شهروند نوشت: مخالفت‌ها با ساخت سد شفارود و تخریب ٩٠ هکتار از جنگل‌های هیرکانی، ادامه دارد. مخالفان، ساخت سد در ارزشمندترین جنگل‌های کشور و جهان را اشتباهی جبران‌ناپذیر می‌دانند و موافقان ساخت سد، تأمین آب شرب بیش از ٥٠‌هزار نفر در منطقه را اولویتی می‌نامند که نمی‌توان آن را نادیده گرفت.

 یک سو سازمان حفاظت محیط‌زیست و سازمان جنگل‌ها ایستاده و سوی دیگر وزارت نیرو و مقامات محلی استان. در میان این کشاکش‌ها و مخالفت‌ها که رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست صراحتا اعلام کرده که سازمان با طرح ساخت سد شفارود موافقت نکرده و عملیات اجرایی این سد تا مشخص شدن نتایج قطعی ارزیابی زیست محیطی متوقف شده است، رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری، از در جریان بودن فعالیت‌های ساخت سد در منطقه حکایت می‌کند، «احداث این سد در دولت قبل توسط وزرای نیرو، جهاد کشاورزی و رئیس سازمان حفاظت محیط‌زیست مورد موافقت قرار گرفته است و قراردادهایی نیز با شرکت‌هایی چینی در این زمینه منعقد شده و سال‌هاست که این شرکت‌ها در حال فعالیت در این زمینه هستند.»

خداکرم جلالی با اشاره به این‌که خسارات وارد شده به این جنگل‌ها جبران‌ناپذیر است، می‌گوید: «ما در رابطه با آنچه تخریب جنگل است، نظر خود را به صراحت اعلام کرده‌ایم. براساس قانون اساسی اگر در طرحی، مسائل منابع طبیعی و زیست محیطی غیرقابل جبران باشد، انجام آن ممنوع است اما درنهایت در موارد اضطراری مانند موارد مربوط به تأمین آب آشامیدنی گاهی ناچار به انجام عملیات‌های عمرانی هستیم و تخریب‌هایی به دلیل اضطرار ناچاریم که انجام دهیم. تعیین این اضطرار و ارزیابی زیست محیطی این طرح درنهایت توسط سازمان حفاظت محیط‌زیست تعیین می‌شود و براساس همین ارزیابی زیست‌محیطی است که عملیات اجرایی آن آغاز یا متوقف می‌شود.»

١٩٧ سد در کشور فاقد گزارش ارزیابی

داستان ساخته شدن یا ساخته نشدن سد شفارود در جنگل‌های هیرکانی، درحالی زیر سایه مخالفت‌های سازمان حفاظت محیط‌زیست و دوستداران محیط‌زیست ادامه دارد که به گفته مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست از وجود ١٩٧ سد در کشور خبر می‌دهد که فاقد گزارش ارزیابی زیست محیطی هستند.

محمد درویش ادامه می‌دهد: «در این شرایط این سوال مطرح است که چگونه سازمان مدیریت به این طرح‌ها ردیف اعتبار اختصاص داده و چرا سازمان حفاظت محیط‌زیست نتوانسته بود نسبت به چنین طرح‌هایی اعلام جرم کند. روشن است که نگاه بیرونی و درونی به سازمان نگاه دست دومی است، یعنی چون بسیاری از مدیران درون سازمان احساس می‌کنند حاکمیت آنها را جدی نمی‌گیرد، آنها هم برای اثبات حقانیت خود انرژی صرف نمی‌کنند.» به گفته او، دولتی که خود را به‌عنوان دولت محیط زیستی اعلام می‌کند، باید اقتدار لازم را به سازمان متولی حفاظت محیط‌زیست بدهد تا حق وتو کردن داشته باشد.

اگر این سازمان مطابق اصل ٥٠ قانون اساسی به این نتیجه رسید که یک طرح توسعه‌ای منجر به تخریب غیرقابل برگشت محیط‌زیست خواهد شد، در صورت موافقت ٢٤ عضو کابینه با آن طرح نیز باید بتواند طرح را وتو کند.

