عباس عبدی در روزنامه بهار نوشت:

     اگر قرار باشد مهم‌ترین اشتباه‌های رفتارهای انتخاباتی اصولگرایان در انتخابات ریاست‌جمهوری اخیر را ذکر کرد، بی‌گمان تعدد نامزدها یا عدم ائتلاف میان آنان را، شامل نمی‌شود. زیرا تن دادن به تعدد نامزدها و ناتوانی در رسیدن به ائتلاف برای آنان اجتناب‌ناپذیر بود و گریزی از آن نداشتند و حتی اگر به ائتلاف هم می‌رسیدند دردی از آنان درمان نمی‌شد. در این میان باید به دو اشتباه راهبردی و تاکتیکی آنان اشاره کرد. اشتباه راهبردی اصولگرایان، اتکای بیش از حد به رانت‌های سیاسی و اقتصادی و ارتباطی بود. در زمینه رانت سیاسی، نیازی به توضیح نیست که حضور آزادانه آنان در عرصه عمومی سیاست و اطمینان از تایید صلاحیت حتی نامزدهای کم‌صلاحیت‌دار آنان، این گمان نادرست را نزد آنان ایجاد کرد که حتما نزد مردم محبوب‌تر و شناخته‌شده‌تر و مقبول‌تر و در نتیجه رای‌آورتر هم هستند. انعکاس این گمان نادرست را در وسایل ارتباط جمعی رسمی می‌بینیم که آنان همیشه پای ثابت برنامه‌های تلویزیونی بودند، گویی فقط این افراد در جامعه هستند و صدای دیگری وجود ندارد. برای فهمیدن استفاده اصولگرایان از رانت اقتصادی، کافی بود که به تبلیغات انتخاباتی اخیر توجه می‌کردیم. بنده در روزهای پایانی انتخابات برای سخنرانی به چند شهر و مرکز استان رفتم. در همه جا بَنِرهای بزرگ نامزدهای اصولگرا به‌ویژه یکی از آنان به چشم می‌خورد ولی هیچ خبری از تصاویر آقای روحانی نبود. در تهران این مسئله مشهودتر بود. شنیدم در بخش‌های کوچکی از کشور تصاویر بزرگ یکی از نامزدها نصب شده بود که حتی یک رأی هم نیاورده است. در همین تهران از ماه‌ها پیش ستادهای حقوق‌بگیر داشتند در حالی که ستادهای اصلاح‌طلبان بیشتر از جیب خود هزینه می‌کردند. از یکی از دست‌اندرکاران ستاد مرکزی یکی از آقایان اصولگرا شنیدم که اولین نظرسنجی ستاد آنان در سال گذشته و در سطح کشور 230‌میلیون تومان هزینه داشته است. اگر حساب سایر نظرسنجی‌ها و سهم اندک نظرسنجی را در هزینه ستادها لحاظ کنیم، بودجه این ستاد به ده‌ها‌میلیارد تومان می‌رسد که غیرممکن است از طریق عادی جمع‌آوری شود، اگر راهی برای اعلان مخارج نامزدها بود واقعیت روشن‌تر می‌شد. جالب است که بدانیم در روزهای پایانی در بعضی از اماکن و محلات و اتوبوس‌های تهران (جای دیگر را اطلاع ندارم)، ساندویچ می‌دادند که پنج‌هزار تومان هم همراه آن بود! اگر هزینه صرف شده برای هر رأی به دست آمده را با این ارقام حساب کنیم، به حدود هر رای صد‌هزار تومان خواهد رسید. وقتی که یک نیروی سیاسی تا این حد متکی به رانت‌های سیاسی و ارتباطی و اقتصادی باشد، خود را بی‌نیاز از به کار‌گیری ذهن‌های خلاق خواهد دید و این آغاز سقوط است. ولی اشتباه بسیار مهم و تاکتیکی اصولگرایان که این یادداشت با هدف بحث درباره آن نوشته شده است، ورود آقای جلیلی به انتخابات بود. ورود ایشان به دلیل وظیفه مهمی که در جریان پرونده هسته‌ای داشتند بسیار معنادار بود. به‌ویژه آن‌که همفکران وی سعی می‌کردند دو‌گانه‌ای را به نام خط سازش و خط مقاومت با نمایندگی و تقابل آقای روحانی و آقای جلیلی ایجاد کنند. چرا این رفتار اشتباه بود؟
    1- فرض کنیم که رأی آقای جلیلی بیشتر از آقای روحانی می‌شد. هیچ دستاوردی برای طرفداران خط فرضی مقاومت نداشت، زیرا آن‌ها درنهایت به همین نقطه‌ای که قبلا بودیم می‌رسیدند که اکثریت مردم طرفدار خط مقاومت هستند. البته روشن است که در این صورت می‌توانستند مدعی شوند که مردم خط مقاومت را بر خط سازش ترجیح می‌دهند، ولی این فقط یک ریسک بود. زیرا این خطر وجود داشت که خط فرضی سازش مورد نظر آنان برنده شود، همچنان که با فاصله زیادی برنده شد. ولی متاسفانه طرفداران خط فرضی مقاومت به جای آن‌که بگویند خط سازش مورد اتهام آنان برنده شده، خود را به کوچه علی‌چپ می‌زنند، گویی که اصلا چنین تقابلی مطرح نبوده است.
