تهران امروز نوشت:

همه از تحصیلکرده‌ها انتظار بیشتری دارند اما با وجود این باور، 37درصد معتادان تحصیلات عالیه دارند و تنها 7 درصد از دومیلیون معتاد کشور بی‌سواد هستند. 58 درصد مصرف‌کنندگان شیشه، 20 تا 30ساله‌ها هستند و البته 75 درصد آنان تحصیلات دیپلم، فوق دیپلم و لیسانس دارند. اینها نتایج پژوهش انجام شده توسط سازمان بهزیستی در مناطق 22 گانه شهر تهران است که چندی پیش توسط پایگاه خبری «فرارو» منتشر شد.

گذشته از آن اعلام آمار 7 درصدی معتادان بی‌سواد از سوی معاون مقابله با تقاضا در ستاد مبارزه با موادمخدر به این معناست که 93 درصد از آنها، پیش از آنکه به دوران مصرف اجباری پا بگذارند با درک تبلیغات و خواندن جراید حتما از خانمان سوز بودن این بلا آگاه بوده‌اند. پس چه چیز سبب می‌شود تا همچنان مرگ، روزانه 11 نفر از معتادانی که به آخر خط رسیده‌اند را به کام خود فرو برد و 8.2 درصد پایتخت‌نشینان، مصرف شیشه را حداقل برای یکبار تجربه کنند؟ کارشناسان می‌گویند وقتی افراد، آموزش درباره مهارت‌های زندگی ندیده باشند؛ سر در گم و مستاصل در برابر امواج زندگی، نه تنها گام نخست را به سمت مصرف مواد بر می‌دارند بلکه تا به خود می‌آیند، مرز مصرف اجباری را رد کرده و رسما معتاد شده اند!

 

آموزش مهارت‌های زندگی تنها راه است

به گفته دکتر مجید ابهری، متخصص علوم رفتاری«تنها آموزش مهارت‌های زندگی به تحصیلکرده‌هاست که سبب می‌شود آنها در برابر موادمخدر ایمن شوند.» او  می‌گوید: «اگر به‌فرض محال به جوانی که مهارت‌های زندگی را آموخته بگویند سوپرمارکت سر کوچه شما 100 کیلو هروئین را به قیمت 1000 تومان به شما می‌فروشد، او حاضر به خریداری موادمخدر حتی به قیمت پایین نیست. اما کسی که مهارت‌ها را نیاموخته در مقابل کوچک‌ترین مشکلی نمی‌داند چگونه رفتار کند و شرایطش بحرانی می‌شود.»

او ادامه می‌دهد: «انواعی از موادمخدر وجود دارد که تولیدکنندگان، آنها را تنها برای جوانان تحصیلکرده وارد بازار کرده‌اند.»

 

دانشجویان و کنکوری‌ها گروه هدف هستند

دکتر ابهری می‌گوید: «برای برخی از این مواد تبلیغ می‌شود که نیاز به خواب را کاهش می‌دهد و ساعات بیدار ماندن را افزایش؛ این تبلیغات برای جلب توجه دانشجویان در شب‌های امتحان و همچنین برای داوطلبان کنکور انجام می‌شود. پس تولیدکنندگان قشر تحصیلکرده ما را هدف گرفته‌اند. مواد دیگری هم هستند که آنها به نوعی مصرف آنها را در میان روشنفکران ترویج می‌کنند و اینطور جا انداخته‌اند که با مصرف آن می‌توان ژست روشنفکری گرفت.»

