روزنامه اعتماد نوشت:

هفته‌هاي نخست خردادماه سال جاري و همزمان با حذف سهميه‌هاي سوخت بود كه زمزمه‌هاي در گوشي از بي‌استفاده بودن كارت‌هاي سوختي كه زماني هزينه‌هاي ميلياردي بابت طراحي و توليد آن شده بود به گوش مي‌رسيد اما اين زمزمه‌ها با ادامه استفاده از سهميه‌هاي سوخت تا شهريورماه كمي فروكش كرد. تا اينكه نخستين آمارهاي مصرف بنزين نقشه‌هاي دولتي‌ها براي كنترل مصرف بنزين با تك‌نرخي شدن را نقش بر آب كرد و خودروسواران ايراني رسما نشان دادند كه خريد بنزين با نرخ آزاد هم نمي‌تواند آنها را مجاب به كاهش مصرف كند. گذر از ماه نخست لغو واريزهاي سوخت و عدم كاهش مصرف بنزين موجب شد تا در روزهاي نخست تيرماه مجددا خبرهاي مختلفي در محافل عمومي از بي‌استفاده بودن كارت‌هاي سوخت بعد از آزاد‌سازي نرخ بنزين بدهند و به اين سبب متقاضيان خريد بنزين در جايگاه‌ها همواره از كارت‌هاي جايگاه‌داران به جاي كارت خود استفاده كنند. در اين هنگام بود كه سيد ناصر سجادي، مديرعامل شركت ملي پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران به همه مردم توصيه كرد كارت سوخت خود را محفوظ نگه دارند و هنگام سوخت‌گيري از كارت خود و فقط در موارد ضروري از كارت جايگاه استفاده كنند.وي در عين حال در پاسخ به برخي انتقادهاي جايگاه‌داران از حذف نشدن كارت سوخت بعد از عرضه تك‌نرخي سوخت گفته بود: «اين سامانه پشتوانه مهمي براي فناوري اطلاعات كشور است و براي اجراي سامانه كارت سوخت سرمايه‌گذاري بالايي انجام شده است.»

اين در شرايطي بود كه متصديان جايگاه‌هاي سوخت‌گيري هم دل خوشي از روال پيش آمده ندارند و از روال ايجاد شده براي استفاده از كارت‌هاي جايگاه‌داران به جاي كارت‌هاي شخصي خودروها گلايه داشتند. با اين حال مجددا شركت ملي پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران بعد از اجراي طرح عرضه تك‌نرخي سوخت، به هموطنان توصيه كرده بود در صورت داشتن موجودي در كارت‌هاي خود، براي سوخت‌گيري بنزين معمولي از كارت خود و براي بنزين سوپر از كارت جايگاه استفاده كنند تا از موجودي كارت‌شان هنگام خريد بنزين سوپر كسر نشود. اين شركت همچنين از هموطنان خواست كساني كه كارت سوخت‌شان مفقود يا باطل شده است براي گرفتن كارت المثني اقدام كنند. البته اين شركت بارها اعلام كرد كه قصد دارد با استفاده از كارت‌هاي سوخت در دست مردم همچنان ميزان آمار مصرف بنزين مردم را در اختيار داشته باشد اما گويا مردم قصد ندارند در خصوص ميزان مصرف‌شان به دولت پاسخگو باشند.

