روایت جانباز 99درصد ارتش از بازداشت به اتهام جاسوسی، همراهی چمران، تیرخلاص عراقی‎‌ها و دیدار با آقا

29 فروردین، تنها روز ارتش نیست، روز مردان مدافع کشور و کسانی است که هنوز نفس می‌کشند اما نیمی از جان خود را در جنگ هشت ساله جا گذاشتند.

عباس طهماسي‌زاده: 29فروردین؛ روز ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی زمینی یادآور تلاش و ایثارگری دلاورمردانی است که برای حفظ تمامیت ارضی کشور و حفظ انقلاب نوپای اسلامی با گذشتن از خود صحنه هایی از رشادت و غیرتمندی را در طول هشت سال دفاع مقدس به نمایش گذاشتند.

تاریخ ایران مملو از دلاورمردانی است که همواره جان خود را فدای حفظ این خاک کرده‌اند. هشت سال دفاع مقدس ایران در برابر هجوم همه‌جانبه دشمن بعثی، یکی از صحنه‌های تبلور دلاورمردی‌های کسانی است که با خون خود نگذاشتند یک وجب از این به دست بیگانگان بیافتد. کسانی هم هستند هنوز نفس می‌کشند اما نیمی از جان خود را در جنگ هشت ساله جا گذاشتند.

داستان این آدم‌ها، قصه جانبازی است. بعضی‌ها یک بند انگشت هم ندادند و داعیه انقلاب و دفاع سر دادند و بعضی دیگر، فرق چندانی با رفقای سفر کرده‌شان ندارند و بی ادعا گوشه آسایشگاه‌ها یا اتاقی در خانه نفس می‌کشند. داستان علی حیدری، داستان یکی از همین آدم‌ها است. او که این روزها در خانه‌ای در یکی از شهرک‌های سازمانی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران زندگی می‌کند، به بهانه روز ازتش پذیرای ما بود تا گوشه‌ای از آنچه به یاد دارد را بازگو کند؛ از همراهی با شهید چمران تا دیدار با فرمانده معظم کل قوا.

  علی حیدری جانباز 70درصد به بالای بنیاد شهید و امور ایثارگران و جانباز 99 درصد ارتش جمهوری اسلامی از زمره همان مردان بزرگی است که در آذر سال 54 و در سن چهارده سالگی وارد ارتش و چند ماه بعد جهت طی کردن دوره های ویژه به خارج از کشور اعزام شد و تحت نظر مربیان آمریکایی آموزش دید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی با کوله باری از تجربه به کشور بازگشت و چند ماه بعد با آغاز دفاع مقدس به مناطق جنگی اعزام شد.  

خود او در این باره می گوید: "وقتی از دوره آموزشی از کشور فرانسه برگشتیم، چند ماهی هم از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته بود. در بازگشت به کشور به همراه دوستانمان به اتهام جاسوسی بازداشت شدیم و بعد از چند وقت، متوجه شدند ما را به اشتباه بازداشت کرده اند. ما را در آن سن فرستاده بودند تا بتوانیم از نیرو و توانمان برای پیشرفت کشور استفاده کنیم.  جنگ هم که شروع شد، لازم بود پاسخ اعتمادی که به ما کرده بودند را بدهیم. از این رو به جبهه جنوب اعزام شدیم."

