در 10 انتخابات ریاست جمهوری گذشته اگرچه تعداد ثبت نام کنندگان در انتخابات ریاست جمهوری ایران نسبتا شیب صعودی داشته اما نسبت تایید صلاحیت شدگان روندی معکوس پیموده است.

نسرین وزیری: پاندول ساعت انتخابات ریاست جمهوری که به نوسان در می​آید، پس از گردش​های اولیه که تشکیل هیات​های اجرایی و نظارت را رقم می​زند به نقطه ثبت نام نامزدها می​رسد و پس از آن نوبت شورای نگهبان است که احراز صلاحیت ثبت نام کنندگان را اعلام کند.
 به جز سه دوره اول انتخابات ریاست جمهوری در ایران که سیر ثبت نام کنندگان روندی نزولی داشته، در بقیه ادوار تعداد مشتاقان حضور در این رقابت سیری صعودی را پیموده و گاهی بیش از دو برابر ثبت نام کنندگان در مراحل پیشین، اعلام نامزدی کرده​اند.
تحلیل گران و مفسران سیاسی وقتی به بررسی افزایش تعداد نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری در ایران می​رسند، قانون انتخابات را علت العلل این صعود شتابزده می​دانند. چرا که شرایط نامزدی در این انتخابات کلی و فارغ از جزئیاتی همچون تعیین سن و سواد می​باشد! این در حالی است که برای نامزدی در انتخابات مجلس، هم محدوده سنی و هم محدوده تحصیلی مشخصی مقنن شده است.
نگاهی به قانون انتخابات ریاست جمهوری کنونی نشان می​دهد که به موجب ماده 35 این قانون، انتخاب شوندگان هنگام ثبت نام باید دارای این شرایط «رجال مذهبی ، سیاسی»، «ایرانی الاصل»، «تابعیت کشور جمهوری اسلامی ایران»، «مدیر و مدبر»، «دارای حسن سابقه و امانت و تقوا» و «مؤمن و معتقد به مبانی جمهوری اسلامی ایران و مذهب رسمی کشور» باشند. احراز این شرایط نیز مطابق قانون بر عهده شورای نگهبان است.
افزایش تعداد ثبت نام کنندگان که در دوره نهم از مرز 1000 نفر نیز گذشت، متعاقبا منجر به حذف تعداد زیادی از ثبت نام کنندگان شد که بدون شرایط حداقلی برای حضور در جایگاه ریاست جمهوری بودند. فارغ از نگرش​ها و تحلیل​های سیاسی​ای که نسبت به این رویکرد شورای نگهبان وجود دارد، صرف ارائه چنین آماری بویژه در رسانه​های بیگانه به مستمسکی برای تخریب وجهه انتخابات ریاست جمهوری در ایران بدل شده است که ضرورت اصلاح این قانون را می​نمایاند.
 
جدول زیر نشان می​دهد که در هر یک از ادوار گذشته انتخابات ریاست جمهوری چند نفر ثبت نام کرده و چند نفر تایید صلاحیت شده​اند:
* در نخستین انتخابات ریاست جمهوری صلاحیت مسعود رجوی از سوی امام خمینی(ره) به دلیل عدم رای وی به قانون اساسی رد شد.
 
در این نمودارها نیز نسبت میزان شرکت کنندگان با افراد تایید صلاحیت شده و درصد آن به نمایش گذاشته شده است:
 
 
 

 

/2929

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 3
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۶:۵۳ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    10 0
    میخواید افکار عمومی روصبح تا حالا مجاب کنید که قانون انتخابات تو مجلس رای بیاره
  • بدون نام IR ۱۸:۰۱ - ۱۳۹۱/۰۹/۱۱
    4 0
    انتشار این خبرها معلومه که با چه اهدافی انجام میشه هر کاری بکنید حرکت مجلس در تصحیح نوع گزینش و انتخابات که طرح اصلاح انتخابات نام گرفته یک نوع حرکت بیهوده هست و هیچ فایده ای برای مردم ندارد اینکه چند نفر ثبت نام می کنن مهم نیست مگه چی میشه انگار اسمون به زمین میرسه ولی این که لابی در ثبت نام باز بشه و شروع بشه اونوقت کارمون با کرام الکاتبین هست همه سر و صداهایی که تو مجلس داره میشه و وقت ملت گرفته میشه فقط برای اینه که یه عده از مردم که جمعیت اون ها به 1000 هم نمی رسه ثبت نام اضافه می کنن یعنی ما پول بیت المال رو صرف می کنیم که یه چند ماهی این همه نماینده سرو صدا کنن که هزار نفر از مردم ما دیگه ثبت نام نکنن همین فقط واقعا شرم اور است که خبر انلاین هم رفته به این سمت و به کمک اون ها
  • بدون نام IR ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۲/۲۰
    0 0
    کافیه تو شرایط اولیه ثبت نامی، ارائه سوابقه خدمت به نظام (سیاسی، نظامی، ...) (بالفرض حداقل 6 یا 8 سال به بالا) رو بذارن. هر .. نمیاد و آمار تعداد ثبت نامی از 30-40 تا بالاتر نمیره.