۰ نفر
۹ مهر ۱۳۹۲ - ۲۰:۱۳

شهرام رئیسی دهکردی

تجربه بانکداری نوین در ایران هنور به مرز صد سالگی نرسیده اما در این مدت بدلیل رخدادهای محیط پیرامونی در فضای سیاسی و اجتماعی و اقتصادی کشور، تحولات اجتناب ناپذیر و شگرفی را پشت سر گذاشته است. فارغ از نوسانات مقطعی و تاثیرات ناشی از تصمیم‌های خاص اقتصادی که بار آن بر دوش بانکها بوده؛ حداقل در سه دهه اخیر سه اتفاق مهم را می توان برشمرد که ساختار ماهوی بازار پول کشور را دگرگون کرده است. این سه رخداد شامل ادغام و ملی اعلام شدن بانکها، تصویب قانون عملیات بانکی بدون ربا و در نهایت اعطای مجوز حضور و فعالیت بانکهای خصوصی بوده است. موضوع این نوشته حول این محور اخیر شکل گرفته است.

مروری ساده بر عملکرد بانکداری خصوصی در ایران پس از انقلاب موید این واقعیت است که علیرغم گذشت زمان کوتاه از تاسیس اولین بانک خصوصی پس از انقلاب(12 سال) ، این بانکها توانسته‌اند در عرصه رقابت با رقیبان دیرپای خود موفق عمل نموده و معادلات بازار پول اقتصاد ایران را تا حد قابل توجهی به نفع خود تغییر دهند. شاید اغراق نباشد که بانک‌های خصوصی جزو معدود بخش‌های خصوصی بوده‌اند که در رقابت با بنگاه‌های مشابه در بخش عمومی و دولتی توانسته‌اند کارنامه موفقی برجای گذارند.

دلایل این دستاورد را شاید بتوان با دو رویکرد متفاوت تحلیل کرد: از منظر دفاع از عملکرد بانک دولتی چنین بیان می‌شود که این بانکها گرفتار تمام ناکارآمدی‌هایی هستند که گریبانگیر سایر قسمتهای بخش عمومی است و در این ناکارآمدی فراگیر در بخش دولتی، استثنایی برای نظام بانکی دولتی نیز وجود ندارد. طبیعی خواهد بود که در این عرصه‌ی نه چندان رقابتی، بنگاه کوچک‌تر و چابک‌تر خصوصی بتواند قابلیت‌های بالاتری را ثبت کند. از طرف دیگر بانک‌های خصوصی چونان همتایان خود در بخش دولتی درگیر مصوبات تکلیفی و خاصه‌خرجی‌های دولت از کیسه خود نبوده و یا تا حد کمتری بوده‌‌اند و لااقل در تخصیص منابع تا حد بسیار زیادی علمی و منطقی‌تر عمل کرده‌اند و این دلیل موفقیت نسبی آنها بوده است.

ضمن پذیرش این موارد به عنوان بخشی از منبع اقتدار عملکرد بانکهای خصوصی اما در مقابل باید توجه داشت که  بسیاری از این بانکها در مقایسه با بانکهای دولتی از زیرساختهای فیزیکی اثرگذار در عملکرد مانند تعداد شعب، تعداد پرسنل و... برخوردار نبودند.

بنابراین نوع نگاه متفاوت دیگری در قالب رویکرد دوم نیز وجود دارد:

عملکرد بخش خدمات به طور عام و نظام بانکی به طور خاص به شدت وابسته به توانمندی سرمایه انسانی آن است که به نظر نگارنده بررسی جریان جابجایی مدیران ارشد و عالی بانک‌ها و موفقیت احتمالی آن بانک‌ها از منظر نقش سرمایه انسانی بالاخص در سطوح مدیریت عالی، باید در بیان دلایل تفاوت عملکرد مد نظر قرار گیرد.

بانک‌های خصوصی در آغاز فعالیت خود از سرریزهای نیروی انسانی متخصص بانک دولتی استفاده کردند. همزمانی تقریبی حضور اولین بانکهای خصوصی در کشور با اولین موجهای بازنشتگی مدیران عالی و ارشد بانکها پس از انقلاب که تجربه‌های گرانقیمتی از فعالیت‌های بانکداری اسلامی را در کارنامه خود داشتند؛ باعث جذب این نیروها در رده‌های عالی بانکهای خصوصی شد که بی تردید یکی از مهمترین دلایل موفقیت این بانکها استفاده از دانش انباشته آنان در تصمیم‌گیری‌ها و توان مدیریتی ایشان بوده است. در طرف مقابل عدم توجه به مفهوم مدیریت دانش در بانکهای دولتی از یک طرف و تغییرات متعدد سطوح مدیریت عالی بانک‌های دولتی بالاخص در سالهای اخیر به گونه‌ای بوده که فی‌المثل متوسط عمر مدیریتی مدیران عامل بزرگترین بانک ایران در هشت سال گذشته فقط یکسال و نیم بوده و در نتیجه شرایط برای بانک دولتی را به صورتی متضاد با بانک خصوصی تغییر داده است.

