۰ نفر
۲۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۵:۱۹

اعتماد نوشت: عوامل مختلف از جمله، افزایش تعداد پروانه‌های صادر شده برای ساختن ساختمان، نشان می‌دهد در سال جاری می‌تواند رونق مسکن آغاز شود.

به بیان دیگر امسال می‌تواند آغاز پایان دوره ركود مسكن در كشور باشد اما نه مشابه آن‌چیزی كه در نیمه دوم دهه ٨٠ مشاهده شد، بلكه رونق بدون تورم فزاینده‌ای كه در گذشته بازار مسكن را احاطه كرده بود. بخش ساختمان با سهم قابل توجه در تولید ناخالص داخلی، ارتباط زیادی با بسیاری از رشته فعالیت‌های اقتصادی دارد. این بخش با قرار گرفتن در انتهای زنجیره تولید، از ظرفیت قابل توجهی برای تاثیرگذاری بر صنایع وابسته و درنتیجه شكل‌دهی ادوار تجاری برخوردار است. این بخش از سال ١٣٩١ به دلیل كاهش ٣.٤٧ درصدی اعتبارات تملك دارایی سرمایه‌ای كه منجر به كاهش ٣.٢٩ درصدی ارزش افزوده ساختمان دولتی شده، وارد مرحله ركود شد. حال آنكه در این سال، ارزش افزوده ساختمان خصوصی به قیمت ثابت سال ١٣٩٠ رشد ٨.٤ درصدی را تجربه كرده؛ با این وجود در سال ١٣٩٢ ارزش افزوده ساختمان‌های خصوصی نیز رشد منفی را تجربه می‌كند و ركود در این بخش را تشدید. میان سال‌ها ١٣٩٢ تا ١٣٩٥ ارزش افزوده ساختمان خصوصی رشد منفی را تجربه كرده و عامل اصلی ركود در بخش ساختمان بود؛ این در حالی‌است كه رشد مثبت ارزش افزوده ساختمان دولتی در سال‌های ٩٣ و ٩٤ نیز نتوانسته بخش ساختمان را از ركود خارج كند. به گزارش اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و كشاورزی تهران، روند تشكیل سرمایه ساختمان با توجه به همبستگی بالای آن با ارزش افزوده این بخش می‌تواند به عنوان یك شاخص مكمل برای شناسایی رونق و ركود این بخش مورد استفاده قرار گیرد. تشكیل سرمایه ساختمان به طور كلی هزینه ایجاد ساختمان‌های جدید، هزینه تعمیرات اساسی، تغییرات و اضافات ساختمان توسط بخش خصوصی و دولتی در طول یك دوره حسابداری اطلاق می‌شود. تشكیل سرمایه بخش ساختمان بین سال‌های ١٣٩٠ تا ١٣٩٥ روند نزولی داشته و از ١١٠ هزار میلیارد تومان در سال ١٣٩٠ به ٨١ هزار میلیارد تومان (به قیمت ثابت سال ١٣٩٠) در سال ١٣٩٥ كاهش یافت. تنها در سال ١٣٩٣ به دلیل افزایش اعتبارات عمرانی، تشكیل سرمایه ثابت ناخالص بخش ساختمان اندكی افزایش یافته است. بنابراین روند تشكیل سرمایه بخش ساختمان نیز ركود پنج سال در این بخش را تایید می‌كند.
چشم‌انداز با ثبات بخش دولتی
ساختمان بخش دولتی در اقتصاد ایران سهمی در حدود ٣٠ درصد از ارزش افزوده كل بخش ساختمان را به خود اختصاص داده است. با این حال تغییرات ارزش افزوده ساختمان بخش دولتی می‌تواند تاثیر بسزایی در كل بخش ساختمان داشته باشد. مهم‌ترین عامل اثرگذار بر ارزش افزوده ساختمان میزان تخصیص اعتبارات تملك دارایی‌های سرمایه‌ای است. از طرفی وابسته بودن پرداخت‌های عمرانی به درآمدهای نفتی، موجب اثرگذاری تكانه‌های نفتی بر ارزش افزوده ساختمان دولتی شده است.
در سال ١٣٩١ با شروع تحریم‌های نفتی و كاهش درآمدهای ارزی دولت، اعتبارات تملك دارایی‌های سرمایه با كاهش مواجه شد و از ٢٩ هزار میلیارد تومان در آغاز دهه ٩٠ به ١٢ هزار میلیارد تومان در سال ١٣٩١ رسید. در سال‌های ١٣٩٢ و ١٣٩٣ اعتبارات تملك سرمایه‌ای با افزایش نسبی مواجه شد اما در سال ١٣٩٤ با كاهش جهانی قیمت نفت رشد این بخش نیز منفی شد. كاهش قیمت نفت رشد حقیقی این اعتبارات را با كاهش ١٩ درصدی مواجه كرد. از بهمن‌ماه سال ٩٤ اجرای برجام و افزایش فروش نفت در سال ١٣٩٥ اعتبارات تملك دارایی سرمایه‌ای در حدود ٤٢ درصد افزایش داشت. در سال جاری هر چند در قانون بودجه تملك دارایی سرمایه‌ای با رشد ٢٤ درصد رو به رو شده اما به دلیل عدم تغییر قیمت نفت و همچنین ثابت بودن تولید و صادرات نفت در سال جاری، امكان افزایش چندانی در این رقم نخواهد بود و بنابراین بخش ساختمان دولتی نمی‌تواند در سال جاری كمك چندانی به رشد ارزش افزوده بخش ساختمان داشته باشد.

