آنچه در حال حاضر از سوی آمریکا در سوریه دنبال می شود، تضعیف وناتوان کردن نظام سوریه است و نه سرنگونی آن.

*سیدمرتضی نعمت زاده

 در پاسخ به یادداشت منتشر شده در سرویس بین الملل خبرآنلاین با عنوان :"آمریکا چه زمانی وارد معرکه سوریه می شود؟" نکاتی چند در خور توجه است. به اعتقاد من در حاضر آمریکا ترجیح می دهد بحران سوریه را مدیریت کند تا اینکه آن را یکسره کند. البته این سیاست و نحوۀ تعامل آمریکا نه تنها در مورد بحران سوریه بلکه در مورد سایر بحران ها و انقلاب های منطقه نیز اعمال می شود. از جمله در مصر، یمن، بحرین و تا حدی لیبی.آمریکا اصولاً گرایش دارد که این بحران ها طولانی شده و تداوم داشته باشد تا رقبای منطقه ای و بین المللی خود را درگیر این بحران ها کند و از این طریق آنها را درابعاد و عرصه های سیاسی، تبلیغاتی، رسانه ای و حتی امنیتی و نظامی وارد جنگی فرسایشی کند و در طولانی مدت از نفس بیاندازد. واقعیت اینست که آمریکا چون قادر به یکسره کردن این بحران ها به نفع خود نیست، یعنی نمی تواند با توجه شرائط داخلی خود و همچنین اوضاع بین المللی، با مداخله نظامی، بحران سوریه را یکسره کند، لذا ترجیح می دهد آنرا به عرصه ای برای تضعیف رقبای خود مبدل سازد. در حال حاضر دولت و ملت سوریه به عنوان حلقۀ میانی و مؤثر مقاومت، حزب الله لبنان به عنوان حلقۀ اثرگذار در این جبهه و ایران نیز به عنوان رهبر جبهۀ مقاومت در سطح منطقه، و نیز چین و روسیه در سطح بین المللی درگیر در این بحران هستند.

در مصر، جریان های انقلابی و مردم درگیر بحرانِ جابجایی قدرتند، در یمن نیز وضعیت به همین منوال است و در بحرین نیز مردم به شکل دیگری در کشمکش با نظام مورد حمایت آمریکا گرفتار آمده اند. در عراق هم بحران سیاسی و اختلافات داخلی به شکل خاص دیگری در جریان است. بنابراین آمریکا چون قادر به یکسره کردن بحران ها از جمله بحران سوریه نیست، ترجیح می دهد این بحران ها را مدیریت و با طولانی کردن آنها رقبای خود را درگیر و در یک فرایند فرسایشی تضعیف کند.

در حال حاضر روسیه و چین ناگزیرند در نشست های پی در پی نظیرِ اجلاسِ دوستان سوریه و همچنین اجلاس ژنو و در برابر رسانه ها در مقابل جوسازی ها و اتهامات، ازمواضع خود دفاع کنند و ایران هم به عنوان کشوری که به خاطر مقاومت در کنار سوریها ایستاده است، باید در مورد مواضع خویش، تدافعی پاسخگو باشد.
اینکه این روند فرسایشی تا چه زمانی ادامه خواهد یافت؟ به نظرم آمریکا این وضعیت را تا پس از انتخابات ریاست جمهوری و مستقر شدن وضعیت جدید(در صورت انتخاب شدن رییس جمهور جدید) ادامه خواهد داد. تا آن زمان شاید بحران اقتصادی بین المللی هم وضعیت بهتری پیدا کرده باشد، در آن صورت آمریکا با برخورداری از قدرت انتخاب، اگر شرایط را برای دخالت نظامی مساعد ببیند و از سویی اگر توانست از موضع قدرت جریان های به شدت متعارض و متعدد مخالفان سیاسی و نظامی سوریه را در کنار هم قراردهد، آنگاه با استفاده از آنان، مشروعیت مداخلۀ نظامی و سیاسی در سوریه را نیز برای خود کسب می کند و اقدام به یکسره کردن خواهد کرد.

 آنچه در حال حاضر از سوی آمریکا در سوریه دنبال می شود، تضعیف و ناتوان کردن نظام سوریه است و نه سرنگونی آن؛ چرا که در حال حاضر در صورت سرنگونی نظام اسد، قدرت در دست آمریکا قرار نخواهد گرفت. آمریکا به هیچ وجه اجازه و رضایت نخواهد داد که تصمیم گیرنده ای جز خودش در حوزۀ سوریه وجود داشته باشد. لذا تازمانی که مطمئن نباشد که آینده سوریه در دستان واشنگتن قرار خواهد گرفت، اقدام به یکسره کردن نخواهد کرد و این یکسره کردن، اگر شرایط با واشنگتن همراه و یار باشد، بعد ازانتخابات ریاست جمهوری آمریکا اتفاق خواهد افتاد. اما آیا جبهۀ مقاومت و جریان بیداری باید همچنان در زمینی بازی کنند که مدیریت آن در دست آمریکاست و یا اینکه به نحو دیگری باید رفتار کنند؟ این مسئلۀ بسیار مهمی است.

به نظر می آید جبهۀ مقاومت و جریان بیداری اسلامی، نیاز به اقدامی استراتژیک و راهبردی دارد تا به عنوان یک نقطه عطف، ابتکار عمل را از چنگ رقیب خارج کند و او را در موضعی انفعالی و تدافعی قرار دهد و به نوعی مدیریت صحنه را در دست گرفته و تحولات را به سمت منافع ملت های منطقه هدایت کند. این ابتکار عمل در کجا می تواند اتفاق بیفتد؟ آیا در فلسطین، مصر، بحرین، عربستان و یا در جای دیگر؟.