 

مدیریت عواطف و توانایی تصمیم‌گیری با آموزش امکان‌پذیر می‌شود

دکتر مریم رامشت، روان‌شناس و مشاور ترک اعتیاد در این زمینه می‌گوید: «موادمحرک صنعتی کاربری متفاوتی از خود عرضه کرد و به‌دنبال آن، جوانانی که در پی هیجان بودند و بیشتر قشر جوان تحصیلکرده را تشکیل می‌دادند، درگیر آن شده‌اند. این موضوع برمی گردد به آموزشی که باید به آنها داده می‌شد اما مغفول ماند.» به‌گفته او «تحصیلات بالا داشتن به معنای توانایی و مدیریت احساسات و عواطف و رفتار نیست. این موضوع باید از مهدکودک‌ها آموزش داده ‌شود تا دانشگاه ها که دست رد زدن به سینه مواد مخدر در وجود آنها نهادینه شود‌.گذشته از آن افراد با یک ناراحتی و یا حتی شرایط بحرانی از زندگی مایوس نمی‌شوند و به مواد مخدر پناه نمی‌برند.»

او ادامه می‌دهد: «فردی که مهارت‌های زندگی را نیاموخته، هوش هیجانی بالایی ندارد. هوش هیجانی رمز موفقیت انسان است. امروز مهم‌ترین آموزش در سطح جهان آموزش مهارت‌های زندگی است.این آموزش‌ها در قالب برنامه پیشگیری موفق شناخته شده است. از سطوح مهد کودک تا دانشگاه انجام می‌شود و قدرت و توانایی تصمیم‌گیری، مدیریت استرس و کنترل خشم و تفکر نقادانه را به افراد یاد می‌دهند تا در شرایط بتوانند خود را با محیطی که در آن زندگی می‌کنند وفق دهند.»

 

اغلب مراجعه کنندگان تحصیلکرده هستند

مشاهدات درمانگران نیز مهر تاییدی می‌زند بر آمارهای ارائه شده. رویا نوری، پژوهشگر و درمانگر اعتیاد می‌گوید: «در حال حاضر اکثریت معتادانی که برای درمان مراجعه می‌کنند و حتی معتادانی که هنوز مصرف‌کننده هستند، تحصیلات عالیه دارند. اصلا گروه هدف موج جدید اعتیاد در کشور که همان محرک‌ها هستند، تحصیلکرده‌ها را نشانه رفته است. اگر نخواهیم از کلمه اکثریت استفاده کنیم، باید بگوییم تعداد تحصیلکرده‌ها بسیار زیاد است.»

