۰ نفر
۲۹ آذر ۱۳۹۵ - ۰۴:۴۶

درباره «ابد و یک روز» سعید روستایی

راز موفقیت «ابد و یک روز» در چیست؟ این میزان محبوبیت و تاثیرگذاری در مخاطب ریشه در چه چیزی دارد؟ آیا «ابد و یک روز» بهترین فیلمی است که در سال‌های اخیر سینمای ایران به خود دیده؟ همه چیز از وجه تمایز شکل و ظاهر و ماهیت فیلم با تولیدات دو دهه اخیر سینمای ایران، در رسیدن به عبارت مجعول و وطنی «فیلم اجتماعی» آغاز می‌شود.

اگر در دهه شصت و هفتاد شمسی، نمایش فقر و بدبختی،‌ فضیلت محسوب می‌شد و بار «اجتماعی» داشت، در دو دهه اخیر تلقی فیلمسازان ایرانی در نمایش اجتماع، پرداختن به تالمات و تاثرات «طبقه متوسط» بوده است. جایی که اصغر‌ فرهادی فرمانروایی می‌کند و عبدالرضا کاهانی میزانسن می‌دهد. طبیعی است که در چنین فضایی فیلم دمده و کهنه «سعادت‌آباد» مازیار میری ستایش شود و فیلم متوسط «برف روی کاج‌ها» تماشاگران را حیرت زده کند. در جامعه‌ای که حتی مستضعفینش هم تمایل و گرایش بیمارگونه‌ای به تغییر طبقه دارند «یه حبه قند» رضا میرکریمی تحسین شده و «اینجا بدون من» بهرام توکلی بارها فراتر از واقعیت شکل نگرفته‌اش، نقل محافل انتقادی و مثلا روشنفکرانه می‌شود.

داریم درباره جامعه‌ای صحبت می‌کنیم که بر اثر‌ یک «رخداد» سیاسی در سال 1388، بدل به دو جامعه شده است. با خندقی عمیق در میان دو سطح «سطحی». در این فضا فیلمسازی مانند کاهانی رو و توی این خندق ویراژ می‌دهد و برای خوشایند اپوزیسیون، فیلم می‌سازد و اصغر فرهادی به شکلی ظریف‌تر، پرده‌پوشانه‌ و البته واقعی‌ به تقابل دو جامعه با هم می‌پردازد.

طبیعی بودن در چنین شرایطی و نمایش یک «جامعه» واحد، کمیاب و نادر است. منعکس کردن طبیعت و غریزه انسان ایرانی،‌ روی پرده سینما کاری است به غایت مشکل و نشدنی. اما سعید روستایی،‌ در دورانی که فیلمسازان هم‌نسل‌ش، وا داده در فهم اجتماع متناقض، چهار نعل به دنبال فرم‌گرایی هستند و چیزی جز تقلید ساده‌انگارانه نصیب‌شان نمی‌شود، به دنبال بازسازی واقعیت جلوی لنز دوربین‌ش است.

 او با وجود تمام خامی‌های مختص به فیلم اول موفق می‌شود،‌ بخشی کوچک از‌ «نکبت» درون هر خانواده ایرانی‌ را روی پرده سینما منعکس کند. از همین‌جا است که قلب و عاطفه تماشاگر به فیلم نزدیک می‌شود و تالم و تاثر شخصیت‌های درون فیلم، تماشاگر را به یاد مشکلات خود و اطرافیانش می‌اندازد؛ تلخ، رنجور و آغشته به احساسات افسارگسیخته. با حس طنز ملایم و متفاوتی که خود را در قالب شخصیت مادر نشان می‌دهد و وظیفه‌اش شکستن این فضای به شدت سیاه و عبوس است. در شکل کلی، «ابد و یک روز» جمع‌بندی سینمای اجتماعی دهه شصت و هفتاد شمسی، به شکلی متورم و حجیم و پرملات است. همان حکایت بارها گفته شده‌ی پر از فغان و ناله و قلب‌های پاره پاره. به انضمام رسیدن به حد قابل قبولی از باورپذیری «رئالیستی» در تضاد با روحیه معمول «ملودرام» ایرانی. اما فیلم روستایی هم از خلال فضای واقعگرایانه‌ی قابل قبول‌ش، رو به رویکرد گل‌درشت ملودرام دهه «شصتی» ایرانی می‌آورد. تلفیق‌ احساسات‌گرایی مورد پسند تماشاگر ایرانی با اغراق بیش از حد در بازیگری و میزانسن‌های خام بیانگر.

