۰ نفر
۱ آذر ۱۳۸۷ - ۱۰:۰۹

باراک اوباما بار دیگر جهانی را شگفت زده کرد. انتخاب جو بایدن سناتور کهنه کار آمریکایی به عنوان معاون نخست خود در صورت رسیدن به مقام ریاست جمهوری آمریکا از دیگر اقداماتی بود که فقط و فقط از او برمی آمد.

باراک اوباما نامزده سیه چرده حزب دموکرات که پیش از این بارها با موضع گیریها و اظهاراتی عجیب نظر همه را به سوی خود جلب کرده بود، این بار نیز در حرکتی غیرمعمول معاون آینده خودش را معرفی کرد. ساعت سه بعدازظهر به وقت واشنگتن یکباره هزاران هزار نامه الکترونیکی و پیام کوتاه به شهروندان آمریکایی ارسال شد که متن آن برای چند ثانیه ای حیرت و شگفتی همه را در پی داشت:" دوست عزیز! خبر بسیار مهمی دارم که می خواهم آن را به صورتی کاملا رسمی اعلام کنم."

دیدن این پیام به زبان خود باراک اوباما خود خالی از تعجب نبود که ادامه پیام نیز بر شدت حیرت خوانندگان افزود." من جو بایدن را به سمت معاونت خودم انتخاب کردم ! " البته این مساله فقط در همان دقایق ابتدایی می توانست حیرت هر شنونده ای را به دنبال داشته باشد چرا که هر کسی بعد از مدت کوتاهی تامل و درنگ در پیشینه سیاسی جو بایدن و همچنین تجربه اندک باراک جوان مسلما انتخابی که حزب دموکرات و نه باراک اوباما انجام داده بود تحسین می کرد.

جو بایدن که تاکنون 6 مرتبه به عنوان سناتور برجسته حزب دمومکرات پا به کنگره آمریکا گذاشته و سالهای سال در کمیته امنیت ملی آمریکا مشفول به فعالیت بوده انتخاب چندان دور از انتظاری نیست. شاید انتخاب هیلاری کلینتون و ال گور بیش از او باید حیرت و شگفتی مردم آمریکا و حتی جهانیان را در پی داشته باشد.

بایدن برگ برنده اوباما در نوامبر امسال است. مردم آمریکا کمتراز 4 ماه دیگر در حالی پای صندوق های رای حاضر می شوند که دیگر نگران بی تجربگی و سن پایین نامزد محبوب خود نیستند. اگر تا پیش از این شمار فراوانی از مردم آمریکا، اوباما را به دلیل جوانی و کم تجربگی شایسته احراز ریاست ایالات های مختلف آمریکا نمی دانستند با انتخاب بایدن به عنوان مشاور نخست رییس جمهوری آینده تا حدودی آسوده خاطر به نامزد جوان دموکرات اعتماد می کنند. جو بایدن با کوله باری از نجربه های بسیار در امور بین الملل می تواند همچون پدری کارآزموده مسیر تعاملات آمریکا با دنیای بیرون را برای نامزد بی تجربه دموکرات هموار کند. جوزف 65 ساله  در حالی  برای نخستین بار به عنوان سناتور برگزیده مردم دلاور به کنگره آمریکا راه پیدا کرد که  باراک پسربچه ای 11 ساله ساکن در هاوایی بود! او برای هشت سال متوالی در کمیته قضایی سنا حضور داشت که در سال 1997 میلادی به عنوان یکی از سناتور های برجسته حزب دموکرات به کمیته امور خارجه پیوست.

در میانه سال های 2001 تا 2007 بایدن در این مقام توانست راهکارهای بسیاری در حل گره های سیاسی آمریکا با سایر کشورهای جهان ارائه دهد. سن بالا و تجربه امور بین الملل بایدن دقیقا همان مواردی هستند که همواره منتقدان باراک جوان را به سبب فقدان آن به باد انتقاد می گرفتند.