47301

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 301318

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
9 + 8 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 17
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر A1 ۰۴:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    94 1
    جوان ایرانی نمیتواند کار کند،نمیتواند ازدواج کند،نمیتواند شاد باشد و بخندد...
    • بی نام IR ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
      52 3
      نميتواند واليبال بدون سانسور ببيند!
    • سراب IR ۰۷:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
      30 0
      منم 25 سالمه/2 سال پيش فارغ التحصيل شدم مهندسي عمران دانشگاه آزاد/الان 2 ساله بيكارم/نه پولي دارم و نه درآمدي/بعد از 2 سال هيم هيچي از درسا يادم نمونده كه اگه رفتم سركار لااقل يه چيزي واسه عرضه در محيط كار داشته باشم/استخدام هم كه تعطيل/بايد كپه مرگمونو بذاريم و بميريم
  • بی نام TR ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    65 0
    سایه اعتیاد بر سر مسئولان هم هستو
  • بی نام IR ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    28 0
    صبح رفتم مغازه صاحب مغازه به شدت گله مند هزینه برق بود که تو این گرمای بسیار توانفرسا روشن کردن کلر در منزل را نداریم اقای فرزانه امار از کجا در اوردی چونکه هر خانواده 5 نفره باید سالی 55 میلیون درامد داشته باشند ولی از ترس معیشت مردم و جوانان فقط زندگی تک فرزندی دارند طلاق هم بیشترین امار مربوط به مازندران است اگر دروغ گفته باشید چند سالی که به عنوان مدیر در مازندران بودی باید جوابگو باشی
  • آدم IR ۰۵:۴۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    38 2
    تو این بیکاری و گرونی آبرویی برای آدم نمیمونه که حالا اعتیاد بتونه چیزی از اون آبروی نمونده کم کنه
  • خسته A1 ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    16 5
    من مهندس کامپیوترم ودر زمان دانشجوییم در سن 19 سالگی شروع به مصرف مواد کردم و هنوز در گیره اونم روز بروز دارم از خودم متنفرتر میشم ولی چاره ای ندارم
    • بی نام IR ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
      32 1
      قوي باش،مرد باش.....منم مشكل دارم...همه مشكل داريم فقط تو نيستي كه،انقد خودخواه نباش.
    • مادرسام IR ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
      16 0
      شاید دلیلش زندگی دانشجویی و داشتن هم خونه ای معتاد باشه...خیبلی از دانشجوها به این طریق اعتیادوشروع میکنن...برای شروع هیچوقت دیرنیست...
  • am A1 ۰۶:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    25 4
    من 22 سالمه و تازه کارشناسیم رو گرفتم.سربازی نرفتم,سرمایه ای هم ندارم,کار هم که مسلما ندارم,خوب به نظر شما نباید معتاد شم؟ البته خدا رو شکر که به سمت مواد نرفتم حتی قلیون. اما وقتی که فشار بیشتر شه هم میتونم دوووم بیارم؟؟ شاید من بتونم این وضع رو تحمل کنم اما صبر همه ادمها به یک اندازه نیست!
    • بی نام IR ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
      15 2
      دووم بيار بزرگوار......فقط يه بار دووم بيار،مثلا معتاد بشي همه مشكلاتت حل ميشه؟اعتياد خودش درد بي درمونه،بمير ولي معتاد نباش.
  • بي نام A1 ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    16 11
    چون شاد نيست يا بيكاره دليل نميشه بره دنبال اعتياد!
  • popo IR ۰۷:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    27 1
    منم 27 سالمه مهندس هستم خیره سرم بیکار افتادم کنج خونه دارم از افسردگی دیوونه میشم
    • بی نام IR ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
      13 1
      انتگرال...انتگرال...
  • بی نام IR ۰۷:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    16 0
    وقتی کنکور رو اینقدر سخت میگیرید که دانش آموز بدبخت رشته ای رو که دوست داره قبول نمیشه بعد سرخورده میشه آخه کجای دنیا کنکور میگیرن ؟؟؟؟؟ وقتی توی دانشگاه ها به جای تشویق به یادگیری مطالب جدید فقط و فقط مطالب 40 سال پیش رو به دانشجو ها منتقل میکنین وقتی به جای بالغ شمردن یک دانشجو طرح منحوس تفکیک جنسیتی رو توی دانشگاه ها پیاده میکنید وقتی رسانه های ایران به جای آموزش روش درست زندگی فیلم های طلاق و مشکلات خانوادگی به خورد ملت میدن از اون طرف به جای برخورد درست با فیلم های غلط رسانه های خارجی اونهارو سرکوب میکنن یا قطع میکنن وقتی مکانی رو برای دختر و پسر جوان آماده نمیکنن تا بتونن در فضای سالم به گفتگو بپردازند تا بفهمند چجوری میخوان زندگی کنن و یا تا چه اندازه تفاهم دارند میشه همین !!!!
  • بی نام A1 ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۱۰
    30 0
    نه کار، نه ازدواج، نه تفریح درست و حسابی،نه آزادی حتی یه والیبال ساده از تلوزیون دیدن و ... حرف از مدیریت احساس میزنید شکم سیرا!!! اونوقت میخواید جوونا دپرس نشن،معتاد نشن
  • حسین IR ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۲۰
    6 0
    چون به جای این که فکر کنیم جوونا رو ساماندهی کنیم، مدیریت کنیم فقط ظرفیت دانشگاهها رو زیاد کردیم با کیفیت پایین! به قول دوستی حالا بری سر خیابون داد بزنی مهندس نصف جمعیت بر میگردن نیگات میکنن و نصف دیگه هم دکترن! آره هم مدرکه رو گرفتن ولی وقتی کیفیت تحصیل پایین باشه، حمایت پایین باشه... وضع این چنین میشه متاسفانه