به هر روي به نظر مي‌رسد نخستين دليل بي‌استفاده بودن كارت‌هاي سوخت در دست مردم به فاصله قيمتي بنزين سهميه‌اي و بنزين آزاد بازمي‌گردد كه تفاوت ٣٠٠ توماني ميان اين دو عرضه برخي از خودروسواران را مجاب كرده است به جاي استفاده از كارت سوخت و بنزين غيرسوپر، از كارت‌هاي جايگاه‌داران استفاده كرده و بنزين سوپري استفاده كنند كه تعميركاران مناسب‌تر با سيستم احتراق خود مي‌دانند. در نتيجه اگر سوخت‌گيري با استفاده از كارت سوخت جايگاه‌داران، براي هر ليتر ٣٠٠ تومان گران‌تر از سوخت‌گيري با كارت سوخت خودرو باشد، استفاده از اين كارت‌ها براي عموم مردم صرفه اقتصادي نخواهد داشت و آنها كماكان از كارت سوخت خودروي خود براي سوخت‌گيري استفاده مي‌كنند. در نتيجه، هم درآمد دولت از محل فروش بنزين افزايش مي‌يابد و هم زيرساخت كارت سوخت حفظ مي‌شود. با اين حال باز هم بارها مسوولان شركت ملي پخش فرآورده‌هاي نفتي ايران پاسخگوي رسانه‌هاي مختلف بوده‌اند و با اشاره به فوايد حفظ سامانه هوشمند سوخت براي شفافيت اطلاعات حوزه سوخت و حمل و نقل كشور، تاكيد كرده‌اند كه وزارت نفت برنامه‌اي براي حذف كارت سوخت ندارد و مكررا از مردم درخواست كرده‌اند حتي‌الامكان از كارت سوخت خودروهاي خود براي سوخت‌گيري استفاده كنند تا بازار عرضه و تقاضاي بنزين همچنان شفاف باقي بماند زيرا دولت نيازمند حفظ «دانايي» خود درباره وضعيت عرضه و تقاضاي بنزين در كشور است تا «توانايي» كنترل قاچاق بنزين و مديريت مطلوب آن در شرايط بحراني احتمالي در سال‌هاي آتي را داشته باشد. با اين حال، از آنجا كه در شرايط فعلي مردم مي‌توانند با استفاده از كارت سوخت جايگاه‌داران نسبت به سوخت‌گيري از جايگاه‌هاي عرضه بنزين اقدام كنند،

انگيزه كمتري براي استفاده از كارت سوخت خودروي خود دارند و در نتيجه استفاده از كارت سوخت در ميان آنها به تدريج در حال كاهش است، به گونه‌اي كه آمارهاي غيررسمي حاكي از چند برابر شدن حجم بنزين توزيعي در كشور با استفاده از كارت سوخت جايگاه‌داران در يك ماه اخير است. زيرساخت‌هاي ميلياردي سامانه‌اي هوشمند در حال از بين رفتن است قطعا تا زماني كه دولت صرفا به درخواست شفاهي از مردم براي استفاده از كارت‌هاي سوخت خود اكتفا كند، روند تضعيف تدريجي اين زيرساخت مهم اطلاعاتي كشور متوقف نمي‌شود. تجربه كشورهاي صنعتي نشان مي‌دهد، خواهش و تمنا ابزار حكمراني نيست و دولت بايد با انجام سياستگذاري مناسب، اراده حاكميتي خود را در مديريت مسائل مختلف اعمال كند. راهكار استمرار استفاده مردم از كارت سوخت‌ خودروي خود نيز صرفا تعيين سازوكارهايي از سوي دولت است كه همچنان منافع اقتصادي مردم در استفاده از اين كارت‌ها باشد و اين موضوع براي آنها داراي جذابيت باشد. در حال حاضر، دولت براي استفاده از گازوييل در موارد اضطراري يعني براي كساني كه اقدام به سوختگيري با استفاده از كارت سوخت جايگاه‌داران مي‌كنند، قيمت دومي را مشخص كرده است. راهكار مناسب براي حفظ كارت سوخت در زمينه بنزين نيز استفاده از سازوكاري مشابه گازوييل است.

بدون ترديد تداوم استفاده از كارت سوخت خودروهاي شخصي توسط صاحبان آنها مي‌تواند منبع بزرگ اطلاعات سوخت و خودروها را همچنان در دسترس نگه دارد تا براي اتخاذ تصميم‌هاي كارشناسي، اعداد و ارقام مستند و تدوين شده به كمك تصميم‌سازان بيايد و نه حدس و گمان. شركت ملي پخش به هيچ عنوان علاقه ندارد بزرگ‌ترين و مهم‌ترين زيرساخت منبع اطلاعاتي خود را در حوزه مصرف سوخت از دست بدهد و از مردم مي‌خواهد از كارت‌هاي خود استفاده كنند. بدون ترديد مردم نيز به خوبي مي‌دانند كه همكاري با اين شركت مي‌تواند كمك بزرگي در آينده سوختي كشور كند ولي با اين وجود، بهره‌گيري از نيشتر براي ترك استفاده از كارت‌هاي جايگاه سوخت ضروري است.

