۰ نفر
۲۰ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۰۵:۲۵

ایسنا نوشت:

اسیر شدن بخش مسکن در بین چهار زنجیر طرف عرضه و دو زنجیر طرف تقاضا باعث شده تا بشارت‌های خروج از رکود این بخش خوشبینانه‌تر از شرایط واقعی آن به نظر برسد.

بخش مسکن به اذعان کارشناسان در بی‌سابقه‌ترین رکود خود در سه دهه اخیر به سر می‌برد؛ چرا که عرضه زیاد و تقاضا کم است. برای اقتصاد بدون تقاضا نیز تصور بازارگرمی، دور از ذهن به نظر می‌رسد. برای آن‌که شرایط فعلی بخش مسکن را بهتر درک کنیم چند مثال می‌زنیم.

- وجود 3.6 میلیون عرضه مازاد مسکن در کشور

- وجود 1.7 میلیون خانه خالی در کشور

- وجود 250 هزار خانه خالی در استان تهران

- وجود 118 هزار مسکن مهر بدون متقاضی در کشور

- کاهش 80 درصدی صدور پروانه‌های ساختمانی تهران از سال 92 تا کنون

- رسیدن حجم معاملات کشور به یک دهم دوران رونق مسکن

با این‌که برخی دست‌اندرکاران مسکن امیدوارند 1395 سال خروج از رکود این بخش باشد وضعیت واقعی آن شواهدی مبنی بر این‌که پیشران اقتصاد کشور وارد دوره پیش‌رونق شده نشان نمی‌دهد؛ هرچند سیر معاملات از نیمه دوم سال گذشته نسبت به ماه‌های قبل از آن مقدار اندکی افزایش یافت و معاملات شهر تهران در فروردین ماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل بیشتر شد.

البته آمارها از دو مرجع متفاوت با هم اختلاف فاحشی دارند. رییس اتحادیه املاک تهران از افزایش 6.3 درصدی در فروردین ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل سخن می‌گوید و گزارش بانک مرکزی رشد 20.4 درصدی را تایید می‌کند.

بانک مرکزی از اواخر سال گذشته در گزارش‌های خود تکرار می‌کرد قیمت مسکن به کف رسیده و اکنون زمان خوبی برای ورود مشتریان مصرفی به بازار است. گزارشات برخی رسانه‌ها از ورود مسکن به دوره پیش‌رونق هم نگرانی خریدارانی که هنوز زورشان به قیمت‌ها نمی‌رسید را تشدید می‌کرد.

اما آیا مسکن وارد دوره پیش‌رونق شده است؟ آیا سونامی قیمت مسکن در راه است؟ آیا سرمایه‌ها از طلا، ارز و سیستم بانکی به سمت مسکن سرازیر می‌شود؟

برای این‌که به پاسخ این سوالات برسیم یا حداقل به جواب نزدیک شویم باید شرایط واقعی بخش مسکن را رصد کنیم.

هم‌اکنون حدود 3.6 میلیون واحد مسکونی مازاد در کشور وجود دارد که اقتصاد طرف عرضه را به چالش کشانده است. مضافا این‌که مهاجرت‌های روستایی کاهش یافته و روند رشد جمعیت کند شده است. این در حالی است که بررسی‌ها از تسهیلات ارایه شده در بخش مسکن در سال 1393 حاکی از آن است که تقاضا برای ساخت مسکن 22 درصد بیش از تقاضای خرید است که با توجه به مازاد تولید، سیگنال امیدوارکننده‌ای برای اقتصاد مسکن محسوب نمی‌شود.

در سال 90 در مناطق شهری کشور 16.2 میلیون واحد مسکونی عرضه شده که این ارقام طی سال های 91، 92، 93 در حدود 18، 19.9 و 21.8 میلیون واحد بوده و موجودی عرضه مسکن تا نیمه اول سال 94 به بیش از 23.2 میلیون واحد مسکونی در کشور رسیده که این رقم 3.6 میلیون بیش از تقاضای کل است.

طبق برآورد انجمن علمی اقتصاد شهری، از مازاد عرضه مسکن، در سناریوی اول (واحدهای خالی از میزان عرضه مسکن حذف شده اند) میزان مازاد عرضه طی سال های 90 تا 94 افزایش داشته است؛ به طوری که از 1.3 میلیون واحد در سال 90 به حدود 3.6 میلیون واحد مسکونی در سال 94 رسیده است. در سناریوی دوم (میزان عرضه و تقاضای کل در نظر گرفته شده) نیز میزان مازاد عرضه سیر صعودی داشته و محاسبه مسکن خالی از سکنه و نیز واحدهای مسکونی قدیمی در این شاخص، باعث افزایش مازاد عرضه از 4.3 میلیون در سال 90 به 620 هزار واحد در سال 94 رسیده که هر دو سناریو نشان از مازاد عرضه در کشور دارد.