    2- اشتباه تاکتیکی مذکور در فهم و درک انتخاباتی نیروهایی بود که آقای جلیلی را به میدان آوردند و با اوج‌گیری اولیه در نظرسنجی‌ها گمان کردند که تا پایان می‌توانند این مسیر را جلو بروند. در حالی که چنین امری امکان‌پذیر نبود. گذشته از آن‌که ایشان به لحاظ توانایی‌های شخصیتی قادر به رقابت با سایر نامزدها نبود، بنابر این قابل پیش‌بینی بود که خط فرضی مقاومت هیچ‌گاه قادر به جلب آرای عمومی مردم نخواهد شد. مشکل دیگر این بود که ایشان جانباز دفاع مقدس است و بهتر بود که به این صفت از ورود به مبارزات انتخاباتی پرهیز می‌کرد تا یکی از جانبازان کشور در معرض شکست انتخاباتی قرار نگیرد.
    3- بدترین اشتباه اصولگرایان در این انتخابات طرح مسئله خط سازش و مقاومت بود، زیرا اگر منظور از خط سازش، گذشت کردن از منافع ملی کشور است، در این صورت چگونه ممکن است که مردم به چنین فردی رأی دهند و از آن مهم‌تر این‌که چگونه ممکن است شورای نگهبان چنین فردی را تایید کند؟ بحث اصلی این انتخابات در تقابل سازش و مقاومت نبوده و نیست. بحث بر سر عقلانیت و تفاهم و مشارکت در تصمیم‌گیری و تعامل با دنیای خارج و چگونگی هرچه بهتر تامین کردن منافع ملی است. از نظر فرد پیروز انتخابات قرار نیست که بازی با خارج، به صورت صفر و یک باشد. این اشتباه بسیار نابخشودنی به بعضی نیروهای تازه‌کار اصولگرا وارد است که با طرح چنین شعار بی‌مناسبتی نه‌تنها در انتخابات شکست خوردند، بلکه یک گاف سیاسی مهم به جای گذاشتند که برای کشور منفعتی نداشت و سراسر ضرر بود. چند سالی بود که نیروهای جوان اصولگرا تا حدودی در برابر افراد سابقه‌دارتر این جناح، دارای وجهه‌ای شده بودند، ولی اکنون که دومین شکست ناخشنودکننده خود را تجربه می‌کنند در برابر آنان به شدت تضعیف شده‌اند. شکست اول آنان در رفتار دولت احمدی‌نژاد متبلور شد و اکنون این اصولگرایان جوان با دومین شکست سیاسی خود در راه انداختن خط سازش و خط مقاومت و شکست انتخاباتی، نه‌تنها به خلط مفهومی مقاومت متهم می‌شوند، بلکه یکی از عوامل اصلی شکست اصولگرایان را رقم زدند. با این حساب، احتمال این‌که نیروهای اصولگرا دوباره پیرامون افراد باسابقه‌تر این جناح جمع شوند زیاد است.

 
 1717

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 300564

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 26
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۴:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    161 5
    خود را بی‌نیاز از به کار‌گیری ذهن‌های خلاق خواهد دید و این آغاز سقوط است!!احسنت
  • ایرانی GB ۰۴:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    37 6
    اتفاقا کار خوبی کردند و درس خوبی هم گرفتند که مردم شریف و با عزت ایران از افراطی گری و طالبانی شدن مذهب متعالی شیعه بیزارند و عطوفت ، گشاده رویی و همزیستی را که این مذهب در سرلوحه تعالیم خود دارد ترجیح میدهند ، (حالا بزار به این روش ادامه دهند انشاا.. که توفیق پیدا کنند).