اعزام به جبهه حیدری همراه بود با آشنایی با شهید چمران فرمانده ستاد جنگ های نامنظم. او که تا آن زمان چمران را از نزدیک ندیده بود، درباره اولین ملاقاتش با این فرمانده ارشد می گوید: سه روز از حضورمان در اهواز گذشته بود که از دور دیدیم جیپی در حال نزدیک شدن است. وقتی نزدیک شد نیروها آرام آرام آنجا را ترک کردند. شهید چمران که از ماشین پیاده شد به همان جمع اندک باقی مانده گفت در بین شما چه کسی داوطلب است با من بیاید؟ همان تعداد اندک هم فرار کردند. بعد رو به من کرد و گفت که تو چرا فرار نکردی؟ گفتم مگر شما چه کسی هستید؟ گفت من چمرانم. اسم او را شنیده بودم اما او را ندیده بودم.  پرسید چه دوره هایی را سپری کردی و من هم دوره هایی را که در فرانسه گذرانده بودم به او گفتم. این مسئله موجب شد که مرا انتخاب و با خود همراه کند. همراه شهید چمران با جیپ رفتیم. همه بچه ها ریش داشتند و من بدون ریش بودم. آن زمان 19 ساله بودم و هنوز ریشم به طور کامل درنیامده بود. 

حیدری از زمانی گفت که سوار بر جیپ همراه شهید چمران، به طرف مقصد نامعلومی می‌رفتند. پیش خودش فکر می‌کرد که به عنوان یک نیروی ویژه، داوطلب بودنش به چه درد جنگ‌های نامنظم می‌خورد. ماموریت جدید به اندازه مقصد برایش ناشناخته بود. «به مقصد که رسیدیم و از ماشین پیاده شدیم، شهید چمران برای ما صحبت کرد. به ما گفت که قرار است در ماموریت‌هایی خاص شرکت کنیم و بچه‌هایی که آنجا بودند را به گروه‌های 3، 6 و 9 نفره تقسیم کرد. من جز گروه 9 نفره‌ای بودم که 8 تای آنها شیرازی بودند و من بابلی. کم کم که تمرین‌های مشخصی را سپری کردیم به ما ماموریت دادند که به عنوان پیش‌رو پادگان "حمید" را از دست بعثی‌ها خارج کنیم. پادگان حمید در 41 کیلومتری جاده اهواز - خرمشهر بود و ما مجبور بودیم هر طور که شده این پادگان را مجدد به دست بیاوریم. با وجود آنکه تلفات بسیاری دادیم، اما هر طور که بود با چنگ و دندان توانستیم به اهداف محوله دست پیدا کنیم».

حیدری از دیگر عملیات‌هایی که به عنوان نیرو ویژه در آن شرکت داشت سخن گفت. از حضور در منطقه ملیان گرفته تا آن سوی کارون. حرف زدن در مورد خاطرات گذشته او را اذیت می‌کرد. گه گاهی یاد رفقایش می‌افتاد که در آن مناطق از دست داده بود. گریه که می‌کرد، کار ما سخت‌تر می‌شد. قبل از شروع مصاحبه به ما تذکر داده بودند که نباید او را تحت فشار قرار داد. چند دقیقه سکوت می‌کردیم تا او آرام شود.

«آخرین عملیاتی که در آن حضور داشتم آن سوی منطقه نورد بود. آن روز برای گشت شناسایی به منطقه هلی‌برد شدیم. چتر‌ها را مخفی کردیم و به گروه هاي سه نفره تقسیم شدیم. ساعت حدود سه، سه و نیم صبح بود و ما باید وارد عمل می‌شدیم. به عنوان نیروی تکاور مامور ارشاد کننده بودیم.» وقتی خواستم ماموریت ارشاد کننده را برایم توضیح دهد، با انگشت خود خطی زیر گلویش کشید.

« کار ما که تمام شد و خواستیم منطقه را ترک کنیم، دشمن متوجه حضور ما شده بود و شروع کرد به آتش ریختن. همه بچه ها دود شدند.» این جمله را که می‌گوید نفس عمیقی می‌کشد و دست بر فرورفتگی سرش می‌گذارد.  «الان 18 تا آهن پاره در سرم یادگار آن زمان است. تیر مستقیم که به صورت رگبار شليک کردند هم به کنار قلبم، پاهایم و دست راستم اصابت کرد. عراقي ها بالاي سرم آمدند و چند تير خلاص هم زدند. . اما برای اینکه به دست بعثی‌ها نیفتم با دست سالمم خودم را به زمین کشیدم و به مخفیگاه رساندم و دیگر چیزی متوجه نشدم. نمي دانم چند وقت گذشت که نيروهاي ايراني براي پاکسازي منطقه آمدند و مرا پيدا کرده و به عقب برگرداندند»