 *رایزن اسبق فرهنگی ایران در سوریه

 26349

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 226857

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 9 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 10
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بدون نام IR ۰۸:۵۲ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    68 11
    وقتی آنها گفتند خاورمیانه جدید فکر کردید شوخی می کنند؟ قاعدتا شما که هیچ، روسیه و چین هم کار زیادی ازشان ساخته نیست.
  • بدون نام IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    40 16
    قدرت دست فراماسونهاست و امریکا از اونها حمایت میکنه خاور میانه جدید در حال شکل گیریه این خواسته اسراییله و 50سال پیش این تصمیمات گرفته شده در 6بند که یکی از اونها همین انقلابها هست که به ظاهر دمکراسی در این کشور ها به وجود بیاره ولی به نفع اسراییل و سوریه هدف بعدی هست
    • ehsan IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      2 14
      100 صحیح است ماسون ها خیلی خوب برنامه ریزی کردن و نقشه بزرگشون در حال شکل گیری هست مگر اینکه اتفاق بزرگ و عجیبی رخ بده تا این نوع طرح ها بنیادین اتفاق نیفته متاسفانه بعضی از کاربران خبر آنلاین به این موضوع آگاه نیستند و اینجور نظرات را به سخره می گیرند چرا بعضی ها دوست دارند در سوریه جنگ اتفاق بیفتد این اتفاق برابر است با نابودی مردم خاورمیانه و بدبختی و فلاکت مردمان مسلمان به خدا این طرح ها واقعیت دارند حرف های من چرت و گزاف نیست اینها واقعیتند
    • محمد EU ۰۰:۲۸ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۱
      1 10
      بله خدارا شکر یکی پیدا شد که از سیاست دنیای امروز چیزی بلد باشه من تو قسمت حرف اقای فلاحت پیشه هم گفتم اما چاپ نشد یهودیان که اساس ساختن امریکا هستند دارند انتقال سرمایه میدن به چین میبینید که نفت ایران رو به ارزون ترین قیمت ممکن خریداری میشه با واردات کالاهای بیکیفیت اقتصاد کشور رو به ویرانی میکشه و ....اونوقت اقای فلاحت پیشه که فکر میکنه رفتن به مجلس اوج سیاست مداری یک فرد است میگن که مجلس احساسی عمل نکند اونا که نیاز به نفت دارن فعلا تو غفلت و بی خبری سیاست مدارایی مثل شما نفت میبرن دیگه نیازی به حمله و خرج بودجه برای جنگ با کشوری به قدرت ایران ندارند محمد از یاسوج (عزیزان خبر انلاین لطفا اینو چاپ کنید)
  • بدون نام IR ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    38 5
    این دقیقا همان کاری هست که داره با ایران میکنه البته تو ایران شروع کار هست تازه بعد از سوریه و ایران نوبت به روسیه و نهایتا چین میرسه
  • بی نام A1 ۱۱:۱۵ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    13 1
    این فرآیند از عرق شروع و با ایران پاین می یابد
  • بدون نام IR ۱۱:۴۶ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    16 2
    امریکا همه جا را مدیریت میکند از ژاپن در شرق دنیا و تا امریکای جنوبی ومردم ساده دل ومتفکران اندیشمند و سیاست مدراران در کلیه کشورها فکر می کنند که خودشان تصمیم میگیرند در صورتی که این غول بی شاخ دم است که همه دنیا را به بازی گرفته فکر میکنید غیر از این است
  • بدون نام IR ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    17 0
    در اینکه آمریکا و اسراییل از طولانی شدن بحران سوریه سود خواهند برد هیچ شکی نیست به دو دلیل: 1- ازبین رفتن منابع مادی سوریه و تضعیف این کشور، درگیر شدن سالیان متمادی در بازسازی خرابی های ناشی از جنگ داخلی. 2-از بین بردن وجهه ایران، روسیه و چین در میان اکثریت مردم سوریه، با جمعیت 75 درصدی اهل تسنن و تخریب چهره این کشورها درجهان اسلام و حتی در میان سایر کشورهای جهان. فارغ از این مسایل و بحث ها و منافع مادی یک کشور در دیگر کشورها!!!. آیا از نظر مسایل انسانی حمایت از دیکتاتوری که حکومت را به ارث برده است و هزاران نفر را کشته یا آواره کرده، عملی درست است؟؟؟
    • امید NL ۱۹:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
      8 1
      اشتباه نکنید دوست من به این سادگی ها هم نیست و چاقویی دو لبه است. طولانی شدن جنگ داخلی در سوریه میتواند برای تمام منطقه و برای قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای زیان بار باشد. سوریه در منطقه ای واقع شده است که کشورهایی در مجاورت آن قرار دارند که در بی ثباتی و وضعیتی شکننده قرار دارند و روز به روز احتمال گسترش این درگیری ها به عراق و لبنان و در نتیجه نا امن شدن کل خاورمیانه و فعال تر شدن گروه های بنیاد گرا نظیر القاعده وجود دارد و خاورمیانه همانند بشکه باروت اماده جرقه است که میتواند جنگ های گسترده فرقه ای و طایفه ای در آن کل خاورمیانه را تبدیل به یک پارچه آتش کند و اولین تاثیر آن بر غرب میتواند اختلال در جریان انرژِی خاورمیانه و افزایش سرسام آور قیمت نفت در جهان و فروپاشی اقتصاد جهانی باشد.
  • علي IR ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۱/۰۴/۲۰
    17 1
    لازم به مداخله امريكا نيست چون خود مردم سوريه دقيقا دارند همين كار را ميكنند .