۰ نفر
۳۰ آبان ۱۳۸۹ - ۱۲:۳۷

کاهش بارندگی امسال نسبت به 40 سال گذشته بی سابقه بوده و تا مرز 50 درصد کاهش نیز پیشروی کرده اما نکته نگران کننده هشدار اخیر سازمان هواشناسی است که تاکید کرده تا اطلاع ثانوی جبهه باران‌زایی در ایران نخواهیم داشت .همین امر باعث شده که این روزها مسوولان آبی کشور از مردم درخواست کنند تا در هر جایی از کشور هستند دست به دعا بردارند و برای بارش باران دعا کنند.

 آذرجزایری : ظاهرا بحران کمبود بارش در سال آبی  امسال در حدی است که مسوولان آبی کشور را به شدت نگران کرده تا جاییکه چاره این راه را مدیریت مصرف آنهم به طور جدی می دانند.مدیریت مصرفی که سال هاست در کشور به خواب رفته و بسیاری از کارشناسان دلیل آن را ارزان بودن قیمت آب در کشور می دانند.این گلایه کارشناسان اشاره ای دارد به طرح تثبیت قیمت ها که در سال 1383 مورد تصویب مجلس نشینان قرار گرفت و همین ثابت ماندن قیمت بلای جان صنعت آب وبرق کشور شده است.در این بین بسیاری از کارشناسان امیدوار بودند تا با اجرای لایحه هدفمند کردن یارانه ها قیمت آب افزایش یابد و همین افزایش قیمت پله ای شود برای مدیریت مصرف آب در کشور! در این بین خبرها حکایت از آن دارد که در مرحله اول اجرای این لایحه قرار نیست قیمت آب افزایش یابد که البته برخی دلیل این تاخیر را در نبود فرمول مشخصی برای تعینن قیمت تمام شده آب می دانند.چرا که فرسودگی تاسیسات آبی به حدی است که قیمت تمام شده آب برای مصرف کننده بسیار بالا خواهد رفت و این ناکامی دولت در به روز رسانی تاسیسات آبی در کشور در قالب افزایش قیمت به مردم تحمیل خواهد شد.

براین اساس امسال نمی توان امیدوار بود حداقل تا تابستان سال آینده که مسوولان آبی برای بحران جدی درآن زمان هشدار جدی می دهند قیمت آب افزایش یافته باشد و از این سو بتوان مصرف را مدیریت کرد.شاید در شرایط فعلی تنها چاره استدلال بهارستانی هایی باشد که در سال 1383 با تاکید بر آن باعث تثبیت قیمت ها شدند.مدیریت مصرف از طریق روش هایی غیر از افزایش قیمت تنها دلیلی بود که بالاخره توانست مجلس نشینان را برای تصویب طرح تثبیت قیمت ها مجاب کند.در شرایط فعلی نیز تنها چاره راه مدیریت مصرف از طریق دیگر روش ها چون ترویج فرهنگ استفاده مناسب از آب شرب و ... است.مسایلی که تقریبا سال هاست به فراموشی سپرده شده و تنها آثاز ترویج این فرهنگ را شاید بتوان در برخی از تبلیغات تلویزیونی آن هم تنها در برخی از ماه های سال چون ماه های گرم سال در تلویزون ملی دید.

فرهنگ سازی که سعی شده در قالب داستان های کوتاه و شخصیت های کارتونی برای مردم به نمایش گذاشته شود تا شاید بتوان از این طریق اهمیت آب و استفاده مناسب از آن را مورد تاکید قرار داد.البته این داستان ها هم به دلیل شخصیت پردازی ضعیف چندان مورد توجه مردم قرار نگرفته است.چرا که به نظر می رسد آنطور که باید برای این داستان ها و شخصیت پردازی مناسب زمان گذاشته نشده و تنها سعی شده در این داستان ها از داستان های برقی و ... چون شخصیت بابا برقی الگو برداری شود که البته در حد همین الگو برداری هم بسیار ضعیف عمل شده است.

در این بین به نظر می رسد اگر مسوولان آبی شرایط فعلی را واقعا یک هشدار جدی می دانند و آمارها هم بر همین بحران تاکید دارد تا تابستان سال آینده فرصت دارند که استفاده مناسب از آب را فرهنگ سازی کنند و در این راستا باید در مناطق و شهرهایی که بحران کم آبی در آنها جدی خواهد بود بحث فرهنگ سازی را به طور جدی دنبال کنند که البته این امر تنها با تبلیغات در قالب فرهنگ سازی کارساز نخواهد بود وباید از روش های جدید برای رفع این بحران بهره برد.

