شمار زیادی از کماندوهای وابسته به رژیم اسرائیل اکنون در کنار شورشیان سوری در مرزهای مشترک سوریه و ترکیه مستقر شده اند.

*حسن هانی زاده

طولانی شدن شورش های خیابانی در شهرهای سوریه و ناکام ماندن طرح های اعراب وآمریکا برای سرنگونی بشار اسد، این کشورها را به اتخاذ تاکتیک های جدیدی مجبور ساخته است. فرار سرتیپ ستاد مصطفی احمد الشیخ، فرمانده نیروهای شمال سوریه از ارتش و پیوستن وی به نیروهای شورشی مستقر در ترکیه در چارچوب این تاکتیک ها قابل تجزیه و تحلیل است. از 3 ماه پیش تاکنون قطر، عربستان و ترکیه برای ایجاد شکاف میان نیروهای مسلح سوریه، فرماندهان سنی مذهب این کشور را با دادن وعده های مالی به جداشدن از بدنه ارتش سوریه تشویق می کنند. هدف آمریکا، عربستان، قطر و ترکیه ایجاد ارتشی با شرکت فرماندهان سنی مذهب سوری برای مقابله با ارتش دولتی سوریه است. از این رو خروج فرماندهان بلندپایه ارتش سوریه از بدنۀ نیروهای مسلح قطعاً در درازمدت شرایط دشواری برای دولت بشار اسد به وجود خواهد آورد. مأموریت عربستان و قطر که با هدایت و برنامه ریزی آمریکا و غرب صورت می گیرد چند قطبی کردن جامعه سوریه و در نهایت به حاشیه راندن شیعیان و علویان دراین کشور و قطع محور تهران- دمشق - بیروت است.
اساساً ارتش سوریه دارای بافت دو گانه ای است که در هرم آن ژنرال های علوی، مسیحی و دروزی و در لایه های میانی و پائین دستی، افسران، درجه داران و سربازان سنی مذهب قرار دارند. از سال 2000 یعنی زمانی که بشار اسد جانشین پدر خود مرحوم حافظ اسد شد در چارچوب سیاست جدید خود و برای انجام برخی اصلاحات ساختاری افسران سنی مذهب را ارتقاء درجه داد. شمار زیادی از افسران سنی مذهب به درجات ژنرالی ارتقاء یافتند و این موضوع اکنون به پاشنه آشیل دولت بشار اسد تبدیل شده است.
نفوذ عربستان ، قطر و مجموعه 14 مارس به رهبری سعد الحریری نخست وزیر سابق لبنان به عمق نیروهای مسلح سوریه یک تاکتیک شیطانی برای ایجاد دو ارتش جداگانه و مقابل هم تلقی می شود. در واقع این سیاستی است که رژیم صهیونیستی در سال 1979 میلادی در مورد
ارتش لبنان اتخاذ کرد و شماری از افسران و درجه داران لبنان را به عنوان ارتش مزدور از بدنه نیروهای مسلح لبنان جدا کرد. در آن زمان سعد حداد یکی از افسران بلندپایه ارتش لبنان از بدنه ارتش این کشور جدا شد و دولت لبنان آزاد را تحت فرماندهی ارتش رژیم صهیونیستی ایجاد کرد. پس از مرگ ژنرال سعد حداد در سال 1984 به جای وی سر لشکر آنتوان لحد، فرماندهی ارتش جنوب لبنان را به عهده گرفت که این مسولیت را تا سال 2000 زمان فرار ارتش رژیم اسرائیل از جنوب لبنان به عهده داشت .
فرار بیش از 15 هزار افسر و درجه دار و سرباز از بدنه ارتش سوریه و استقرار آنان در شهر انطاکیه ترکیه فضای نظامی و امنیتی جدیدی را بر کشور بحران زده سوریه حاکم کرده است. گفته می شود شمار زیادی از کماندوهای وابسته به رژیم اسرائیل اکنون در کنار شورشیان سوری در مرزهای مشترک سوریه و ترکیه مستقر شده اند. هدف اسرائیل اینست تا پس از سرنگونی احتمالی دولت سوریه از انتقال سلاح ها و موشک های دوربرد سوریه به لبنان جلو گیری کند. از سوی دیگر مأموریت ناظران اتحادیه عرب تا دو هفته دیگر به پایان می رسد و قرار است این ناظران گزارش نهائی خود را به نبیل العربی دبیرکل اتحادیه عرب تسلیم کنند. در چنین شرایطی اتحادیه عرب نیز ناتوانی خود را از کنترل در گیری های داخلی سوریه به اطلاع بان کی مون دبیر کل سازمان ملل خواهد رساند و در نهایت بحران سوریه وارد مدار بین المللی خواهد شد.
ترکیه نیز به نیابت از سوی ناتو و قطر و عربستان نیز به نیابت از آمریکا، اسرائیل و غرب امکانات لازم را برای حمله شورشیان نظامی به شهرهای مرزی سوریه فراهم خواهند ساخت. هدف این حملۀ احتمالی، اشغال شهرهای مرزی و تشکیل یک دولت انتقالی و سرانجام ایجاد ناامنی در شهرهای مختلف سوریه برای سرنگونی دولت بشار اسد است. اما با توجه به اینکه اغلب عناصر دستگاه های امنیتی و نیروهای مسلح از علویان تشکیل می شوند، لذا به نظر می رسد هر تلاشی برای سرنگونی دولت علوی بشار اسد با مقاومت علوی ها، مسیحیان و دروزی های سوریه مواجه خواهد شد. ترکیب جمعیتی سوریه به گونه ای است که امکان شکل گیری یک نظام تک قطبی در آینده وجود ندارد و هر تلاشی برای حذف علویان از ساختار قدرت به جنگ داخلی منجر خواهد شد. 26349

