کاهش نرخ سود سپرده‌ها و تسهیلات بانکی برخلاف تبلیغات عده‌ای و پیش‌بینی عده‌ای دیگر، تأثیری بر ورود جریان نقدینگی به بازار سهام نداشت و سپرده‌گذاران ترجیح دادند با وجود کاهش نرخ‌ها همچنان پولشان را در بانک‌ها نگه دارند.

سید علی عباسی کارشناس اقتصاد و تحلیلگر بازار سرمایه درباره تأثیر نرخ سود سپرده ها و تسهیلات بانکی بر بازارهای موازی به خصوص بازار سهام به خبرگزاری خبرآنلاین گفت: "بسیاری از کارشناسان و تحلیل گران اقتصاد امروز به دنبال حل مشکل رکود در اقتصاد ایران هستند. راه حل های ارائه شده از سوی بخش عمده ای از این کارشناسان هم به شعب بانک ها ختم می شود چرا که بانک ها در اقتصاد ایران بی اغراق بیشترین و پررنگ ترین سهم را در تأمین مالی بنگاه ها برعهده دارند".

وی افزود: "طبیعی است وقتی صحبت از بانک ها و نقش شبکه بانکی در تأمین مالی بنگاه ها و کم به خارج شدن اقتصاد از رکود به میان می آید، یکی از مهمترین راه ها برای مهار تورم و رونق اقتصادی کاهش نرخ سود بانک ها و همینطور بهره تسهیلات باشد. نرخ سود بانکی و چگونگی تعیین آن یکی از تخصصی‌ترین و مهم‌ترین مسائل سیاست‌گذاری پولی در یک کشور است که تصمیم گیری در مورد چگونگی آن در ساختار قانونی کشور ما بر عهده شورای پول و اعتبار است. تصمیم گیری شورایی در مورد نرخ سود بانکی به خودی خود گویای اهمیت و میزان تأثیرگذاری این عامل بر سایر مؤلفه های اقتصادی است".

عباسی ادامه داد: "برخی نکات در این امر همیشه مورد اهمیت بوده و در شاکله های مختلفی مورد بحث است . یکی از مهم ترین موارد پیرامون این عامل این است که  با کاهش نرخ سود بانکی و فرار سپرده‌ها و نقدینگی، منابع مالی بانک‌ها کاهش می‌یابد البته این مشکل را می توان با افزایش سرمایه بانک‌ها، تسریع در پرداخت بدهی دولت به بانک‌ها و نیز وصول معوقات و فروش اموال و دارایی‌های مازاد نظام بانکی جبران کرد".

این کارشناس اقتصاد افزود: "در چند سال اخیر که از قضا بخش زیادی از این مدت هم با حضور دولت تدبیر و امید همزمان بوده است، به کرات شاهد کاهش نرخ سود بانکی بوده ایم اما تقریبا در هیچ یک از این مواقع، کمترین تاثیری از کاهش نرخ سود سپرده ها و به تبع آن تسهیلات بانکی در اقتصاد شاهد نبوده ایم. این روال در بار اخیری هم که نرخ سود سپرده های بانکی کاهش پیدا کرد، تکرار شد و در حالی که بسیاری معتقد بودند با کاهش نرخ سود سپرده ها و تسهیلات بانکی می توان چشم انتظار روزهای سبز برای بازار سهام بود ولی هیچ اتفاق مثبتی نه تنها در بازر سهام بلکه در سایر بازارها از جمله بازار مسکن رخ نداد در حالی که پیش بینی ها حول این موضوع می گشت که در حالت عادی با کاهش نرخ سود بانکی، باید بیشترین تاثیر را در بازار سرمایه شاهد می بودیم و حتی بر رونق بخش های خاصی از اقتصاد کشور افزوده می شد اما با وجود این اتفاق هم تنها چیزی که شاهد بودیم در همه بازار های مالی کشور یک سکوت و سکون سردرگم بوده و هست".

عباسی گفت: " نباید فراموش کنیم در تمام این مدت که حرف ها و حدیث ها پیرامون کاهش نرخ سود بانکی داغ بود یکی از بازارهای گوش به زنگ، بورس بود؛ برخی معتقد بودند این اقدام می تواند باعث حرکت تدریجی نقدینگی از بانک‌ها به سمت بورس شود. عده ای نیز پیش بینی می کردند از کاهش نرخ سود سپرده ها و به دنبال آن تسهیلات بانکی موجب کاهش نرخ تسهیلات بانکی به بنگاه‌های تولیدی شود و بر کاهش قیمت تمام شده تولیدات و سودآوری آنها اثر مثبت بگذارد و این اتفاق می تواند برای بازار بورس و فعالان و شرکت‌های حاضر در بورس خبر خوشایندی باشد؛ چرا که نرخ بالای تسهیلات بانکی یکی از رکن های مشکلات تولیدکنندگان است که به شدت باعث آسیب دیدن در رقابت با محصولات وارداتی می شود".

