۰ نفر
۲ آبان ۱۳۸۸ - ۰۳:۱۴

روایت استرالیایی-اسرائیلی ازیک نشست

رضا دانشمندی :ظاهراً ماجرا از ادعای یک روزنامه استرالیایی به نام «ایج» آغاز شد. روز جمعه 25 مهر ماه این روزنامه با اشتیاق تمام نوشت که با کمک استرالیا یک امر ظاهراً غیرممکن، ممکن شد؛ ایران و اسرائیل برای انجام مذاکراتی در سطح بالا در مورد مسائل هسته‌ای در یک اتاق گرد آمدند. در روایتی که نیویورک‌تایمز از این روزنامه استرالیایی کرده، آمده است: عربستان سعودی هم که مانند ایران روابط دیپلماتیک با اسرائیل ندارد در این نشست شرکت داشته است.

 یک هفته بعد یعنی در روز پنج‌شنبه (30 مهر) روزنامه اسرائیلی هاآرتص مدعی شد به جزئیات بیشتری از دیدار مقامات ایرانی و رژیم صهیونیستی دست یافته است.

در همین روز شیرزادیان، سخنگوی سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی ایران، این خبر را «دروغ محض» خواند. بنا بر گزارش واحد مرکزی خبر، او چنین شایعاتی را عملیات روانی با هدف تأثیرگذاری بر موفقیت مستمر دیپلماسی پویای ایران در نشست‌های ژنو و وین توصیف کرد.

واشنگتن پست نیز نوشت 7 و 8 مهرماه، دو روز مانده به اجلاس 9مهرماه 1+5 و ایران در ژنو، «کمیسیون بین‌المللی کنترل و خلع سلاح هسته‌ای» کنفرانسی را در قاهره ترتیب داد. در این نشست دو ایرانی و سه اسرائیلی حضور داشته‌اند.

هاآرتص مدعی شد «میراو زفری-اودیز» مدیر سیاستگذاری و کنترل تسلیحات کمیسیون انرژی اتمی اسرائیل و «علی اصغر سلطانیه»، سفیر ایران در آژانس بین‌المللی انرژی هسته‌ای، اعضای شاخص هیأت‌های نمایندگی ایران و رژیم صهیونیستی بوده‌اند. به ادعای این روزنامه اسرائیلی این نشست در هتل «فور سیزن» قاهره و به کمک «کمیسیون بین‌المللی عدم تکثیر و خلع سلاح هسته‌ای» برگزار شده است. در این نشست نمایندگان 25 کشور و سازمان بین‌المللی از جمله سازمان ملل، اتحادیه عرب، اردن، مصر، تونس، ترکیه، مراکش، امارات متحده عربی، عربستان‌سعودی، به ‌همراه مقاماتی از اروپا و آمریکا شرکت داشته‌اند.

در حالی که هاآرتص مدعی گفت‌وگوهای خصوصی و دوجانبه میان نمایندگان ایران و اسرائیل حول سه محور شده است، واشنگتن پست نوشت برخی رسانه‌ها گزارش کرده‌اند که «طی جلسه عمومی نشست میان دو طرف بگومگوهای پرهیجانی رد و بدل شد» این روزنامه آمریکایی به نقل از «خبرگزاری فرانسه» نوشت: «شالوم بی-امی» از مقامات پیشین اسرائیل در «کمیسیون بین‌المللی کنترل و خلع سلاح هسته‌ای» سمت مشاور را دارد، با سلطانیه به جر و بحث پرداخته است. هاآرتص ادعا می‌کند طرفین بیرون از جلسه نه بایکدیگر دیدار کردند و نه دست دادند.

در مورد واکنش ایران و رژیم صهیونیستی، واشنگتن پست نوشت مقامات ایران و اسرائیل به صورت جداگانه هرگونه دیدار رو در رو و مذاکره مستقیم نمایندگانشان را تکذیب کرده‌اند.

این روزنامه آمریکایی به نقل از علی‌اکبر جوانفکر، مشاور رسانه‌ای رئیس‌جمهور ایران نوشت، گزارش رسانه‌ها را مورد تردید قرار داده و اسرائیل را متهم کرد که می‌کوشد مانع مذاکرات هسته‌ای میان ایران و ایالات متحده شود؛ «اسرائیل نامشروع است؛ ما این کشور را به رسمیت نشناخته‌ایم، هرگز هیچ مذاکره و رابطه‌ای با آن وجود نداشته است. این [خبر] از بافته‌های خبری صهیونیست‌هاست. آنها دروغ‌بافی می‌کنند تا بدین شکل به خود اعتبار و توانمندی ببخشند».

به گزارش آسوشیتدپرس در اسرائیل نیز «یائل دورون» سخنگوی کمیته انرژی اتمی گفته است در آن نشست هر کشوری موضع خود درمورد خلع سلاح هسته‌ای به صورت جداگانه بیان کرده است؛ «دو طرف مستقیماً نه ملاقاتی انجام دادند و نه صحبت کرده‌اند».

واشنگتن پست به نقل از «محمد مرندی» رئیس گروه مطالعات آمریکای شمالی در دانشگاه تهران نوشت «معنای این خبر آن نیست که آنها درگیر گفت و گویی فعال شده‌اند». او می‌افزاید این بحث‌های رسانه‌ای در پی القای این امر هستند که ایران اسرائیل را به رسمیت می‌شناسد که اینگونه نیست؛ «شاید برخی از رسانه‌ها در پی خلق این تصویر باشند که ایران مخفیانه با اسرائیل مذاکره می‌کند، در حالی که در واقع آنها اتهاماتی را علیه هم رد و بدل کرده‌اند و این هم موضوع تازه‌ای نیست».

فاکس‌نیوز به نقل از «ییگال پالمور» نوشت که دیپلمات‌های ایرانی و اسرائیلی اغلب در اجلاس‌های بین‌المللی شرکت می‌کنند، گرچه هر گونه تعاملی میان آنها ولو غیرمستقیم نادر است؛ «ما در تعداد زیادی از نشست و کنفرانس‌های بین‌المللی شرکت می‌کنیم. در بیشتر آنها نمایندگان ایران نیز حضور دارند».

 گفتنی است «کمیسیون بین‌المللی عدم تکثیر و خلع سلاح هسته‌ای» در سال 1387 و به ابتکار «کوین راد» نخست‌وزیر استرالیا تأسیس شد و ریاست آن را وزرای خارجه پیشین استرالیا و ژاپن «گرث ایوانس» و «یوروکی کاواگوچی» برعهده دارند. «شالوم بن-امی» وزیر امور خارجه پیشین اسرائیل نیز مسئول کمیته مشورتی این سازمان است.

«خبر» تلاش کرد صحت و سقم این موضوع را در گفت‌وگو با سلطانیه نماینده جمهوری اسلامی ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی جویا شود و پس از پیگیری‌های مکرر موفق شد با «پورمند» یکی از اعضای دفتر نمایندگی ایران در آژانس انرژی اتمی در وین گفت و گو کند که وی فقط به گفتن این جمله قناعت کرد که: «سازمان انرژی اتمی این خبر را تکذیب کرده است.»

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 21169

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 1
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۶:۲۷ - ۱۳۸۸/۰۸/۰۲
    0 0
    اسراییل دروغ میگوید .طبیعی است در یک سالن امکان رویارویی هست واین به معنای گفتگو نیست.