اینجا همسر آقای حیدری وارد گفت‌وگوی ما می‌شود.« علی آقا با ما همسایه بود و چند باری به خواستگاری‌ام آمد اما پدرم راضی به این وصلت نبود. اما با اصرارهایی که او می‌کرد بالاخره پدرم موافقت کرد و من در سن 17 سالگی با او ازدواج کردم. بعد عروسی من با خانواده همسرم زندگی کردم و شوهرم به جبهه رفت. سال 61 بود و هنوز چهارماه از آغاز زندگی ما نگذشته بود که خبر دادند او مجروح شده است. با خانواده شوهرم به اهواز رفتیم. ابتدا گفتند دست او مجروح شده و مجبور شده‌‌اند یکی از دست‌هایش را قطع کنند. ما بابت همین اتفاق هم خیلی ناراحت بودیم. وقتی ما را به بیمارستان بردند، به سمتی هدایت کردند که  سردخانه قرار داشت. خیلی ترسیده بودم. کسی حرفی نمی‌زد. دایی شوهرم که این صحنه را دیده بود علی را چند باری نیشگون گرفت که مطمئن شود او زنده نیست. بعد از چند بار نیشگون گرفتن علی تکان خورد. پرستار که از دیدن این صحنه شوکه شده بود گفت او شهید زنده است. او را زود به بیمارستان سینا تهران برسانید.

چندسال اول آقا حیدری کر و لال بود و فقط با اشاره با من صحبت می‌کرد. من هم مجبور بودم که در آن سال‌ها با شوهرم در آسایشگاه فرمانیه زندگی کنم. نمی‌دانم چه شد که توانستم در این 34 سال این همه سختی را تحمل کنم اما بدون شک اصلی ترین دلیل این کار توصیه‌های پدرم بود. من آن موقع سنی نداشتم و نمی‌دانستم چه خواهد شد. همان جا با خدا عهد کردم که من تحمل می‌کنم و او هم در قیامت پاداش مرا بدهد. همواره از خدا می‌خواستم که هوای نَفْس را در من بکشد تا در کنار شوهرم باشم».

دوباره سراغ آقای حیدری رفتیم تا گفتگویمان را ادامه دهیم. از شرایط زندگی‌شان پرسیدم؛ در حالی که یک دست و هر دوپا قطع شده و شرایط بسیار سخت است. او که برای باز کردن دکمه‌های پیراهنش هم به کمک نیاز دارد، می‌گوید:‌ «الان به جای دستشویی، روزی پنج یا شش بار مجبورم حمام کنم. خدا را شکر همسرم هست که کمکم کند و ناراضی نیستم.»

با دست به عکسی که به دیوار اتاق نصب شده، اشاره می‌کند؛ تصویری از دیدار دو سال قبل جانبازان دفاع مقدس با فرمانده کل قوا که در آن ديدار، مقام معظم رهبری وی را مورد تفقد قرار می‌دهد.

او که بغض امانش را بریده، می‌گوید « من که اینجوری شدم، هنوز  یک دست سالم دارم. به مهدی (عج) قسم یک دست دادم اما سه تا دست گرفتم. هنوزم مرد جنگیم. من هنوز سالم هستم و با یک دست می توانم کار کنم. تو این مراسم به سید گفتم اگر نیرو خواستید من هستم و بشمار سه، برای اسلام و نظام جان خودم را می‌دهم. سید عظمت نظام است؛ ما به این دلیل از هیچ کس نمی‌ترسیم؛ به این دلیل که خون  شهدا، ایثارگری جانبازان و استقامت خانواده های آنان چهار ستون این مملکت است. زبانم تق و لق است اما به مهدی قسم و سید قسم ، حضرت آقا دستور بدهد همه دشمنان را ارشاد می‌کنم.