این تحلیلگر اقتصاد ادامه داد: " اما نه تنها خبری از این اتفاقات نشد بلکه تاثیر عکس آن بر بازارهای مالی بویژه بازار سهام بیشتر بود. یکی از علل این اثرگذاری معکوس را باید در شیوه تصمیم گیری درباره نرخ سود بانکی جستجو کرد؛ شورای پول و اعتبار تصمیم و اقدام بانک ها و موسسات اعتباری را در زمینه تعدیل نرخ های سود علی الحساب سپرده بانکی به حداکثر 15 درصد برای سپرده های یک ساله تایید و تصویب کرد و نرخ سود تسهیلات عقود مشارکتی و غیرمشارکتی را هم علی رغم خاسته بانک ها، معادل 18 درصد تعیین مصوب کرد. این شیوه کاهش به خودیس خود ایراد بزرگی است زیرا وقتی به گفته مرکز آمار ایران ما تورم تک رقمی داریم چه دادن سود یک ساله 15 درصد و چه پرداخت وام با سود 18 درصد بیش از میزان تورم در جامعه است و باز هم تولید کنندگان بیشترین ضرر و سپرده گذاران بانکی و بانک ها بیشترین سود را می برند و وقتی این سرمایه 1 میلیون و دویست هزار میلیارد تومانی به پیش بینی مرکز پژوهش های مجلس به سمت بانک ها سرازیر می شود کدام یک از بانک ها حاضر به این هستند از این سرمایه باد آورده دست بکشند".

وی ادامه داد: "این نوع پرداخت سود به سپرده گذاران خوش بینانه ترین حالت است در حالی که در همه بانک ها اعم از دولتی و خصوصی وقتی سپرده گذاری دارای مبلغ ارزشمندی باشد با رییس شعبه مذاکره می کند تا سودی بیش از سود مصوب را دریافت کند بنا بر این یک اصل را نباید فراموش کرد؛ تا زمانی که بانک بخواهد هر 6 ماه تنها 1 تا 2 درصد از سودشان را کم کنند درست متضاد با حرکت اقتصادی در کشور که ظرف این سه سال حداقل از بالای 30 درصد تورم به زیر 10 درصد بنابر آمار رسمی رسیده است و تا زمانی بنگاه های اقتصادی باید دوبرابر تورم به بانک ها سود پرداخت کنند هیچ رونقی در تولید ملی پدیدار نمی شود چراکه بانک ها محلی شده اند برای کسانی که به دنبال کسب پول بدون استرس و بدون کمترین ریسک هستند که این یک اصل باطل است چراکه در تولید همیشه سود به همراه زیان است".

عباسی گفت: " در هیچ یک موارد بانک در قبال تسهیلاتی که به بنگاه های اقتصادی پرداخت می کنند، حاضر نیستند در زیان با آنان شراکت کنند و یک تولید کننده در صورت زیان باید با تعدیل نیرو، کاهش خرید مواد اولیه و کاهش تولید و همینطور کاهش فروش بتواند بخشی از بدهی خود را به بانک ها پرداخت کند در واقع این اصل باطل که بانک ها در هر صورتی از بنگاه های اقتصادی سود خود را می گیرند باعث نابودی تولید ملی ما به شکل های مختلف شده است".