با همه این حرف‌ها اما «ابد و یک روز» فیلم‌ متوسطی است که با وجود تمام امکانات‌ نظرگیرش، واجد محدودیت‌هایی جدی و قابل اشاره است. فیلم عملا به سنت «فیلم اجتماعی» و سنت «واقع‌گرای» دمده و قدیمی سینمای ایران، چیزی‌ اضافه نمی‌کند و در همان مسیر قدم می‌گذارد. اغراق‌های میزانسنی روستایی که عمدتا در صحنه‌های نوید محمدزاده خود را نشان می‌دهد آزاردهنده و بسیار خام است. شاید حضور بیشتر شخصیت مادر می‌توانست این فضای تکراری را بدل به تجربه‌ای تازه کند اما هر چه فیلم به دقایق ملتهب‌ پایانی‌اش نزدیک می‌شود حضور مادر هم کمرنگ شده و از بین می‌رود.

بهترین بازی فیلم بدون شک از آن پیمان معادی است که برای رسیدن به کاراکتر فرسنگ‌ها دورتر از خودش، تقلا می‌کند و خود را به در و دیوار می‌زند. نوید محمدزاده هم حضور قابل قبولی‌ دارد اما در مقایسه با دو بازی عالی‌اش در فیلم‌های رضا ‌درمیشیان امتیاز پایین‌تری می‌گیرد. در این میان، هسته فیلم و آن‌چه که فیلم را بهتر توضیح می‌دهد و مشت خالق را باز می‌کند و مقاصد فیلم را افشا، در نقش و بازی پریناز ایزدیار، صورت‌بندی می‌شود. تصویری کلیشه‌ای از فداکاری «خاله‌خرسه»وار در فرهنگ ایرانی که با بازی بد، تلویزیونی و شل و وارفته ایزدیار، بیش از حد قراردادی و معمولی شده. و نکته اصلی هم همین‌جا است؛ با فیلمی قراردادی مواجه هستیم که موفق شده قراردادهای آشنا اما از یاد رفته «ملودرام» ایرانی را احیا کند و تماشاگر را دو ساعت به یاد گزاره مورد وثوق‌اش بیاندازد؛ «وای که چقدر ما بدبختیم». به همین سادگی و البته از فرط تکرار قابل‌پیش‌بینی و قراردادی.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 613176

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 3 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 5
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • رامین GB ۰۵:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    7 11
    مژده مژده مژده یک فراستی جدید ظهور کرده پویان عسکری فراستی ..........."بازی بد، تلویزیونی و شل و وارفته ایزدیار" آقا میشه نظرتون رو درباره خرس هم بفرمایید ممنون میشم."اغراق‌های میزانسنی روستایی که عمدتا در صحنه‌های نوید محمدزاده خود را نشان می‌دهد آزاردهنده و بسیار خام است" میشه یکبار دیگه فیلم رو ببینی و دقیقا بگی از کدوم اغراق صحبت میکنی؟وای خدا اینا دیگه کی هستن
  • مهرنگار A1 ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    3 5
    فیلمی بسیار تلخ ولی با بازهای فوق العاده علی نوید محمد زاده و پیمان معادی، روایتی رئال از جامعه ایران است، من فیلم رو نگاه کردم ولی تا آخرش اشک ریختم، از این جنبه کارگردان در بازی با احساسات تماشگر بی نظیر عمل کرده، فیلم برای طبقه متوسط اجتماعmidel class یاد آور مصایب و مشکلات و درد و رنج هایی است که برای این قشر جامعه بسیار جذاب و ملموس و باور پذیر است. مادر شاید نشانگر مام وطن است که حالش خوب نیست و درد و رنج بسیار می کشد. مشکلات و نکبتی که در فیلم موج میزند بسیار به فضای جامعه نزدیک است. خانواده در اینجا بیانگر یک جامعه است، یک جامعه بیمار..فیلم لوس و سخیف و درگیر رمانتیسیسم سطحی و مبتذل نیست ، برای همین تماشگر دوستش دارد. فیلمی بشدت خوب اما تلخ و تلخ و تلخ...
  • بی نام A1 ۱۵:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    10 2
    چه تحلیل واقع بینانه‌ ای. نمیدونم چرا سینمایمان شده پر از داستانهای زندگی های پر از نکبت و جهنمی
  • بی نام IR ۱۶:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۹
    5 5
    بنظر من نوید محمدزاده بازی درخشانتری نسبت به پیمان معادی داره . باورپذیرتره .شخصیت پیمان معادی واقعی مدام از زیر لایه های رویی نقشش بیرن میزنه بخصوص بخاطر شیوه خاص حرف زدنش که تناسبی با نقشش نداره . محمدزاده خیلی خوب آدمی رو که با احساسات پراکنده مواجه هست و تفکر منطقی و معقولی نداره بازی میکنه
  • بی نام A1 ۱۲:۵۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۰۴
    0 2
    بازی تلوزیونی هم چیزیه که امثال شما از خودش در آورده