شرق نوشت: «فوری فوری، اطلاعیه مهم، قابل توجه کلیه کارکنان منابع طبیعی، محیط زیست، دستگاه‌های اجرائی تشکل‌های محیط‌زیستی و دوستداران طبیعت، در جنگل‌های منطقه دارشاهی شهرستان بویراحمد آتش‌سوزی است، خواهشمند است جهت مهار آتش همکاری کنید».

اين متن پيامي است که براي خبررساني وقوع يک آتش‌سوزي جنگلي جديد در استان کهگيلويه‌و‌بويراحمد منتشر مي‌شود. مشابه اين پيام فقط با تفاوت در محل آتش‌سوزي، در يک ماه گذشته بيشتر از ٣٠ بار در کانال اطلاع‌رساني اداره کل منابع طبيعي اين استان منتشر شد.

به گفته مديرکل منابع طبيعي کهگيلويه‌و‌بويراحمد، بيش از ١٥٠ هکتار از مراتع و جنگل‌هاي اين استان از ابتداي سال جاری تاکنون طعمه آتش شده‌اند و در اين مدت، بيش از ٣٠ مورد آتش‌سوزي در جنگل‌ها و مراتع استان به وقوع پيوسته است. عزت‌الله بهشتي همچنين از وقوع ۱۰ آتش‌سوزي در دو روز ۲۶ و ۲۷ خرداد در اين استان خبر داد و گفت: آتش‌سوزي جنگل‌ها و مراتع به يک بحران تبديل شده است.
مراد فروهر، مدير روابط‌عمومي اين اداره کل در استان هم دراین‌باره به «شرق» مي‌گويد: «آتش‌سوزي‌هاي پي‌درپي و به نظر تمام‌نشدني در جنگل‌هاي استان، واقعا غم‌انگيز است و امان نيروها را بريده است. همه با زبان روزه مشغول مهار آتشی هستند که هر شب و روز در يک گوشه از جنگل‌هاي استان زبانه مي‌کشد. ديگر تواني براي نيروها باقي نمانده است. لطفا شما از طرف ما همه را از نابودي طبيعت استان آگاه کنيد. من تعجب مي‌کنم چرا در اين مدت هيچ خبري در‌اين‌باره در رسانه‌ها، کانال‌ها و شبکه‌هاي پرمخاطب خبري کشور نيست. اين رسانه‌ها مي‌توانند خيلي کمک کنند؛ نه فقط درباره آتش‌سوزي در استان ما بلکه برای اين همه آتش‌سوزي در حال وقوع در جنگل‌هاي کشور؛ در‌حالی‌که هيچ‌کدام را آن‌طور که بايد، خبري نکرده‌اند. فعالان رسانه‌اي محيط زيست و منابع طبيعي در پايتخت خيلي بايد بيشتر از اين به داد ما برسند».

آن‌طور که عزت‌الله بهشتي، مديرکل منابع طبيعي کهگيلويه‌وبويراحمد، به تسنيم گفته است: «قرق‌بانان منابع طبيعي با دست خالي و بدون هيچ چشمداشتي به جنگ نابرابر با فوران شعله‌هاي آتش مي‌روند؛ به گونه‌اي که برخي شب‌ها به دليل خستگي زياد در کنار آتش و روي سنگ و خار مي‌خوابند».

بهشتي با ابراز نگراني از کمبود تجهيزات و امکانات براي مقابله و مهار آتش‌سوزي در جنگل‌هاي استان، عنوان کرد: وجود يک بالگرد امدادي براي خاموش‌کردن آتش‌سوزي جنگل‌هاي اين استان به دليل سخت‌گذر و کوهستاني‌بودن لازم است. انتظار مي‌رود مجموعه ستاد بحران کشور، وزارت جهاد کشاورزي و دیگر دستگاه‌ها و نهادهاي متولي در زمينه تأمين امکانات و تجهيزات لازم، براي مقابله با آتش‌سوزي جنگل‌هاي اين استان چاره‌انديشي کنند؛ در غير اين صورت، بايد بپذيريم شمارش معکوس براي نابودي جنگل‌هاي استان آغاز شده است.

بهشتي با تأکيد بر اينکه با کمبود قرق‌بان روبه‌رو هستيم، ادامه داد: «ضروري است وزارت جهاد کشاورزي، سازمان جنگل‌ و سازمان مديريت و برنامه‌ريزي، در اين زمينه نگاهی ويژه به استان کهگيلويه‌و‌بويراحمد داشته باشند». وي با تأکيد بر اينکه کهگيلويه‌و‌بويراحمد اين روزها به دليل آتش‌سوزي جنگل‌ها و مراتع عزادار است، بيان کرد: «براي مهار آتش‌سوزي نياز به امکانات اوليه و همچنين خودروي کمک‌دار هستيم».