39225

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید.
کد خبر 696307

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 7 =

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 36
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • بی نام A1 ۰۵:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    22 19
    این سال پنجمه که این سوال رو می پرسید.... جواب : خیر
    • بی نام A1 ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
      15 16
      والا
    • بی نام A1 ۰۸:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
      14 17
      خیر
  • بی نام A1 ۰۶:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    20 17
    برو بابا.. هی میگید رونق رونق.. ما اگه پول داشتیم نیازی به جو دادن نبود، خودمون عقلمون میرسید خونه بخریم. تو دوره احمدی نژاد قیمت ها رو نجومی بالا بردین، الان دیگه زورمون نمیرسه بخریم. درکش انقدر سخته؟ حالا هی جو بدید. کف دستی که مو نداره نمیشه کند. خدایا یه عقلی به این دلال ها و مسئولان گرامی ما بده.
  • بی نام IR ۰۶:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    20 7
    تاحال حاضرکه روبه رشدبوده به ویژه اجاره
  • بی نام A1 ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    21 4
    دولت در این چهارسال هیچ حرکتی برای رونق مسکن نکرد فقط نشست نگاه کرد.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    19 5
    واقعا چهارسال بدون هیچ حرکت خاصی در حوزه اقتصاد گذشت.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    20 2
    اونایی که پول داشتند گذاشتند تو بانک سودش رو گرفتن اونایی هم که نداشتن چهارسال مخصوصا این دوسال آخر رو صورتشون رو با سیلی سرخ نگه داشتن
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    18 1
    کاش دولت بگه برنامه اش برای نجات اقتصاد و مردم چیه.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    16 14
    منظورتون از رونق مسکن ، دلالی و گرون شدن مسکن هست دیگه ؟؟؟
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    15 13
    وقتی در سال های قبل مسکن رشد 100 درصدی داشته کاملا طبیعی هست که چند سال به رکود بیوفته . این یک قانون در اقتصاده .
  • بی نام A1 ۰۸:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    15 18
    این بخش همون در رکود بماند بهتر است طی 4 سال دولت دهم خانه 5 برابر شد
  • بی نام A1 ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    18 15
    امیدوارم این بخش همیشه در رکود بماند تا دلالان و سوداگران مسکن با خرید و فروش مسکن موجب بالا رفتن بی دلیل مسکن و دور ماندن دست جوانان از آن را فراهم نکنند.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    13 15
    گر مسکن در رکود بماند بالاخره پس انداز ما جوانان روز به حد خرید مسکن می رسد.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    12 15
    جالبه مشاوران املاک هرسال میگن مسکن بارشدقیمت مواجهه.اینا خودشون دلالان مسکنن.میخان جو ترس ایجادکنند تا مردم بسمت خریدخونه برن.دیگه قدیمی شده این ترفند.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    9 14
    مشکل بزرگ مسکن در کشور اينست که به آن با ديد سرمايه و سود آور بودن نگاه ميشود و دليل اصلي آنهم اينه که تصميم گيرندگان اصلي بازار مسکن سرمايه داران و سود جويان ميباشندنه خير خواهان مردم.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    16 14
    مشکل بزرگ اینکه سازندگان ما به سودهای 30 و 40 درصدی قانع نیستن و دنبال سود های 100 درصدی میگردن ...
  • بی نام A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    6 16
    همین الان کافیه در سطح شهر بگردین و با انبوهی از ساختمان هایی در حال ساخت جدید روبه رو میشید پس صنعت ساختمان همچنان در حال کار است ولی نسبت به سال 9192 تعداد ساخت و ساز کاهش دارد .
  • بی نام A1 ۰۸:۳۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    7 17
    همین الانم سازندگان با سودهای بالا دارند کار میکنند.
  • بی نام A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    13 14
    مشکل بخش مسکن اینه که رشد منطقی و مداوم نداشت و به قول بازاری ها، جهشی که از سال 84 تا 91 داشت حداقل ده سال طول میکشه تا تخلیه بشه و به مدار منطقی قبلی خودش برگرده
  • بی نام A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    23 1
    فقط بالا رفتن هزینه ها و قیمت مسکن، و دریغ از بالا رفتن آمار اشتغال ،امید به زندگی