در روزهای اخیر اما اخبار از تغییر جهت جریان انتقال نیروهای متخصص و مدیران عالی بانکداری از بانک خصوصی به بانکهای تجاری دولتی حکایت دارد و این بانکهای دولتی هستند که بر خلاف قبل از سرریزهای بانک خصوصی در حوزه‌ی سرمایه انسانی بهره‌مند می‌شوند و شاهد مثال این ادعا مدیریت فعلی بانک مرکزی است.

به نظر می‌رسد این تغییر رویکرد در ذات خود پیامی آشکار از موفقیت‌های بانکداری خصوصی و مدیران این مجموعه در نظام پولی ارائه می‌دهد که اولیای وزارت اقتصاد را بر آن داشته تا با توجه به توانایی اثبات شده‌ این مدیران، به دنبال تدوام و انتقال این موفقیت‌ها در ساختارهای پیچیده و بعضا ناکارآمد بانکداری دولتی باشند. موضوعی که بایستی به انتظار دستاوردهای آن در ماه‌ها و سالهای آینده نشست.

*دکترای اقتصاد و کارشناس بانک

/31222

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 315486

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 11 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • امیر IR ۰۴:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    8 0
    اگر از نظر شما موفقیت یعنی ظاهر و رفتار کارمندها و محیط شعب بلی بانکهای خصوصی تا حدودی موفق بوده اند ولی از نظر من موفقیت یعنی ارائه خدمات عالی و متفاوت به عموم مردم.تمام بانکها اعم از خصوصی و دولتی یک نوع خدمات مشابه را ارئه می دهند و همه آنها در حقیقت شعب بانک مرکزی اند و افتتاح حساب در هیچکدام فرقی ندارد.همچنین برخی بانکهای خصوصی به مشتریان با گردش بالا توجه دارند و برخی افراد هم در شعب آشنا جور کرده اند و خدمات می گیرند ولی با مشتری معمولی ، معمولی برخورد می شود و نه به عنوان یک فرد صاحب شخصیت و ارزش.و نیز تمام این بانکهای خصوصی ، مالکان دولتی دارند و مدیران منصوب دولت اند. مثلا پارسیان متعلق به ایران خودرو است و مدیران ایران خودرو توسط دولت تعیین می شوند و سیاستهای دولتی دارند نه خصوصی.
    • بی نام IR ۱۰:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
      1 2
      دوست گرامی یعنی شما میخوای بگی که بانک سپه و تجارت و رفاه مثا اقتصاد نوین هستند !!!!! اصلا فکرش رو هم نکن. ....
  • بی نام A1 ۰۵:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۰
    2 0
    حوزه اقتصاد حوزه فغالیتهای باثباتست.این اصلی انکارناپذیردراین عرصه هست.فراموش نکنیم غالب مدبران میانی فغلی بانکداری دولتی ازهمان مدرسه یعنی مدرسه مدیربتهای مورداشاره فارغ التحصیل شده اندامابنظراینجانب آنجیزی که باعث این وجه تمایزآشکار میان بانکداری دولتی وخصوصی شده تغییرفرهنگ سازمانیست.ارزشها بایدهانبایدهاآمال آرزوهادربانکهای دولتی رنگباخته اند.اطمینان داشته باشیدتازمانی که این قرهنگ حاکم باشدمقتدرترین روسای بانکهای جهان هم دربانکهای دولتی ایران کاری ازپیش نخواهندبرد.موفق باشید
  • بی نام IR ۰۷:۲۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۱
    0 0
    با سلام این جانب بعنوان یکی از کارکنان بانک مرکزی که در بخشهای مرتبط با امور بانکها سالیان نسبتا طولانی خدمت کرده ام عرض میکنم موضوع فوق از جنبه های گوناگون قابل بررسی است اولا اینکه در بانکهای خصوصی انعطاف بسیلر بیشتر از بانکهای دولتی است و با توجه به تعداد کارکنان وشعب محدود انها تغیرات در انها به سهولت انجام میشود .نکته دوم استخدام کارکنان این بانکهاست که از ابتدا در چارچوب اید ههای موسسین انها استخذام شده انداما در بانکهای دولتی اینگونه نیست .بانکهای خصوصی متوجه تکلیفی از سوی مراجع گوناگون و حتی توصیه نیستند سپرده میگیرند و هر طور که بخواهند تسهیلات میدهند حتی در برخی از انها التزام به رعایت بخشنا مه های نظارتی کمتر دیده میشود بعضا اصل چهل وچهار و حداکثر میزان سهام را به طرق گونا گون زده
  • بی نام A1 ۱۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۱۴
    3 0
    بانکهای خصوصی فقط به تعدا د صفر موجودی مشتری های خود توجه دارند و باعث شده عده ای تازه به دوران رسیده عقده ای انتظار داشته باشند پابه هربانکی میگذارند کارمندان برای آنها تعظیم کنند