«خبرجنوب» نوشت: رگه های سفید در گوجه فرنگی بعد از قاچ کردن آن ردپای باقیمانده سموم است یا نه؟

اين سوالي است كه عده اي ميپرسند و اين پرسش با دست به دست شدن كليپي در فضاي مجازي كه در آن يك كارشناس بهداشت به آن پاسخ مثبت مي دهد، تغيير جهت پيدا مي كند و اين پرسش مطرح مي شود كه اين كليپ واقعي است يا نه؟ انگار همه ما به جاي آن كه مايل به شنيدن واقعيت باشيم به دنبال آن هستيم تا راهي براي فرار از واقعيت بیابیم.
براي من هم چندان راحت نيست كه اين گزارش را بنويسيم و در آن از زبان كارشناس كشاورزي با 30 سال سابقه در مبارزه با آفات و بيماري هاي گياهي و مدير سابق حفظ نباتات گياهي سازمان جهاد كشاورزي فارس پاسخ مثبت بشنوم. اين رگه هاي سفيد باقي مانده نيترات است، ماده اي كه منجر به بروز سرطان مي شود. حالا در حين پرسيدن سوال از كارشناس و حين تنظيم مصاحبه به فكر گوجه فرنگي هایي هستم كه نمك زده و با ولع بر روي آن دندانهايم را فشار داده ام و اين سمها را جويدهام، گوجه فرنگي هايي كه به سالاد شيرازي رنگ مي دهد و به سالاد فصل طعم. لطفاً اگر گوجه فرنگي قاچ زديد و رگه سفيد در آن ديديد، براي رعايت سلامت خودتان بدون لحظهاي ترديد آن را روانه سطل آشغال كنيد. ضرر مادي بهتر از افزايش احتمال ابتلا به سرطان است.
محمد كاظم مصلايي، كارشناس كشاورزي در پاسخ به سوالی درخصوص ردپاي باقي مانده سموم در محصولات جاليزي، ترجيح داد ابتدا به بررسي كارشناسي ابعاد اين قضيه بپردازد.
وي گفت: در توليد محصولات گياهي بايد عرف استفاده از مواد غذايي (كودها) و داروهاي كنترل كننده عوامل خسارت زا (سموم) رعايت شود.
مصلايي تاكيد كرد: اگر ادعا كنيم بدون استفاده از كود و مواد شيميايي معقول و كافي مي توانيم محصول كشاورزي توليد كنيم ادعايي واهي كرده ايم چرا كه يك گياه همچون انسان هم نياز به غذا و هم دارو دارد ضمن آن كه با توجه به كمبود غذا در جهان بايد توليد غذا با روش هايي صورت گيرد كه در عين حالي كه سلامت مواد توليدي حفظ مي شود تناژ توليد نيز افزايش پيدا كند.
اين كارشناس مجرب بخش كشاورزي با بيان اين كه در توليد مواد غذايي بايد اصول فني به گونه اي رعايت شود كه هم توليد افزايش پيدا كند و هم سلامت محصول رعايت شود افزود: زمان و نوع كود و ميزان آن كود و مواد شيميايي مورد استفاده بايد توسط كارشناس بخش كشاورزي توصيه شود چرا كه اگر اصول فني رعايت نشود نه تنها موجب افزايش توليد نمي شود بلكه اثر سوء داشته و مسموميت و آلودگي مواد غذايي را به دنبال دارد، معضلاتي كه از چشم كشاورزان پنهان است.
مصلايي تصريح كرد: باران هم يك نعمت الهي است اما اگر زياد باريده شود باعث تخريب ميشود و خسارت به دنبال دارد بنابراين انتظار ميرود در توليد محصولات كشاورزي ضمن رعايت تغذيه مناسب محصول و تقسيط دورهاي كودها به اراضي از هدر رفت نهاده هاي اوليه و همچنين آلودگي منابع آبي زير زميني و كاهش سلامت محصول جلوگيري كنند.