هم‌چنین بر اساس آمارهای مرکز آمار ایران، حدود 1.7 میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه در کل کشور وجود دارد که برآورد می‌شود 20 درصد از این میزان در مناطق روستایی و مابقی در مناطق شهری موجود باشد. از این رو می‌توان به اندازه 1.3 میلیون واحد مسکونی خالی از سکنه در مناطق شهری و حدود 330 هزار واحد مسکونی خالی از سکنه در مناطق روستایی برآورد کرد که به نوعی عرضه پنهان مسکن در بازار مسکن کل کشور محسوب می‌شوند.

تعداد خانه‌های خالی استان تهران نیز بنا به گفته‌ی حسام عقبایی رییس اتحادیه املاک تهران بین 200 تا 250 هزار واحد مسکونی است. لذا با توجه به جهش یکباره قیمت مسکن در سال 91 یافتن مشتری برای 250 هزار واحد استان تهران به دغدغه این روزهای دفاتر مشاور املاک تبدیل شده است.

بی‌تعادلی در عرضه و تقاضای مسکن در شرایطی است که عده‌ای از کارشناسان معتقدند دیگر شاهد جهش‌های ادواری قیمت مسکن نخواهیم بود. محمد عدالت‌خواه در این‌باره می‌گوید: بخش مسکن طی 5 دهه درصد بالایی از اشتغال بخش خصوصی را به خود اختصاص داد؛ تا جایی که 300 صنعت را به خود مشغول کرد، 1300 نوع شغل درگیر آن شدند و به نوعی 70 درصد اشتغال کشور را در دست گرفت اما این شرایط در حال افول است؛ چرا که مسکن هم‌اکنون دچار بی‌تعادلی در عرضه و تقاضا شده است.

افزایش 20 درصدی معاملات تهران در فروردین ماه نسبت به مدت مشابه سال قبل نمی‌تواند مسکن را از خواب عمیق بیدار کند؛ زیرا برای این‌که بتوان در یک بخش صحبت از رونق کرد باید شرایط فعلی آن را با بهترین دوره آن بخش مقایسه کرد؛ نه با بدترین روزهای آن. به نظر می‌رسد اطلاعاتی که از سوی مراکز آماری ارایه می‌شود تماما نسبت به سال 1393 است که در آن سال حال و روز صنعت ساختمان جالب نبود. اما اگر معاملات و ساخت و ساز در سال 1394 را با دوران رونق مسکن مقایسه کنیم باید بگوییم سال 1394 سالی سخت برای حوزه صنعت ساختمان و تجربه‌ای تلخ برای کارآفرینان و حرفه‌مندان واقعی این صنعت بود.

یکی از عوامل که می‌تواند در تحریک طرف تقاضا موثر واقع شود بالا بردن سقف تسهیلات مسکن است. با این‌که در سال گذشته بانک مسکن در چند مرحله اقدام به افزایش سقف تسهیلات مسکن کرد و در آخرین اقدام وام خرید را به 160 میلیون رساند اما به نظر می‌رسد از یک سو بانک‌ها تمایلی به پرداخت وام‌های بلندمدت ندارند و از طرف دیگر متقاضیان نسبت به وام‌های محدودکننده بانک مسکن اقبال نشان نمی‌دهند؛ تا جایی که بر اساس اطلاعات دریافتی از بانک مرکزی، تقاضای تسهیلات ساخت مسکن در 11 ماه سال 94 نسبت به مدت مشابه سال قبل 22 درصد رشد داشته اما تسهیلات خرید با کاهش 20 درصدی از نظر تعداد همراه بوده است.

هم‌چنین جست‌وجوی فایل‌های دفاتر مشاور املاک از هجوم عرضه حکایت دارد و در مقابل، آن‌چه منجر به خرید می‌شود قطره‌چکانی است. در اغلب دفاتر تقاضا برای فروش 20 برابر بیشتر از تقاضا برای خرید است. البته حسام عقبایی رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران اواخر سال گذشته از افت 90 درصدی خرید مسکن طی سه سال اخیر خبر داد.

بررسی‌های میدانی نشان می‌دهد با این‌که حجم مراجعات در ماه‌های اخیر مقداری افزایش یافته، دفاتر مشاور املاک هنوز روزهای بدون مشتری را سپری می‌کنند و به گفته‌ی یکی از کارشناسان مشاور املاک در شمال پایتخت، بسیاری از دلالان از این شغل خارج شده‌اند. به گفته‌ی او روند ریزش کارشناسان مشاور املاک از سه سال گذشته آغاز شده و در سال 94 شدت گرفته است. علت خروج شاغلان املاک از این بخش نیز به یک مساله مربوط می‌شود: نبود مشتری.

