درسهایی که از رفتار اخیر عربستان باید بیاموزیم

هیاهوی عربستان در روزهای پس از اعدام شیخ نمر علیه ایران که ظاهرا به بهانه حمله به سفارت عربستان بود اما در اصل باز تولید یک جنگ تبلیغاتی منطقه ای علیه ایران، ضمن آنکه به مقدار زیادی پوشالی بود اما روشن کرد که ما باید ملاحظات جدی برای آینده داشته باشیم.

اولین درس این است که عقب ماندگی فکری و اخلاقی در میان اقوام منطقه، همچنان عامل مهمی برای برآمدن تنش هایی قومی است که می تواند به ایجاد جنگ های سخت و طولانی از نوع جنگ هشت ساله منجر شود. بخشی از این تنش های قومی بر اساس آنچه عربستان نشان داد، رفتن به سمت جنگ عرب و عجم است که فکر می شد درس صدام و جنگ عراق با ایران آن را را پایان بخشیده یا دست کم ضعیف کرده، اما معلوم می شود که ایران همچنان باید از این زاویه مراقب خودش باشد. نخوت عربی از نوع صدامی یا نجدی آن، چیزی است که هر زمان ممکن است برای همه مردم منطقه از عرب و عجم مشکل درست کند و به همه بخصوص توده ها آسیب بزند.. این کار طبعا نیاز به فرهنگ سازی هم دارد که باید به آن سمت هم رفت.

نکته دوم در باره امکان جنگ مذهبی شیعه و سنی است که مع الاسف بلکه با هزار اسف، همچنان بهانه مهمی است که می تواند امری تحریک کننده در منطقه باشد. این هم نوعی دیگر از عقب ماندگی است که که بخش قابل توجهی از دنیای غرب و شرق آسیا از آن عبور کرده و ما همچنان درگیر آن هستیم، چیزی که به صورت یک ویژگی مهم در خاورمیانه مطرح است. ماجرای عراق و سوریه همزمان حاصل اختلافات قومی و مذهبی است که عربستان و ایدئولوژی وهابی عامل اصلی آن است. ما جز آن که از لحاظ اقتصادی و نظامی باید رفتار جدی و استقلال گرایانه همراه با تعامل با جهان داشته باشیم، در این زمینه یعنی اختلافات مذهبی، باید سیاست های مذهبی خود را باز هم اصلاح و بازبینی کنیم و هر مقدار توان داریم حتی شده برای حفظ امنیت خودمان و جهان اسلام از دست افراد افراطی، زمینه تفاهم فکری را فراهم کنیم. به عبارت دیگر معلوم شد که آنچه تاکنون در این زمینه داشته ایم کارایی نداشته است. تجربه های قدیمی در این زمینه در باره اقدامات شاه اسماعیل اول و نادرشاه قابل تامل است.

درس دیگر این است که ما می توانیم و باید تلاش کنیم غرب را تا سر حد امکان از پشت سر این دولت متکبر که می کوشد با فشار پول و دلار نفتی و بدور از اخلاق و فرهنگ روی سیاست های جهانی تاثیر بگذارد دور کنیم. این کار در مناسبات امروز بین الملل امری ممکن است و ما باید این تلاش را داشته باشیم. عربستان در این ماجراهای اخیر که بیش از آن که واقعی باشد جنجالی بود از حمایت بسیار اندکی از سوی غرب برخوردار بود و این دقیقا به خاطر رفتار اخیر ما در عرصه بین الملل بود. قطع ارتباط ما با غرب و دشمن نمایی بیش از حد ما این خطر را دارد که یک بار دیگر مانند سال 59 و پس از آن همه غربی ها را پشت سر افرادی مانند صدام قرار دهد. این رفتارها فرصت پیشرفت را از دست ما می گیرد، حتی اگر ما را به سمت نابودی نکشاند.

و درس دیگر این که رفتارهای زشت و ناهنجار رهبران سعودی نشان داد که خطر همیشه بیخ گوش ماست و نباید از تقویت نظامی خود دست برداریم. مسلما نمی توان دل به مطالبی خوش کرد که گاه و بیگاه در این طرف و آن طرف زده می شود. بدون شک ما باید از نظر نظامی یک کشور قدرت مند باشیم و در این زمینه هر آنچه که از دستمان ساخته است برای بازداشتن دشمن از تجاوز انجام دهیم. بسیاری از تأسیسات اقتصادی ما در سواحل جنوبی ماست و هر آن امکان دارد که مورد تهاجم قرار گیرد. بنابرین فقط یک نوع بازدارندگی نیرومند به ویژه یک قدرت هوایی قوی که بتواند بسرعت مقابله و مقابله به مثل کند، مورد نیاز جدی ماست. طبیعی است باید توان مالی و فکری تعطیل شده در تاسیسات هسته ای ما که اصلا هم نظامی نبود، باید در بخش تولید تسلیحات هوایی و تقویت آن پیش برود. در واقع، عربستان نشان داد که زبان زور همچنان اهمیت دارد و نباید ذره ای در این زمینه کوتاه آمد.