وي همچنين تاكيد كرد: استفاده از سموم وقتي منطقي است كه ساير موارد كنترلي آفات (Pests) نيز رعايت شود.
مصلايي، بهداشت باغ، مبارزه هاي مكانيكي و بيولوژيكي، استفاده از ارقام مقاوم، ضدعفونيهاي به موقع با استفاده از روشهاي غير شيميايي همچون آفتاب دادن، حرارت دادن و بخار دادن را از جمله راه هايي دانست كه قبل از مبارزه شيميايي با آفات توصيه ميشود و چنانچه هيچ راهي وجود نداشته باشد مبارزه شيميايي ضروري است.
وي خاطرنشان كرد: در حال حاضر كشاورزان با رعايت نظر به خوبي به موارد مذكور واقف شده اند اما در عين حال نيازمند نهادينه شدن فرهنگ استفاده صحيح از نهادههايي همچون كود و سم در بين كشاورزان هستيم.
وي با اشاره به افزايش قيمت سموم وارداتي و گران شدن نرخ آن افزود: اين امر نيز مزيد بر علت شده كه كشاورزان به روشهاي غيرشيميايي براي مبارزه با آفات و بيماريها روي بياورند.
مصلايي با اشاره به وجود سمهاي كم كيفيت وارداتي در بازار گفت: مافياي بازار هميشه در جهت حذف رقبا هستند و كارشناسان بايد آگاه باشند كه سم هاي توليدي در داخل كم كيفيت نيستند بلكه بايد در عرصه مورد آزمايش قرار گيرند تا ضمن عيان شدن معايب آن و رفع معايب نهاده های توليد داخل، اشتغال رونق پيدا كند.
وي خاطرنشان كرد: يكي از معضلاتي كه برخي سموم و كودهاي شيميايي موجود در بازار دارند آن است كه به دليل پايين بودن كيفيت كشاورزان ناچارند تعداد دفعات استفاده از آنها را افزايش دهند و همين امر باعث آلودگي محصول، محيط زيست و آبهاي زير زميني ميشود.
وي تصريح كرد: گذشت از كيفيت پايين سموم و يا كودهاي شيميايي اعم از داخلي و وارداتي به بهانه كمك به اشتغال و توليد، خيانت به كشور و مردم است و بايد با خاطيان برخورد شود.
وي با تاكيد بر اين كه در كشورهاي پيشرفته هم از كودهاي شيميايي (مواد تغذيهاي) و سموم استفاده مي شود خاطرنشان كرد: استفاده از اين نهاده ها به صورت كارشناسي شده و نه بدون ضابطه است به خصوص در محصولات تازه خوري همچون خيار، گوجه فرنگي، سبزيجات، سيب زميني و پياز اين موارد بيشتر رعايت ميشود اما در كشور ما استفاده از اين نهاده ها براي افزايش تناژ رايج شده كه نياز به قوانين محكم و قاطع براي برخورد با متخلفان و توجه بيشتر ناظرين توليد محصولات كشاورزي سالم داريم.
مدير سابق حفظ نباتات جهاد كشاورزي فارس با بيان اينكه وجود سموم ازته (نيتريت و نيترات) در محصولات توليدي همچون گوجه فرنگي به صورت عيني قابل مشاهده است گفت: باقي مانده اين سموم به صورت رگههاي زرد رنگ قابل مشاهده و از طريق آزمايشگاهها تعيين باقي مانده سموم نيز قابل اثبات است.
مصلايي با تاكيد بر لزوم تدوين قوانين بازدارنده بر سر راه توليد محصولات ناسالم گفت: زمينه توليد محصول سالم توسط سازمان جهاد كشاورزي كاملا مهيا است اما خلاء نظارتي و مشخص نبودن متولي نظارت باعث شده هر ارگاني اين امر را به گردن ارگان ديگري بيندازد. در تمام دنيا نظارت بر توليد محصول سالم بر عهده ادارات بهداشت است و با كمال سهولت مي توان با عبور دادن محصولات توليدي از فيلتر آزمايشگاه ها و تعيين رعايت MRL (حد مجاز بقاياي سموم) سلامت محصولات را مورد بررسي قرار داد.
