ایسنا نوشت:

ایران یکی از بزرگترین و جذاب‌ترین منابع نفتی در دنیا را در اختیار دارد و بنابراین هر گونه لغو تحریم‌ها می‌تواند تاثیر زیادی بر بازار نفت و گاز جهان در نیمه دوم دهه جاری داشته باشد.

به گزارش رویترز، بازگشت احتمالی ایران به عنوان یک صادر کننده بزرگ نفت به دو دلیل موقعیت ایران به لحاظ منحنی هزینه‌ها و کیفیت نفت این کشور می‌تواند باعث تغییر شرایط بازار جهانی نفت شود.

بر اساس اعلام شرکت نفتی بریتیش پترولیوم ذخایر نفتی اثبات شده ایران که 160 میلیارد بشکه برآورد می‌شود، تقریبا 10 درصد مجموع ذخایر نفتی جهان است و ایران از این حیث پس از ونزوئلا(با ذخایر 300 میلیارد بشکه)، عربستان(با ذخایر نفتی 265 میلیارد بشکه) و کانادا با(175 میلیارد بشکه) در رده چهارم قرار می‌گیرد.

ایران همچنین بزرگترین ذخایر اثبات شده گاز طبیعی جهان را که در حدود 34 تریلیون متر مکعب(18 درصد مجموع ذخایر جهان) برآورد می‌شود در اختیار دارد و از این حیث بالاتر از روسیه با 17 درصد ذخایر جهان و قطر با 13 درصد قرار می‌گیرد.

منابع نفتی ایران در ذخایر بزرگ و متعارف با خواص زمین‌شناسی عالی قرار دارند که این ذخایر را بسیار غنی و استخراج آنها را کم هزینه می‌کند.

ایران از سال 1908 میلادی تاکنون در مقادیر تجاری نفت تولید می‌کند و یکی از قدیمی‌ترین تولید کنندگان نفت در جهان است.

تولید نفت ایران در سال 1974 به بیش از 6 میلیون شبکه در روز رسید اگر چه وقوع جنگ و تحریم‌ها در این زمینه خلل ایجاد کرد اما ایران تا همین اواخر و سال 2008 میلادی روزانه 4 میلیون و 200 هزار بشکه ظرفیت تولید نفت داشت.

تحریم اعمال شده از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا علیه ایران از سال 2002 باعث شد تا تولید نفت ایران حدود یک میلیون بشکه در روز کاهش پیدا کند.

ایران حدود دو میلیون بشکه در روز از نفت خام و فرآورده‌های پالایش شده تولیدی خود را مصرف می‌کند و بین یک تا یک میلیون و 500 هزار بشکه در روز را صادر می‌کند که کمتر از صادرات روزانه دو میلیون و 500 هزار بشکه‌ای قبل از تشدید تحریم‌ها است. اگر در نتیجه توافق هسته‌ای نهایی بین ایران و قدرتهای جهانی تحریم‌ها لغو شوند، تولید و صادرات نفت ایران ظرف 12 ماه روزانه بین 600 هزار بشکه تا یک میلیون بشکه افزایش خواهد یافت.

تولید نفت ایران در میان مدت می‌تواند روزانه 2 یا حتی 3 میلیون بشکه افزایش پیدا کند که به قیمت نفت و توانایی این کشور در جذب سرمایه‌گذاری تجهیزات و شراکت با شرکت‌های نفتی بین‌المللی و شرکت‌های خدمات نفتی بستگی دارد.

مرحله اول بازگشت ایران به بازارهای نفت جهان احتمالا در سال 2016 و 2017 خواهد بود و افزایش بیشتر تولید و صادرات بعید است که قبل از سال 2018 یا 2020 رخ دهد.

 

23503

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 409629

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 8 =