عباس عدالت که درباره آثار حمله مغول در فرهنگ سیاسی ایرانیان به تحقیق پرداخته است نتایج آن را در قالب سخنرانی در دانشگاه تهران ارائه کرد.

معصومه ستوده: عباس عدالت استاد امپریال کالج لندن که به بررسی آثار حمله مغول در فرهنگ سیاسی ایرانیان پرداخته در سالن کنفرانس دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه مغول فرهنگ سازی نکرد بلکه موجب آسیب پیاپی چندین نسل شد، گفت: در پایان این دوره با مرگ تیمور، خشونت سادیستی، خوشیفتگی، آسیب دیدگی در سه قلمرو تاریخ سیاسی و اجتماعی و زتدگی خانوادگی نهادینه شد و آثاری از این آسیب دیدگی و اختلالات شخصیتی همچنان در شخصیت اجتماعی ما پایدار مانده و به آسیب دیدگی منجر شده است.

وی افزود: این مساله به اختلالات شخصیتی مانند خود شیفتگی، پراهمیت شمردن خود، خیال پردازی در مورد موفقیت و شخصیت، استثنایی دانستن خویشتن، حق به جانب دانستن خود، عدم امکان همدردی با دیگران منجر شده است.

استاد امپریال کالج لندن تصریح کرد: حمله مغول، اختلالات شخصیتی همانند عدم پای بندی به قواعد اجتماعی، حقه بازی و تحمیق دیگران، برآشفتگی ناگهانی، تحریک پذیری بالا و پرخاشجو بودن، بی اعتنایی به ایمنی خود و دیگران، بی مسئولیتی و عدم اجرای تعهدات مالی، عدم احساس گناه در بین مردم ایران به وجود آورده است.

عباس عدالت بدگمانی را مهمترین ویژگی بازمانده از این دوره دانسته و افزود: این افراد بر این باور هستند که مورد استثمار قرار گرفتند و به سرعت از افراد کینه به دل می گیرد چنین افرادی در مورد وفاداری همسرش یا دوستان خود بدگمان هستند و به شدت نسبت به این موارد حساس هستند.

استاد امپریال کالج لندن افزود: چیرگی خشونت در تاریخ بعد از مغول به وفور دیده می شود به ترتیبی که در دوره اسماعیل صفوی آدم خواری گسترش یافته اقدام مشابه وحشیانه تیمور، نادرشاه، آقامحمدخان قاجار و چشم درآوردن مردم کرمان نمونه ای از این موارد است.

عدالت ضمن اینکه فاجعه مغول، منجر به سقوط اخلاقی شده است آثار خود اخلاق را به دو دسته قبل از مغول و بعد از مغول تقسیم کرده بر این اعتقاد است که در دوره قبل از مغول حکمت، شجاعت و عدالت، حیا، اخلاق، رحمت و شفقت و در دوره بعد از مغول کسب شهوت، پیروی از لذات، قصد خون و مال به وفور دیده می شود.

وی با بیان اینکه جنگ حیدری و نعمتی به مدت 500 سال از آثار این دوران است، گفت: نبرد خونین این دو فرقه نه به دلیل قومیت و نه به دلیل مذهب بلکه به دلایل هیچ و پوچی بود که در نهایت به بدگمانی،خود شیفتگی، بیش انگیختگی، بی قانونی در جامعه ایران تثبیت شد. وجود دسته بندی های حاضر در جامعه ما برگرفته از این نزاع تاریخی است .

عدالت ترصیح کرد : گرایش به محافظه کاری  و بنیاد گرایی در علم و فلسفه تشدید شد و این مساله در فعالیت های علمی ایرانیان را با مشکل مواجه کرد و از همه مهمتر این مساله کلیه شئون فرهنگی و اجتماعی ایرانیان را تحت تاثیر قرار داد .

وی افزود : حمله مغول تاثیر پایداری در فرهنگ سیاسی ایران برجای گذاشت به ترتیبی که ایرانیان نمی توانند کار جمعی را با موفقیت پیش ببرند اما در کارهای فردی موفقیت دارند و نمونه آن موفقیت در کشتی و شکست در فوتبال است.

عدالت به کارگیری راهکار حل معضل را در موقعیت کنونی، مهمترین اولویت برای جامعه ایران دانست.

 /30118

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 144836

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =