۰ نفر
۱۷ شهریور ۱۳۹۱ - ۱۰:۰۵

کم نیستند کسانی که هر روز ناهار را در سر کار و یا حتی منزل با ساندویچ و پیتزا برگزار می کنند.بی آنکه بدانند این محصول چه داستانی دارد.

هادی معیری نژاد- ساندویچ و فرهنگ ساندویچ خوری محصول دوران مدرن است گرچه نشانه هایی از آن در تاریخ نیز وجود دارد اما مدرنیسم و به تبع آن کار بیشتر و فراغت کمتر باعث شد که غذای سریع فست فود برای خود جایگاه ویژه ای پیدا کند
آنتونی گیدنز جامعه شناس آمریکایی از مک دونالدی شدن به عنوان یک فرهنگ نام می برد که بیشتر کشورها را در بخشهای مختلف درگیر خود کرده است.
اما جدا از این مباحث خوشمزه بودن این نوع غذا باعث همه گیری آن در جوامع مختلف شده است گرچه ساندویچ توان آنرا داشته است که با غذاهای فرهنگ ها و ملتهای گوناگون خود را وفق دهد.
به عنوان مثل برندهای معروف فست فود مثل مک دونالد برگر کینگ و کی اف سی حتما در منوی خود در کشورهای صاحب فرهنگ غذایی چند ساندویچ با غذاهای بومی منطقه دارند اما ایران ....کشور ما در زمره یکی از تولید کنندگان خوب سوسیس و کالباس است.و این محصولات حتی از طرف ایرانیان ساکن خارج کشور به کشورهای اروپایی برده می شود اما این محصولات از کی وارد ایران شد.
پس از انقلاب کمونیستى در شوروی 1917/1296 عده زیا‌دى از ارمنیان روسیه و نیز روس‌هاى سفید یا مخالف انقلاب به ایران سرازیر شدند. کالباس، سوسیس، ژامبون از مواد غذایى مورد علاقه شدید روس‌ها و ارامنه است.. تهیه کالباس به صورت کنونى اما به شکل دستى وسنتى ازدوران بسیار قدیم در یونان و سپس روم و اروپاى قرون وسطى و جدید متداول بوده و با سیر و نمک و پس از کشف جزایر ملوک چین و هند با انواع چاشنى‌ها آن را خوشمزه مى‌کرده‌اند.
ارامنه و روس‌هاى سفیدی که به ایران آمدند و در گیلان و مازندران و استرآباد و تهران مستقر شدندو شروع به تهیه کالباس و سوسیس و ژامبون کردند، آقایان آرزومان ومیکاییلیان دو تن از ارمنیان مهاجر به ایران کارگاه‌هایى نخست در گیلان و سپس در تهران تاسیس کردند و شروع به تهیه کالباس و سوسیس و ژامبون کردند.
تا آن زمان اروپاییان مقیم تهران این مواد گوشتى را از قوطى‌هاى کنسرو که از ارویا به ایران فرستاده مى‌شد بیرون آورده مى‌خوردند ، اما به زودی تولیدات ایران مورد قبول خاطرشان قرار گرفت و دو مؤسسه آرزومانیان و میکاییلیان به کارخانه‌هاى بزرگى تبدیل شدند. شهرت کالباس وسوسیس و ژامبون ایران بدان حد بود که در جنگ دوم جهانى پس از اشغال ایران، انگلیسى‌ها رسما و طى نامه‌ای درخواست موافقت با صدور چندتن کالباس و سوسیس ایران را به خارج برای رفع نیاز سربازان انگلیسى در آفریقا و خاور نزدیک کردند.
نخستین ساندویچ فروشى‌هاى ایران

از دوران جنگ دوم به بعد اولین ساندویچ‌فروش‌ها در تهران و سپس در طول 10 سال در شهرستان‌ها افتتاح شدند که غالب کارکنان آنها ارمنى بودند. نخستین بار در خیابان استانبول یا استامبول تهران چند مغازه که ماهی و ماهی دودی و لوله‌هاى کالباس مى‌فروختند ساندویچ عرضه کردند که بهای آن دانه‌ای پنج قران بود. نان بولکا (سفید بامزه ترشى خمیر)، خیارشور حلبى تبریز، کمى کره که به نان مى‌مالیدند وچند برگ جعفرى تازه خرد کرده. "مغازه خزر" در ا بتداى خیابان استانبول پس از چهار راه فردوسى- استانبول- نادرى در پاساژى واقع بود و مدتی بعد در طبقه زیرین آن رستورانى افتتاح شد که در آنجا چند نوع غذا از جمله سوسیس سرخ کرده یا مغز گوسفند یا کتلت یا ماهى ازون برون یا شیر ماهى را همراه با توده‌اى از سیب‌زمینى پوره خوشمزه که روى غذا و سیب زمینى سس گوجه فرنگى یا کچاپ هم مى‌ریختند به بهای نازل هر پرس شش قران وبعدها 12 ریال و در دهه چهل 18 ریال! عرضه مى‌کردند. آنجا محل جمع شدن و سخن گفتن و وقت گذراندن شعرا، نویسندگان ، روزنامه‌نگاران و دانشجویان و دانش‌آموزان کلاس‌هاى بالاى مدارس متوسطه بود.
شب جمعه در ساندویچ‌فروشى‌هاى خیابان‌هاى استانبول و نادرى و لاله زار و لاله زارنو غلغله‌اى بود. ساندویچ از سال‌های حدود 1335 به شهرستان‌ها نیز انتقال یافت.