وي تاكيد كرد: تمامي محصولاتي كه حد مجاز بقاياي سموم رعايت نمي شود همچون گوجه فرنگي هاي داراي رگه هاي زرد در درون آن بايد سوزانده شود اما متاسفانه اين محصولات در ايران روانه بازار مي گردد.
وي با اشاره به اينكه حد مجاز سموم براي محصولات مختلف را در دوران مديريت خود بر اداره حفظ نباتات سازمان جهاد كشاورزي فارس از طرف اين اداره به وزارت بهداشت داده است افزود: اين حد براي سموم محصولات مختلف متفاوت است و به ریز، ليست آن تهيه شده است كه اميدوارم با اتكا به آن ليست بتوان شرايط را براي افزايش و حفظ سطح سلامت مردم به كار برد.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 558167

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 12 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 29
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۱۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    38 0
    مرسی از اینکه این همه دلسوز نمیذارن غذای بد وارد دل و روده ی ملت بشه، واقعا ممنون...
  • بی نام ES ۱۹:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    34 0
    وای خدا ....مارو باش چقدر گوجه خوردیم حتما تا حالا سرطان گرفتم و خبر ندارم ای لعنت به این زندگی
  • بی نام IR ۱۹:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    6 1
    لطفا در تنظیم مطلب دقت بفرمایید. سموم ازته نداریم کود ازته داریم مثل اوره ثانیا رگه های سفید در گوجه‌فرنگی‌ها حتما علامتی از تجمع نیترات نیست این رگه‌های سفید، معمولا نشان‌دهنده عدم تعادل غذایی در محصول است. مثلا اگر کلسیم یا فسفر گوجه‌فرنگی کم باشد و به‌طور کلی، تعادل غذایی در محصول برقرار نباشد، گوشت میوه یا صیفی ما به‌خوبی رنگ نمی‌گیرد
    • بی نام A1 ۰۴:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۶
      0 0
      متاسفانه وضعیت بسیار بده باید خودتون از نزدیک ببینین و گرنه باورکردنی نیست .من به یکی از این کشاورزا گفتم حداقل به خودت رحم کن بدون اغراق داشت تو سم غلت میزد موقع سمپاشی . دونفرشون تو سن کم از آشناهای خودم متاسفانه به دلیل تماس با سموم کشاورزی فوت شدن اگر مسئولی میخاد پیگیری کنه همینجا پیام بزاره اطلاعات دقیق بهش بدم راحت از طعم جالیزی و میوه میشه تشخیص داد . همین خیار درختی اگر ارگانیک باشه بسیار خوش طعمو عطره متاسفانه وضع آب و کشاورزی مملکت داغونه . له له به قول آغوی همساده
  • بی نام A1 ۱۹:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    30 0
    تو این مملکت همه توی تقلب و اختلاس از هم پیشی میگیرند...اینم یه جور تقلب کردن واسه کسب سود بیشتره.طرفی که این محصولات رو به بازار عرضه میکنه سلامت مردم واسش مهم نیست.چون تو جامعه یاد گرفته که باید منافع شخصیش رو به همه چیز ترجیح بده..و این رویه داره به یک اپیدمی تبدیل میشود.
  • بی نام IR ۱۹:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    21 0
    بی صاحبه سلامتی و بهداشت مردم کلا
  • بی نام A1 ۲۰:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    15 0
    گوجه هویج سیب زمینی و...چقدربدبختیم
  • بی نام IR ۲۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    19 0
    یه عکس می ذاشتید
  • بی نام A1 ۲۰:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    8 0
    در همه چیز مشکل عدم نظارت خوب دستگاههای نظارت و خیانت افرادی سود جو و همچنین عدم آموزش مجریان را داریم. نمی دانم چه باید کرد؟ ایا کمی آگاهی برای رفع مشکل کافی است؟ مطمئنا خیر. پس دستگاههای نظارت، لطفا نظارت را مطلوب کنید. شما نیز در این چرخه غذایی و زندگی قرار دارید.
