۰ نفر
۵ شهریور ۱۳۹۰ - ۰۴:۱۰

امسال هم مثل چند سال اخیر، شایعه‌ای در اینترنت پخش شده که شامگاه پنجم شهریورماه، مریخ آن‌قدر به زمین نزدیک خواهد شد که دو ماه در آسمان خواهد درخشید و شق‌القمر خواهد شد!

ذوالفقار دانشی: شاید شما هم ای‌میلی با این مضمون دریافت کرده باشید که در شامگاه پنجم شهریور، مریخ آن‌قدر به زمین نزدیک خواهد شد که به بزرگی ماه در آسمان دیده می‌شود و بنابرابن، امشب دو ماه در آسمان خواهد درخشید. در برخی موارد، حتی از برخورد مریخ به ماه و وقوع شق‌القمر صحبت شده و ادعا شده که چنین پدیده‌ای هر چند هزار سال یک بار اتفاق می‌افتد.

صدالبته که این شایعه بی پایه و اساس است. سیاره مریخ نصف زمین قطر دارد و مدارش به دور خورشید طوری است که در نزدیک‌ترین حالت 55 میلیون کیلومتر با زمین فاصله دارد. این درحالی است که ماه با ربع قطر زمین در 400هزار کیلومتری سیاره مادری واقع است. بنابراین برای آن‌که مریخ به اندازه ماه در آسمان زمین دیده شود، باید هفتاد برابر به زمین نزدیک‌تر شود که چنین اتفاقی جز بر اثر برخوردی کیهانی امکان‌پذیر نیست!

اما ریشه این شایعه در اتفاقی است که شهریور 1382 / آگوست 2003 روی داد. گردش زمین و مریخ به دور خورشید طوری است که این دو سیاره هر 26 ماه یک‌بار روی یک خط و یک جهت از خورشید قرار می‌گیرند. این رویداد مقابله نام دارد و سبب می‌شود مریخ نه تنها به درخشان‌ترین و بزرگ‌ترین حالت در آسمان زمین دیده شود، که همانند ماه بدر با غروب خورشید طلوع کند و به هنگام طلوع خورشید در آسمان غروب کند.

از آن‌جاکه مدار مریخ برخلاف مدار تقریبا دایروی زمین بیضوی است، فاصله زمین و مریخ در مقابله‌ها فرق می‌کند. هر 15 سال یک بار، مقابله مریخ و زمین در نزدیک‌ترین فاصله یعنی 55 میلیون کیلومتری روی می‌دهد و مقابله بزرگ مریخ اتفاق می‌افتد که سبب می‌شود سیاره سرخ نیز به بزرگ‌ترین و درخشان‌ترین حالت ممکن دیده می‌شود. اما حتی در این شرایط هم مریخ با چشم غیرمسلح جز نقطه‌ای درخشان دیده نمی‌شود که 3 تا 4 برابر از سیاره ناهید کم‌نورتر است و فقط با تلسکوپ یا دوربین‌های دوچشمی است که می‌توان قرص این سیاره، کلاهک‌های سفید قطبی و برخی عوارض سطح آن را مشاهده کرد.

آخرین بار، در شهریور 1382 بود که مقابله بزرگ مریخ اتفاق افتاد و بار دیگر می‌توان در شهریور 1397 شاهد آن بود. در حال حاضر، مریخ در فاصله‌ای بسیار دور از زمین و پشت خورشید واقع است و مشاهده آن بسیار دشوار است. اگر علاقمند به کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه هستید، اینجا را کلیک کنید. 

5353

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 169906

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 5 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • ا ب پ ت ... IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    4 2
    نگاه می کنیم می بینیم که راسته یا دروغ این که دیگه ناراحتی نداره.
  • بدون نام IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    3 2
    بابا این خبر رو حدود 3 ماه پیش خودتون زدید.
  • س ا ر ه US ۰۷:۴۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    2 2
    اینجا هوا ابریه نمیشه دید.
  • شهرام یزدان پناه IR ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    0 0
    سلام آقای دانشی عزیز ممنون از اطلاع رسانی خوبتون اما متاسفانه علی رغم اینکه از اون سال تا حالا بیش از یکصد مقاله و ده ها برنامه رادیویی و تلویزیونی و هزاران سخنرانی در این باره ارائه شده است باز هم نمی دانم چه حکمتی است که مردم خوششون می آید از چیزهایی صحبت کنند که عجیب و نامانوس باشد.
  • بدون نام IR ۱۵:۴۸ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۵
    5 0
    خودتون میگین خودتون هم تکذیب می کنین؟!!
  • بدون نام IR ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۰/۰۶/۰۷
    3 0
    emrooz doshanbe bood. tarafe ma hamash baroon amad. agha belakhare shagholghamar shod ya na?
  • سینا IR ۱۷:۱۱ - ۱۳۹۰/۰۶/۱۲
    5 3
    من منجم نیستم ولی خیلی به نجوم علاقمند هستم و اخبار مربوط به نجوم را دنبال می کنم , وقتی این خبر پخش شد مثل یه جوک بود ولی متاسفانه به خاطر دانش کم اکثریت مردم از نجوم به راحتی چنین خبر مزحکی مورد پذیرش قرار گرفت ! من حس می کنم مردم ما اطلاعات عمومی پایینی دارند که این اندازه زودباور هستند
    • بی نام A1 ۰۶:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۱
      3 2
      بابا اطلاعات عمومی بالا
  • نیلوفر A1 ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۰۵
    1 0
    خب پ چرا تکذیب میکنین؟