  • lili A1 ۰۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    آقای نویسنده خیلی جلیلی رو بزرگ می بینید ضمنا پوسترهای روحانی رو در تمام شهرها می نوانستید 2 روز آخر ببینید کجا بودی شما؟
    • .... A1 ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
      55 14
      این پوسترها کجا بود که ما ندیدیم ؟
  • بی نام A1 ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    118 7
    بنظر من جليلي خودش رو مثل احمدي نژاد ميدونست. زير بار اصولگراها نميرفت
  • بی نام A1 ۰۵:۰۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    95 13
    آدم چیز فهم
  • بی نام IR ۰۵:۱۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    67 12
    احسنت بر استاد عاس عبدي
  • مهدی A1 ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    99 2
    البته باید پذیر فت حضور اصول گرایان با 3-4 کاندید واینکه اقایان نتوانستد در نهایت روی یه کاندید مستقل به توافق نهایی برسند و در جبهه مقابل با درایت سران اصلاحات (سید محمد خاتمی و هاشمی رفسنجانی ) در معرفی کردن روحانی به عنوان کاندید مستقل و مورد حمایت دولت اصلاحات و البته کناره گیری دانشمند ارزشمند دکتر عارف به نفع دکتر روحانی بیشترین تاثیر رادر موفقیت و خلق این حماسه سیاسی داشت . اما به نظر بنده مهمترین عامل شکست اصول گرایان و عاملی که باعث شد اصول گرایان به تدریج حمایت بخش عظیمی از مردم را از دست بدهند تصمیمات غیر اصولی و شکست های متعدد دولت نهم و دهم در مهار تورم فقر و بیکاری و افزایش تحریم ها که تاثیر مستقیمی بر معیشت زندگی مردم خاصه قشر ضعیف داشت .
    • سمیرا A1 ۱۲:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
      29 2
      البته بد نیست بدونید که مجموع ارا اصولگرایان باز هم کمتر از اقای روحانی بود.
  • بی نام IR ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    96 5
    آفرین تحلیل مناسب و جامعی بود مخصوصا اون هزینه تبلیغات که معلوم نیست از کجا آورده ... باید مشخص شود و به اطلاع عموم گذاشته شود
  • بی نام IR ۰۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    19 1
    موضوع از اینها خیلی فراتر است اصلا گروه موسوم به اصولگرایان اساسا" یک اشتباه بزرگ هستند اشتباهی بزرگ که نتیجه دوری از اندیشه های اصیل حضرت امام خمینی (ره) است . اکثر افکار و راهبردها و ... ی گروه مذکور که در کشور در اقلیت هم هست اشتباهات استراتژیک هستند .
  • حق گو IR ۰۵:۳۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    70 0
    به انچه اشاره نشد و دليل اصلي مردم براي راي ندادن به آقاي جليلي شد آن بود كه حس مردم از ايشان ، همان نسخه دوم آقاي احمدي نژاد بود كه عامه مردم ديگر تحمل فردي با خصوصيات ايشان براي 8 سال را نداشتند. لطفا تحليل ها را اينقدر پيچيده و سخت نكنيد به بطن جامعه و مردم بياييد، ببينيد انها چه ميخواهند از وعده هاي رفع فقر و اوردن پول نفت سر سفره ها و گراني و تورم و بيكاري افسار گسيخته كه حاصل ستيزه جويي و يك دندگي دولت فعلي عليه جامعه جهاني س،ت خسته شده بودند. آري واقع بين باشيم
  • بی نام A1 ۰۵:۳۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    95 4
    این واقعا تحلیل درستی است چون من عده ی زیادی را دیدم که تنها به خاطر رییس جمهور نشدن جلیلی آمدند و به روحانی رای دادند
  • حداد IR ۰۵:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    25 26
    کلن این آقای عبدی بعد از اتفاق افتادن اتفاقات میتونه تحلیلی داشته باشه! قبل انتخابات که همش آیه یاس میخوند که بُرد با اصولگراهاست و الان تحلیلگر شده! بهرحال گویا داره خودش یه جورایی شرکت میده و شاید سهم هم بخواد!
  • احسان IR ۰۵:۵۱ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    3 24
    تحلیلتان رنگ و بوی هاشمی میدهد . بنده نمی خواهم کام مردم راتلخ کنم ولی همیشه اکثریت نشان دهنده حقانیت نیست. بنده به شخصه حاضرم تا رد شدن از این پیچ بزرگ تاریخی تحمل کنم ٰ‌همانطور که سالها تحمل کردم ٰ. آقای عبدی از طرف طیف خود سخن بگویید نه همه و این را بدانید گفتمان مقاومت 46 47 درصد رای دارد. متشکرم ، جوانی مسلمان ایرانی عاشق ولایت
  • بی نام IR ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    34 10
    تحلیل جامعی بود.