٥٠٠ ميليارد تومان به باد رفت

اگرچه دولت سعي دارد همچنان مردم را متقاعد به استفاده از كارت‌هاي سوخت كند اما تجربه نشان داده است مردم تمايل دارند همچنان از كارت‌هاي غيرشخصي‌شان استفاده كنند و اين يعني بر باد رفتن هزينه‌هايي كه دولت نهم و دهم براي صدور كارت براي مردم كرد. بر اساس گفته‌هاي بيژن حاج محمدرضا، رييس انجمن جايگاه‌داران سوخت سراسر كشور، تاكنون بيش از ٥٠ ميليون كارت سوخت صادر شده است كه هزينه هر كارت سوخت نيز بيش از ١٠ هزار تومان بوده است. علاوه بر ٥٠ ميليون كارت سوخت صادر شده، برخي كارت سوخت‌ها به دليل مفقود يا شكسته شدن دوباره صادر شده است. دولت اين ميزان كارت سوخت را با هزينه بسيار زياد از چين وارد كرد اما هزينه دريافتي از مردم ١٠ هزار تومان بوده است. به طور معمول در طول هفته هر جايگاه به تناسب فعاليتي كه دارد بين ١٥ تا ٥٠ كارت سوخت مفقود شده را به شركت ملي پخش تحويل مي‌داد كه عمده اين كارت سوخت‌ها دوباره صادر مي‌شد. به‌طور‌كلي با تك‌نرخي شدن بنزين ديگر ٥٠ ميليون كارت سوخت فايده‌اي ندارد. حال اينكه اگر كارت‌هاي سوخت بلااستفاده باشند كم‌كم بايد فاتحه ستاد مديريت حمل‌و‌نقل سوخت را نيز خواند.