آخرین نکته اقتصاد است و باید گفت: اقتصاد، اقتصاد، اقتصاد. ما طی ده سال گذشته با درآمدی که از نفت داشتیم، در داخل قدم هایی برداشته ایم، اما محدودیت های تحریم لطمه های جبران ناپذیری به ما زد، ضمن این که زمینه را برای استقلال در بخشی از اقتصاد ما ایجاد کرد. مع الاسف عقب ماندگی قدیمی ما با دشواری های اخیر کشور ما را در معرض دشواری های مالی قرار داده و عربستان هم چشم طمع به این داشت تا ما را در این شرایط نگاه دارد. یک ایران ضعیف از نظر اقتصادی هرچه از نظر سیاسی شعار دهد، چندان کاری از پیش نخواهد برد. ستون اصلی کشور اقتصاد است که هم می تواند مردم را فعال کند و هم زمینه را برای تحقق شعارها و اهداف ما در منطقه ایجاد کند. در این باره باید راه های منطقی و عقلانی را یافت و دنبال کرد و دست از شعارهای دست نایافتنی کشید. باید وفادار به رفتار عقلانی در اقتصاد بود، به مردم اعتماد کرد، به دانشگاه ها و بنگاه های اقتصادی نیرومند تکیه کرد و زمینه رشد را فراهم نمود. اگر اقتصاد قوی باشد و پای سرمایه گذاران غربی در اینجا درگیر شود، مطمئنا همیشه ملاحظه ما را خواهند کرد.

یک ایران قوی از داخل، برای همیشه ما را برابر قدرت های متجاوز منطقه ای و بین المللی بیمه می کند و این ایران قوی، حاصل مشارکت هر چه بیشتر مردم از همه قشرها در حکومت است. در این زمینه بسیار از ملاحظات چنان که در گذشته هم تجربه شده، ضمن آن که حکومت را از استفاده از بسیاری از سرمایه های فکری و انسانی محرومی کند نوعی ناامیدی و عدم مشارکت را دامن می زند. بنابرین باید در باره آن ملاحظات تامل جدی کرد و راه را برای همراهی و همدلی بیشتر در داخل فراهم نمود. بدون شک رفتار درست تر در این زمینه، در شرایط کنونی که ما در چشم جهانیان از زاویه جدیدی اعتبار یافته ایم، بر اعتبار ما خواهد افزود. باید این مسیر را تقویت کرد تا در مقایسه میان ما و سعودی و دیگر دولت های مستبد و شیخ نشین منطقه، بتوانیم در میان نخبگان و ملل عالم، موقعیت بهتر و برتری برای خود داشته باشیم. در این زمینه باید به تربیت سیاسی داخلی نیز توجه کنیم و بویژه مراقب رفتارهایی باشیم که در گذشته و حال سبب آسیب جدی به موقعیت و جایگاه ملت بزرگ ما  در چشم جهانیان از زاویه مناسبات دیپلماتیک داشته است. در کل ما باید رفتارهای سیاسی خود را در همه عرصه ها برای اصلاح موقعیت خودمان که صد البته به عنوان یک ملت با سابقه تاریخی داریم، مورد تامل قرار دهیم.

 

