۰ نفر
۱۷ آبان ۱۳۹۵ - ۰۶:۴۸

ایسنا در گزارشی به وضعیت قیمت مسکن در آینده پرداخته است.

کارشناسان می‌گویند با توجه به سیاست‌های پولی و بانکی که طی سه سال اخیر در اقتصاد کلان اتخاذ شده است، احتمال اینکه قیمت مسکن مانند دولت قبل یکباره جهش کند بعید به نظر می‌رسد.

 زمانی که دولت تدبیر و امید، زمام امور کشور را در سال ۱۳۹۲ در دست گرفت قیمت مسکن تحت تاثیر عواملی همچون استقراض بی پروای دولت قبل از بانک مرکزی، پروژه مسکن مهر و چاپ پول بدون پشتوانه برای این منظور با رشد سه برابری در سال ۱۳۹۱ مواجه بود.

از سوی دیگر طی سال‌های ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱ تحریم‌ها تاثیر خود را بر قیمت ارز گذاشت و باعث شد قیمت دلار از ۱۲۰۰ به ۳۶۰۰ تومان افزایش یابد. به همین ترتیب همه‌ کالاها روند افزایشی گرفتند که این گرانی با تاخیری حدود شش ماهه، در بازار مسکن هم اتفاق افتاد. اما دولت روحانی تصمیم گرفت سیاست‌های قبل را کنار بگذارد که این تصمیم با ثبات قیمت مسکن در شرایطی که اقتصاد به طور متوسط تورم ۱۵ درصدی را طی سه سال تجربه کرد همراه بود و به بیان دیگر می توان گفت قیمت مسکن طی سه سال اخیر ۴۵ درصد پایین آمد.

در این خصوص مدیر عامل بانک مسکن با یادآوری جهش های قیمت مسکن در سال‌های گذشته، سیاست‌های پولی دولت قبل را عامل اصلی بالا رفتن تورم در کشور عنوان کرده و می‌گوید با اضافه برداشت‌های انجام شده در آن سال ها از بانک مرکزی، پایه پولی افزایش یافت که منجر به بالا رفتن تورم و سیل نقدینگی در جامعه شد.

به گفته محمدهاشم بت شکن، امروز به هیچ عنوان چنین وضعیتی را شاهد نخواهیم بود، زیرا هیچ گونه دست درازی به پول پرقدرت بانک مرکزی نشده است.

مدیرعامل بانک مسکن اظهار کرد که در سال های گذشته همه مردم می توانستند در قالب مسکن مهر، بدون داشتن پس انداز وام بگیرند؛ اما امروز متقاضیان وام و تسهیلات باید یک سال سپرده گذاری کنند که به این ترتیب، نقدینگی های سرگردان تجهیز شده است.

به اعتقاد وی، به تدریج که سپرده های مردم در بانک ها افزایش می یابد، به همان نسبت تسهیلات نیز به مردم اعطا می شود و بر این اساس، افزایش تقاضای یکباره تسهیلات مسکن را شاهد نخواهیم بود.

اما در شرایطی که بعضی سازندگان سعی می کنند با استفاده از عباراتی همچون شوک، جهش، سونامی یا واژه هایی از این دست به بازار جو بدهند، کارشناسان می گویند بازار مسکن ظرفیت افزایش قیمت را ندارد.

عضو هیات مدیره انجمن انبوه سازان تهران معتقد است که قیمت مسکن در سال ۱۳۹۱ آن‌قدر افزایش داشته که ظرفیتی برای افزایش مجدد ندارد، لذا حرکت مسکن از رکود به رونق نگرانی خاصی بابت افزایش قیمت ایجاد نخواهد کرد.

به گفته محمدمهدی مافی، شرایط به سمتی نیست که به دنبال کاهش قیمت باشیم بلکه باید به دنبال افزایش توان خرید مردم برویم که رونق اقتصادی باعث افزایش توان مصرف کننده می شود. در آن صورت حتی اگر قیمت مسکن بالا رود مردم قدرت خرید خواهند داشت.

