل می‌کنند. برای همین همواره عربستانی‌ها و اماراتی‌ها از آنها ناخرسند بوده‌اند. علاوه بر آن عمان نیز روابط حسنه و استراتژیکی با ایران دارد و نمی‌خواهد که این روابط تحت تاثیر ورود به چنین اتحادیه‌ای قرار بگیرد.
از سویی، بحث تشکیل اتحادیه‌ای شبیه اتحادیه اروپا مدت‌ها است که میان کشورهای شورای همکاری مطرح بوده است. از سال 2008 تصمیم بر آن بوده است که گمرکات کشورهای عضو یک‌پارچه شده و واحد پولی یکسان تعیین شود ولی هیچ کدام از این طرح‌ها تا کنون تحقق نیافته است. در سال 2011 بحث ایجاد گذرنامه یکسان برای کشورهای شورای همکاری مطرح شد که با مخالفت صریح کویت و عمان به نتیجه نرسید. بر سر مسائل اقتصادی نیز امارات معتقد است که نباید به حساب کشورهای دیگر از امتیازات کلان گمرکی و اقتصادی‌ای که در دبی، ابوظبی و شارجه دارد، بگذرد مگر این که امتیازهای اقتصادی بالایی از کشورهای عضو بگیرد.
در این میان تنها بحرین و عربستان هستند که تشکیل اتحادیه را برای خود مشروع می‌دانند. خانم سمیره رجب، وزیر دولت در امور اطلاع‌رسانی در این باره گفت: «تشکیل اتحادیه مشترک میان بحرین و عربستان و شاید یک کشور سوم دیگر مورد حمایت منامه و ریاض است.»
این در حالی است که کارشناسان معتقدند که تشکیل چنین اتحادیه‌ای در حقیقت به معنای ادغام بحرین در خاک عربستان و از بین رفتن حاکمیت آن تحت تاثیر ریاض محسوب می‌شود و چنین چیزی امکان‌پذیر نیست. حتی اگر در نشست روز دوشنبه رهبران کشورهای عضو با تشکیل چنین اتحادیه‌ای موافقت کنند، از لحاظ اجتماعی و سیاسی امکان اجرای آن وجود ندارد. اگر چه گفته می‌شود عربستان توانسته است به زحمت حمایت امریکا را از تشکیل چنین اتحادیه‌ای به رغم هشدارهای واشنگتن کسب کند.
49262

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 213262

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 11
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    20 2
    اگر قرار است بحرین الحاق شود باید به جای اصلی خود یعنی ایران الحاق شود نه عربستان که بر اثر بی کفایتی شاهان قاجار جدا شد
    • حسین IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
      7 4
      دوست گرامی درتصحیح کامنت شماباید بگویم که بحرین درزمان رضاشاه پهلوی ازایران جداشد.
    • بدون نام IR ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
      10 4
      نه در زمان شاهان قاجار نه در زمان رضا شاه . این محمدرضا پهلوی بود که با فشار انگلیسی ها حدود 40 سال پیش بحرین را طی یک همه پرسی ساختگی از ایران جدا کرد و چند صد هزار دلار هم گرفت زد به جیب مبارک.
