۰ نفر
۲۸ خرداد ۱۳۹۶ - ۰۸:۲۸

ایسنا نوشت: تا همین چند ماه پیش بود که غیرمجازهای بانکی با پیشنهادهای جذاب و سودهای غیرقابل باور در نظام بانکی سپرده‌گذاران و مشتریان بانک‌های مجاز را جذب خود می‌کردند و در این جریان هزاران میلیارد منابع از بانک‌ها و موسسات دارای مجوز بانک مرکزی خارج و به سمت آنها روان شد.

اما در دو تا سه ماه گذشته ظاهرا روال معکوس شده و با متشنج شدن فضا در بازار غیرمتشکل پولی سپرده‌های کلان در حال ورود به بانک‌های معتبر است.

تا حدود سه سال پیش و قبل از آغاز روند کاهشی سود بانکی، بانک‌ها و موسسات مجاز و البته در کنار آنها غیرمجازها در رقابتی تنگاتنگ هر یک برای جذب بالاتر منابع سودهای کلانی را در ویترین سپرده‌های خود قرار می‌دادند تا جایی که همزمان با رشد نرخ تورم، سود بانکی تا بیش از ۳۰ درصد نیز افزایش یافته بود. در ادامه با کاهشی شدن نرخ سود و تصمیم بانک مرکزی و شورای پول و اعتبار برای ریزش نرخ تا ۲۲ درصد و در نهایت با کاهش تا ۱۵ درصد تا به امروز، در دو سال اخیر شرایط به سمتی پیش رفت که فضایی برای جولان موسسات غیرمجاز فراهم شد تا بتوانند از موقعیتی که بانک‌ها موظف به کاهش نرخ سود خود بودند، استفاده کرده و نرخ‌های بالاتری را به مشتریان پیشنهاد دهند.

در این حالت بود که جدای از رقابت مخربی که بین مجازها و غیرمجازها در جذب سپرده شکل گرفت، منابع هنگفتی از بانک‌ها و موسسات مجازی که کمابیش سود مصوب بانکی را رعایت می‌کردند خارج شده و به سمت غیرمجازها روانه شد به طوری که حتی مدیران عامل بانک‌ها اذعان کردند هزاران میلیارد تومان از نقدینگی آنها در جریان فعالیت غیرمتعارف موسسات غیرمجاز و سودهای انحرافی که پرداخت می‌کنند به این موسسات روانه شده است.

به هر شکل با شدت گرفتن برخورد با موسسات غیرمجاز و در نهایت فضایی که در ماه‌های گذشته در شبکه بانکی حاکم شده جریان به سمتی پیش رفت که با از دست دادن اعتباری که غیرمجازها نزد مردم برای خود ایجاد کرده بودند، اکنون منابع در حال خروج از آنها و سرازیر شدند به سمت بانک‌هاست.

در مدت اخیر با شایعه ورشکسته شدن بانک‌ها و موسسات به ویژه غیرمجازها و همچنین اتفاقی که حتی برای موسسه مجاز کاسپین (با داشتن هشت زیرمجموعه غیرمجاز) رخ داد و از سویی دیگر برخی اظهارات مقامات رسمی بانک مرکزی روال به گونه‌ای دیگر رقم می‌خورد.

مراجعه به بانک‌ها و جویا شدن نظر مدیران شعب از این حکایت دارد که اکنون فضا طوری است که مشتریان بانک‌ها ترجیح داده‌اند در حدود دو تا سه ماه گذشته منابع خود را به سمت بانک‌های بزرگ‌تر سوق دهند، در این مدت شاهدیم حتی میلیاردها تومان پول را از موسسات غیرمجاز و حتی مجاز و در مواردی بانک‌هایی که عنوان می‌شود دچار تزلزل می‌شوند خارج کرده و در بانک‌های بزرگ‌ تر سپرده می‌کنند.

مدیران بانکی دلایل این موضوع را شرایط اخیر نظام بانکی و فضای ملتهبی که در نتیجه بهم ریختگی موسسات اعتباری ایجاد شده می‌دانند. در عین حال که عنوان می‌کنند وقتی در جریان تبلیغات انتخابات ریاست جمهوری کاندیداها از چند بانک و موسسه برای مانور انتخاباتی خود نام بردند، این امر موجب شد تا مردم حتی پول‌های خود را از این بانک‌هایی که مجوز ندارند خارج کنند.

موضوع دیگری که مورد اشاره مدیران بانکی قرار دارد به اظهارات رئیس کل بانک مرکزی در روزهای ابتدایی امسال درباره‌ سودهای بانکی بر می‌گردد، زمانی که عالی ترین مقام بانک مرکزی اعلام می‌کند پرداخت سودهای بالا از سوی بانک‌ها نشانه خوبی از شرایط بانک پرداخت کننده نبوده و نمی‌تواند ریسک آن را برای مشتری تضمین کند به طور حتم می‌تواند بر اطمینان مشتریان اثرگذار بوده و با وجود دریافت سودهای بالاتر ترجیح دهند منابع خود را حفظ کرده و در بانکهای مجاز سپرده کنند.

به هر صورت اکنون ظاهرا روال سال‌های اخیر معکوس شده و دیگر فضای چندانی برای مانور موسسات غیرمجاز برای جذب سپرده نیست و در روالی متفاوت نقدینگی در حال خروج از غیرمجازها و وارد شدن به مجازها است.

35225

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 677740

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 1 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام IR ۰۷:۲۱ - ۱۳۹۶/۰۳/۲۹
    6 1
    آقا یا خانم نگارنده به جای کوبیدن بر طبل بانک مرکزی و جریان سیاسی حاکم، لطفا سری هم به بانکها و موسسات مجاز بزنید. اون موقع متوجه میشوید که در کنار سودهای قانونی و ابلاغی بانک مرکزی، آپشن هایی نظیر صندوقهای سپرده گذاری و...گذاشته اند. نرخ ابلاغی سود را سیستمی و قسمت توافقیش را دستی پرداخت میکنند. در حال حاضر اینگونه تحلیل ها فقط دل مردمی که پولهایشان توسط بانک مرکزی بلوکه شده را به درد میاره. مزید اطلاع خیلی از این موسسات غیر مجاز 22 درصد سود میدادن که حتی کمتر از بعضی از آپشنهای بانکهای مجاز بوده. علت سپرده گذاری خیلی از مردم ،خوش حسابی و سابق طولانی این موسسات بوده.ای کاش به مردم میگفتید که خیلی از تعاونیها طبق قانون مجوزهاشون رو از وزارت تعاون و نیروی انتظامی گرفته اند
  • بی نام A1 ۰۶:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۱
    3 0
    برای من این سوال هست چطور در این مملکت کسی نمیتونه در خونش ترشی فرشی بزنه یه تکه پارچه نصب کنه از ده نهاد میان تهدید و غیرقانوعی اعلام می کنند وجمعشون می کنند حالا یک موسسه با بیست سال فعالیت و این تعداد شعبه در کشور بانک مرکزی فقط جوابش این هست ما به مردم هشدار داده بودیم ؟یا الان وضعیت موسسات و بانک های دارای مجوز خیلی جالب هست ؟