  • پ A1 ۲۱:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    17 0
    یکی به دادمون برس ‌کم مشکل نداریم حالا اینم اضافه شد بابا گوجه و خیار وپیاز و سیب زمینی خوراک اصلی دو سوم و به جرات بگم ۱۰۰درصد مردمه جلوی غیر مجازها رو باید گرفت
  • بی نام A1 ۲۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    21 1
    این بیوتروریسمه،نه اینکه یه خبرنگار تو آمریکا سرطان بگیره بگه منو ترور کردن
    • بی نام A1 ۰۴:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۶
      0 0
      آفرین
  • بی نام A1 ۲۱:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    11 0
    اون از هوا این از خوراکی ها چه خبره واقعا ؟؟؟
  • آریا BY ۲۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۲۹
    10 3
    نفت آمد سر سفره
  • بی نام A1 ۰۰:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    4 0
    نمی شد یه عکس بذارید ؟
  • مهدی A1 ۰۱:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    7 0
    هر دم از این باغ بری رسد...
  • علی A1 ۰۲:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    12 1
    چرا به این راحتی با جون مردم بازی می شه و هیچ کسی یادش نیست؟ حتما مسئولین خودشون از این گوجه فرنگی ها نمی خورند.
  • بی نام A1 ۰۳:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    10 0
    خب چرا زودتر نگفتید؟ آیا این مطلب فساد اقتصادی کلان هست که در بیانش تعطلل میکنید؟
  • مژگان IR ۰۴:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    11 0
    گوجه فرنگی هم سرطان زا شد وقتی ردپای سرطان در هوای تهران و اکثر شهرهای ایران موج میزنه دیگه گرفتن یقه گوجه فرنگی که تا چندی پیش عامل جلوگیری از سرطان بود چیزی نیس...
  • majid DE ۰۴:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    6 0
    سلام . ما نفهمیدیم گوجه فرنگی واسه پیشگیری از سرطان پروستات خوبه یا نه باعث سرطانه ؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۴:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    8 0
    چی سرطانزا نیست بخدا حاضریم کمتر بخوریم و پول بیشتری بدیم ولی سالم باشن مواد غذایی
  • بی نام A1 ۰۴:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    9 0
    خدایا به کجا پناه ببریم؟
  • شايان IR ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    3 0
    بفرما حالا هي ميگن گوجه فرنگي بخوريد از سرطان جلوگيري ميكنه
  • هر چیزی را پایانیست IR ۰۵:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    14 0
    پس وزارت بهداشتی ها چی کار دارند می کنند. حقوقای نجومی که دارند، دیگه بهانشون چیه.
  • سربزیر IR ۰۵:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    19 0
    با این وجود و موارد گوناگون بیش از 80د در صد مردم متاسفانه گرفتارند.......
  • بی نام IR ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    11 0
    توی چه کشوری داریم زندگی میکنیم.دلمون خوش هست که داریم زندگی میکنیم.
  • بی نام A1 ۰۷:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    12 0
    ای خدا چی به خورد ما میدن این مسئولین. همه چی سمی شده دیگه ادم به چشماش هم اعتماد نمیکنه
  • بی نام A1 ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    15 1
    مسئولین که حقوق های چند صد میلیونی می گیرند پاسخ بدهند که توی این مملکت دارند چکار می کنند.بازرسی؟ بررسی؟ پیگیری؟ یا...
  • بی نام A1 ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۴/۳۰
    8 0
    مسئولین محترم در حال اختلاص میباشند لطفا بعدا تماس بگیرید