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 501642

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 21
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام CA ۰۴:۲۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    16 5
    مقاله بسیار عالی و مناسبی بود. فقط این نکته را درباره نیاز قدرت علمی و تکنولوژی در اقتدارملی را که در مقاله از قلم افتاده را میخواستم گوشزد کنم. صنعت طراحی وساخت هواپیمای جنگی فقط در امریکا روس فرانسه انگلیس چین ژاپن و آلمان وجود دارد. امریکا فرانسه انگلیس ژاپن و آلمان را که باید فراموش کرد چونکه حداقل در این قرن امکان خرید تسلیحات پیشرفته از این کشورها محال و خیالی خام و کال بیش نیست. از بین چین و روس یکی را انتخاب کنید. البته اگر دانشمندان سنتی و هوشمند ما این انتخاب را بر اساس طالع مریخ و زحل انجام دهند برکت این خرید بسیار بیشتر و ماندگارتر خواهد بود. ما خودمون که نمیتوانیم بسازیم وآنهایی هم که زمانی موشک فونیکس میخریدند خدا رحمتشون کنه. پس باید دانشمندان ما دست به کار بشن و طالعی دربیارن
    • بی نام IR ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
      25 1
      مقاله بسیار عالی و مناسب است ولی توصیه این کامنت برای محدود کردن خودمان به روسیه و چین اشتباه خیلی خیلی بزرگی است.
    • بی نام US ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۲
      28 2
      احتمالا این هواپیمایی که ساختن، مثل همان هواپیمای مسافربری هستش که دو سه تا ساختند و همه سقوط کرد. مثل توپ هایی که حاج میرزا آقاسی ساخت: نگذاشت برای شاه، حاجی درمی/ شد خرج قنات و توپ هر بیش و کمی نه مزرع دوست را از آن آب نمی/ نه خایه خصم را از آن توپ غمی
    • بی نام IR ۰۶:۴۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۴
      6 0
      برای این که بهانه را از عربستان بگیریم باید هر چه سریعتر حمله کنندگان به سفارت عربستان را دادگاهی و مجازات کنیم
  • ایران سربلند US ۰۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    4 0
    یادداشت بسیار ارزشمندی است و نقاط قابل توجهی دارد. البته کاش به مساله توجه به آزادی‌ اندیشه و پیشگیری از دامن زدن به اختلافات قومیتی و مذهبی و در یک کلام ایرانی قدرتمند از درون که در یادداشت هایتان در خصوص توجه به پیشرفت علمی بارها و بارها فرموده اید هم اشاره کنید و از کنار آن نگذرید. تاریخ هزاران ساله ایران نشان داده است که آن اندازه که ایران به آزادی، آبادی و همبستگی نیاز دارد به نیروی نظامی نیاز ندارد.
  • بی نام A1 ۰۴:۳۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    24 0
    ممنون استاد عزیزم
  • بی نام A1 ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    31 8
    قبل از انقلاب تحت تاثیر افکار مرحوم شریعتی تحریک اهل سنت با تاکید بر اختلافات کاهش یافته بود ولی متاسفانه بعد از انقلاب با کنار گذاشتن افکار ایشان و میدان دادن به مخالفان ایشان تحت عنوان غیرت دینی اختلاف افکنان به میدان آمدند الان نیز بهترین کار بازگشت یه افکار دکتر شریعتی و دیگر روشنفکران دینی است.
  • مهدی IR ۰۵:۰۷ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    33 2
    از رفتار اون هایی که به سفارت حمله کردن چطور؟
  • وحید A1 ۰۵:۴۱ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    26 0
    تحلیل بسیار خوبی بود، کاش اونها که باید، می شنیدن.
  • بی نام A1 ۰۵:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    12 3
    کم کم مرا شگفت زده.می کنید البته اینها کشفیات جدید نیست اما اینکه شما کشف کردید جالب است
  • روح الله IR ۰۵:۵۸ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    6 22
    سلام استاد مطالبتان بسیار عالی بود فقط به نظر بنده به یکی از مولفه های اصلی قدرت در جهان به خصوص منطقه خاورمیانه اشاره نکردید؛ آن مولفه «جمعیت» است. به نظر بنده ارتباط عمیقی بین کاهش جمعیت در خاورمیانه با کاهش امنیت وجود دارد هرچند این کاهش امنیت بیست سال دیگر خود را به خوبی نشان خواهد داد.
  • هموطن A1 ۰۶:۰۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    15 3
