یکشنبه ۳۱ خرداد ۹۴، دقیقا ربع قرن از زمینلرزه مخرب ۳۱ خرداد ۶۹ منجیل می گذرد. در این بیست و پنج سال تغییراتی در زندگی و مناطق مسکونی مردم ایران و همچنین در میزان ریسک زلزله در همین مناطق رخ داده است. اکنون فرصتی است تا ارزیابی علمی و برپایه سنجش و رصد آمارهای درست از بیست و پنج سال گذشته به عمل آید

در ساعت ۳۰ دقیقه بامداد ۳۱ خزداد ۶۹ در منجیل و پهنه پیرامون (رودبار، لوشان، رستم آباد، طارم علیای زنجان) زمینلرزه ای با بزرگای ۷.۳ موجب تلفات گسترده (آمار رسمی سازمان برنامه وقت بر اساس شمارش شناسنامه های باطل شده ۱۵۸۰۰ نفر)و  همچنین خسات وسیع مالی و زیر ساختی در پهنه رومرکزی و پهنه پیرامون شامل چندین شهر مهم در شمال غرب ایران (رشت، لاهیجان، لنگرود، رودسر، کوچصفهان، لشت نشا، زنجان، ابهر، قزوین و...) شد. ۲۱۴هزار ساختمان مسکونی، ۶۸۰ درمانگاه و مرکز بهداشتی - از جمله بیمارستان ولی عصر رودبار که سال قبل از زلزله افتتاح شده بود- و حدود ۴۷۰ ساختمان اداری ویران شد، سد منجیل آسیب جدی دید و نیروگاه و کارخانه سیمان لوشان و جندین پل و کارخانه و زیرساخت مهم مانند جاده ها و خط لوله نفت آسیبهای جدی دیدند. ارزیابی ریسک زلزله در ایران در پهنه زلزله زده منجیل و البته کل کشور الزامی است. ولی اجمالا با گرامی داشت یاد همه جانباختگان زلزله منجیل ذکر جند نکته را ضروری می دانم.

 

-در آن روز و بعد از آن از امکانات ساماندهی نیرو و ستادهای بازسازی کشوری که دفاع مقدس هشت ساله گذر کرده بود (و سرمایه اجتماعی موجود در آن مقطع زمانی)، برای ساماندهی و بسیج نیرو برای امدادرسانی استفاده شد. ا باید برپایه ارزیابی سرمایه اجتماعی کنونی، برای زلزله بعدی باید آماده بود.

- در آن هنگام جمعیت ایران حدود ۵۵ میلیون برآورد می شود. امروز جمعیت ایران به حدود ۸۰ میلیون رسیده است. با وضع تمرکز جمعیت در مناطق مخاطره خیز در ایران، جمعیت در معرض آسیب در ایران تجمع بیشتری در مناطق پر مخاطره یافته است. این به معنی افزایش آسیب پذیری و افزایش ریسک زلزله در مناطق خطرناک از نظر زلزله (و سایر سوانح طبیعی) است.

 

- توسعه در پهنه زلزله زده زلزله ۳۱ خرداد به ویژه در منطقه ساحلی گیلان بدون لحاظ کردن درسهای زلزله ۳۱ خزداد صورت گرفته و هم اکنون ادامه دارد. به عنوان نمونه باید به تمرکز بلند مرتبه سازی و برج سازی در منطقه ساحلی گیلان اشاره نمود. نگاشتهای شتابنگاری زلزله منجیل که در منطقه ساحلی بدست آمدند همگی نشانگر اثر تشدید در اثر رسوبات ساحلی و سطح آب زیر زمینی بالا بودند. توجه کنیم که چنین شرایطی برای ساختمانهای چند طبفه (حدود ۴ طبقه به بالا) به طور مضاعفی خطرناک است.

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 427469

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 2 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۱۹:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۳/۲۸
    0 0
    علم در ایران وجود دارد ولی چون مسئولان علم ندارند علم اجرا نمیشود