یک مدیر آبی کشور مدیریت فعلی برای مرتفع کردن بحران آبی در کشور را اینگونه تشریح می کند: تا شهریور سال آینده مخازن را از لحاظ تامین آب شرب به نحوی مدیریت می‌کنیم که در پیک (اوج) مصرف آب در فصل تابستان مردم مشکل خاصی نداشته باشند، ولی انتظار می‌رود در برخی از شهرها که با کاهش قابل توجه آب‌های سطحی مواجه شده‌اند، مشکلاتی داشته باشیم که برای حل این مشکلات باید به سمت مدیریت مصرف حرکت کنیم، به نحوی که بتوانیم مخازن بیشتری را برای توزیع آب در طول سال آبی داشته باشیم.

براساس اظهارات مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران، در صورتی که مدیریت مصرف در دستور کار قرار نگیرد، سال آبی سختی در انتظار کشور خواهد بود.

به گفته علیرضا الماسوندی متاسفانه آخرین وضعیت بارندگی حکایت از آن دارد که در سال آبی جدید بارش مناسبی را در کشور نداشته‌ایم و درحالی که بارندگی مجموع شش حوزه اصلی کشور در سال قبل معادل 24 میلی‌متر بوده، این مقدار امسال با 53 درصد کاهش نسبت به سال گذشته به 11 میلی‌متر رسیده است.

به اذعان این  مدیر آبی در کشور ،  متاسفانه پیش‌بینی‌های هواشناسی هم مبنی بر این است که جبهه باران‌زایی را در ایران نخواهیم داشت و تا پایان آبان که دو ماه از سال آبی جدید می‌گذرد، شاهد کمترین بارش در طول مدت 40 سال اخیر بوده‌ایم.

مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران درباره اقدامات صورت گرفته از سوی بخش آب کشور برای مقابله با شرایط فعلی گفت: اقدامات لازم را برای ذخیره آب برای مصارف شرب که در اولویت است را در دستور کار قرار دادیم و این درحالی است که باتوجه به وضعیت بارندگی‌ها در این دو ماه، برای تامین آب کشاورزی در فصل پاییز مشکل داریم. سازمان هواشناسی خشکسالی را در فصل پاییز اعلام کرده وبرای کشت پاییزه تاکید داشته که محصولی کشت نشود.

با این حال پیش بینی می شود در صورت آنکه آذر امسال هم کمبود بارندگی دو ماه گذشته جبران نشود تابستان سختی در پیش مسوولان آبی کشور و مردم باشد.چرا که پیش بینی می شود آب در بسیاری از شهرهای کشور جیره بندی شود مگر آنکه از امروز وزارت نیرو به این فکر باشد تا از با استفاده از روش های مختلف حساسیت مردم را نسبت به مصرف آب بالاخص در فصل بهار و تابستان آینده جلب کند در غیر اینصورت بحران آبی کشور جدی تر از سال های گذشته خواهد بود.اما هنوز برای جلب توجه مردم از طریق اطلاع رسانی و هشدار جدی دیر نشده است.   

 

میزان بارش اول مهر تا 21 آبان (میلیمتر) حوضه آبریز اصلی
بارندگی ایستگاههای مربوطه  درصد اختلاف نسبت به متوسط سال آبی سال آبی
نام استان مینیمم بارندگی ثبت شده نام ایستگاه نام استان ماکزیمم بارندگی ثبت شده نام ایستگاه متوسط درازمدت سال آبی درازمدت 88-89 89-90
88-89      
اردبیل 5.9 اردبیل مازندران 334 رامسر(ترکرود آخوند) -30 -28 70 68 49 دریای خزر
هزمزگان 0 طاشکوئیه خوزستان 69.7 گدار لندر -59 -74 22 34 9 خلیج فارس
آذربایجان غربی 1 سلماس آذربایجان غربی 15.5 کمپ ارومیه -82 -87 39 54 7 دریاچه ارومیه
یزد 0 طبس تهران 88.5 رودک جاجرود -33 -33 9 9 6 مرکزی
سیستان و بلوچستان 0 زابل سیستان و بلوچستان 0 هوشک سروان -100 0 5 0 0 مرزی شرق
خراسان رضوی 0 کارخانه تربت جام خراسان رضوی 30.5 قوچان -50 40 14 5 7 سرخس
هزمزگان 0 طاشکوئیه مازندران 334 رامسر(ترکرود آخوند) -45 -52 20 23 11 کل کشور

 

 

 

 

 

 

 

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 109955

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 2 =