مدیرکل دفتر آموزش و مشارکت‌های مردمی سازمان حفاظت محیط‌زیست با تأکید بر این‌که سازمان محیط‌زیست حق وتو هیچ طرحی را ندارد، یادآوری می‌کند که «در طرح‌هایی چون آشوراده، سد شفارود و سد خرسان سازمان محیط‌زیست امکان وتو کردن نداشت. مدیران این سازمان هم از اعتراض کردن به طرح‌ها نگران هستند که مبادا با اعتراض و شکایت علنی بیش از این، بودجه سازمان مورد خدشه قرار گیرد.»

درویش با بیان این‌که مقام معظم رهبری در ١٧ اسفند‌ سال ٩٣ بر غیرجناحی بودن و ملی بودن محیط‌زیست تأکید داشتند، ادامه می‌دهد: «برخی مدیران محیط‌زیست از اعتماد به نفس و قدرت لازم برخوردار نیستند که پای نظرات کارشناسی خود بایستند و هزینه آن را پرداخت کنند.»

او با بیان این‌که درحال حاضر در سازمان حفاظت محیط‌زیست حتی یک کارشناس موافق طرح گردشگری انبوه آشوراده نیست، می‌گوید: «اما با وجود عدم موافقت همه کارشناسان این سازمان، این اتفاق درحال وقوع است.»

47304

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 478406

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 9
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • سیا IR ۰۶:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۴
    2 0
    اول ساخت ، بعد تخریبجنگلها و بعد از آبگیری ، خشکسالی و بعد مثل تقریبا تمام سدهای کشور یک سد خشک با قیمانده و بدون آب. دست همگی درد نکند.
  • بی نام IR ۰۷:۱۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۴
    2 0
    حالا که جنگل هارو نابود میکنید ایرادی نداره ولی خداییش بیخیال این شرکت های چینی بشید
  • بی نام IR ۰۷:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۴
    3 0
    می دانم چاپ نمی کنید ولی خسارت خیلی بیش از نود هکتار است جنگل به هر دلیل دو پاره شود به مرور به سمت نابودی می رود امسال تابستان به ان ناحیه سفر کردم واقعا فاجعه امیز بود وچینی ها به سرعت مشغول ساخت بودند چهار سال هم به انجا رفته بودم بکر و زیبا بودنابودی جنگل هم دونتیجه اساسی برای خودمان دارد یک کم شدن بارندگی وگرم شدن منطقه دو باکمترین بارندگی سیل اتفاق می افتد و منجر به مرگ انسانها می شود نمی دانم چرا دولت جلویش رانمی گیرد
  • ناصر A1 ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۴
    13 1
    تو رو خدا کی جلوی اینها رو بگیره . مملکت رو نابود کردن . چی میخوان از جون این کشور؟
    • بی نام RO ۱۵:۱۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۴
      4 0
      تقصیر ماست که قبول کردیم بجای پول نفت برایمان سد بسازند
  • بی نام IR ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۴
    3 0
    این موضوع جدیدی نیست همه می دانند که این سد را چینی ها می سازند عوارضش مثل سیل نابودی جنگل فرسایش خاک که اتفاقا ایران دراین مورد اول است را ظرف پنج تا ده سال اینده می بینیم شما هم تازگیها کم کار شدی کامنت های محیط زیستی را منتشر نمی کنی
  • sepidrood A1 ۱۹:۵۹ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۸
    4 0
    سلام من قبلا راجع به این سد اطلاعاتی داده بودم.این سدفاینانس چینی ها البته باپول نفت ماست وهدف مسئولین اینه که ازآب شیرین این رودخانه حتی یک قطره به دریای خزر نریزه.هدف همینه وبس.
  • بی نام A1 ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۹
    0 0
    شما نظرات بخش محیط زیستی را یک هفته بعد ار انتشار چاپ می کنید
  • بی نام RO ۱۳:۰۰ - ۱۳۹۴/۰۸/۲۹
    0 0
    امیداواریم اما چند نکنه باید توجه بسیار داشت این که جلوی زمین خواران طبیعت سبز راگرفت بیابان زدایی وجنگل زایی انجام شود واز سپاه هوا وفضابرای جلوگیری اتش سوزی را گرفت سازمان تصفیه آب فاضللاب تاسیس کرد مثل المان از کارافرینان برای مشکل کمبود اب ایده گرفت از دو دریا شمال وجنوب لوله کشی کرد مثل عربستان که بایک تصفیه خانه در خلیج فارس زدند کشورشان تامین میکنند و از انرژی هسته ای برای تبدیل کردن اب شور به اب شیرین استفاده کرد