223

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 559392

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
6 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام CA ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    96 18
    تورم فثط اسما ده درصده. یه سبدی تعریف کردن و تورم رو با توجه به اون، هر عددی که بخوان در میارن. تورم کالاها و خدماتی که مردم بطور روزمره استفاده میکنن کمتر از بیست درصد نیست.
  • بی نام CA ۰۴:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    94 2
    روحیه فردی که تو بانک سپرده گذاری میکنه با شخصی که وارد بورس میشه، تفاوت خیلی زیادی داره، ولی یه عده نمیخوان این واقعیت رو قبول کنن.
  • ناظر A1 ۰۴:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    77 7
    این اعداد کاهش تورم که گویا و به ادعای افراد مسئول حتی به زیر ده درصد رسیده آمار و ارقامیست مجازی و ارتباطی با زندگی و معیشت ملموس و روزانه مردم ندارد. تورم واقعی و تاثیر گذار در معیشت مردم هنوز بالای ۲۰ درصده. ما خودمون هر روز در خریدها و تامین مایحناج زندگی باهاش در نبردیم هر عدد دیگری کمتر از این صوری و ساخته و پرداخته فرمولهای مجازی ریاضیست. مثل آمار بیکاری.
  • بی نام A1 ۰۴:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    61 5
    این کاهش سود فقط به نفع بساز بفروش هاست تا بلکه بتوانند واحد هایی که رو دستشان باد کرده را با قیمت گران به مردم بفروشند با این کار صاحب خانه ها مجبورند که کرایه ها را بالا ببرند در حالیکه نه مستاجر سود برده و نه صاحب خانه از اون طرف هم با خروج پول از بانک ها،دیگر پولی نمی مونه که بانک ها به مردم و واحد تولیدی وام بدهند
  • بی نام A1 ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    20 5
    ایشون نماینده اتاق بازرگانی ایران هستن نه کارشناس اقتصاد و بازار سرمایه.
  • بی نام A1 ۰۵:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    18 5
    چندین بار نوشتم وقتی غیر از مصارف خوراکی که روز به روز بالا میره در بقیه اقلام مثل مسکن خودرو لوازم خانگی و سابر تودم نداشته باشیم اگر سود بانکی به سپرده گذاران صفر هم بشود مردم پول را از بانک خارج نخواهند به نظرم مسئولین امتحان کنند تا ببینند و بانکها نیز متضرر نشوند
  • بوئين زهرا IR ۰۵:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    69 4
    چه بورسي و چه صنعتي كه اين همه بي كيفيتي و لعن و نفرين دنبالش هست ، هزار سال سياه به شخصه پولم رو وارد اين صنعت كه به زور و تزوير ميخواد اداي به روز درآوردن رو در بياره وارد نمي كنم ، سالي 20 هزار براي خودرو و تلفات آن بست نيست ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
    • اعظم IR ۰۶:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
      51 3
      يخچال ايراني خريدم و موقعي كه استارت ميزنه صداش ميشه مثل صداي شوفاژ خونه و بايد ولوم تلويزيون رو زياد كنم ؛ چيكار كنم ؟ كاش داشتم بيشتر هزينه مي كردم و خارجي مي خريدم و كاش ....
  • نظري IR ۰۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    56 2
    خودت داري ميگي در تولید همیشه سود به همراه زیان است و بانك ها هم حاضر نیستند در زیان با توليد كننده و صنعت شراکت کنند ، خوب با اين اوضاع پفكي صنعت پس هم حق با مردم و هم با بانك ها است و به زور نميشه پول مردم رو بكشين تو اين حوضه ، خود دولت بره جلو و حالشو ببره
  • نوروزی A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    3 32
    معلوم نیست دوستانی که به کارشناس ایراد می گیرن چرا توجهی به شرایط متقابل بورس و صنعت نمی کنن
  • یه بورس باز A1 ۰۶:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    25 2
    بعد ار یه مدت بورس بازی برای آدم ها تبدیل به یه جور عادت میشه که نمی تونن ترکش کنن
  • احمدپور A1 ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    25 1
    آیا واقعا صنایع ما بهره وری لازم رو دارن؟ اگه پول رو مفت هم در اختیار خیلی از صنایع ایران بذارن باز هم قیمت تموم شده بالاست بس که بهره وری پایینه
  • موسوی A1 ۰۶:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    9 2
    قیمت تمام شده پول در بانک های ما خیلی بالاست بس که تبلیغ های گرون قیمت دارن
  • کارشناس A1 ۰۶:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    10 0