اين درخواست امکانات براي مقابله با آتش‌سوزي‌هاي جنگلي در اين استان، در شرايطي است که عکس و فيلم‌هايي که از مقابله با آتش قرق‌بانان اين استان منتشر مي‌شود، همه با دستان خالي يا کمترين امکانات است؛ با شاخ‌وبرگ درختان، با بيل و با تکه‌هاي چوب مشغول جلوگيري از پيشرفت آتش به مناطق ديگر هستند.

اين در حالي است که کوهستاني‌بودن بیشتر مناطق اين استان و صعب‌العبوربودن مناطق جنگلي، باعث شده دسترسي به همه محل‌هاي آتش‌سوزي به‌راحتي امکان‌پذير نباشد.

بر اساس اخبار منتشرشده در روزهاي اخير، براي مهار آتش‌سوزي‌هاي جنگلي و با هماهنگي‌هاي صورت‌گرفته از مرکز، دو بالگرد مهار آتش به دو استان ديگر زاگرسي يعني ايلام و کرمانشاه که مشکلاتي مشابه اين استان دارند، داده شد؛ با‌اين‌حال استان کهگيلويه‌و‌بويراحمد با وجود آنکه ٥٣ درصد از کل مساحتش را جنگل تشکيل مي‌دهد، امکانات ناچيزي براي مقابله با بحران‌هاي اين‌گونه دارد.

بر اساس اطلاعات موجود، استان کهگيلويه‌و‌بويراحمد داراي يك ميليون‌و ٤٢٦هزارو ٣٠٠ هکتار منابع ملي بوده که از اين سطح، ٨٧٣هزارو ٦٠٠ هکتار (٥٣ درصد مساحت کل استان) را جنگل و ٥٥٢هزارو ٧٠٠ (٣٤ درصد مساحت کل استان) را مرتع تشکيل مي‌دهد. با توجه به اينکه جنگل‌هاي زاگرس حدود ٤٠ درصد از کل جنگل‌هاي کشور را تشکيل مي‌دهد، سهم استان کهگيلويه‌و‌بويراحمد از جنگل‌هاي زاگرس در بين استان‌هاي زاگرسي کشور ٢٠ درصد است که بالاترين سهم و سرانه (١,٦هکتار به ازای هر نفر) جنگل را داراست که شامل گونه‌هاي بلوط، بنه، افرا، زبان‌گنجشک، زالزالک، گلابي وحشي و... هستند. در بين سطوح جنگلي استان، هفت درصد جنگل انبوه، ٢٩ درصد جنگل نيمه‌انبوه، ٥٣ درصد جنگل تنک، ٩ درصد درختچه‌زار و دو درصد جنگل‌هاي دست‌کاشت را شامل مي‌شود. در مجموع، جنگل‌هاي طبيعي استان داراي ٤٠ درصد فرم دانه‌زاد و ٦٠ درصد فرم شاخه‌زاد هستند. ارزش توليد آب جنگل معادل ١٤ برابر ارزش توليد چوب آن است.

مديرعامل شبکه زيست‌محيطي و منابع طبيعي کهگيلويه‌وبويراحمد گفت: جنگل و مرتع اين استان به عنوان سرمايه ملي متأسفانه در جلوي چشم‌ همگان با اين همه دلسوزي که وجود دارد، تبديل به خاکستر مي‌شود. عزت‌الله نيک‌اقبال به تسنيم گفت: «وضعيت بحراني آتش‌سوزي‌ها در سطح استان هم‌اکنون چالش تأسف‌باري را براي طبيعت استان رقم زده است. وي عنوان کرد: باوجود تلاش شبانه‌روزي نيروهاي اداره کل منابع طبيعي و محيط زيست و اعضاي شبکه‌هاي زيست‌محيطي و منابع طبيعي، تعدد اتفاقات روزانه به حدي است که از توان نيروهاي انساني در شرايط مطلق کوهستاني و صعب‌العبور خارج است. وي ادامه داد: اعضاي شبکه زيست‌محيطي و ‌منابع طبيعي و سازمان‌هاي مردم‌نهاد از استاندار به عنوان نماينده تام‌الاختيار دولت انتظار توجه ويژه و اقدامي اورژانسي دارند که به هر طريق ممکن نگذاريم طبيعت بيش از اين نابود شود. مديرعامل شبکه زيست‌محيطي و منابع طبيعي کهگيلويه‌وبويراحمد، داشتن چرخ‌بال آب‌پاش براي مقابله با آتش‌سوزي جنگل‌هاي استان را ضروري دانست و گفت: انتظار مي‌رود دولت دستگاه‌هاي اجرائي متولي حفظ و صيانت از جنگل و مرتع استان از جمله منابع طبيعي و محيط زيست را در زمينه تقويت و تأمين امکانات، ابزار و ادوات به طور ويژه ببيند.
فرمانده يگان حفاظت منابع طبيعي کهگیلويه‌وبويراحمد دو روز پيش نيز از چهار فقره آتش‌سوزي در جنگل‌ها و مراتع بويراحمد خبر داد.سرهنگ محمدرحيم برزمند در گفت‌وگو با ايسنا اظهار کرد: اين آتش‌سوزي‌ها در مناطق «گنجه‌اي»، «دارشاهي»، «پراشکفت» و «مختار»، از توابع شهرستان بويراحمد، رخ داده است. آتش‌سوزي منطقه گنجه‌اي که در حوزه محيط زيست بوده، ساعت ١٤:٣٠ جمعه ٢٦ خرداد شروع و ساعت ١٦ با تلاش نيروهاي منابع طبيعي و مردمي مهار شد.