هم‌چنین آمار خرید و فروش یکی از سایت‌های فروش مسکن شهر تهران نشان می‌دهد خانه‌های عرضه شده در این سایت طی فروردین ماه 37 هزار و 355 مورد و در مقابل، واحدهای فروش رفته هزار و 868 مورد بوده است.

از طرف دیگر با این‌که بسیاری از سازندگان مسکن طی سه دهه گذشته سود خوبی از ارزش افزوده بخش ساختمان به جیب زدند، رکود بخش ساختمان که از سال 91 آغاز شد تعداد پروانه‌های ساختمانی صادر شده در شهر تهران را 80 درصد نسبت به سال 92 کاهش داده است.

به یاد داریم سال گذشته نیز برخی مسوولان بشارت می‌دادند که مسکن در سال 1394 از رکود خارج می‌شود اما نه تنها این اتفاق نیفتاد بلکه حجم معاملات نسبت به سال‌های 93 و 92 کمتر شد.

اما آن‌چه که سازندگان بخش مسکن را تا حدودی نسبت به رونق آن امیدوار می‌کند، تبدیل به احسن املاک مسکونی است که در شرایط فعلی اقتصاد خانوارها نمی‌توان چندان به آن دلخوش بود و باید تا اجرایی شدن واقعی برجام، تثبیت اقتصاد کلان، کنترل نرخ تورم، پرداخت وام‌های با ارقام بالا، ارزان قیمت و طولانی مدت به بخش مسکن و نهایتا تحریک طرف تقاضا صبر کرد که به نظر نمی‌رسد حداقل تا یک سال آینده بتوان انتظار چنین وضعیتی را داشت.