وی ضمن تشکر از تیم مذاکره کننده هسته‌ای اظهارکرد: طی دو سال اخیر دولتمردان تنش های سیاسی و اجتماعی را خوب مدیریت کردند اما نباید منتظر جهش آنی در بخش‌های اقتصاد از جمله مسکن بود؛ چرا که معمولا تغییرات آنی، زودگذر هستند و تاثیر مطلوبی به جا نمی گذارند، لذا باید به دنبال تغییرات بطنی در سطوح اقتصادی باشیم.

 همچنین عضو هیات علمی دانشگاه پیام نور مشهد با اشاره به نقش موثر دولت در دوران رکود گفت: از نظر من دولت فعلی عملکرد خوبی داشته چراکه توانسته تورم ۴۰ درصدی را به ۱۰ درصد کاهش دهد. در واقع یک چرخه‌ شوم در اقتصاد ما وجود داشت که در آن تورم هر روز افزایش پیدا می‌کرد و دولت کسری بودجه می‌آورد. به نظر من تمرکز دولت یازدهم کنترل تورم است و در این مسیر سیاست‌های انقباظی بیشتری را انجام می‌دهد.

به گفته صادق بافنده ایماندوست، وقتی قیمت مسکن گران نشده، نمی‌توانیم بگوییم عملکرد دولت بد بوده است. رکود بازار مسکن به این دلیل است که خانه‌های ساخته شده را کسی نمی‌خرد. امروز این رکود مختص بخش مسکن نبوده و همه‌ بخش‌های اقتصادی ما به آن مبتلاست که البته بخشی از این مساله ناشی از شرایط سیاسی است.

«قیمت مسکن دیگر به آسمان نمی‌رسد» این جمله را محمد وطن پور، یکی دیگر از کارشناسان اقتصاد مسکن می‌گوید.

به اعتقاد او، اگر در سال‌های گذشته ساخت مسکن با هر نوع کیفیت و قیمت مشتری خودش را داشت، امروز دیگر آن شرایط حاکم نیست و با توجه به حجم بالای خانه‌های خالی و نبود مشتری، کیفیت برای مشتریان مهم شده است. لذا مالکان دیگر نمی‌توانند قیمت‌ها را به آسمان برسانند و انتظار مشتری داشته باشند.

به گفته این کارشناس، حجم بازار مسکن بزرگ‌تر از آن است که سازندگان بتوانند قیمت‌ها را به دلخواه خود تعیین کنند؛ چرا که انحصار به شکل سابق در بخش مسکن وجود ندارد.

وی روی دست ماندن یک میلیون و ۶۰۰ هزار خانه خالی در کشور را ناشی از هجوم بی‌سابقه به سمت تولید مسکن طی یک دهه گذشته دانسته و می‌گوید همه نهادهای اقتصادی و غیراقتصادی به بخش مسکن آمدند و در رکود مسکن گیر کردند؛ بنابراین در حال حاضر رونق یعنی انجام معاملات، نه این‌که قیمت‌ها از متری چهار میلیون به متری هشت میلیون تومان برسد؛ چرا که اصلا ظرفیت افزایش قیمت وجود ندارد. لذا انتظار پرش قیمت در آینده دور از ذهن است.

