پنهان کردن زنان در خانه، نداشتن اجازه عبور در خیابان و بازار بدون حضور یک مرد، بستن مدرسه ها، نفرت از موسیقی و اشائه این نفرت از سوی طالبان، سوزاندن کتاب و...از فجایعی است که در این سه‌گانه به آنها اشاره شده است.

به گزارش خبرآنلاین، سه گانه دختران کابلی (نان آور، سفر پروانه ای، شهر گلی) نوشته دبورا الیس با ترجمه شهلا انتظاریان از سوی انتشارات قدیانی روانه بازار نشر شده است. «پروانه» یازده سال دارد و در کابل در زمان سلطه طالبان بر افغانستان (سال 1997) زندگی می کند. مادرش نویسنده ای اخراجی است که با کمک دوست نزدیکش در سازمان اتحاد زنان افغان به فعالیت می پردازد. پدرش معلم تاریخ است که در اثر بمباران یک پایش را از دست داده و به جرم تحصیل در انگلستان و خواندن کتاب های انگلیسی، توسط طالبان به زندان افتاده است. پروانه برای گذران زندگی خانواده و کسب در آمد، خود را به لباس پسران در می آورد، به بازار می رود و در جای پدر، شغل او را دنبال می کند. «شوزیه» دوست و همکلاسی پروانه هم مانند او برای تهیه نیاز های خانواده اش در لباس پسرانه به چای فروشی در بازار مشغول است. او آرزو دارد روزی از افغانستان به فرانسه برود و زندگی دیگری را آغاز کند. این دو زیر فشار خصمانه طالبان، رویدادهای غریبی را پشت سر می گذارند. سرانجام پروانه که پدرش را از دست داده و خانواده اش را گم کرده است، موفق به دیدار مادرش می شود و شوزیه به جای رفتن به فرانسه تصمیم می گیرد در افغانستان بماند و به هموطنان آسیب دیده اش کمک کند.


مجموعه سه گانه دختران کابلی داستان واقعگرا و تاریخی شجاعت و تلاش درد آوری است برای زنده ماندن در شرایط بحرانی جنگ و در باره رنج دختران و زنان افغانستان در زمان سلطه یک گروه مذهبی افراطی به نام طالبان. شخصیت اصلی دختری است به نام پروانه. او بارها از پدرش که آموزگار تاریخ بوده این گونه شنیده که طالبان به معنی خواهان و پژوهشگر در امور مذهبی است و مذهب به مردم می آموزد که انسانی بهتر و مهربانتر باشد اما پروانه عملا می بیند که طالبان افرادی هستند که از افغانستان جایی نساخته اند که مردم بتوانند با هم دوست و مهربان باشند. داستان از فقر، بی حرمتی و توهین به ویژه به دختران و زنان، ساختن شرایط غیرانسانی برای مردم و از فجایع حکومت طالبان سخن می گوید. پنهان کردن زنان در خانه، نداشتن اجازه عبور در خیابان و بازار بدون حضور یک مرد، بستن مدرسه ها، نفرت از موسیقی و اشائه این نفرت از سوی طالبان، تبدیل کردن استادیوم های ورزشی و فوتبال به مرکز تنبیه افراد مجرم، سوزاندن کتاب و...از این نمونه فجایع است که کتاب به درستی از آن ها به مخاطب شناخت می دهد.
در واقع داستان برشی از تاریخ افغانستان است و می تواند برای جامعه شناسان و پژوهشگران مسایل سیاسی و تاریخی، به ویژه محققان مسایل زنان سر نخی باشد. این داستان با وجود داشتن فضایی غم انگیز، سرشار از امید به آینده و روشنی است.

انتظاریان درباره این مجموعه کتاب گفته است: سه گانه دختران کابلی داستان هایی واقعی از دوره حکومت طالبان در افغانستان است. این مجموعه با وجود تلخ بودن، روایتی واقعی از کشوری در همسایگی ماست که به نظرم بچه ها چیز زیادی از آن نمی دانند؛ به نظرم اطلاعات بچه ها شاید از کشورهای خیلی دورتر، بیشتر از اطلاعات آن ها درباره کشورهای همسایه ایران است.

همچنین نویسنده این کتاب، مدت ها در اردوگاه های پناهندگان افغانی به سر برده و داستان های فراوانی از این شکل شنیده است. او تمام حقوق این کتاب را به «انجمن زنان برای زنان» در افغانستان هدیه کرده است. زنانی که زندگی خود را وقف آموزش دختران افغانی در اردوگاه های پناهندگان کرده اند.
شایان ذکر است کتاب «نان آور» برنده جایزه «پیتر پن» سوئد، جایزه «راکی ماونتین» و جایزه کتاب «میدل ایست» دانشگاه کالیفرنیا بوده و کتاب «سفر پروانه» برنده جایزه ِ صلح جین آدامز بوده است.

 

 

ساکنان تهران برای تهیه این مجموعه خواندنی و هر محصول فرهنگی دیگر کافی است با شماره 20- 88557016 (شبانه روزی با پیغامگیر) سامانه اشتراک محصولات فرهنگی؛ «سام» تماس بگیرند و (در صورت موجود بودن در بازار) آن را در محل کار یا منزل _ بدون هزینه ارسال _ دریافت کنند. سایر هموطنان نیز با پرداخت هزینه پستی می توانند این کتاب را تلفنی سفارش بدهند.

6060

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 254015

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =