غلامحسین حسنتاش

در بحث بیماری هلندی، اقتصاد را به سه بخش تقسیم می کنند: بخش اول کالای رونق یافته(در ایران بخش نفت)، بخش دوم کالاهایی که در سطح بین المللی قابل تجارت هستند و سوم کالاهایی که قابل حمل و نقل و تجارت نیستند مانند زمین و مسکن.
تجربه هلند این بود که بعد از اینکه گاز کشف کرد و درآمد سرشاری از صادرات گاز بدست آورد بعد ازمدتی تولید کالاهای قابل تجارت (tradable) به شدت افت کرد و از رقبای تجاری دیگرش عقب افتاد و بعد سرمایه ها رفت به سمت کالاهای غیر قابل تجارت ( non tradable ) یعنی پس از مدتی بخش ساختمان و مسکن رونق پیدا کرد و قیمت ها در آن بخش بالارفت. چرا که درآمد گاز باعث تقویت پول ملی هلند شده بود و این در واقع موجب گران شدن کالایش برای دیگران و افت بخش تولید صادراتی شد. غیر از بیماری هلندی، بیماری دیگری در اقتصادهای وابسته به نفت شناخته شده و خیلی ادبیات گسترده یی درباره اش هست که بحث اقتصاد رانتی است منظور از رانت هر نوع عایدی است که ناشی از کار و تلاش سرمایه گذاری و اینها نباشد و ناشی از یک امتیاز باشد.
درآمد کشور نفتی ناشی از کار و تلاش نیست ناشی از این امتیازی است که دیگران ندارند و او دارد. منابع فراوان و کم هزینه طبیعی این رانت را ایجاد می کند و بعد این وارد اقتصاد می شود و اقتصاد را آلوده می کند و هرچه رانت بیشتر در اقتصاد باشد اقتصاد آلوده تر می شود و همه تلاش دارند که چنگ بیندازند به این پول بی زحمت و بعد کارکرد دولت به مرور می شود توزیع کنندگی رانت؛ یعنی هر قدرتی می آید رانت را به نحوی توزیع می کند بین اقشار مختلف جامعه یا طبقات مورد حمایت خودش و به هرحال مطابق با اهداف سیاسی خودش و همه دنبال این هستند که به نحوی به این رانت چنگ بیندازند.
هر چقدر رانت در اقتصاد بیشتر باشد لطمه بیشتری به کار و تلاش می زند و ما این را در اقتصاد خودمان به وضوح می بینیم ، حالابا چه مکانیزم هایی اتفاق می افتد شاید زیاد مهم نباشد ولی در یک دید کلان شما می بینید در این 7، 8 سالی که درآمد های نفتی مان به شدت افزایش پیدا کرده تولید ملی لطمه خورده، به هر حال دولت برای استفاده از این ارز های نفتی و تبدیل این ارزها به ریال، مجبور بوده که به نوعی واردات را بی بند و بارانه تر آزاد کند و خود این به تولید ملی لطمه زده است.
در بحث نفرین منابع یکی دیگر از بررسی هائی که شده مطالعه بر روی ارتباط بین فساد اداری و مالی و درآمدهای نفت است مطالعات کمی که در کشورهای مختلف انجام شده به طور واضح این را نشان می دهد که رابطه قوی بین فساد اقتصادی و درآمد‌های رانتی منابع، وجود دارد یعنی هر چه این درآمد بالاتر می رود فساد مالی هم گسترش پیدا می کند و ما هم این مسئله را در اقتصاد ایران شاهد هستیم، بالاخره شاید ما در گدشته هم اقتصاد خیلی سالمی نداشتیم ولی سابقه اختلاس های با ابعاد سه هزار میلیاردی هم نداشتیم. این حاصل بالارفتن شدید درآمد نفت و وارد کردن بی‌بندوبارانه آن به اقتصاد کشور است.


*عضو هیئت مدیره انجمن اقتصاد انرژی، سردبیر ماهنامه اقتصاد انرژی
/22231

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 219792

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 7
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام GB ۰۱:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    9 0
    به عنوان شاگرد سالهای دور آقای حسن تاش همیشه از نوشته های ایشان لذت برده ام. در همین مقاله کوتاه هم نکات آموزنده فروانی وجود دارد. خدا را شکر که خبرآنلاین خود را از برکت نوشته های ایشان محروم نکرده است.
  • کیوان IR ۰۱:۳۷ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    13 1
    هزار تا از این مقاله ها هم نوشته شود این دولت گوشش به این حرف ها بدهکار نیست. این همه اقتصاد دان ها و نمایندگان مجلس درباره مضرات واردات بی رویه و چند نرخی بودن ارز، کالا و خدمات توضیح داده اند ولی باز هم بهمنی و حسینی می آیند مصاحبه های کسالت آور می کنند و همان مطالب غیر علمی خود را بیان می کنند و ادعای داشتن دکترا هم دارند. تنها راه اینه که این یک سال باقیمانده احمدی نژاد را هم تحمل کنیم و دعا کنیم رییس جمهور بعدی خرد گراتر باشد. فعلا که مجلس هم زورش به این دولت نمی رسد.
  • بدون نام IR ۰۷:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    22 1
    ما تا حالا فکر می کردیم ، عامل اختلاس همان عزیزی هستند که از ایران رفته اند. پس برای همین هیچ کس از ایشان شکایتی نداشت. چون عامل اصل بیماری هلندی هستند.
  • پویا SE ۱۷:۳۲ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    4 1
    به نظر میرسد مشکل اصلی نظام اقتصادی موجود است که دولت های مختلف (و نهادهای قدرتی) هر کدام به نحوی سعی در استفاده (سوء استفاده) از آن به نفع خویش دارند. مشکل با این دولت و آن دولت حل نمی شود. این مسئله سالهاست گریبانگیر ایران است. حتی در حکومت های گذشته.. در اصل موضوع عدم وجود سیستم پویایی اقتصادی است. اقتصاد ایران رشد باری به هر جهت و بدون فکر و استراتژی داشته. اقتصاد حاجی بازاری است که فقط به دنبال کسب سود در کوتاهترین زمان و به آسانترین روش است. حتی رشد علمی آن هم فقط در حد محلل اعتباری برای همین اقتصاد فش بوده و هست نه برای اصلاح و بازبینی، حالا به نظر کارشناسان محترم خصوصاً جناب آقای حسن تاش، راه حل پیشنهادی چیست ؟؟؟
  • منصور IR ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 1
    براي مقابله با اين موضوع و اقتصاد سالم بايد توليد نفت كاهش يابد و فقط إز ميادىن مشترك بهره برداري نمود. درست است ؟
  • محسن US ۲۲:۱۶ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۲
    2 5
    چرا آدرس غلط میدی آقای کارشناس! این سه هزار میلیارد اختلاس نبود بلکه یک فساد بانکی بوده و هست و خواهد بود البته تا زمانی که همین سیستم فعلی در بانکها رواج داشته باشد. اقتصادی که بر مبنای ربای بانکی بنا شود زایل می شود آقای کارشناس حالا شما هر چقدر دوست داری برو رمان های اروپایی آسیایی بخوان و برای سه هزار میلیارد و امثالهم اسم گذاری هلندی و غیره بفرما.
  • علي DE ۰۰:۰۹ - ۱۳۹۱/۰۳/۲۳
    9 2
    خوب پس مقصر اصلي شناخته شد! بايد از ملكه هلند شكايت كنيم. همه اش تقصير بيماري است كه به جان ما انداخته