3939

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 598226

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 34
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۷
    41 30
    صحيح است
  • اسحاقی A1 ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۷
    30 18
    ایجاد شوک های کاذب و جوسازی برای مصرف کنندگان واقعی جز نگرانی و ناامیدی و نارضایتی از مسئولین چیزی عاید بازار مسکن نمی کند زیرا آنها سرمایه کافی و یا توان استفاده از تسهیلات را ندارند این جوسازی ها صرفاً باعث می شود که در کوتاه مدت افراد ساده لوحی که نیاز به مسکن ندارند طمع کرده و تعداد بیشتری ملک را خریداری و احتکار کنند و نتیجه این کار به وجود آمدن رکودی عمیقتر و فاصله بیشتر متقاضیان با بازار خواهد شد که در این جریان هم تولید کننده و هم مصرف کننده متضرر خواهند شد
  • بی نام A1 ۱۰:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۷
    34 57
    دوستان عزیز قدری انصاف هم بد نیست، ۴ سال سالی ۱۰ تا ۱۵ درصد افزایش حقوق داشتین، بقیه اصناف هم سالیانه سود ۳۰ درصد به بالا داشتن، این درحالیه که ۴سال قیمت خانه ثابت بوده و یا حتی ارزان تر شده، این یعنی قدرت خرید مردم خیلی بیشتر از سابق شده،حالا که نوبت سازنده ها شده که مختصر سودی بکنند همه میان ناله و نفرین میکنند و خبرای دروغ به ضرر رونق مسکن میدهند، بسه دیگه بی انصافی و تنگ نظری، حیا کنید.
    • بی نام IR ۲۱:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۷
      25 14
      ان موقع ها که شب میخوابیدین صبح بیدار میشدین قیمت خونتونو 3 برابر میکردین باید فکر الانو میکردین
  • مهدي GB ۰۴:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    17 12
    اگر متقاضيان خريد ملك را به دو دسته دلالان و مصرف كنندگان واقعي تقسيم كنيم ، كاملا واضح است كه دلالان به هيچ عنوان در اين شرايط دست به خريد نخواهند زد ، حال مي ماند مصرف كننده واقعي ، كه اگر هر مصرف كننده اي توان مالي داشته باشد معمولا بدون اينكه ريسك كند حداقل يك خانه براي خود خريداري مي كند، لذا اگر ركود در بازار حاكم است به نظر مي رسد به دليل عدم توان مالي مصرف كننده واقعي باشد ، چراكه در اين شرايط خريدار فقط مصرف كننده است. حال بعيد نيست اين ركود تا بالا رفتن توان مالي مصرف كننده باقي بماند.
  • هیچکس A1 ۰۵:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    17 16
    جالبه نوع تیتر زدن این مطلب اول حالت افزایش قیمت را به ذهن می آورد در صورتیکه که خود متن کاملا بر عکس بوده و خبر از رکود بیشتر در امر مسکن را در سال های آینده می دهد.انباشت خانه های خالی نبود مشتری که قدرت خرید داشته باش و .... در خود متن وجود دارد . باید تیتر را اینجوری می نوشت بازار مسکن در سال آینده جهشی نخواهد داشت. به نظر بنده یک تجارت را چند عامل شکل میدهند.1 تقاضای مصرف 2 تولید کالا 3 تعادل بین گردش سرمایه از مصرف کننده به تولید کننده و برعکس. به عنوان مردمی با پیشنه چند هزار ساله تا حالا از خودم پرسیدم قیمت در اقتصاد ما تا کجا باید تورم داشته باشد قیمت مسکن در حاشیه کرج از قیمت مسکن در حاشیه لندن گرانتر است واقعا چرا؟ خوش آب و هواتر است ؟ مصالح ساختمانی بهتری در آن بکار رفته ؟
  • هیچکس A1 ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    9 12