    • بدون نام IR ۱۳:۰۸ - ۱۳۹۱/۰۲/۳۰
      2 0
      قاجار وپهلوی فرقی نمیکنه هر دو اهل حرمسرا بودند وبس فقط ایرانی نبودند وگرنه اگر غیرت ایرانی داشتند ایران را تکه تکه نمیکردند
  • nestaya IR ۱۱:۳۱ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    3 8
    حرفتو قبول دارم باید به ایران الحاق شه در ضمن تو زمان رضاشاه فکر کنم از ایران جدا شده
  • محمد IR ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    9 1
    درزمان محمدرضا شاه جداشده دوستان بنظرمن بهتره به جایی الحاق نشه جاش خوبه
  • اميد حميدي IR ۱۸:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    1 4
    بايد ايران همانند حزب الله كه بصورت علني حمايت مي كند در بحرين وارد كارزار شود كه هم ضربه شستي به اين اعراب و آمريكا دهد و موضع برتر با آنها سخن گويد و جلوي تعدي اين اعراب رابگيرد و شايد شايد دوباره بتواند بحرين را دوباره با ايران برگرداند
  • بدون نام IR ۱۹:۳۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    4 1
    متأسفم براي خودمان! چرا؟ ببنيد! عربهاي حاشيه خليج فارس در صدد اتحادند و مدام گستره اتحادشان را عليه دشمن فرضيشان يعني ايران افزايش ميدهند و آنوقت درون کشور ما با چهار تا جوک گويي در رنجاندن اقوام مختلف ترک کرد لر ... مسابقه گذاشته ايم و به جاي حرکت به سمت اتحاد و يکدلي مدام در صدد انفکاک از هميم! ببينيد! عربها با همه افتراقاتشان بي سرو صدا در صدد احياي امپراتوري عربستان بزرگند! اما يک فارس زبان نژادپرست تهراني با فراموش کردن گذشته خويش ـ دويست سال پيش ترکان قاجار آنان را از حضيض روستا نشيني به اوج شهرنشيني امروزي سوق دادند ـ نگاهش به هموطن ترک زبانش که هزاران نقطه اشتراکي با او دارد اين مقدار تحقيرآميز است! حضرات! به خود آييد دشمن تا پشت ديوارتان آمده است! اين قدر هموطنان خود را تحقير نکنيد!
    • بدون نام IR ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
      5 1
      جناب زياد تند نرو اينطور كه ما مي بينيم شما تركها در اهانت به ايران و ايراني گوي سبقت را از فارسها و عربها ربوده ايد اشعار زشت شعارهاي زشت بارها در ورزشگاه سهند شنيده شد پرچم تركيه را در شيراز و تبريز بلند كرديد و به پرچم ايران اهانت كرديد از خليج عربي حمايت كرديد بيزهارا سيز هارا(ما تركها كجا فارسها كجا)كرديد؟ بازم بگم؟ من نمايشگاه امسال با افغانها زياد صحبت كردم بايد متحد شد هر چه زودتر اتحاد سه گانه بعد از اون نوبيت ايران شمالي(باكو)است يه روز يه تركه اسمش ستارخان بود گفت من مي خواهم هفت كشور زير پرچم ايران باشند ياشاسين آنايوردوم ايران ياشاسين فارس ديلي فارس ديلي غيرت ديلي(فارسي زبان غيرت است) زبان را بهانه جدايي از ايران كرديد ما هم بي خبريم؟؟؟؟ كمي به حرفات فك كن
  • بدون نام IR ۱۹:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۶
    1 7
    کامتي بود: "عربستان که بر اثر بی کفایتی شاهان قاجار جدا شد" چقدر نسل ما بي سواد شده چقدر بي مطالعه شده؟بدبختي ما همين بس که چنان مست و مسحور شديم که تمامي بدبختي ها را از قاجار قاجار قاجار ميدانيم و هر چه نقص ميبينم از قاجار ميدانيم و بس ولي نسبت به اعمال ننگين دو بي پدر پهلوي چشم بسته ايم اي کاش يک بار انتقادات هوشمندانه امام خميني ره از خاندان منحوس پهلوي دست کم از صحيفه امام بازخواني ميشد تا نسل نوجوان ما بفهمند چنين نيست ... متأسفانه وقتي رسانه ها مدام از بي کفايتي خاندان قاچار سخن ميگويند و نسل کاملا بي سواد ما که البته الحمدلله داراي مدارج عالي هم هستند! و دانسته نيست اين داده ها از روي کدام منبع بيان ميشود تحليلهاي کيست روي چه مبنايي است؟ کسي اکر مقايسه اي ميکرد معلوم ميشد چه شده است!
    • بدون نام IR ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۲/۲۷
      5 1
      بي لياقتي قاجار در از دست دادن 3ونيم ميليون كيلومتر مربع از خاك ايران در مقايسه با بحرين چيزي نيست حرم سراهاي قاجار هم در برابر فساد پهلوي تقريبا ير به ير ميشه پس زياد سنگ قاجاررو به سينه نزن