  • بی نام A1 ۰۸:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    17 2
    کسانی که به دولت انتقاد میکنن چرا رکود داریم، بفرما این هم رونق بخش مسکن
  • بی نام A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    6 16
    بخدا همان وضعیت رکود ولی با نرخ تورم و گرانی پایین برای کشور بهتر است.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    32 2
    تا کمی رونق و خرید و فروش پیش میاید، سریع سودجویان اقدام به بالا بردن قیمت می کنند. واقعا مردم فرصت طلب و سوءاستفاده گری هستیم.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    11 18
    کلا بازار مسکن خوابیده و افزایش قیمتی وجود نداره. رکود مطلق
  • بی نام A1 ۰۸:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    18 13
    رکود تمام شد عزیزان. امسال سال بهره برداری سازندگان است. لطفا درفروش عجله نکنید.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    14 15
    الان چهار پنج ساله مسکن در رکوده..علی رغم تورم صدوپنچاه درصدی در این پنج سال و چندبرابر شدن اجرت نیروی انسانی برای ساخت وساز و هزینه های جانبی مسکن بیست سی درصدی هم قیمتش کاهش داشته پس طبیعتا قیمت مسکن با اولین نشانه های رونق واقعی یک رشد جدی قیمتی از لحاظ علم اقتصاد به بازار بدهکاره..زمین را نه میشه وارد کرد و نه میشه تولید کرد..پروانه های ساخت هم بعلت رکود بشدت در این سالها صدورش کاهش پیدا کرده و با سیل تقاضا در آینده در عرضه هم مشکل جدی در مسکن داریم..با بررسی همه این عوامل به نظر میاد با سیل تقاضای بعدی که اژدهای نقدینگی هزارو دویست تریلیونی پشتشه یک جهش قیمتی بالاتر از جهش قبلی در انتظار بازار مسکن هست.
    • بی نام A1 ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
      10 0
      به همین خیال باش
    • بی نام GB ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
      9 0
      دیگه سیل تقاضایی برای مسکن نخواهیم داشت.ولی انباشت مسکن از سالهای قبل داریم. بازار مسکن به ملت بدهکاره و با کاهش قیمت ایشالا بدهیشو صاف خواهد کرد.
  • بی نام A1 ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    11 14
    یکی از دلایل بالا رفتن قیمت مسکن ، بانک ها بودن که به شکل سرمایه گذار وارد بازار شدن و شروع کردن به دلالی ... در این دولت جلوی اونا گرفته شد و الانم قرار هست املاک مازاد خودشون رو واگذار کنند پس عرضه بیشتر هم میشود .
  • بی نام A1 ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    13 16
    امیدوارم مالیات بر خانه های خالی هم هر چه زودتر اجرا بشه تا این املاک خالی هم یا بفروش برسه یا وارد بازار اجاره بشه .
  • بی نام A1 ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    20 11
    با رونق مسکن میلیونها نفر میرن سر کار و دهها صنعت وابسته و کسب وکار در ارتباط مستقیم وغیر مستقیم با آن رونق میگیره
  • بی نام A1 ۰۸:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    15 16
    خیلی زور می زنید مسکن را گران کنید ولی نمی توانی
  • بی نام A1 ۱۸:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۱
    13 0
    مسکن به هیچ عنوان تا سال۱۴۰۰ رونق نمیگیره چون مردم پول ندارن
  • عطا EE ۱۰:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۲
    4 0
    چرا باید ساله رونق باشد؟؟چی رونق گرفته که مسکن بگیره الان پنج ساله رکود کمر مارو شکسته تو بازار من 4 سال پیش 13 کارمند داشتم الان فقط یکی و خودم ده برابر قبل هم کار میکنم اما دریغ از یه تکون کوچیک تا وقتی این رکود و قفل سنگین رو اقتصاد هست مسکن هم همینه وضعش
  • بی نام A1 ۰۸:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۵/۲۳
    2 0
    به دوستانی که در بخش مسکن فعال هستند مسکن ساخته اند و متظر این هستند مثل دوران احمدی نژاد دوباره مسکن هزار برابر شود دوستان و صمیمانه عرض می کنم دندان طمعتون رو بکنید و یه جایی زیر خاک چالش کنید اون دوران بخدا تموم شد گذشت بله یه دوران خوشی بود ولی تمام شد الان ملت پول ندارن مسکن بخرند کسی هم ازدواج نمیکنه باباجان. دوران عوض شده ما قبل از 92 را داریم و دوران بعد از 92 رو داریم تمام شد. اقتصاد در رکوده و ضمنا از رکود هم دربیاد مسکن قطعا رشد نمیکنه قیمت مسکن نصف هم بشه کسی نمیخره چون هم گرانه و هم ملت پول ندارن هزینه ها چندین برابر شده دوست عزیز شما نمیتونی مدام قیمت بالا ببری یه جایی به تهش میرسه یعنی کفگیر میخوره به ته دیگ. منابع ما محدود هستند روی کره زمین یه فاتحه برا مسکن بخون برو