    ادامه ملطب قبل آیا اعتباری جهانی بیشتری دارد ؟ آیا از طراحی ویژ و منحصر بفردی برخوردار است راستی چرا از خودمان نمی پرسیم چرا اینقدر باید گران باشد. فرق مملکت ما با بقیه دنیا چیست چرا حق خودمان میدانیم یک کالایی که 10 درصد هزینه کردیم حتما باید 15 درصد سود کنیم. کم کاری می کنیم از مصالح بد استفاده می کنیم دخمه می سازیم و بد می نالیم از اینکه چرا خانه قیمتش اینجوری و ....از نظر ما خانه یعنی یه چهار دیواری با در و پنجره و بعد انتظار قیمت آپارتمانهای اروپایی را مشتری به ما بدهد و اگر بجای 10 درص سود 8 درصد سود کردیم ما با ضرر خانه را فروختیم . مطلب خود را با این به پایان می برم افزایش قیمت مسکن در جهان سوم دارای نفت رابطه مستقیمی با افزایش قیمت نفت دارد پس دعا کنید قیمت نفت افزایش یابد
  • بی نام GB ۰۶:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    13 12
    عرضه و تقاضا ، مسئله این است . با جو دادن چیزی عوض نمی شود .
  • بی نام IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    14 6
    باید بازار مسکن به عنوان محرک اقتصاد به رونق برسه.البته امیدواریم رونق بدون جهش قیمت اتفاق بیوفته.
  • بی نام IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    8 13
    سلام جناب وزیر تسهیلات داده میشه مگه میشه با سیاستهایی که دولت قبل بکار برده که نرخها بصورت تصنوعی بالا رفت حالا حالا ها بتوان با دست مزدهای وحقوهایی که در حال حاضر پرداخت می شود طبقه متوسط جامعه که اکثریت متقاضیان خرید مسکن هم هستند صاحب خانه شد
  • بی نام IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    12 13
    این جماعت دلال همیشه با ترفندهای روانشناسی با زندگی و دسترنج تولید کننده و مصرف کننده بازی می کنند و از آب گل آلود ماهی می گیرند اکنون که به خاطر روند کاهشی قیمتها و ادامه رکود با انباشته شدن املاک روی دستشان و هزینه خواب و افت سرمایه مواجه شده اند سعی دارند با جوسازی و ایجاد هرج و مرج مانند سالهای گذشته بازار سکته زده مسکن را مجدداً به هم بریزند و از کاهش بیشتر قیمتها جلوگیری کنند غافل از اینکه تلاش بیخود می کنند باور کنید همه دلالها فروشنده هستند و این فقط یک ترفند پوسیده برای کشاندن مردم ساده لوح به بازار و آب کردن املاکی هست که روی دستشان مانده واقعیت اینه که هیچ کدامشان الان نمیخرند آنها حتی سعی می کنند هم صنفی های خودشان را هم جوگیر کنند شاید بازار تکان بخورد ولی کور خوانده اند
  • بی نام IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    9 11
    اولین حرف در وقوع و انجام یک معامله را ایجاد تقاضا می زند و ایجاد تقاضا زمانی رخ می دهد که کسی که نیاز به کالایی دارد توان مالی لازم برای تقاضای آن کالا را داشته باشد با شرایط فعلی و عدم وجود این توان مالی در کسانی که نیاز به مسکن دارند پیش بینی میشود حداقل برای چندین سال آینده تقاضای موثری در بازار ایجاد نشود و کسانی هم که نیاز به فروش ملک خود داشته باشند مجبور خواهند شد تا هر روز قیمتها را پایین تر بیاورند
  • بی نام IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    16 12
    قیمت آپارتمان در این چند ماهه خیلی افت کرده و مشتری برای زمین هم خیلی کم شده ولی باز هم هر روز تعداد معاملات کمتر میشه ظاهراً قیمت ملک افتاده توی سرازیری و داره همینطور سرعت پایین اومدنش بیشتر میشه
  • بی نام IR ۱۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    14 13
    رکود بازار مسکن واقعی است و اگر فکری به حال آن نشود طبیعتا سبب خواهد شد تمام اقتصاد ایران با بحرانی جدی روبرو شود
  • بی نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    7 15
    نكنه دلتون براي افزايش قيمت تنگ شده كه از ركود بازار مسكن حرف مي زنيد
  • بی نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    9 12