*کارشناس خاورمیانه
 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 194226

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 6 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    28 2
    بس كنيد اين رفتار دوگانه رو و اينقدر تهمت به مردم معترض سوريه نزنيد
  • بدون نام IR ۱۷:۳۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    25 3
    کذب محض هست اسرائیل بارها گفته تگران به حکومت رسیدن سنی ها بخصوص اخوان المسمین است و بشار را به انها ترجیح می دهد
    • بدون نام IR ۱۹:۴۱ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
      17 0
      كلاً چه گيري افتادن مردم سوريه ! نه غرب ميخواد اسد بره و نه شرق !
  • بدون نام IR ۱۹:۴۰ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۵
    21 0
    چرا نظرات من رو منتشر نميكنين ؟ مگه 6000 نفر كشته نشدن ؟ مگه بشار اسد ... ؟! اصلاً هيچي !
  • محمد US ۱۸:۲۶ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۷
    5 0
    در این تحلیل به جنبه های مختلف موضوع پرداخته شده, ولی ظاهرا" مقوله اخلاق هیچ جایی در این به اصطلاح تحلیل ندارد.
  • بدون نام IR ۱۲:۳۳ - ۱۳۹۰/۱۰/۲۸
    1 0
    کلا به ما چه سوریه هم مثل بقیه عربها هر کاری اونا کردند اینها هم می کنند ما باید کلاه خودمون رو بگیریم که باد تحریم و هدفمندی و انرژی هسته ای نبردش
  • بدون نام IR ۱۱:۰۵ - ۱۳۹۰/۱۱/۱۰
    0 0
    چرا ملت ها این قدر زود جو زده می شوید ... مثلا ... رفت ....رفت ، مبارک رفت،قذافی رفت ، .... چی شد حالا هم بشار اسد بره چی میشه مردم به بدبختی می افتند و هزاران بار به قبل از خودشان افسوس می خورند که حالا چه بدبخت شدیم . مثل زمانی که قذافی را کشتند که پایکوبی کردند حالا برند تورم گرانی هرج و مرج را تجربه کنند ..... . حالا بشار هم میره بعد ببینید چی میشه جز بدبختی چیزی عاید مردم نیست هرکه بیاد بالا به فکر احزاب خودش است نه مردم ،مردم فقط نقشی بازی می کنند که جو گیری است و با این هیجانات باعث میشن افراد دیگه بیان بالا .... ما گفتیم بعدا دچار افسوس نشن و هی نگن اون موقع !!!!!