درخش سبز از پدیده‌های جوی نادر است و وقتی اتفاق می‌افتد که هنگام غروب خورشید در افقی تمیز و بدون غبار، سراب نیز رخ دهد و درنتیجه تصویر لبه بالایی خورشید به رنگ سبز بالاتر از قرص خورشید ظاهر شود.

در این تصویر از غروب خورشید که جیان‌لوکا لومباردی از رصدخانه جنوبی اروپا در کوه 2600 متری سروپارانال در صحرای آتاکامای شیلی گرفته، دو کمان سبزرنگ متفاوت را می‌بینید که بالای خورشید درحال‌غروب ظاهر شده‌اند. این پدیده درخش سبز نام دارد.
وقتی نور سفید خورشید وارد جو می‌شود، به طیف رنگی (همانی که در رنگین‌کمان می‌بینیم) تجزیه می‌شود؛ اما ضریب‌شکست هوا بسیار نزدیک به خلأ است و به همین دلیل این اثر در شرایط عادی قابل تشخیص نیست. در اثر این شکست نور، قرص خورشید به شکل چند تصویر رنگی متفاوت دیده می‌شود که دایره‌های نارنجی و قرمز در پایین و دایره‌های سبز و آبی در بالای خورشید به‌ظاهر زرد‌رنگ قرار می‌گیرند. البته بیشتر مساحت این دوایر هم‌پوشانی دارد و به دلیل درخشش بسیار زیاد قرص خورشید، قابل تفکیک نیستند. اما وقتی خورشید در افق غروب می‌کند و نور قرص خورشید آرام‌آرام کاهش می‌یابد، شرایط برای تفکیک این تصاویر رنگی فراهم می‌شود. از سوی دیگر، به هنگام غروب خورشید، نور مسافت بیشتری را در افق طی می‌کند و درنتیجه فاصله دوایر رنگی از قرص خورشید بیشتر می‌شود. اما این به‌تنهایی برای مشاهده درخش سبز کافی نیست، چراکه فاصله لبه بالایی قرص سبزرنگ از قرص ظاهری خورشید بسیار کم است.
برای افزایش این فاصله و رسیدن به توانایی تفکیک چشم به پدیده سراب نیاز داریم. سراب وقتی اتفاق می‌افتد که دو لایه هوا با دمای متفاوت در مجاورت یکدیگر قرار بگیرند. پرتویی از نور که از محیط با ضریب‌شکست بالاتر (هوای سرد) به محیط با ضریب‌شکست کمتر (هوای گرم) حرکت می‌کند، بازتاب می‌شود و درنتجه تصویری از آن جسم ایجاد می‌کند. در بیابان و صحرا، پدیده سراب باعث پدید آمدن تصویر آسمان بر روی زمین می‌شود که انسان این تصویر را به اشتباه آب تفسیر می‌کند.
در درخش سبز، سراب علاوه بر افزایش پرتوهای نور سبزرنگ، باعث افزایش فاصله زاویه‌ای تصویر سبزرنگ از خورشید شده و شرایط مشاهده درخش سبز را فراهم می‌آورد. در بعضی شرایط جوی خاص، درخش آبی نیز دیده شده است.


5353

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 187202

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 4
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سردار گردن کلفت زاده CA ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۲
    3 2
    این خانم درخشش جوی به فتنه‌گران پیوسته. ما از قبل هشدار داده بودیم که این را بگیرند. حالا که با نادر هم رابطه برقرار کرده. چشم ما روشن...
    • احسان IR ۱۵:۰۰ - ۱۳۹۰/۰۹/۱۴
      3 2
      ...خبرآنلاین هم ظاهرا از این حرکات بدش نیومده که این کامنت ...رو تایید کرده
  • کتابخوان IR ۲۳:۳۷ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۲
    1 0
    آقای ژول ورن نویسنده بزرگ فرانسوی کتابی دارد به نام اشعه سبز که دقیقا به همین مورد اشاره می کند. با این تفاوت که اشعه ایشون در موقع طلوع آفتاب خودشو نشون میداد !!
    • دبیر سرویس دانش IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۰/۱۲/۰۳
      1 0
      با تشکر از شما کاربر عزیز. درخش سبز اصولا می‌بایست لحظاتی پیش از طلوع و پس از غروب خورشید دیده شود، اما شرایط برای مشاهده درخش سبز در حالت غروب خورشید راحت‌تر و بهتر است؛ ضمن اینکه اگر نکات ایمنی را رعایت نکنید، مشاهده درخش سبز در زمان طلوع می‌تواند به چشمان و ابزار تصویربرداری شما آسیب جدی وارد کند