فرمانده يگان حفاظت منابع طبيعي کهگيلويه‌وبويراحمد درخصوص علت و ميزان اين آتش‌سوزي بيان کرد: ميزان خسارت وارده اين آتش‌سوزي هنوز به صورت دقيق مشخص نيست و در حوزه محيط زيست بوده و علت اين آتش‌سوزي عامل انساني بوده است. آتش‌سوزي دارشاهي که در بيشه‌هاي اين منطقه رخ داده بود، با همکاري نيروهاي منابع طبيعي شهرستان‌هاي دنا و بويراحمد و نيروهاي مردمي قبل از سرايت به جنگل‌ها و منابع طبيعي مهار شد. وي درخصوص آتش‌سوزي روستاي پراشکفت ادامه داد: اين آتش‌سوزي ساعت ٩:٤٥ جمعه‌شب آغاز شد و ساعت ٢٣:٤٥ مهار شد. فرمانده يگان حفاظت منابع طبيعي کهگيلويه‌وبويراحمد عنوان کرد: اکيپ‌هايی از منابع طبيعي استان و شهرستان و نيرو‌هاي مردمي در حال مهار و خاموش‌کردن اين آتش‌سوزي که در پي بي‌احتياطي گردشگران و چوپانان رخ داده، هستند. آتش‌سوزي منطقه مختار که به صورت عمدي از سوي يک نفر رخ داده، با همت ديده‌بانان و نيروهاي مردمي و منابع طبيعي شهرستان خاموش و مهار شد. ديده‌بان اين منطقه فردي را که اقدام به آتش‌زدن جنگل‌ها و مراتع مختار کرده از راه دور مشاهده کرده، اما نتوانسته شناسايي‌اش کند.

فرمانده يگان حفاظت منابع طبيعي کهگيلويه‌وبويراحمد درخصوص ميزان خسارات وارده اين آتش‌سوزي‌ها گفت: ميزان خسارات وارده هنوز مشخص نيست و پس از نقشه‌برداري ارزيابي خواهد شد. از ابتداي امسال تاکنون ٢٨ فقره آتش‌سوزي در جنگل‌ها و مراتع شهرستان رخ داده که به ٥/١٣٣ هکتار از جنگل‌ها به ارزش بيش از دو ميليارد تومان خسارت وارد شده است. وي تصريح کرد: شخصي که اقدام به آتش‌زدن پس مزارع خود در شهرستان باشت کرده بود دستگير شد، همچنين در آتش‌سوزي مشترک بين شهرستان‌هاي بهمئي، لنده و بهبهان نيز دو نفر دستگير شدند. از دستگاه قضائي برای همکاري در اين زمينه تقدير و تشکر مي‌شود. ٥٠ درصد آتش‌سوزي‌هاي استان در سال جاري در شهرستان باشت و مابقي در ساير شهرستان‌ها بوده است.

۴۷۲۳۵

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 678418

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 15 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • کی هان IR ۰۵:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
    1 0
    واقعا متاسف هستم که مشکلات به این بزرگی دیده نمیشه......و این مشکلات که چه عواقبی بعد از آن دارد...اون وقت ما دیگران رو زیر سوال میبریم... چهارتا هلیکوپتر نداریم که خرج این مواقع کنیماورژانس نداره جنگابانی نداره آتش نشانی نداره دنیا ده تا ده تا شخصی دارند مملکت ما نداره..؟؟؟
  • جواد A1 ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۳/۳۰
    1 0
    وقتی که مدیری کارآمد برای انجام صحیح هر کاری نداریم و مسؤولی نباشد که جوابگو باشد ، عاقبتش همین است. بیچاره مردم... قول میدم خیلی ها در کشور از وجود چنین خبری بی اطلاع هستند و شاید ارزش . عمق این اتفاق را ندانند و نابود شدن منابع ملی از دغدغه ها و اولویتهایشان در اخبار نیست