رفتن به ساندویچ فروشى و بى‌آبرویى

در سال‌هاى اول افراد محترم و آبرومند رفتن به ساندویچ‌فروشى‌ها را دون شأن مى‌دیدند و حداکثر رضایت مى دادند به چلوکبابى و چلوخورشتى بروند. همان طور که د ر عصر ناصرى نیز رفتن به رستوران و چلوکبابى کارى خلاف آبرو تلقى مى‌شد و مى‌گفتند فلانی سفره درست و حسابى ندارد که به دکه نان وکباب یا دکان چلوکبابى مى‌رود اما کم کم رفتن به دکان ساندویچ‌فروشى متداول شد و امروز بسیا‌رى از خانم‌ها و آقایان وجوانان خوردن ساندویچ را بر صرف غذا در خانه ترجیح می‌ددهند. حتی در حدود سال‌های دهه 40 گفته مى‌شد که تعداد کارگران ساندویچ‌فروشى‌ها تنها در شهرستان رشت به 16000تن رسیده است. در دهه 1340 در بلوار کشاورز یک ساندویچ‌فروشى بزرگ به نام 444 افتتاح شده بود. همچنین ساندویچی بزرگ آندره
استقبال گسترده در دهه 40 و 50
در تهران طی دو دهه 1330 تا 1350 تعداد ساندویچ‌فروشى‌ها ازده‌هزار گذشت. در اوایل دهه 1340 ، همبرگر وارد بازار غذای ایران شد. تاپس همبرگر در بلوار ناهید ، خیابان جردن (آفریقا) ، اولین همبرگرها را با بهای سه تومان ، عرضه می‌کرد که با یک بطری پنج ریالی نوشابه و یک پاکت سیب‌زمینی به بهای پنج ریال ، قفیمت کل غذا از 40 ریال بیشتر نبود ، وقتی همبرگز تاپس بهای غذای خود را گران کرد و چهل ریال بابت یک همبرگر گرفت ، غوغایی در تهران برپا شد. شهرداری دخالت کرد و دستور بازگشت به بهای سابق را داد که صاحب همبرگرفروشی زیر بار نرفت و به جای همبرگر ، پیتزا عرضه کرد که گران‌تر بود.
همچنین ساندویچ فروشی بزرگ آندره در قسمت جنوبی تئاتر شهر نیز از معروفترین ساندویچی ها بود که صفهای طویل آن در هنگام ظهر یا غروب مثال زدنی بود
اولین پیتزا در ایران در خیابان ویلا و همزمان در خیابان شاه عباس آن زمان در نیمه سال‌های دهه 1340 عرضه شد که آن را پیتزای پنتری نام نهادند. البته پیتزا داوود هم با طرفداران خود از مدعیان پیش کسوتی در این عرصه است.
در دهه‌های 1325 تا 1355 ساندویچ‌فروشی دیگری در تهران شهرت چشم‌گیری داشت که در ابتدای خیابان لاله‌زار نو ، جنب سینما متروپل قرار داشت ، در دو دکان ، ساندیچ‌های کالباس آن به خوشمزگی و مرغوبیت جنس شهره بود. این ساندیچ‌فروشی «اختیاری» نام داشت و دو برادر ارمنی آن را اداره می‌کردند. بوی کالباس و عطر خیارشور سیردار این مغازه پای هر رهگذری را سست می‌کرد.
به تدریج و از سال 1332 به بعد در سراسر تهران ، دکاکین ساندیچ‌فروشی گشایش یافت و ساندیچ‌فروشان علاوه بر کالباس و سوسیس و ژامبون ، ساندیچ‌های مانوسی با ذائقه ایرانی مانند کتلت ، استیک ، سالد اولویه ، مغز ، مرغ ، تغم‌مرغ و کوکوسبزی را عرضه می‌کردند. ساندیچ‌فروشی به تدریج در ایران به صورت یک شغل عمومی و گسترده درآمد.
امروزه اگرچه ورود برندهای معروف فست فود با مشکلاتی همراه بوده است اما برندهای وطنی سعی می کنند با افزایش کیفیت و تقلید از منوی آنها برای خود بازار خوبی دست و پا کنند و اتفاقا موفق هم بوده اند.
 