    امسال مجامع شرکت های بورسی که برگزار بشه تکلیف بورس هم روشن میشه
  • بی نام A1 ۰۶:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    24 3
    نه صنعت فایده ای داره توی این مملکت نه بورس فقط بانک
  • بی نام A1 ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    26 3
    بانک مطمئن تریم محل برای پول های ماست
  • تقدیر A1 ۰۶:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    41 1
    بیش از ۲۵۰۰ شرکت دولتی داریم، ببخشین دارند، و یک اقتصاد که افزون بر ۷۵ درصدش دولتیست، خوب این گوی و این میدان، آقای دولت هرجور که میدونید سرمایه گذاری کنید و با تمام امکانات بی انتها که در اختیار دارید اقتصاد به فلاکت افتاده را ، بعد از بیش از سه سال زمام داری و هیات دولتی که از صدر تا ذیلش مثلا اقتصاد دان و صنعت کار هستند، حداقل در حد ۱۰ درصد ظرفیتش فعال بکنید. چرا چسبیدین به چندرقاز مردم که باید بزرو در فضای نا امن سرمایه گذاری کنند ؟
  • محسن A1 ۰۶:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    27 1
    چه کسی گفته سود کم شده است؟ سود برای مردم عادی که پولی در دستانشان نیست کم شده است بانکها برای حساب صاحبان سرمایه طرحهای ویژه دارند سود 22 درصدی روز شمار در قالب طرحهای صندوق ارائه شده توسط بانکها برای حسابهای بالای یک میلیارد تومان آیا کسی حاضر به خروج پولش از بانکها با این شرایط دارد؟
  • بی نام A1 ۰۶:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    20 2
    اگر سود سپرده مالیات داشت بازهم بخاطر فاصله تورممثلا تک رقمی و سود 2 رقمی گله می کردید؟ اول مشخص کنید اون فعال اقتصادی که دچار ضرر و زیان شده مالیات چه چیزی رو باید بده بعد انتظار داشته باشید مردم خطر کنن و پولشون رو وارد بازار کنند
  • حمید A1 ۱۶:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    4 0
    خبر انلاین مبارک باشه طراحی جدید. حقوق یک میلیون تومنی سالی 12درصد بهش اضافه میشه که با کسورات خلص دستون بگیره میشه 100 تومن. افزایش حقوق هم گفتن بر اساس تورم. وقتی بلیط مترو 20 . اب برق 20 تلفن 50 درصد هست میبینی هرسال باید یه پولی رو همین افزایش بزاری. امروز رفتم قرص بخرم قبلا 120 تایی میخریدم 87 تومن الان 120 تایی موجود نیست بسته های 60 تایی اومده به قیمت 53 تومن که خودش یعنی افزایش قیمت یه جورایی با زرنگی.
  • بی نام A1 ۲۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۷
    3 0
    همين الان بانكهاى غير دولتى به سپرده بالاى صد ميليون بيست درصد سود ميدهند مثل بانك گردشگري پس اين حرفها همش شعاره چون مملكت تيم اقتصادي درست وحسابي نداره
  • بی نام A1 ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۸
    2 1
    شما با کم کردن بی رویه سود بانکی ضربه مهلکی به تعداد زیادی بازنشسته میزنید که با اندک سرمایه خود کمبود حقوق خود را جبران میکنند.
  • حسین IR ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۸
    1 0
    من که موندم با این نظرات . اگر بگی تورم در دوران دولت امید تغییری نیکرده همه میگن چرا همه چی خوبه من چقدر خوشبختم. پای سود میرسه همه میگن تورم فلان فلان . نظرات واقعا عجیبه .
  • بی نام A1 ۰۶:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۸
    2 0
    همه چیز پکیده
  • برزو IT ۱۷:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۵/۰۸
    2 0
    تولیدکنندگان و صنعتگران که ستونهای اصلی اقتصادی هر مملکت پیشرفته ای هستند چگونه است که در ایران دنبال تسهیلات ارزان قیمت بانکی هستند. اگر اینها واقعا صنعتگر اند چطور ممکن است که خود سرمایه برای ایجاد کار نداشته باشند مگر انکه بگوییم اینها البته اکثرا ادمهای بیکار وغیر متخصصی هستند که دنبال تسهیلات مفت میگردند که مثلا کار صنعتی بکنند اگر کارشان گرفت که مفت چنگشان اگر هم نگرفت که وام بانکیشان را به هزار و یک بهانه پس نمیدهند داستان همین است و بس
  • حامد A1 ۲۱:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۱
    1 0
    با سلام خدمت دوستان توليد كننده، اميدوارم كه شمايى كه دارى اين پستو ميخونى، از اون دسته توليدكننده هايى نباشى كه سود ٦٠ ، ٧٠ درصدى ميخوره، بيشتر از درامدش خرج ميكنه سفر و هزينه اضافى و ... بعد مياد پست ميذاره كه ما توليدكننده ها به خاطر نرخ تسهيلات بانكى داريم بيچاره ميشيم، ... نه داداش گلم ، شما دارى ٤تا سپرده گذارو بيچاره ميكنى ،... آره ،،