3939

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 534833

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 15
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۶:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    56 23
    با عنایت به گزارش فوق الذکر بنظر میرسد که کارشناسان و دست اندر کاران بازار مسکن از جو هیجانی و ارائه تحلیل وپیش بینی و نظرات مبتنی بر امید و آرزو خارج شده و با در نظر گرفتن واقعیات موجود در جامعه به این نتیجه رسیده اند که با توجه به شرایط فعلی اقتصادی ، خروج مسکن از رکود امکان پذیر نمیباشد . با این حساب همچنان میبایست شاهد رکود در بازار مسکن بود .
    • سام01 IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
      19 14
      یه بار گفته بودم الانم میگم رکود مسکن موضوع خوشحال کننده ای برای اقتصاد کلان کشور نیست.مسکن فقط چهار نفر ساختمان ساز و حاشیه سود از دست رفتشون نیست.مسکن موتور اقتصاد بسیاری از کشورها از جمله ایران هست.از طرف دیگه سرمایه راه خودشو پیدا میکنه.اینطور نیست رکود عمیق بخش مسکن بخش خصوصی این صنعت از بین ببره چراکه مدتها قبل سرمایه این بخش از مسکن بیرون رفته و باقی هم در حال خروج سریع هست.در نهایت این رکود ضررش در اقتصاد به نسبتی به همه ما میرسه.هنوز دوران شکوفایی و گردش مالی بالای این بخش و منفعتی که همه کم وبیش به میزان سرمایه گزاریشون در این بخش در سالهای گذشته میبردن فراموش نشده.به امید تحرک و پویایی و ثبات قیمت این بخش حساس.
  • بی نام A1 ۰۶:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    55 27
    وقتی فرت و فرت قیمت ملک رو دو برابر می کردند تا جایی که قیمت ها از مادرید و بهترین مناطق آمریکا و کانادا گرونتر میشه،باید فکر اینجا رو‌می کردن.یه چند وقتی هم هست که خبرگزاری ها راه به راه قیمت ملک‌می زنند که مثلا بازار را گرم کنند،ولی فایده ای ندارد.
  • بی نام A1 ۰۷:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    34 23
    با این قیمت های فعلی هم توانایی خرید نیست آخه این تیتره که زده اید ؟ هدف از زدن این تیتر چیست ؟ واقعیات اقتصادی موجود در جامعه را در نظر بگیرید .
  • بی نام IR ۰۷:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    37 20
    تنها کسانی از این اخبار استقبال میکنند که مستاجر هستند و با همین افکار مستاجر خواهند ماند.
  • رامین A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    32 17
    آقا اصن ملک بشه متری یک میلیارد. ما میخریم ،توانش رو داریم با ماهی 800هزارتومن ، تو بگو متری دو میلیارد
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    17 19
    دو سال دیگه هم نمیتونم مسکن بخرم.
  • بی نام IR ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    23 18
    منظور از رکود چیست؟ آیا گران نشدن مسکن رکود است . اگر گران نشدن مسکن رکود باشد پس بیشتر کشورهای اروپایی سالهاست که بخش مسکن آنها در رکود بسر می برد . البته مستاجر بودن خیلی بهتر از این است که 400 میلیون بدی یه خونه 80 متری بخری . 100 تومن رهن میدی بقیه شم میزنی تو یه کاری. آدم باید حداقل یه میلیارد پول داشته باشه تا بتونه 300 میلیونشو خونه بخره
  • عباس A1 ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    14 17
    سلام،حباب مسکن ورکود تاده سال آینده پابرجا خواهدبوداین زمانی است که پیش بینی شده املاک تولید شده به فروش خواهند رفت.فقط در شهر تهران بیش از چهارصد هزار آپارتمان خالی وفروش نرفته وجود دارد که خودبخود عرضه را بیش از ده برابر نیاز سالانه می کند.دلالان بخش مسکن که همیشه از هیجانات بازار مسکن بهره می برده اندوخود از عوامل رکود بازار مسکن بدلیل ایجاد قیمتهای غیر واقعی هستندبدلیل کاهش معاملات بیشترین ضرر را متوجه شده اند.خیلی از سودجویان بخش مسکن که از تبدیل به احسن خانه ها ورونق معاملات در زمستان 94 خوشحال شده بودندفارغ از اینکه به همان میزان فروش عرضه هم زیاد شده است وتاثیری بر تقاضا ندارد وتعادل آن بنفع عرضه است که باعث میشودقیمت مسکن تا پایان سال 95 تا بیش از بیست درصد افت داشته باشد.
  • بی نام RO ۰۹:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    17 14
    من نمیدونم این چه بیماری است که مسکن باید گران شود یعنی چه بهتر است بگویید چکار کنیم مسکن ارزان به دست جوانان و عزیزان این مرز و بوم برسد خوشتون میاد هر دقیقه به مردم شوک میدید یک بار هم شده حامل خبر خوش باشید حامل ارزانی بسه دیگه بابا
  • بی نام A1 ۰۹:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    19 16
    پس باید دلال و واسطه و بساز و بفروش دندان طمع را بکنند و با کاهش قیمت مسکن و متعادل نمودن آن با قدرت خرید مردم راه بیایند و دولت هم با جلوگیری از افزایش قیمت مصالح سعی نماید رونق به بازار مسکن بر گردد.
  • بی نام A1 ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    19 19
    خیلی دوست دارم بدونم اینایی که به ضررمردم منفی میدن کیاهستن،؟
  • بی نام A1 ۱۰:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۰
    17 15
    دوست عزیز املاکی اون زمان که قیمتها رو بالا میبردین شما سود خودتون رو کردین و حتی مسکن رو توی ایران از امریکا و ایالت کالیفرنیا هم گرونتر کردین الان باید چند سال بگدره تا این حباب خالی بشه شما هم از سودهای اون چند ساله که کلان بود باید بخورید. بله شما اون موقغ سود کردی ولی مملکت رو ورد رکود کردی حالا بچه ات دیگه شغل پیدا نحواهد کرد و زندگی رو بر خودت هم سخت کردی. تولید هم خوابیده همه چی رو گرون کردی
  • بی نام A1 ۰۴:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۱
    8 3
    جدا وقتی این رکود در بخش مسکن رو میبینم جیگرم حال میاااااااااااااااااااااااااااااد یک سری افراد که خونه های میلیاردی دارن الان عملا هیچی ندارن
  • ناشناس IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۲/۲۱
    3 0
    به نظر من بانکهای ایران از چهار سال قبل در آستانه ورشکستگی قرارگرفته اند و روز به روز اوضاعشون بدتر میشه به همین دلیل ابتدا همین بانکها بودند که قیمت پروژه ها و آپارتمانهای زیادی که داشتند را بالا بردند تا جبران ضررهای به ظاهر دوران تحریم بشه. و از طرفی هم سود سپرده ها را بالا برند تا نقدینگی های خرد و کلان مردم را جمع کنند. متاسفانه چند سالی است که بالا رفتن قیمت مسکن را به سوداگران بازار مسکن منتسب می کنند اما به گفته رئیس اتحادیه املاک ریشه اصلی گرانی همان بانکها و تعدای معدودی ارگانها و شرکتهای دولتی بودند و در واقع بانکها سوداگران واقعی هستند و به شدت می ترسند که مردم و سرمایه داران پولهاشونو از بانک خارج کنند و به بخش مسکن ببرند. لذا داستان رکود بدلیل اوضاع بانکها ادامه خواهد داشت..