    همه چيز مال پولداراس ، حتي وام مسكن . ما با حقوق يك ميليون توماني مگه چقدر مي تونيم قسط بديم ؟ با أضافه كار و همه چيز يك ميليون و پانصد مي گيريم
  • بی نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    12 6
    اتفاقا بازار مسکن در اکثر کشورها بازار پیشران اقتصاد هست.رکود عمیقی که چند سال پیش اقتصاد غرب را در بر گرفت از بازار مسکن ایالات متحده شروع و بعد به بانکها و بو رسهای جهانی گسترش یافت.در خاور میانه بیخ گوش خودمون رکود از قیمت پایین نفت و مسکن در دبی اغاز شد.اینو بپذیرید که در ایران به همون دلیل که اقتصاد ما مولد نیست موتور اقتصاد همین بخش مسکن هست.
  • بی نام IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    11 14
    به نظر من کلید اصلی رونق مسکن دست دولت است و ان هم بستن مالیات سنگین بر واحدهای خالی
  • بی نام IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    11 13
    در بازار فعلی انبوه ساز کیست کسی است که کلی واحدهای خالی روی دستش مانده و دارد با افت قیمتها مقابله میکند چون از یک طرف خریداری نیست از طرف دیگه سرمایش خوابیده و باید هزینه خواب سرمایه را متقبل بشه بنابراین مجبوره بر خلاف واقعیت بازار که افت قیمتها را نشان می دهد وانمود به افزایش قیمت کند تا شاید کسانی در بازار جو گیر شوند غافل از اینکه از آن سود های بادآورده سنوات گذشته خبری نیست و اگر افت قیمتها را نپذیرد واحدهایی که ساخته تا ابد روی دستش می ماند چرا که مردم آه در بساط ندارند که با ناله سودا کنند
  • بی نام IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    12 14
    مسکن همیشه رکود داشته الانم داره.اون موقع هم یسری تنبل پشت عدم قدرت خرید مردم جلو خانواده و فامیل و دوستان از رکود کامل حرف میزدن و یک سال بعد هم قطارای خودشونو میدیدن که صاحب خونه شدن.الانم داستان همینه
  • بی نام IR ۱۲:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    11 13
    انبوه سازها دارن سنگ خودشون به سینه می زنن تا خونه هاشون رو آب کنن
  • بی نام IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    18 14
    هر وقت چیزی تو این کشور ارزان شد، منتظر باشید مسکن ارزان شود
    • بی نام GB ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۹
      8 2
      سكه سال 91 نزديك يك ميليون و شيصد هم رسيد ولي بعدها نزديك 800 هزار تومان شد و در حال حاضر بعد از چهار سال يك ميليون و صد هزار تومان است.
  • بی نام IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    12 14
    دلالها با تعداد زیادی آپارتمان و زمین و خونه که به قصد گرانتر شدن خریده و احتکار کرده بودن و حالا کسی هم با این قیمتها ازشون نمیخره مواجه شده اند و برای نجات از این باتلاقی که در اون گرفتار شده اند از هر روشی سعی میکنند مردم را خام کنند و به بنگاه ها بکشانند این هم یک راه حل جدیده که به فکرشون رسیده ولی مطمئن باشند مارگزیده از یک سوراخ دوبار گزیده نمیشود و دست این جماعت مفتخور برای مردم رو شده و مردم دیگه گول این جوسازی ها را نمیخورند
  • بی نام IR ۱۲:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    10 11
    در حال حاظر دیگه کسی به اخبار افزایش قیمت برای در امدن رکود بازار توجه نمیکنه چون با توجه به علمی که مردم برای افزایش وضع اقتصادیشون پیدا کردن در حال سرمایه گذاری در بازارهای دیگه هستن و تکون های خیلی ریز بازار مسکن دیگه اونارو وسوسه نمیکنه
  • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    9 13
    دقیقا رکود بازار خودرو به مسکن هم رسید وقتی توان مالی برای خانواده نیست رکودها پدیدار میشود بعد از این رکودها نوبت به بازار مصرف لوازم خانگی و سپس به پوشاک و خوراک هم میرسد.
  • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    12 7
    آخه کارشناس مهرماه مردم که دیگه مردم جابجا نمیشن. بازار مسکم مقطعی معاملات کم میشه. چرا آمار میدی اینقد کم شد و خزان رونق مسکن. ببین رونق نداره ولی خزونم نیست
  • بی نام IR ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    11 11
    مسکن به ته خط رسیده و با این ارقام بالا جامعه متوسط توان خرید مسکن ندارند . ضمن آنکه تا کی فقط مسکن باید تولید بشه با نرخ پایین رشد جمعیت نیازی به مسکن بیشتر نیست . باید جامعه به صمت تولید و صنعتی شدن قدم برداره
  • بی نام IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    9 11
    رونق به معنی افزایش قیمت نیست به معنی خرید و فروش است و با توجه به اوضاع اقتصادی مردم افت قیمت ها احتمالش بیشر خواهد بود چون سطح درآمد ها برای مردم در سال آینده افزایش خاصی را نشان نمی دهد و به همین دلیل طرف تقاضا تکانی نمی خورد که بازار از ان متاثر شود بنابراین این تکاپوی دلالها تلاشی واهی برای فریب افکار عمومی است
  • بی نام IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۸
    14 12
    من به عنوان مشاور املاکی قدیمی بهتون میگم که خود مشاور املاکی ها یه مثلی بین خودشون دارن که میگن: "بنگاهی فقط یه زمانی راست میگه اونم وقتیه که میره زنگ در خونشون رو میزنه بهش میگن کیه؟ میگه منم." والسلام
  • بی نام A1 ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۹
    5 2
    اصلا چ ارزون بشه،چ گرون بشه،شخصا دنبال خرید اپارتمان یا ملک نیستم،حتی اگه بانک سود سپرده ی زیر ده درصد بده باز من پولم رو میزارم اونجا،حوصله دلال و بانک ومحضرو مستجرو،شوفاژامون کار نمیکنه و این خاله بازیارو ندارم،
  • ابی A1 ۰۷:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۹
    5 1
    ملک در دولت نهم ودهم در طول 8 سال ده برابر شد... آیا حقوق کاگران وکارمندان 10 برابر شد ... بدلیل پایین بودن درآمد و بیکاری توان پس انداز و پرداخت اقساط کم شده ... پس رکود حالا حالاها ادامه داره ....
  • ایرانی A1 ۲۰:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۸/۱۹
    4 3
    دولت تا انتخابات سال اینده برای رضایت مردم قیمت مسکن افزایش نخواهد داد اما بعد از انتخابات برای رونق کسب وکار وایجاد اشتغال قیمتها قطعا افزایش خواهد یافت .چرا ؟برای اینکه طبق گفته کارشناسان 700 شغل بطور مستقیم وغیر مستقیم به ملک ومسکن وابسته است درضمن دوستانی که میگویند قیمت مسکن در سال 90 سه برابر شد باید گفت قیمت مصالح سا ختمانی .. سوخت ..مواد غذایی ..درمانی ..دلار ..طلا وغیره نیز افزایش داشته.پس میتوان گفت قیمت مسکن افزایشی نداشته فقط قدرت خرید کم شده.
  • شهروند A1 ۰۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۸/۲۳
    0 0
    کسب وکارها بخاطر اقتصاد بیمارکشور خرابه و درامد مردم کمه و مردم پول مازاد ندارند به اندازه 10 سال جلونر ملک در کل کشور ساخته شده مسکن مهر حاشیه شهرها و الان هم مسکن اجتماعی داخل شهرها دارند میسازند یا بعبارتی عرضه از تقاضا وجشتناک جلوتر رفته و سن ازدواج ها بالا رفته و تک فرزندی رایج شده و طلاق ها افزایش یافته است و وامهای بانکی اقساطشان سنگین است و با درامد مردم متناسب نیست و سودهای بانکی هنوز بالاست و اکثراسازندگان سپرده هایشان در بانک را سود خوب میگیرندقیمت نفت جهانی پایین امده و منطقه خاورمیانه در جنگ استو بانکها درمرز ورشکستگی هستند و بنا به خیلی دلایل دیگر تنها استطاعت مردم فعلا اچاره نشینی است و دارند از اول سال 96 به خانه های خالی هم مالیات می بندند و