45301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 241003

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 14
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۰:۴۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    19 2
    برندهای وطنی موفق بوده اند؟؟؟؟ یعنی مشکل آفرین بودن برندهای خارجی در ایران ، راهی برای مردم به جز موفق کردن برندهای داخلی باقی گذاشته است؟ فقط کافی است کیفیت فست فودهای داخلی را با خارجی مقایسه کنید .
    • بدون نام MY ۰۷:۴۵ - ۱۳۹۱/۰۷/۰۱
      7 3
      انصافا داخلی بهتره. از دانشجویان ایرانی که خارج هستند، اللخصوص کشورهای آسیایی بپرس بهت می گن. البته نمی گم که نباید بزارن خارجی ها بیان! خارجی ها حتما باید بیان تا رقابت ایجاد بشه (و کار برای ایرانی ها فراهم بشه)
  • باران IR ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    77 1
    مقاله جالب و خوشمزه ای بود! دستتون درد نکنه
  • کاوه IR ۱۱:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    10 0
    جالب بود.
  • بدون نام IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    13 1
    پیتزا داوود در اسفند ماه ۱۳۴۰ ه.ش و سه سال قبل از دومین رستوران عرضه کننده پیتزا در ایران، پیتزا پنتری (در خیابان ویلا)، تاسیس شده است. این رستوران با مشارکت داوود (مدیر فعلی) و یک شریک ارمنی تاسیس گردید که شریک دوم پس از چند سال از کار در این رستوران کناره گرفت. این رستوران در سال ۱۳۹۰ آتش گرفت و تمام اسکناس‌های چسبیده به دیوار رستوران سوخت. البته پس از مدتی دوباره این رستوران گشایش یافت.
  • حمیدرضا نمازی CA ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    10 0
    ساندویچ سعدی در بهارستان قدیمی تر از بسیاری از ساندویچی هایی ست که نام بردید و الان هم دایر است
  • سعید IR ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    35 0
    چه جالب . همبرگر 40 ریال گرون شد شهرداری دستور توقیف داد طوری که طرف رفت سراغ پیتزا . یعنی قدرت شهرداری رو ببینید کف کنید . الان مرغ یهو 2-3 برابر میشه یا گوشت و ... رئیس جمهور مملکت هم هیچ کاری نمی تونه بکنه . یه هم چین مملکتی داریم ما .
  • مهدی EU ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    5 0
    مرسی اطلاعات خوبی بود ولی گرسنم شد :دی
  • بدون نام DE ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    14 4
    ساندویچ و فرهنگ ساندویچ خوری محصول دوران مدرن است - اشتباه!! حداقل 2000 سال قبل از اینکه اروپا به معنای امروزی بوجود بیاید در ایران قدیم که ربط زیادی هم به تهران ندارد فرهنگ ساندویچ رایج بوده و به آن "بزم آورد" می گفته اند. برای اطمینان در گوگل bazmaward را بجوئید . برعکس اروپایی ها فرهنگ ساندویچ خوری را از ایران به اروپا برده اند مثل قهوه خوری و چیزهای دیگر. رجوع کنید به کتاب بسیار با ارزش خانم نوال نصراله 'Annals of the Caliphs’Kitchens'- Ibn Sayyar al-Warraq’s
    • حبیب IR ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
      12 1
      به نظر من در اکثر فرهنگ‌ها غذاهایی از قدیم‌الایم بوده که لای نون پیچیده بشه و شبیه به ساندویچ‌های فعلی باشه و نمیشه گفت منشاء اون حتماً ایران بوده یا جای دیگه، ولی فکر کنم منظور این مقاله بیشتر سوسیس و کالباس و همبرگره که از اروپا وارد فرهنگ غذایی ما شده.
    • بدون نام US ۲۱:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
      1 0
      چرا میگین اشتباهه ؟نوشته فرهنگ ساندویچ خوری مال دورهمدرنه نگفته که ساندویچ تو دوره مدرن به وجود اومده این نوشته کاملا درسته چون تو دوره مدرن کارها سریع تر شده برای همین ساندویچ تو این دوره رواج پیدا کرده
  • مهد RU ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    3 0
    مرسی ، واقعا جالب و آموزنده بود
  • هومن IR ۱۸:۰۷ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    4 0
    اولين پتزا فروشي تهران را كه فرموديد در خيابان ويلا افتتاح شد هنوز هم هست از سال 1360 كه من در آن محل ساكن بودم با نام پيتزا 2 به كار خود ادامه ميدهد هنوز مزه اون زير دندونم هست يادش بخير باقيمت 60 تومن ميخريدم و با سريال اوشين ميشستيم نگاه ميكرديم و ميخورديم البته متاسفانه چند ماه پيش بعد از 20 سال به اونجا رفتم و ديدم كيفيت سابق رو نداره ولي هنوز اون محيط دنج سر جاشه و تقريباً با همون گارسونهاي 30 سال پيش كار ادامه داره از غذا لذت نبردم ولي حس نوستالژي خوب داشت برام.
  • بدون نام SE ۲۰:۱۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
    7 0
    از فری کثیف چیزی نگفتی؟