3939

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 433396

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 22
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    6 21
    بهتر بود قیمت بنزین آزاد مثلا 1300 میشد و سهمیه ای 700 میموند هم درآمد دولت تامین میشد و هم کارت سوخت ها بلااستفاده نمیشد البته احتمالا جو روانی بنزین 1300 تومنی اثر بدتری روی تورم میذاشت و از این جهت خوب نبود
  • بی نام IR ۰۴:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    8 3
    اسمش از رو اول روش بوده: کارت، سوخت
  • بی نام IR ۰۴:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    6 2
    پولهای بی زبانی که می تواند جان میلیونها نفر را نجات دهد
  • بی نام A1 ۰۵:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    13 0
    فداي سرت. چي به باد نرفت؟
  • بی نام IR ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    4 1
    اینطوری نیست که هر شخصی یک اتومبیل و کارت سوخت خودش را داشته باشد. مثلا پسر من گاهی از اتومبیل من استفاده می کند و اگر متوجه شود که ماشین بنزین ندارد باید به پمپ بنزین برود و بنزین بزند و لذا از کارت جایگاه دار استفاده می کند. بعد هم میزان استفاده بالای مردم نشان دهنده این است که وسایل نقلیه عمومی به اندازه کافی و در همه مسیرها در دسترس نیست و فعلا با توجه به زیر ساخت های حمل و نقل باید این واقعیت را بپذیریم که این میزان مصرف حداقل مصرف سوخت است. باید زیرساخت ها را درست کنیم که اگر درست باشد مردم بیمار نیستند که از اتومبیل شخصی استفاده کنند و مدام در ترافیک بمانند. مردم عقل دارند و باید مسئولان این را بفهمند. مردم بر اساس نیازشان برنامه ریزی می کنند.
  • مرتضی A1 ۰۶:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    3 4
    این که کاری نداره کارت سوخت جایگاه داران را باطل کنند
  • رضا IR ۰۶:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    8 4
    علیرغم انتقاد به احمدی نژاد ، در این مورد که زیر ساختی برای سوخت خودرو در کشور ایجاد شد موافقم..مکن است در زمانی مجددا لازم به سهمیه بندی بنزین باشد لذا این کار هدر نرفته است
  • بی نام A1 ۰۶:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    10 11
    بنزین هم مثل هر جنس دیگری باید با شیب ملایم هر سال با تورم قیمتش بالا برود. و دولت نباید هیچ سوبسیدی روی بنزین بدهد. و حتی باید عوارض و مالیات روی بنزین اخذ کرد تا از محل این درامد حمل و نقل عمومی توسعه یابد و عوارض زیست محیطی مصرف بنزین تا حدی جبران شود.
  • بی نام RO ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    12 4
    این رفم که در برابر اختلاس ها چیزی نیست
  • نیما نتاج A1 ۰۷:۰۲ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    5 1
    بیشتر از بی تدبیری های گذشته بگید. درسته که ناراحت کنندس اما آگاهی بخش هم هست وای از این که دوباره مردممون فراموش بکنند و فریب پوپولیستی رو بخورن.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    7 2
    500 ملیار د از جییب مردم رفته نه دولت بخاطر کارت سوخت 10 هزار میگیرند
  • بی نام A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    14 1
    هزینه صادر کردن کارت 15000 تومنه نه 10000
  • سعید A1 ۰۷:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    5 0
    ولی بدون سهمیه بندی نمیشد قیمتو به قیمت واقعی نزدیک کرد
  • ابوالفضل A1 ۰۷:۳۰ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    9 1
    خوب سهمیه‌ها را حذف کردید دیگه سهمیه نداریم که از کارت سوخت استفاده کنیم.
  • هاشم A1 ۰۷:۳۴ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    8 1
    باسلام اولا این طرح از زمان دولت خاتمی شروع شد و در زمان احمدی نژاد اجرا شد . این طرح حدود 8 سال کار کرد و تمام هزینه های خودش رو از طریق فروش کارت و اعتبار در آورد و ارزش افزوده زیادی رو ایجاد کرد . جلو قاچاق بنزین رو توی مرزها گرفت و رفاه برای اهالی مرزنشین بهمراه داشت . اطلاعات خوبی رو در اختیار نفت و وزارت اطلاعات گذاشت . بدون حک و قعطی در این مدت کار کرد . در اینده هم 100 در100 به این سامانه احتیاج داریم . باید به این سامانه و کسانی که اجراش کردن افتخار کرد
  • حبیب IR ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    12 2
    50 میلیون کارت سوخت؟ چه خبره مگه چند تا ماشین تو این مملکت داریم؟ 70 میلیون جمعیت 50 میلیون کارت سوخت،به نظر مثل همه ی امارهای دیگه عجیبه
    • با بلرد IR ۱۴:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۷/۱۶
      0 0
      اگه موتور سیکلت و ماشین شخصی و دولتی و کامیونهای مختلف رو حساب کنی به امار نزدیک میشی
  • بی نام IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    10 0
    خیلیم بی استفاده نیست خواهید دید که این قصه سر دراز دارد...
  • بی نام A1 ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    4 9
    با سلام خبر آنلاین عزیز باتوجه به اینکه نظرات مخالف را نمایش نمیدی باتجربه حداقل 10 نظر بازم نظرم رو براتون می فرستم. نویسنده محترم این متن روزنامه اعتماد ظاهراً،توجه به این موضوع نکرده که چرا ٥٠٠ ميليارد تومان به باد رفت ،توسط کی و چگونه .باید اینگونه تیتر میزد که عادلانه باشد:٥٠٠ میلیارد تومان هزینه‌کرد دولت احمدی نژاد رابه باد دادند.
  • بی نام RO ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    6 5
    من قبول ندارم که هدر رفت. اگر واقع بین باشیم این کار به عنوان اولین کار هوشمندسازی کارت ها در ایران لازم بود. بستر آن هم در دوران دولت اصلاحات فراهم شده بود. احمدی نژاد آن را اجرا کرد.
  • بی نام IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    11 6
    وقتش نشده که رئیس جمهور سابق رو محاکمه کرد؟
  • mim A1 ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۴/۱۵
    3 7
    کارت ملی هم همینطوره.یه تیکه کاغذ بی ارزش ومن درآوردی. باوجودشناسنامه کارت ملی ب چ درد میخورده؟