بایدن را می توان سیاستمداری واقع بین در میان تمامی سناتورهای آمریکایی قلمداد کرد که در هر برهه از زمان نه به سبب الگوهای همیشگی سیاست خارجی آمریکا بلکه به پشتوانه واقعیت های جهانی و بازخوردهای تعاملات بین المللی اقدام به تصمیم وموضع گیری در برابر موضوعات روز می کند. او اگرچه بر خلاف باراک اوباما یکی از مهمترین اشخاصی بود که به حمله نظامی به عراق رای مثبت داد ولیکن این روزها با مشاهده اوضاع نابسامان این کشور از جمله معدود افرادی است که به شدت خواستار بازگشت نیورهای آمریکایی به کشورشان و ترک عراق است. او حتی پیش از این اقدام بوش در عراق را حرکتی کاملا شکست خورده و بدون هیج نتیجه مشخصی اعلام کرد. بایدن تا    آنجا برای خروج نیروهای آمریکایی از عراق تلاش کرد که حتی اظهارات او در سنای آمریکا تا میزان قابل توجهی در نظر سایر سناتورها برای کاهش بودجه نظامی آمریکا و توقف عملیات بوش در عراق، موثر واقع شد. حتی اگر بایدن در برابر بوش و سایر همتایان جمهوری خواه خود چنین موضعی نمی گرفت باز هم بعید بود که کس دیگری را بتوان به عنوان مناسب ترین گزینه احراز پست معاونت در آمریکای کنونی در نظر داشت.

جوزف بایدن فقط به شکرانه کهولت سن و تجربه سیاسی بالا، تضمین کننده موفقیت باراک اوباما در نوامبر آینده نیست. بایدن در میان طبقه متوسط و مذهبی آمریکا دارای وجهه مناسبی است که این امر برای باراک سیاه چرده که کمتر موفقیتی در جلب نظر طبقه سفیدپوستان داشته است می تواند بسیار موثر باشد. سالها زندگی در پنسیلوانیا و دلاور واشنگتن به عنوان پسر یک فروشنده خودرو از او شخصیتی پذیرا با درونمایه های مذهبی کاتولیک بار آورد. اعتقادات مذهبی بایدن با توجه به حضور حیاتی گروه کاتولیک ها در انتخابات ایالت هایی مانند اوهایو و پنسیلوانیا اهمیت ویژه ای پیدا می کند. درواقع آن دسته از مردمی که باراک جوان را پیوسته به دلیل پیشینه مذهبی مختلف او سرزنش می کنند با انتخاب بایدن که به طرز عجیبی به باورهای کاتولیکی خود دل بسته است سکوت اختیار می کنند.   

البته انتخاب بایدن از دو جهت ممکن است باراک اوباما را که سخت به این مرد کهنه کار ایمان دارد با مشکلات خاصی روبه رو کند. بایدن از آن دسته سیاستمدارانی است که سالها فقط روی کرسی بلند سنا تکیه داده و بدون کمترین تجربه امور اجرایی همواره در جایگاه یک قانونگذار فعالیت کرده است. طبیعی است که دو سناتوری که هیچ گاه مدیریت و ساماندهی مجموعه ای را تجربه نکرده اند نمی توانند در بسیاری از موارد نظرات یکدیگر را قبول داشته باشند. این مساله به خصوص با توجه به تفاوت فاحش سن آنها بیشتر نمود خواهد داشت. حضور دو سناتور در بالاترین کرسی های ریاست آمریکا از زمان کندی در سال 1960 تاکنون مرسوم نبوده است. در آن زمان هم زوج کندی و جانسون به رغم همه موقفیت هایشان با تفاوت اندیشه و دیدگاه هایشان به ورطه ای از تصمیم گیری های مخالف گرفتار آمده بودند.

مساله دیگر این که بایدن در سرتاسر آمریکا به سبب سخنرانی های طویل و پرادعا شهرت دارد. ادعاهای پوچ و گزافه گویی های طولانی این سناتور پیر در بسیاری از موارد به ضرر او و همتایان او تمام شده است. زبان تند و تلخ بایدن که گاه قواعد متعارف را به زیر پا می گذارد بارها و بارها مردم آمریکا را آزرده خاطر کرده است. مردم برایتون هنوز سخنرانی تند و زننده او را به همراه یکی از سیاستمداران حزب کارگر از یاد نبرده اند. برای مردم آمریکا بایدن در پای تریبون فقط سیاستمداری است که  به روده درازی علاقه دارد!

 با همه این اوصاف جو بایدن مناسب ترین گزینه ای است که باراک اوباما می تواند برای حضوری راحت و بی دغدغه در کاخ سفید واشنگتن در کنار خود داشته باشد.

اکونومیست /ترجمه: لیدا هادی

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 28

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 3 =