فشاري که در اين لحظات بر او وارد شد، ادامه گفت و گو را غير ممکن کرد. باز هم مجبور شديم، دقايقي سکوت کنيم تا حال او بهتر شود اما اين وقفه چند دقيقه اي هم کارساز نشد و به ناچار گفت و گو را به پايان رسانديم.

2727

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 528062

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 35
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • علی A1 ۱۰:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    غیرت و باید یاد گرفت
    • بی نام A1 ۰۶:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
      19 5
      " تو این مراسم به سید گفتم اگر نیرو خواستید من هستم و بشمار سه، برای اسلام و نظام جان خودم را می‌دهم. سید عظمت نظام است" از غیرتت چه گویم که نمی گنجد این همه مظروف در ظرف روح من
    • بی نام IR ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
      3 0
      من ایشون رو هر روز میبینمش
  • بی نام A1 ۱۰:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    87 22
    خدای من :اهدِنَا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ
  • بی نام A1 ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    امثال این عزیزان از تمام هستی دنیوی خود گذشتند تا اسلام و قران و ناموس ملت و حجاب پایدار بماند خداوند نگذرد از کسانی که پای روی خونهای این عزیزان گذاشتند و با خوردن بیت المال ملت و خیانت به شهدا و جانبازان و امام شهدا تازه خود را صاحب این دنیا می دانند
    • بی نام A1 ۰۸:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
      35 5
      شما الان مطمئن هستید برای حجاب رفتن جنگ؟جانبازان و شهدا برای تمامی طیف ها مردم قابل احترام هستند ولی قابل مصادره نیستند
  • شرمنده A1 ۱۰:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    151 9
    خیلی مردی به مولا
  • محمد علی IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    107 8
    درود خدا بر این مرد بزرگ و همسر والامقام ایشان. خداوند حفظشان کند واقعا اشک منو درآورد. بعضی ها که خودزنی میکنن این چیزهارو ببینن و عبرت بگیرن و از رفتارهای بی خردانه خود خجالت بکشند.. درود بر جانبازان عزیز این مرز و بوم.
  • حسن A1 ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    افتخار میهن ...
  • جانباز 70 درصد RO ۱۱:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    85 11
    به نزد شهیدان آزادی و آزادگی را آموختیم تا درسی باشد برای نسلهای بعد و بعد و بعد ......
  • بی نام A1 ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    98 7
    کاش کسانی که روی صندلی های خدمتنه کسب قدرت و مال اندوزی نشستند غیرت این بزرگ مردان و داشته باشند...کاش
  • بی نام IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    102 9
    به خدا شرمنده این مردان هستیم
    • ناصر هشترودی A1 ۱۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
      3 0
      مسئولین نه مردم چون مردم این شیر مردان روزهای سخت را ستایش میکنند اما بعضی ها از اینها سوء استفاده ابزاری میکنند باید شرمنده باشند
  • رضا IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    14 0
    قابل توجه رحیمی و زنجانی و خاوری و...که پول های بیت المال را چپاول کردند وحق این جانبازان عزیز را خوردید وآخ هم نگفتید بدانید وآگاه باشید هرچقدر هم پارتی کلفت داشته باشید ازچنگال عدالت ودست انتقام خداوندی که بالاترین دستهاست نمیتوانید فرار کنید مطمئن باشید ثمره چپاول وغارت ثروت مردم عذاب الیم در آن دنیاست انشااله هم شما وهم رییس شماهابه عذاب الیم گرفتار میشوید
  • مجیدایران اوغلی اذری زبان RU ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    12 3
    کسانیکه در انقلاب و جنگ نقشی نداشتند ولی امروز خود را صاحب انقلاب میدانند با دیدن این عزیزان کمی خجالت بکشند اما تو ای فدایی وطن من با افتخار دست تو دست کسانی را که از تو مراقبت میکنند را میبوسم و به داشتن هموطنی مثل شما مباهات میکنم
