مجید جویا: آیا این که یکی شما را قلقلک بدهد با این که به شما غذای تند بخورانند، فرق دارد؟ لااقل از دید لب شما، تفاوت چندانی ندارد! تحقیق جدیدی نشان داده که فلفل سیچوان، همان اعصابی را تحریک میکند که هنگام یک «نوازش ملایم» تحریک میشوند.
به گزارش نشنال جئوگرافیک، پژوهشگران انستیتوی عصب شناسی شناختی یونیورسیتی کالج لندن دریافتهاند احساسی که مردم هنگام خوردن قلقل سیچوان (نوعی چاشنی غذایی که در خیلی از غذاهای شرق آسیا استفاده میشود) تجربه میکنند، همان حسی است که وقتی یک دستگاه لرزاننده را که با فرکانس خاصی در حال کار است به لب خود بچسبانند، تجربه میکنند.
نوبوهیرو هاگورا، نویسنده اصلی مقاله این تحقیق، میگوید: «فلفل همان دادههایی را به مغز میفرستد که حسگرهای پوستی در تماس با یک لرزاننده میفرستند. این مقاله با عنوان کنایه آمیز لرزش غذا، در مورد ارتباط واقعیت فیزیکی و چیزی که ما در عمل حس میکنیم، توضیح میدهد. پژوهش ما تنها یک مثال جالب از حالتی است که در آن چیزی که ما احساس میکنیم با چیزی که در عمل اتفاق افتاده، تفاوت دارد. در خیلی از موارد، توضیح تفاوت بین حس و واقعیت تنها با درک این که چگونه سیستم عصبی دادههای جهان بیرون را به مغز میفرستد، امکان پذیر است».
پژوهشهای قبلی نشان دادهاند که دیگر غذاهای تند مانند فلفل چیلی و روغن خردل هم رشتههای عصبی مرتبط با درد و گرمای فیزیکی را فعال میکنند. و تحقیقات بر روی حیوانات نمایانگر این هستند که ترکیب شیمیایی تند موجود در فلفل سیچوان (سانشول)، اعصاب «نوازش ملایم» سیستم عصبی را تحریک میکند. در نتیجه هاگورا و همکارانش تلاش کردند تا دریابند که آیا سانشول، چنین حسی را در انسان هم بر میانگیزد یا خیر.
چه حسی؟
آنها برای این کار نیاز به چند داوطلب شجاع داشتند.از 28 داوطلب خواسته شد که توضیح دهند وقتی یک محلول فلفل به لبشان زده میشود، چه احساسی دارند. بیشترین پاسخ «قلقلک» بود، و بعد از آن هم «سوختن»!
سپس از آنها خواسته شد که انگشتشان را روی یک دستگاه بگذارند و در سرعتهای مختلف دستگاه، احساس خود را با حس قلقلک بر روی لب خود مقایسه کنند.
پژوهشگران با دانستن این مسئله، دستگاه را بر روی لب شرکت کنندگان در آزمایش قرار دادند و آن را در سرعت 50 هرتز تنظیم کردند، و همان طور که پیشبینی میکردند، شرکت کنندگان گفتند که احساس کردهاند که انگار یک فلفل سیچوان بر روی لبشان گذاشتهاند. به این ترتیب میشد چنین نتیجه گرفت که احساس قلقلک با اعصاب حسگر نوازش ملایم ارتباط دارد، ولی آنها میخواستند به اطمینان برسند.
در نتیجه در آخرین مرحله پژوهش، آنها ماشین را برای یک بازه طولانیتر روی لب داوطلبان قرار دادند تا از حسگرهای عصبی حساسیت زدایی کنند، و با خسته کردن این حسگرها، کاری کنند که این اعصاب احساس کنند که انگار دستگاه در حال خاموش شدن است. پس از آن، آنها فلفل را استعمال کردند. اگر دستگاه لرزاننده، همان اعصاب را تحریک کرده بود، پس از خسته شدن اعصاب، فلفل کمتر تند به نظر میرسید.
هاگورا گفت: «این دقیقا همان چیزی است که یافتیم. به این ترتیب، میتوانیم با اطمینان بگوییم که فلفل سیچوان و قلقلک، مسیر مشترکی را در راه رسیدن به مغز میپیمایند».
53271
نظر شما