    سلام به نظرم برنامه عربستان جنگ و حالت جنگ با ایرانه , نباید به هیچ وجه گول انها بخوریم , در اوایل انقلاب نیز میشد به نوعی صدام را کنترل بکنیم , ویرانی عراق و جا ماندن ما نتیجه توهم صدام بود , ما با ملتهای عرب هیچ مشکلی نداریم مگر همین برادران عرب نیستند که به مدت چندین روز از دهن زن وبچه خود میگیرند و خرج خورد و خوراک واسایش ما میکنند در ایام اربعین ؟ باور کنید مردم عربستان و بحرین نیز از ایرانیان بدشان نمیاید , گول نخوریم جنگ خانمان سوز دیگری راه نیفتد , مرکز اتمی بوشهر و تاسیسات عظیم عسلویه در تیر رس است , مراکز صنعتی استراتژیک عربسات در دریای سرخ نیز در برد موشکهای ما است , اما ویرانی این سرمایه های مردم مسلمان به نفع کیست ؟
    • شمس تبریزی A1 ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
      9 1
      سلام به نظرم باید اعراب را دسته بندی کرد و همه آنها را به یک چشم نگاه نکرد. تا جایی که شنیدم اعراب حجاز از اعراب نجد خوششان نمیاد. منظورم از حجاز هم یک منطقه در حاشیه دریای سرخ است که حالا مختصات جغرافیایی آن را نمی نویسم.مثال اربعین که شما مطرح کردید را نمی شود به همه اعراب تعمیم داد. او به خاطر عقیده مشترک مذهبی با شما این کار را می کند. آیا می توانید بگویید تمام اعراب با شما چنین اشتراک عقیدتی دارن؟ من حساب بحرین و جنوب لبنان و مشابه آن را از بقیه اعراب جدا می کنم. من ژرمن ها و آنگلوساکسونها را به آن دسته از اعراب که با ما اشتراک عقیدتی ندارن ترجیح میدم. شاید اشتباه کنم اما صادقانه گفتم. خدا حافظ
  • بی نام IR ۰۷:۱۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    6 12
    خوبی که از حد بگذرد احمق خیال بد برد از بس ما محافظه کاریم آنها بسیار تندوخشن وطلبکارانه اقدام میکنن
    • شمس تبریزی A1 ۱۰:۱۴ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
      0 7
      از این نظر خوشم اومد. کلیشه ای نبود
  • بی نام IR ۰۷:۵۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    8 1
    ممنون
  • بی نام IR ۰۸:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    27 1
    همه مطالب و گفتید جز درس دیگری که باید بگیریم: سفارت کشور دیگر را اشغال نکنید
  • شمس تبریزی A1 ۱۰:۲۳ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    12 5
    آنجا که می گویید«در این زمینه یعنی اختلافات مذهبی، باید سیاست های مذهبی خود را باز هم اصلاح و بازبینی کنیم و هر مقدار توان داریم حتی شده برای حفظ امنیت خودمان و جهان اسلام از دست افراد افراطی، زمینه تفاهم فکری را فراهم کنیم»با آن قسمت که از تفاهم فکری سخن گفتید مخالفم.به نظرم مشکلات امروز ما با اینان به خاطر اصرار بر یک چیزهای غیر واقعی در سیاست خارجی ما بوده.شما وقتی سعی می کنید به شکل غیرواقعی به کسانی که چندان سنخیتی با شما ندارند نزدیک شوید،همین گرفتاری ها درست می شود. خلاصه بگم.اصرار شما بر وحدت جهان اسلام که به نظر می رسد هنوز هم نویسنده در پی آن است از نظر من بی معنی است. شما در پی منافع مادی متقابل باشید و نه دنبال وحدت اسلامی.آنوقت خیلی از این مشکلات ما با اینها حل میشه. عزت زیاد
  • محمد US ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    10 1
    تجربه های قدیمی در این زمینه در باره اقدامات شاه اسماعیل اول و نادرشاه قابل تامل است.؟
  • شمس تبریزی A1 ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۱
    0 1
    میگم حاج آقا یه سوال. در متن یاداشت به نجد اشاره کردین. میدانم که در دار الندوه هم که یه عده عرب اجتماع کردن تا طرح ترور پیامبر را برنامه ریزی کنند، یک عربی که ادعا میکرد از اهالی نجد است و با تمام طرحها هم مخالفت میکرد حضور داشت و نهایتا طرح آن عربی نجدی را برای ترور پیامبر تصویب کردن که همه میدانیم چه بود. چرا نجد از آن روزگار تا کنون، چنین وضعیتی را داشته و رشد نکرده؟ این چیزها را که میبینم احساس میکنم ژن و نژاد هم در رویکرد آدمها بی تاثیر نیست. شاید من اشتباه میکنم
  • مهدی A1 ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۴/۱۱/۰۲
    4 2
    وقتی انسان اهل فرهنگ و اندیشه چنین دیگرستیزانه در مور همسایگانمان می اندیشد و می نویسد، از قلچماقان مجازی دیگر باید چه انتظاری داریم. هر کسی بسته به زبان خود، توهین نژادی حواله برادرانی می کند که با دید تماما یک سویانه مان محکوم به فنا می دانیمشان.