  • amir A1 ۰۶:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    5 8
    اگر جلیلی نمیومد، شانس قالیباف خیلی بیشتر میشد.
  • بی نام IR ۰۶:۲۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    22 2
    اصلا تحليل نياز نداره، اگر تو انتخابات قبلي مثل مجلس و غيره هم اصلاح طلبان حضور ميداشتن و ملت دل و دماغ راي دادن داشتن هيچوقت اصولگرايان پيروز ميدان نبودند.
  • بی نام A1 ۰۶:۳۷ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    2 7
    حداد محترم اينجا بحث درگيري استقلال و پرسپوليس نيست كه هر جي خواستي بنويسي اگر مطلبي نداري ننويس . نوشته خودت را يكبار بخوان . وقت كردي چند تا كتاب ادبيات دبيرستاني را هم دوره كني كارساز خواهد بود.
  • بی نام IR ۰۶:۴۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    25 1
    جلیلی هم نمیومد بازهم قالیباف امکان نداشت پیروز شه
  • كارمند A1 ۰۶:۵۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    10 2
    آ قاي عبدي جاهل بعد از دعواست .از طيف اونطرف هم آقاي با هنر همين خصوصيت را داراست وخوشبختانه جناب روحاني كه با فرمايش رهبر :"تا خداوند دل مردم را به كدام سو متمايل ميكند" دل ملت بسوي او متمايل شد.علي (ع) ميفرمايد :راه چپ وراست راه به گمراهيست راه رستگاري ونجات راه ميانه است .ما كه پيرو علي(ع)هستيم اعم از شيعه و سني وساير اديان الهي راه ميانه رابرگزيديم.باشد كه جزو نجات يافتگان باشيم.
  • مرتضی A1 ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    11 8
    قبلاً با تحلیل های آقای عبدی خیلی ارتباط برقرار نمی کردم اما این تحلیل های بعد از انتخاباتش همگی عالی بودن
  • ناشناس IR ۰۷:۴۳ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    4 22
    جناب عبدی! توده مردم کاری به طرح مساله سازش و مقاومت ندارند! مردم توی این 34 ساله نشون دادن که هر 8 سال یکبار برای تغییر وضعیت موجود بصورت متناوب عمل میکنند و این دوره هم چون روحانی(با سیاست ورزی هرچه تمام) بیشتر از بقیه از وضعیت موجود انتقاد میکرد ،رای دادند.اما درمورد سیاست تعامل با دنیای خارج! که مدنظر شماست و صفر و یک نبودن با این دنیا رو هم سال 82 (سعدآباد)رو هم دیدیم و هنوز که هنوز یه جواب قانع کننده از مسوولین وقت در برابر این ظلم آشکار به کشور نشنیدیم.
  • علی . عبد IR ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    9 1
    نظر آقای عبدی صحیح است ضمن اینکه مردم آبستن یک حرکت بودند تا یخ اقتدار را آب کنند و اگر از حساب رای خود مطمئن می شدند که شدند قدرت اراده ملی را به رخ بکشند . البته این فضا همیشه در بطن ملت موجود است مانده در چه زمان و چه موردی بروز دهند . خلاصه بگویم فرق نمی کند حزب و جناح باید مردم در این مملکت به حساب بیایند و الا همین است یا به مسول ناکار آمد پشت می کنند یا پشت او را به زمین می زنند.
  • من A1 ۲۰:۴۸ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    3 1
    جلیل رو زیادی بزرگ میکنید. اما اومدنش خالی از لطف هم نبود اینکه معلوم شد از بین 50میلیون ایرانی تنها 4میلیون با این طرزفکر و این نوع دیدگاه افراطی موافق هستن و نشون داد چقدر این مکتب در واقع مهجوره (حالا هرچقدر هم که روزنامه ها و دولت و صداو سیما براش تبلیغ میکنن و طوری نشون میدن که انگار کل ایران همچین فکر و اندیشه ای دارن)
  • حبیب A1 ۲۳:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۴/۰۵
    1 1
    اصلا از آقای جلیلی خوشم نمیاد، ولی ترور شخصیتی ایشون در جریان تبلیغات کاملا هدفمند و دور از اخلاق بود.