  • بلاتکلیفان نگین غرب RO ۱۲:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    5 2
    قوه قضاییه که مردم را با اعمال خود ناراضی میکند و انها را به اسلام و انقلاب بدبین میکند باید فردای قیامت جواب خون شهدا و این عزیزان جانباز را بدهد
  • جوان IR ۱۳:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    7 1
    بیکاری من جوان و دیدن ناحقی ها موجب شده تا من جوان که میدانم این مرد چقدر بزرگوار و شجاع دل است از درون میگم خب حالا چی شد//شرمنده قهرمان..مسئولین ببیند..
  • رضا A1 ۱۳:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    10 0
    شرمنده سرباز وطنم....
  • اسفندیار RO ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    7 0
    درود بر مردان با غیرت و بی ادعا و همچنین همسر صبور ایشان
  • بی نام A1 ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    11 3
    چه عجب یادیم از ارتش کردین1
  • امیر A1 ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    8 0
    عزیزم گریه نکن....تو همیشه تو ذهن ما یه مردی ،یه مرد واقعی
  • بی نام IR ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    10 6
    ماشاالله به سرباز رهبر
  • بی نام IR ۱۵:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    9 0
    قابل توجه افرادی که همین چند سال پیش به عزت و افتخار این بزرگمردان توانستند بر اریکه قدرت سوار شوند و بجای خدمت اختلاس کردند از میلیاردی ها بگیر تا پایین دستاشون
  • بی نام A1 ۱۹:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    6 0
    مسئولين بى مسئوليت اختلاسگر بايد شرمنده اين دلاور مردان باشند.
  • ناشناس IR ۲۰:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    6 0
    اینان ذخیره شجاعت،غیرت،حمیت و معنویت این مرزوبوم هستند. حیاتشان مستدام و اجرشان با خدا.
  • بدون نام ۲۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    10 0
    هرچه بگوییم از دلاوریش کم است درود بر تو ای شیرمرد، ودرود برتو ای همسر مهربان و باوفا ، که این همه زحمت این مرد بزرگ رو به دوش کشیدی ،درود برتو ای شیرزن
  • بی نام IR ۲۰:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    6 0
    پاینده باشی
  • مصطفی A1 ۲۰:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    6 0
    باعث افتخاره جایی خدمت سربازی خودمو گذروندم که هر روز ایشونو میدیدم،شخصیت مهربان و صادق،حاج حیدری خیلی مخلصیم بزرگ مرد.
  • بدون نام ۲۰:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    6 0
    درود به شرفت مرد
  • بدون نام ۲۱:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۲۹
    6 0
    درود خداوند برتو باد، شيرمرد واقعي.
  • علی A1 ۰۴:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
    8 0
    خداوند اجروشفا عنایت فرماید خدالعنت کند کسانی راکه فداکاری شمارافراموش کردند قابل توجه بعضی مسیولین
  • دل ریش A1 ۰۷:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
    14 0
    هزاران هزار آفرین به همسر ایشان ..واقعا مرحبا
  • فرشاد IR ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۱/۳۰
    4 0
    ای کاش تمامی خبرگزاری ها به جای دامن زدن به جریانات سیاسی مقداری به فکر انتشار این قسم موضوعات می‌کردند.
  • محسن A1 ۰۵:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۱
    4 0
    چه جالب ازارتش هم یادی کردید لطفاهرچندسال یه بارازاین کارهابکنید برای تنوع
  • بی نام IR ۰۳:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۳/۱۸
    0 0
    بنده ایشان را بارها از نزدیک زیارت کردم ادم بی ادعا و بی تکبر جانباز بعد جنگ نیست همانند بعضی که ماشین ان چنانی دارند و بعد جنگ جانباز شدند و پر مدعا افرین بر همسر گرامت دست مریزاد حیدری به مو لا چاکرتم همشهری گرامی و بجه محل