۰ نفر
۳۱ اردیبهشت ۱۳۸۹ - ۱۶:۴۲

نگاهی به فعالیت های سازمان بسیج مستضعفین از زمان صدارت سردار محمد رضا نقدی

محمود عزیزی: «باید زمینه را برای حضور بسیج در همه عرصه های کشور ایجاد کرد و یا افزایش داد.» این سخنان بخشی از اظهارات سردار محمد رضا نقدی رئیس سازمان بسیج است که از زمان حضورش، مجموعه تحت مدیریتش از «نیروی مقاومت» به «سازمان» تغییرساختارداده واز وظایف آن از «شبه نظامی» به «اجتماعی وفرهنگی» تغییر داده شده است.

ویژگی که حتی در نحوه لباس پوشیدن سردار هم نمایان است او از لباس سبز رنگ سپاه به لباس خاکی بسیج روی آورده است.

اظهارات سردار نقدی را می توان شروع با جدیت ورود بسیج به عرصه های فرهنگی و اجتماعی دانست.آن چنان که آبان سال قبل حسین همدانی فرمانده سپاه محمد رسول‌الله(ص) در نشستی اعلام کرد که رویکرد جدید بسیج «سازماندهی همه اقشار» در سازمان بسیج است. «در چند سال اخیر سعی کردیم بنا بر تغییر وضعیت تهدیدات به تهدیدات نرم فرهنگی، نقش نظامی بسیج را کمتر و بیشتر تلاش خود را در حوزه مبارزه با تهدیدات نرم فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی به کار بگیریم.»

سالهای توسعه و نقدهای نقدی

نقدی که روز پنجشنبه در جمع اعضای شوراهای بسیج مهندسین استانهای کشور در مشهد حضور یافته بود به حاضران در این نشست گفت: بعد از اتمام جنگ تحمیلی برخی از مسوولان اجرایی کشور با طرح این قبیل سخنان که دوران دفاع مقدس به اتمام رسیده و دیگر نیازی به حضور بسیج در عرصه های گوناگون نیست، نگذاشتند که این روحیه و تفکر در عرصه های مختلف فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی همان طور که در دوران جنگ منشاء خدمات بسیار بود، وارد شود.»

نقدهای «نقدی» را می توان اشارات او به دوران سازندگی دانست که اقتضای توسعه کشور موجب شد برخی نیروهای که در ان دوران به «حزب الهی» معروف شدند از بدنه مدیریتی کشور حذف و نیروهای تکنوکرات جایگزین انان شدند تا «عقلانیت مدرن» جایگزین «تعهد کاری» شود.

اقتصاد مردمی و خدمت به مردم

نقدی که تا پیش از حضوردر بسیج مسوولیت ستاد مبارزه باقاچاق کالای و ارز را هم تجربه کرده بود در این نشست گریزی هم به موضوع اقتصاد زد و گفت: اقتصاد کشور باید به جای اتکاء صرف به سیستم دولتی و خصوصی و سرمایه داری بر مبنای مردمی بنیان گذارده شود تا منشاء خدمات مهم و تاثیر گذار در عرصه خدمات به مردم و جامعه باشد به شرطی اینکه روحیه و تفکر علوی سرمنشاء خدمات به مردم قرار گیرد.

 مشابه این سخنان را دو سال قبل رئیس جمهور در جمع بسیج اساتید در مشهد بیان کرده بود.« امروز طوری تبلیغ می کنند که بشر هیچ راهی جز پیروی از اقتصاد لیبرالیسمی ندارد.ما امروز باید الگوی مورد نظر خودمان را طراحی کنیم و در اختیار بشریت قرار دهیم و اتفاقا جای اندیشیدن به این مسائل همین بسیج اساتید است.»

ورود مستقل

نگاهی به عملکردبسیج در دو دهه گذشته  نشان می دهد رویکرد بسیج از کمک به نهادهای دیگر به ورود «مستقل» به عرصه های گوناگون  تغییر یافته است.

کمک به ریشه کنی فلج اطفال شاید مشهورترین اقدام بسیج در دهه 70 بود .اما در دهه 80 علاوه بروظایف معمول بسیج حضور درعرصه های اقتصادی،سیاسی ،فرهنگی، اجتماعی و... موجب شکل گیری 14 سازمان شد تا از این طریق بسیج  گروه های مختلف اجتماعی را پوشش دهد . اقدامی که قرار است به بسیج نونهالان و اقلیت های مذهبی هم گسترش یابد.

در جدول زیر مروری بر وظایف بخش های مختلف سازمان بسیج مستضعفین داشته باشید:

جدولجدول

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 63232

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 12 =